Създаване на голям сайт.

AgeraR

New Member
Здравейте нов съм във форума. Искам да ви кажа че не разбирам нищо относно програмистиката, но искам да ви попитам следните неща:

1. Какво трябва да направя за да създам собствен сайт, който ще информира хората за новостите във еди-коя си категория (Авто)?
2. Колко ще ми струва да наема човек да създаде сайта, да му направи добър уеб дизайн и колко ще ми струва постоянната му поддръжка?
3. Колко ще ми струва техниката (сървъри и т.н.)? За да може да издържа на 50,000 посетители дневно.
4. Ще може ли да управлявам/е сайта от България, а той да е примерно за Турция или ще се вижда във Гугъл.тр (Турция пример) като сайт от БГ?

Като за начало въпросите са тези, гледам сериозно на нещата и мисля сериозно да отворя сайт, който да върши работа.
 
Здравей. Добре дошъл във форума ни и се надявам да си прекараш добре, както и да станеш част от това общество. Ще ти отговорим на въпросите ти. И почвам аз, както и вярвам, че и след мен ще се включат още потребители:

1. Трябва ти да си избереш:


- Домейн
- CMS (задължително, защото ще го пълниш често)
- Дизайн
- Стил на сайта
- Тема

2. Това е много относително.
Ако говорим за голяма медия или малък продуктов сайт, или примерно голям магазин. Много завиди, варират от 200 до 5000 и повече за поддръжка, а за изграждането - всичко зависи и от самия сайт, както и какво иска потребителя. Но това се урежда лесно. Искам тук да кажа да не се пренебрегва идеята, че е нещо виртуално и не може да се пипне - сайтът е сериозна инвестиция, смея да кажа, доста по-сериозна от много офлайн. Поне е наше време. За това цените тук са от самите тарифи и на самата фирма, която ще ти го изгради и поддържа. ;)

3. Ето ти това, което ти е твърдо като цени:

- Домейн - 15$ за .com, .net, .info, .biz. И 74 за .bg.
- Хостинг - мин. 5 лева на месец някакъв шер и като расте трафика на сайта се сменя с по-големи пакети - 20 или 40 лева на месец, 100/200 лева на месец - за хубав сървър. За да издържиш толкова ти трябва сървър, някой добър VPS или Cloud. Но аз бих препоръчал цял нает сървър (а ако е тежък сайта, ще се стигне и до 2+), определено.
- И други, ако има нужда - като например SLL сертификат, ако имаш нещо с чувствителна информация;

4. Да, ще можеш. Единственото условие е да имаш интернет и достъп до него. Ако ще искаш да е за Турция, например, купуваш турски хостинг, домейна го мислиш какъв да е, но и големите стават, като .com, .net, и задаваш в Google Webmaster Tools за тази държава и си готов. Ще го изкарва приоритетно за тази държава. ;)

Ние също гледам сериозно, когато става дума за онлайн бизнес. Ако имаш и други въпроси, атакувай ни тук. ;) Ще се радваме да помогнем. ;)
 
От: Създаване на голям сайт.

Здравей и добре дошъл и от мен.
И аз ще кажа няколко думи.
Като за начало ти препоръчвам, да си направиш бизнес план. 50,000 души на ден е доста амбициозна цифра, но искрено ти желая да я достигнеш.
Та:
Като за начало бих ти препоръчал да направиш едно хубаво проучване. Да видиш как стоят нещата във бранда във държавата която искаш да публикуваш. Каква е конкуренцията, какво предлага като услуга, какво е класирането на думата която искаш да те намират във google. Винаги е добре преди да започнеш да имаш идея с какво се захващаш - ако мога така да се изразя.
След това. Имаш Х сума пари.
За хостинг...
за домейн....
за цмс/темплейт....
за СЕО.....
за поддръжка....
за реклама....
за екип.....
....
....
...
и така за всичко което сметнеш, че ще ти бъде необходимо.

Трябва да си отговориш и на някой въпроси.

Трябват ли ми партньори, кой колко ще инвестира, съответно кой какъв дял ще има.

{Партньорството е хубаво нещо, но трябва внимателно да избираш}

Ще има ли възвращемост, какво очакваш от този сайт, заслужава ли си инвестицията, до колко време какви печалби трябва да се постигнат.

Как ще печеля?

Коя група ще таргетирам, а тази група платежно-способна ли е?

Ще продавам ли нещо, а въпроса със фирмата?

и тн и тн...

Според мен разработката на подобен проект е доста трудно нещо и иска добра предварителна подготовка.
Иска и известна инвестиция, а при положение, че сега започваш, не ти препоръчвам веднага да се хвърляш във дълбокото.
Хубаво е, че имаш желание, ни доста трябва да почетеш преди да започнеш плановете по нещо от такъв мащаб.
Това е лично мое мнение, и ако искаш го приеми, ако искаш го подмини, твое решение.

Поздрави Станислав.
 
От: Създаване на голям сайт.

3) За начало вземи малък VPS или хубав обикновен шернат хостинг. Понеже 50000 посетители дневно са доста амбициозна цел, която едва ли ще се достигне скоро. Предвид и че очевидно си абсолютно нов в бранша. По-късно може да се премести на нещо по-голямо.

2) Свястно направен сайт, дето да държи 50к посетители без да иска една шапка пари за хостинг, ще струва доста да се направи. Добре е да не възлагаш проекта на някой ентусиаст за 100-500 лева (примерно).



AdultsAreTalkng.jpg
 
От: Създаване на голям сайт.

Няма да съжеляваш, ако първо прочетеш и научиш нещо. Така без да знаеш абсолютно нищо, на сляпо да тръгнеш да правиш сайт с 50к посещения дневно, предполагам, че няма да постигнеш много.
 
От: Създаване на голям сайт.

Директно се обади на хостинг фирмата, да ти препоръчат фирма за това. Иначе "човека" днес е тук, утре е за риба и т.н
 
От: Създаване на голям сайт.

Въпроса е че исках да отворя сайт за автомобилни новини в България, но после си казах че може и за Турция защото там няма точни сайтове за такива неща, а хората там цъкат повече във такива форуми отколкото да имат свестни сайтове от където могат да четат за новостите в автомобилната сфера. За това попитах и искам сериозно да се занимавам с тази работа. Благодаря на настоящите коментари но очаквам още коментари да напишат. Огромно благодаря.
 
От: Създаване на голям сайт.

Има една книга "На един клик разстояние". Хубава е, взех си я защото ми беше интересно какво пише, а не защото ми е нужна. Общо взето ще ти даде начални насоки за доста неща които трябва да имаш предвид при започването на един проект. Има както начални обяснения за това какво е хостинг и домейн, така и насоки за това как да наемеш правилните хора, как да се направи хубава рекламна кампания и така ... А на въпроса ти колко пари ... няма точен отговор. По принцип тук малко е варианта колкото повече толкова повече. Сайта можеш да го направиш както с 50 до 100 лв. така и с 10 000 лв. и в двата случая може да постигнеш едни и същи резултати въпросът е че с повече пари е малко по-лесно но пак си иска много труд :)
 

Горе