Съвети за нов сайт :) борса за стари книги и учебници.

Tattler

Member
Здравейте,
от доста време следя форума с интерес, доста неща се научават и има какво да се прочете тук. Виждам че има и много грамотни хора, които разбират от тънкостите на онлайн бизнеса. Наскоро стартирах един сайт stariknigi.net Представлява борса за стари книги и учебници. Скоро ще станат 2 месеца от както съм го пуснал, има кум 800 книги качени и като цяло за сега се държи доста добре. Но за сега не изкарва никакви пари. След като почетох доста от мненията на хора споделяли тук във форума, явно да изкарваш пари с български сайт не е много лесно. Посещенията за сега са около 40-тина на ден, като достигна PR 4. Та въпроса ми е имате ли някакви идеи как да изкарва някакви парички сайта. Регистрирах го за AdSense макар, че като чета колко малко пари се изкарват от него с български сайт, незнам заслужава ли си да се разваля дизайна с рекламките на Google, но така или иначе не ми отговориха дали е одобрен сайта и незнам пак ли да се пробвам да го регистрирам .... Общо взето ще се радвам на всякакви мнения, тъй като според мен има доста можещи хора събрани тук. Ами това май е за сега. Благодаря предварително на отзовалите се :)
 
От: Съвети за нов сайт :)

Много хубаво сайтче.
Най-добрия начин за печалба, мисля че ще е да откриеш начин за продажба/препродажба на стари книги :)
 
От: Съвети за нов сайт :)

Ти какво печелиш от това, че някой си продава книгата чрез твоя сайт? Това е начина да изкараш пари, мани го тоя адсенс. Идеята на сайта е добра, но още по-добре е плащането да става през твоя сайт, а ти да събираш някаква малка такса.

Иначе сайта е добър, прилича на стара книга :) Аз лично видях няколко заглавия, които бих купил просто от библиографска страст.

Съвет - сложи раздел "Медицина" за сериозната медицина и "Медицина за всеки" или "Здравословна литература" за книги от рода на Медитацията, изкуството на екстаза или Красива всеки ден.
 
От: Съвети за нов сайт :)

Да това с някаква дребна комисиона за продадена книга през сайта звучи интересна идея, но как би могла да се реализира... Иначе да допълнителна категория може би си прав и ще добавя тези дни, благодаря :)
 
От: Съвети за нов сайт :)

Ако ги продаваш тези книги има ефект.
Аз например търся оригиналите на Марио Пузо. Миналата година в Рим, едно момче заплати 600 евро за Кръстникът например. (Ясно че цената тук ще е друга, но сред търсенето ще има и големи коликционери от които може да изкараш някой леф)
 
От: Съвети за нов сайт :)

Поздравления, сайтът ти изглежда чудесно и идеята е много добра.
Оставам с впечатлението, че си създал този сайт с некомерсиална цел или просто не си успял да разработиш стратегия как да печелиш от него.
Размишлявам съвсем профански - първо според мен е редно да популяризираш сайта, ако искаш да печелиш нещо от него. Идеята ми е в това, да накараш хората да се сетят, че имат ненужни книги от които могат да спечелят някоя стотинка. От друга страна пък, да накараш хората които търсят неоткриваеми другаде книги, да се сещат за твоя сайт.
Да продаваш директно не ми се струва удачна идея - освен ако не се насочиш към друг пазарен сегмент - книги с антикварна стойност.
Би могъл да раздвижиш малко сайта - в момента моето внимание беше привлечено единствено от "рецепта против грип". Примерно "препоръчваме ви", или пък да добавиш някоя и друга интересна статия за книгите или за четенето. Използвай и тези книжарници, към които си сложил линкове - разиграй някакви промоционални ваучери или подаръци.
Идеи винаги има, всичко зависи от това дали искаш да се занимаваш сериозно с този сайт. Но лично мое мнение е, че трябва да се погрижиш сериозно за трафика си, печалбите биха могли да дойдат доста по-лесно след това :)
В допълнение, аз лично бих заложил на по-голяма активност на учебниците, отколкото на книгите.
Успех ти пожелавам!
 
От: Съвети за нов сайт :)

Да благодаря за мненията. Първоначално идеята беше наистина сайта да се популяризира доста, което да качи трафика, и след това да се изкарат някакви пари от реклама. За оптимизацията напредвам лека полека, прилично се класирам в google, но определено има още какво да се желае и ще видим дали ще успея да го постигна. Съвсем скоро ще пусна и секция със статии(нещо като блог) с цел да има повече съдържание и да се актуализира по-често, а това да се хареса както на търсачките, така и на посетителите. Идеята аз да продавам книгите я изключвам напълно поне за сега, защото имам постояна работа през деня и не мога да отделя голяма част от времето си през деня за сайта. Май трябва да потърся още начини за популяризирането, но пък имам и някакви съмнения, колко популярен може да стане сайт за книги, при положение, че май все по-малко хора четат :( Благодаря отново за идеите и съветите, ако има и други с радост ще ги чуя.
 
От: Съвети за нов сайт :)

Поздравления за сайта. Добра идея, семпла и ефективна реализация. Добре, че не са те одобрили за Adsense, щеше да развалиш хубавия сайт:) След като имаш такъв сайт, помисли за начин да печелиш от него, без да си даваш з-ка под наем на когото и да било, дори и да се казва Гугъл.
 
От: Съвети за нов сайт :) борса за стари книги и учебници.

Поздравления и от мен за сайта, изглежда много приятен и е добре подреден. Относно монетизацията - в началото като влязох в сайта си помислих, че наистина ще мога да си купя директно книгата, даже се засилих да купя една, но видях че има само контактите на продавача, което ме отказа - къде сега да тръгвам да го контактвам, че да се уговаряме...накратко ме домързя :) Идеята ми е, че решението ми да купя книга беше импулсивно и ако можех да го направя в няколко стъпки за 5 минути, щях да го направя.
Моето предложените е да го разработих като half.com, amazon и другите подобни. Искаш примерно 10 ст от продавача, за да си качи книгата и 5% примерно от стойността при покупката и му ги удържаш чак когато се осъществи продажбата. Добавяш система за рейтинг на потребителите, за да се знае кои са надежните, раплащане през epay и наложен платеж и си ти :)
Трябва също и сериозно да увеличиш трафика - не мисля, че с по-малко от 200-300 на ден ще имаш някакви продажби.
 
От: Съвети за нов сайт :) борса за стари книги и учебници.

Трудно е да печелиш от сайт ако няма много посещения. Сложи блога, популяризирай , направи да има 1000 посетителя на ден и тогава може да искаш такса за слагане на книга, Примерно СМС за 60 ст да дава право да сложиш 5 книги примерно. Това е единствения начин за по лесна монетизация, но както казах по горе, имай 1000 уникални дневно - тогава вариантите са много, може и да продаваш нещо директно, може и реклама да сложиш , може и такси за публикуване на обява да сложиш. Като имаш ПР 4, може и линкове да продаваш, като после вложиш парите в реклама , която можеш да закупиш изгодно в сайтовете на колеги тук.
 
От: Съвети за нов сайт :) борса за стари книги и учебници.

Да определено за сега май ще насоча сили към повишаване на трафика, след което ще обмислям вариантите, които предложихте защото някои от тях са възможни според мен. Само не съм съвсем сигурен дали сайт за книги би могъл да постигне 1000+ уникални на ден, поради причината която споменах по-горе, а именно че малко хора се интересуват от книги. Това пък от своя страна си е хубаво предизвикателство да видя може ли да се постигне тази цел :) Благодаря отново на всички за добрите съвети :D
 
От: Съвети за нов сайт :) борса за стари книги и учебници.

Според мен не трябва да подценяваш потенциала на сайта. Ако определиш правилните таргет групи на всяка категория книги - примерно учебници - училища, университети, детска литература - бг мамма, техническа литература - форуми за коли, ретро мотори - сайтът може и да направи в пъти 1000-те посещения.
Предложените със смс-ите доста ми допадна, това е един добър, бърз и лесен начин да монетизираш сайта поне в началото.
Можеш да добавиш и информация как се процедира с доставки, наложен платеж, координати на някоя фирма, защото някои от потребителите може да не са наясно. А в бъдеще ако сайта се развие, може и да искаш пари от някоя куриерска фирма за реклама :)
 
От: Съвети за нов сайт :) борса за стари книги и учебници.

Айде 2 жокера :

- Има хора които все още четат и книги които са все още популярни и се чакат да излязат с нетърпение. Книги в многомилионен тираж с многомилионна публика по света. Отразявай и прави ревюта именно на тези книги в блога си и посещенията ще дойдат. Освен това можеш да използваш Keyword tool на Гугъл за да видиш кои за най-популярните търсения на словосъчетания с комбинация с думата "книги" и други подобни за да знаеш на какво да наблегнеш в блога.

- E - ink / ebook readers

:) ей това са моите съвети
 
хайде и от мен жокерче - лонг теил му е маиката ако имаш много заглавия като цяло ще събереш много постетители които търсят опредлена книга ( а понеже продаваш стари книги сегашните онлайн книжарниц не са ти конкуренция за ранкинга и ще е по лесно да стане - но няма да стане без труд
 

Горе