Съдържание в блог

IceBlack

New Member
Здравейте!
От известно време следя форума и най-накрая реших да се пробвам със създаването на блог. За платформа избрах WordPress, а хостинг поръчах от SuperHosting, тъй като много потребители тук са гласували за него в една от анкетите.
Ориентирал съм се към сферата на компютрите, по-конкретно уроци за начинаещи потребители и ревюта на игри (добре ли съм се насочил?). Интересува ме обаче следното - мога ли да пиша за някоя игра, без да имам правни проблеми? Същото се отнася и за снимки - дали е добра идея да качвам по една снимка от игра, след което да изразя собственото си мнение в нейна полза така, че на читателя да му е интересно и в същото време да обхвана съдържанието на играта? Подобен въпрос имам и за уроците (ако така могат да се нарекат), които смятам да публикувам - информацията по дадена тема е сходна в много сайтове, представлява ли това проблем? Добра идея ли е да събирам от 5-6 източника информация, след което да я редактирам и да я кача?
В момента сайтът ще бъде на български, но като видя развитие смятам да го преведа и на английски.
 

voTkaPoweR

Member
От: Съдържание в блог

Добре си се насочил, аз също се занимавам с нещо подобно, но в тази сфера трябва да си креативен или няма да привличаш интерес. Няма никакъв проблем да качваш снимки от игри, програми или каквито и да било снимки. Можеш да пишеш за всичко, тъй като в интернет всички имат право на глас, така да се каже, а и изказваш собствено мнение, което си е уникално съдържание(до някъде). Само гледай уроците или каквото са там да не са копирани на 100%, колкото по-уникални и интерсни, толкова повече гледания и потребители. Най-добре ще е да взимаш само идеята и ти да си я пречупваш през твоята призма или ако можеш още по-добре сам си мисли темите и не копирай от никъде :)

Искам да кажа, че давай, действай, няма кой да те спре. Само бъди креативен, за да има резултати и за да може да изпъкваш над конкуренцията :)
 

IceBlack

New Member
От: Съдържание в блог

Много се радвам, че съм на прав път. Благодаря ти за мнението.
Обикновено ако нещо ми убягва чета 5-6 урока и след това пиша с мои думи. Единствено се дублират понякога по 1-2 изречения от Уикипедия, но това е така, тъй като няма как да се изкаже по друг начин.
 

IceBlack

New Member
От: Съдържание в блог

В повечето сайтове има страница с условия за ползване. Добра идея ли е да създам такава, за да се подсигуря като напиша, че статиите са собственост на блога, както и че потребителите използват информацията на свой риск?
 

trancer4o

Member
От: Съдържание в блог

Хубаво е да имаш описателна страница относно информацията в сайта, че се използва от на свой риск и т.н. Това за собственост на блога не ги интересува особено. Тръгнат ли да ти взимат статиите това няма да ги спре :) Като цяло в България е много трудно положението да си защитиш авторска статия. Със снимките вече е доста по-лесно
 

Blinky

Owner
Може да пишеш за всичко от потребителска гледна точка, и от страна на експерт. Всички такива ревюта, особено ако са положителни, са само допълнителна реклама за дадения продукт или услуга. В случая игра. Колкото до снимките, ще е хубаво да си направиш авторски, но и реално скришотове не биха ли били полезни, ако са естествено и добре обработени с photoshop? Може да даваш уроци и под формат на видеа. Мисля, че ще е по-добре. Разбира се, не пречи да го излееш в текст после. ;) Все пак гониш трафик, а търсачките ще са ти супер опция за това. Те си искат богато и добре направено съдържание. ;)

Няма проблем със съдържанието, стига то да не е copy->paste или толкова зле преразказано, че да си личи, че си копирал. Но пък и няма самата търсачка на Google да ти позволи да се вееш из топ страниците, ако ще правиш такива врътки или компромиси със съдържанието на сайта. Добра идея би била да събираш най-доброто от все повече повече източника. Колкото до българския и английски. Сега ще ти направя една група равносметка. В БГ има около 3 мил. онлайн потребителя. Може би около 20%, или по-малко са истински фенове на игри и биха поровили да потърсят някаква информация или да прочетат някое ревю. Ако си средностатистически сайт, а ти ще си в началото (и то при добро начало) ще вземеш една 4-5% до 10% от този трафик. И то при не малка реклама. А за кликовете да не горим, но мъката е колко струват тук. ;)

С две думи, направо почвай с ЕН сайта. Да, честно казано е по-голяма конкуренцията, ще ти е по-трудно, но успехите там си заслужават в пъти. Повярвай ми. Тук ще удариш на камък още с почването.
 

Горе