Създаване на издателство - нужда от връзки в индустрията

Mat

Well-Known Member
Здравейте,

Тъй като чета доста книги на английски( фентъзи книги, ако трябва да бъдем по-точни) и някои от най-добрите от тях никога няма да дойдат в България на база популярноста им в чужбина, от доста време обмислям създаването на мое собствено издателство, което да издава непознати у нас, но заслужаващи да бъдат тук книги. Отчасти защото мисля, че може да бъде успешен, но със сигурност не-супер-доходоносен бизнес, отчасти защото бих искал да създам страничен бизнес, с който да се разсейвам от нуждите на главния ми бизнес свързан с маркетинга и рекламата. Да кажем, че е една от младежките ми мечти/цели, която най-сетне мога да си позволя да обмисля по-сериозно и всъщност да реализирам, най-сетне имайки нужните ресурси за едно подобно начинание.

За съжаление единствената информация, която имам за това как работи този тип бизнес е свързана главно с английския пазар, а е ясно, че тук нещата са доста по-различни. Бих искал ако някой има познат, който е врял и кипял в този тип бизнес, независимо дали говорим за редактор, преводач, дистрибутор, книжар и т.н. да ме насочи към тях, за да мога лека-полека да събера нужната ми информация.

На съответните хора ще им бъде заплатено за информацията, не ми е целта да губя времето на когото и да било.

Просто човек, който обича книгите с мечта да допринесе малко към индустрията в България, и нуждаещ се от реална информация доколко е реалистично това за едно новостартиращо издателство откъм стъпки, документация, разрешителни, процеси, дистрибуция и т.н.

Благодаря предварително!
 
Приятелю, носи си кръчмарските мохабети там където на някой му пука за тях, такива тактики с епитетнечене и слагане на думи в устата на отсрещната страна, за да се направиш на велик сме ги гледали и преди, и е остарял черно-бял филм. За да сме наясно - аз искам всички нормални хора( включително и ненормалните, да не кажеш, че ти мисля злото :) ) да са добре, независимо дали са от САЩ, Русия, Украйна, България или Германия. Но това че политиците и на петте изброени са един и същ дол дренки и промиват мозъците на такива като теб да подкрепят едни вместо другите, е друг въпрос. Който вярва само на американците, само на руснаците или само на която и да е медия, правителство или доктрина е самонабеден наивник, не съм от тях, но ти си. Комплексните мнения и сивите нюанси на такива ситуации са непонятни за такива като теб, на които всичко им черно или бяло. Мисля, че тази тема може да ти е полезна, като те подтикне да четеш повече книги, с надеждата някога да откриеш написаното между редовете. Не го правя за теб, но можеш да намажеш. Ако не си ме разбрал, няма да ме разбереш, но поне бъди така добър и ме остави на мира от обиновеността ти - знам, че във форума има много хора, които нарочно не разграничават между време за лигавене и време за сериозни неща, но за всичко си има първи път.

Признавам си, че в личния ми живот правя всичко възможно да страня от хора, които се самоопределят главно и единствено чрез политическите си възгледи, все едно са женени за тях откакто са се родили. Аз съм по-комплексен човек от мнението ми в този малък аспект от живота( което може би ще те изненада, подлежи на промяна със всеки нов факт), и предпочитам да общувам с хора, които имат същото отношение към нещата и са повече от карикатура на дадена политическа идеология. Ако някога се уловя, че мисля за политика повече от 0.01% от времето ми на тази земя, си казвам, че е време да спра да мисля за глупости и да се съсредоточа във важните неща от живота - пробвай, релаксиращо е.

Аз съм във форума да правя бизнес и да плащам повече данъци като започна нещо ново, за да може по-мъдри хора от мен да ги пилеят за каквото са си наумили. Във връзка с това бих желал да благодаря на @John Galt за включването, оценявам позитивното отношение към темата ми, колега!
 
Последно редактирано:
Аз също имам подобна идея, но за издаване на комикси. Ако някой ден се сдобия с достатъчно финанси може и да се опитам да я реализирам.
 
Бих ти предложил да зададеш същия въпрос във forumnauka.bg, който май се поддържа от единия от двамата братя собственици на сайта nauka.bg. Последните създадоха преди време някакво издателство и вероятно точно по техния път би трябвало да минеш.
 
Бих ти предложил да зададеш същия въпрос във forumnauka.bg, който май се поддържа от единия от двамата братя собственици на сайта nauka.bg. Последните създадоха преди време някакво издателство и вероятно точно по техния път би трябвало да минеш.
Да, там са наистина големи пичове. От първите при нас:


Силно препоръчвам да се погледне там наистина.
 

Горе