Съвет за инентернет арт-каталог

delux

New Member
Здравейте!Имам сайт в който публикувам творенията си (рисувано стъкло,по късно ще включа и картини) и им слагам цени-каталог е силно казано,но нещо такова.И не знам каква рагистрация трябва да си направя,за да мога легално да ги рекламирам и продавам.Нещата стоят така-работя и ме осигуряват-затова няма как да бъда самоосигуряващо се лице.Нещата,които изработвам са ми хоби-не е някакъв пеуспяващ бизнес,не мога да разчитам на тях за основен доход.Следователно няма смисъл да регистрирам фирма-ще съм на минус.Но пък искам всичко да е законно,за да мога да ги популяризирам.Мисля,че хората занимаващи се с изкуство не се водят търговци според дефиницията за търговец,ако това има значение.При положение,че не развивам търговия-да купувам и препродавам-това си е лично творчество,мога ли просто така да ги продавам без да се регистрирам като търговец?Ако не,кой вид регистрация ще ми излезе най-евтино откъм данъци и осигуровки?
 
От: Съвет за инентернет арт-каталог

Никой ли не е компетентен по въпроса?
 
За да извършвам търговска дейност ти трябва фирма - задължително. Все пак художниците се водят като упражняващи свободна професия затова не знам как стоят нещата. Най-добре се консултирай с адвокат, 50-ина лв да ти вземе макс, но ще бъдеш сигурен.
 
От: Съвет за инентернет арт-каталог

Консулта е най-добър в Агенцията по вкисванията, пък и е безплатен. Май ще ти трябва булстат (който ще ти бъде ЕГНто) и всеки месец да си плащаш осигуровки (89,46лв), а здравно (33,60лв) след като работиш - не. Но за да бъдеш на свободна професия, май че искат да докажеш, че можеш да я упражняваш - диплома, членство в СБХ или подобно.
 
От: Съвет за инентернет арт-каталог

Дипломата я имам-водя се художник-изпълнител.Но си мислех,че като работя и ме осигуряват не мога да съм самоосигуряващо се лице.Осигуровките ми се виждат множко,но предполагам,че ако регистрирам ЕТ и се водя управител,пак ще са толкова.С тази разлика,че за ЕТ ще трябва и касов апарат да купувам.Идеята ми е да извършвам само онлайн продажби,затова се чудех мога ли да спестя от касов апарат.А ако може и от осигуровки след като ме осигуряват,още по-добре.Поне докато потръгнат нещата.Благодаря ви :)
 
От: От: Съвет за инентернет арт-каталог

Касов апарат ти трябва само когато продаваш в брой. Няма никакво значение дали си ЕТ, ООД или друга форма на организация, ако продаваш безкасово - не ти трябва касов апарат. А от осигуровките няма как да се измъкнеш....
 
От: Съвет за инентернет арт-каталог

Какво означава да се продава безкасово?Четох някъде,че ако си получавам парите от наложения платеж в брой от куриера,трябва да издам касова бележка,а ако ги преведе куриера по сметката ми,може без.Аз не виждам каква е разликата за клиента в двата случая,но сигурно има.
 

Горе