Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

kpetrov

Well-Known Member
Рейтинг - 66.7%
2   1   0
Здравейте, ще ви изложа в няколко точки за какво става въпрос, за да разбере визията ми и начинът по, който разсъждавам. Това е идея, която е главата ми от месеци. Идея, която би трябвало да донесе сериозни процентни печалби.

1.Въпроса за парите. Така, най-вероятно, ще тегля заем, около 2000 лв. В идеалният вариант, ще са необходими около 8000 лева, т.е. търся дофинансиране от 6000лв.
Основната инвестиция е за павилион и бялата техника. Има вариант павилиона и оборудването да се потърсят на старо, в този вариант, ще ства въпрос за по-малко вложение. И допълнителните бумаги, административни, ХЕИ изисквания и прочее които трябва да се покрият.
Това което предлагам срещу дофинансиране е дялово участие 20% и връщане на сумата. Т.е. Всеки месец печалбата се разделя 50 на 50, половината пари от печалбата отиват за връщане на финансирането от примерно 6000лв.
Печалбата която прогнозирам, грубо ще е над 2000, лично смятам че ще е над 3000 лв на месец, но нека да ги приемем ориентировъчно за 2000.

2.Защо биснеса, ще е успешен.
- Първо както сигурно повечето се сещат храната е последното от което, ще се лиши човек.
- Спрямо обстоятелствата нещата стоят така - говорим за държавна администрация от над 100 човека, повечето от които не се прибират за обедна почивка, а си вземат нещо за ядене на бързо. Към тях трябва да се добавят всички останли които по някаква причина щъкат из центъра, а за делничните дни всички хора от селата които се изсипват по техни си въпроси в града. В учебният сезон можем да добавим още потенциални около 400 ученика.

-Изключително слабата конкуренция, на фона на търсенето в града, говоря най-вече за централната част където така да се каже е социалният живот има само един павилион за бързо хранене, една будка за закуски и един павилион за дюнери.
-Това, което предлагат е:
не е на задоволително ниво,
използване на некачествени заготовки,
слаб асортимент,
нулева иновативност,
липса на вариативност,
огромна надценка.
Започвам с примерите:
Ето ви асортимента на съществуващият павилион за бързо хранене...:
2-3 вида принцеси, 2-3 вида тостера, палачинки, най-обичйните неща.
Какви са цените? - ето ви пример - средно голям принцеса със салам и кашкавал 2,70 ст. Не се бъзикам. Средно голяма принцеса с кайма - 1.60лв.
Пример за пица - нормално парче пица каквито обикновено се предлагат - продукти? насипан нарязан кренвирш, наблъскана с царевица и малко кашкавал.

Това, което наричам липса на вариативност- един тип хляб, един тип питки, всичко еднотипно.

Каква е моята идея за асортимент?
- първо съм си напавил преценка какви хора купуват, това е микс от хора които биха дали малко повече за качество и такива за които цената е основното, но както видяхте цените съвсем не са малки.

Аз бих го направил така, примерно принцеси - минимум два видя хляб, примерно единият хрупкав, другият мек, черен или бял.
Бих добавил и студена кухня.
Бих добавил десерти.
Бих предлагал така да се каже малка и голяма порция, бих дал по голям избор на клиента.
Дори бих рискувал да преклагам странично и по изискана храна - примерно студен сандвич с нормален хайвер и риба тон.
Бих правил промоции, седмични или месечки, въобще бих е възползвал от различни бизнес маркетингови стратегии, може да ми повярвате че съм запознат с почти всички тях, с повечето психологически похвати. От години, от много години се занимавам с темата за психо войните, манипулация и всичко подобно.
Знам какви похвати се ползват за да се дръпне някоя струва вътре в човека, за да направи това или онова.
Но не, аз не бих го правил по-лошият начин просто бих използвах похватите за да насоча клиента и да му предложа адекватна услуга.

Как бих влязал на пазара? С качество, относно цените не бих подбивал, бих започнал със съвсем леко по-ниски цени от конкуренцията, не за друго а защото подбиването води до ответно подбиване.
Все пак видяхте за какво става въпрос, ако ви направя една бърза и груба сметка, вече описаната принцеса.

Артикул за 2.70лв, на който себестойността му грубо с включено вътре продукти и топ не е повече от 50%.
С това се опитвам да ви обясня за какви надценки спремо себестойност - печалба става въпрос.
Изчисленията ми са груби, да, но тук става въпрос за минимум, минимум 100 възможно е да е и над 200 подобни артикула, така да се каже, които се продават дневно.
Това като го усредня спрямо всички фактори, изчислявам дневен оборот над 200 лв., от които минимум 150 са печалба, добавяйки всички осоробни разходи.
И това, като го умножа по 22, защото вклювам само делниците, когатоп всъщност е наплива се получава една добра сума.

И като цяло павилиона ми ще предлага микс между качество и цена. Да го кажа грубо - асортименти за бедните и асортименти за по-заможните. Все пак трябва да обхванем максимален брой таргети:)

Засега няма да ви давам подробности относно техничестото изпълнение на нещата, асортимента и калкулации до стотинка. Пуснах темата за да видите каква е моята визия.
И да си прецените.
А може би и някой, ще се възползва от идеите ми, но карай, това са рисковете на това да издадеш идеите си.

П.с. - Да добавя и малко подорбности относо как може да се случи финансиране, с възможно най-малко рискове за вас.
Примерно първоначално се прави една сметка в която се слагат парите. Аз няма да имам достъп до тази сметка.
С човека се разбираме за да се действа поетапно.
Първо според мен е договарянето на мястото, реално не само принципно, което съм го направил.
Обаждам се и казвам трябват един колко си пари да предплатим наема или арендата.
Вторият етап- след като това е уредено, сяда се и се прави един сериозен договор и се урчедява фирмата.
Трети етап вече се пристъпва към подготовка за обеква- вадят се необходимите разрешителни. Поръчва се повилион. Инсталира се павилиона. Закупува се техниката. Касовият апарат.
И след това се пристъпва към крайната цел - закупува се и се подготвя асортимента. И павилина стартира официално.
 
Последно редактирано:
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

За кой град става въпрос?
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Хубави идеи имаш, ама нали знаеш, че с увеличаването на асортимента ти се увеличава и значително бюджета. Тия, които ще си купят "хайвер" ще бъдат 3-4 и то не всеки ден. Неслучайно хората продават малко неща - това, което се търси. Останалото им залежава. Все пак е добре да предлагаш доста неща, но от личен опит съм видял, че клиентите се ориентират около 5-8 вида закуски и сандвичи, които са на разумни цени. Тези, които надхвърлят 2-3 лева като стойност рядко се купуват, осообено в по-малките населени места.
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Това като го усредня спрямо всички фактори, изчислявам дневен оборот над 200 лв., от които минимум 150 са печалба, добавяйки всички осоробни разходи.
Не искам да те отчайвам, но не е толкова розово. За 22 дена по 150 това са брутно 3300. Влизаш в ДДС задължително, защото ще имаш над 50 К. оборот за 12 месеца.
Продукти 50 лв, данъчен кредит - 8 лв,
оборот 200 лв, ДДС 35 лв.
27 лв ДДС на ден, 594 лв на месец

Заплати + осигуровки на 2 човека, 1000 лв, на минимална.
Счетоводителка мин 100, ако не си в голям град,
Касов апарат абонамент, около 80лв на година
ДДТ, гризачи и тн мин 10лв
Системи за самоконтрол, на пазарлък
Периодични глоби, около 500 лв, мин.
Ток и вода, мин 200 лв.
И т.н.
Забравих и данък печалба 10%.

пс Намери читава счетоводителка, аз взех евтина и ми хакнаха 18 500 ДДС и 11 000 лихва, щях да пукна като куче когато ми връчиха акта.
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Вероятно става въпрос за София и аз да си кажа, че е хубаво да продавате и нещо по - здравословно, да не пестите материала - като Subway, например. Там е скъпичко, но вкусно. Тези са вкусните сандвичи. За нещо вкусно не ти трябва хайвер, а просто да помислиш как можеш да превърнеш обикновените продукти в нещо вкусно...
В пиците - тестото е най - важно. Ако си го месиш ти, дори и по - скъпо да е ще ти го купя. Всеки случай аз никога няма да си купя пиците с наблъсканото сирене, ГМО царевица и салам "Кучешка радост". Предлагай вкусните пици с моцарела, босилек и кашкавал - не е много скъпо и е настина вкусно. Сандвичите е доста важно качеството на продуктите и съотношението хляб/продукти. Най - мразя да ми дават сандвич с 2 филета шунка и 1 кашкавал и 1 франзела хляб - то сухо, не се преглъща. Не блъскай с маргарин, както правят всички - чичко вносно масалце е по - скъпо, но и по - вкусно. Специално по мои наблюдения и децата не са балъци - знаят откъде да купуват.
И също така, че сега съм гладен да си кажа, че ако си правиш и напитки си хита на пазара. Направи един айрян от хубаво истинско мляко, не блъскай сол, както правят повечето, защото тези айряни не стават за нищо. Подарявай на клиентит си и по един фалафел, радва ги. Ако предлагаш и разнообразие от сосове - ще препътувам от София ( ако не си в София ) до където трябва, че ми е омръзнало от горчика, кетчуп и майонеза - домашен чеснов сос, барбекю сос, люта горчица, медена горчица.... С десертите - много хора ще ядат гнусно малеби, но ако им предложиш вкусно тирамису ще изкопчиш повече доволни клиенти и пари. Прави си ти десертите, купешките се намират навсякъде.
И сега....най - важното са супите и салатите. Не знам защо хората си мислят, че бърза храна означава нещо сухо всеки ден.
Предложи домашна пилешка супа, която да намирисва на площада, смръднята на гранясала мазнина не ти е от полза. Предлагай обикновени и евтини, но вкусни и сони салати. Вземи си една салаторезачка, има за по 90 лева, прави сочни салати дори от зеле и моркови - по - бързо рязане и повече качество. Малко зехтин Екстра Върджин и пълнозърнесто препечено хлебче + супата - ето ти вкусен обяд...
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Хубави идеи имаш, ама нали знаеш, че с увеличаването на асортимента ти се увеличава и значително бюджета. Тия, които ще си купят "хайвер" ще бъдат 3-4 и то не всеки ден. Неслучайно хората продават малко неща - това, което се търси. Останалото им залежава. Все пак е добре да предлагаш доста неща, но от личен опит съм видял, че клиентите се ориентират около 5-8 вида закуски и сандвичи, които са на разумни цени. Тези, които надхвърлят 2-3 лева като стойност рядко се купуват, осообено в по-малките населени места.

Разбира се, че знам, това са странични екстри, така да се каже. Чиято роля няма да е да правят големите пари, а да прихващат клиенти. И аз не ти говоря за някакв специален хайвер, все пак това е заведение за бързо хранене, говоря ти за обикновен хайвер. Това беше просто пример, но ако си ми схванал визията става въпрос за микс от асортименти между обичайни, обикновено потребявани и такива от по-високо ниво и по-рядко употребявани.
Имай предвид, че основната или по-точно казано сигурната клиентела е от общинската администрация, това са хора които си позволяват да харчат за качество. Защото аз обясних, те таки или иначе нямат избор. Друга част от клиентелата са от малцинствата, които не са особено придирчиви. Третият вид са рандом потребители, които може да си купят един път на седмица примерно, Четвъртият основен таргет са учениците.
Просто визията ми е за един вид баланс. И това да се обхванат колкото е възможно повече таргети. Лично аз нямам проблем да предлагам съпорт асортимент, от който ще се печели малко, само и само за да се привличат повече клиенти.
Давам ти пример, например и идеята ми за десерт - торта. М/у другото позната прави торти по поръчка просто на световно ниво. Та ето ти пример, ако ще една торта от 24 парчета да продадеш тази седмица, и да спечелиш само 20 лева, това е стръв. Един от 20 клиента да е, може потенциално да си поръча основно, т.е. сандвича принцесата, или каквото си исзере и десерт. Това е плюс.
Сега, аз ти казах какви са цените, повярвай ми следя от месеци, единственият павилион, който споменах и който има що годе някакъв асортимент, но не на задоволителко качество и прочее, което обясних, има по минимум 100 и до над 200 клиенти за ден. Това обичайно е 2 лева оборот на клиент.
Разбираш ли, в момента просто клиентите нямат избор, и това е така отдавна.
Направил съм груби сметки, продуктите се вземат на доставни цени. Говорим за печалба от 200 до понякога 400% за определени "стоки".
Няма да открия топлата вода, ако кажа, че % печалбата от кухня е висока, но тук наистина става въпрос за сериозен % отгоре.
Ако имах парите не бих се поколебал да реализирам идеята, поетапно, като оптималният моемент за официалното откриване така да го нарека, според мен е във втората част на лятото, към краят му.
 
От: От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Не искам да те отчайвам, но не е толкова розово. За 22 дена по 150 това са брутно 3300. Влизаш в ДДС задължително, защото ще имаш над 50 К. оборот за 12 месеца.
Продукти 50 лв, данъчен кредит - 8 лв,
оборот 200 лв, ДДС 35 лв.
27 лв ДДС на ден, 594 лв на месец

Заплати + осигуровки на 2 човека, 1000 лв, на минимална.
Счетоводителка мин 100, ако не си в голям град,
Касов апарат абонамент, около 80лв на година
ДДТ, гризачи и тн мин 10лв
Системи за самоконтрол, на пазарлък
Периодични глоби, около 500 лв, мин.
Ток и вода, мин 200 лв.
И т.н.
Забравих и данък печалба 10%.

пс Намери читава счетоводителка, аз взех евтина и ми хакнаха 18 500 ДДС и 11 000 лихва, щях да пукна като куче когато ми връчиха акта.

Не е точно така, относно заплатата за служителят, редовно текат програми в Бюрото по Труда, чрез които можеш да наемеш служител за тяхна сметка. Тук, при нас всеки който не продава в бизнеса си сам използва точно тази опция.Плюс това не е като да няма избор, защото и безработните не са малко. Аз както го виждам, бих наех две девойки или жени на 6-часов работен ден.
Няма глоби, аз мисля да съм изряден, мисля че това е възможно в България. Регистрация по ДДС, връщат тио ги на края на годината, 10% данък печалба. Счетоводител имам, личен приятел, който за начало мога да го хвана на символична сума, а в зависимост от печалбата да му давам повече. Място, ще си уредя, и то оптимално.
Всичко имам, само пари достатъчно нямам :)
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Регистрация по ДДС, връщат тио ги на края на годината
Странно, защо ли го внасяме тогава:shock:?

Няма глоби, аз мисля да съм изряден, мисля че това е възможно в България.

Е, ти си знаеш, пробвай!

М/у другото позната прави торти по поръчка просто на световно ниво.

Тази твоя позната цех ли има? Сертификати, фактури и т.н. как ще ти издаде, ако няма?
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Вероятно става въпрос за София и аз да си кажа, че е хубаво да продавате и нещо по - здравословно, да не пестите материала - като Subway, например. Там е скъпичко, но вкусно. Тези са вкусните сандвичи. За нещо вкусно не ти трябва хайвер, а просто да помислиш как можеш да превърнеш обикновените продукти в нещо вкусно...
В пиците - тестото е най - важно. Ако си го месиш ти, дори и по - скъпо да е ще ти го купя. Всеки случай аз никога няма да си купя пиците с наблъсканото сирене, ГМО царевица и салам "Кучешка радост". Предлагай вкусните пици с моцарела, босилек и кашкавал - не е много скъпо и е настина вкусно. Сандвичите е доста важно качеството на продуктите и съотношението хляб/продукти. Най - мразя да ми дават сандвич с 2 филета шунка и 1 кашкавал и 1 франзела хляб - то сухо, не се преглъща. Не блъскай с маргарин, както правят всички - чичко вносно масалце е по - скъпо, но и по - вкусно. Специално по мои наблюдения и децата не са балъци - знаят откъде да купуват.
И също така, че сега съм гладен да си кажа, че ако си правиш и напитки си хита на пазара. Направи един айрян от хубаво истинско мляко, не блъскай сол, както правят повечето, защото тези айряни не стават за нищо. Подарявай на клиентит си и по един фалафел, радва ги. Ако предлагаш и разнообразие от сосове - ще препътувам от София ( ако не си в София ) до където трябва, че ми е омръзнало от горчика, кетчуп и майонеза - домашен чеснов сос, барбекю сос, люта горчица, медена горчица.... С десертите - много хора ще ядат гнусно малеби, но ако им предложиш вкусно тирамису ще изкопчиш повече доволни клиенти и пари. Прави си ти десертите, купешките се намират навсякъде.
И сега....най - важното са супите и салатите. Не знам защо хората си мислят, че бърза храна означава нещо сухо всеки ден.
Предложи домашна пилешка супа, която да намирисва на площада, смръднята на гранясала мазнина не ти е от полза. Предлагай обикновени и евтини, но вкусни и сони салати. Вземи си една салаторезачка, има за по 90 лева, прави сочни салати дори от зеле и моркови - по - бързо рязане и повече качество. Малко зехтин Екстра Върджин и пълнозърнесто препечено хлебче + супата - ето ти вкусен обяд...

Не става въпрос за София, става въпрос за сравнително малък общински град. Не знам дали сте ме прочели. Относно асортимента аз съм го измилил почти на 100%.
Не супи и такъв вид кухня тип закусвалня не, няма и да върви тук.
Не бих стартирал с голяма кошница, ще става леко по-леко. Няма да стартирам примерно с 30 вида асортимент. Няма смисъл в това. Първо трябва да се влезе с няколко на брой но качествени стоки, за да се "свикнат" хората. Постепенно, ще се опипват нови стоки, нови промоции.
Смятам да въведа и нещо от сорта на събиране на точки с определн бонус върху определена сума.
Изобщо не мисля, че това не е невъзможно у нас. Просто си мисля, че повечето са прекалено мързеливи за да предлагат по-голяма вариативност.
Както и да е, като гледам и да не го направя тази година, и следващата, нещата тук няма да са много по-различни.
Аз това го наблюдавам от поне 2-3 години. Не е като някой да е опитвал и да е фалирал, всъщност никой не е опитвал. Просто така си тече. Никой не се е сетил ли, какво не знам.
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Пусни града, може да има от там колеги и ще стане по лесно
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Значи доколкото разбрах ти трябват 6000, които ще се изплащат от 50-те процента печалба. А от другите 50% 20 са за инвеститора. Ако се изкарва 300 на ден това означава, 150 за изплащане на 6К, 30 за инвеститора и 120 за теб, нали така? А в тези 8К влизат ли всички разходи, включващи документи, павильон, зареждане, фирма и т.н.
 
Последно редактирано:
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Идеята е чудесна и много добре изложена! Стискам палци и ти желая много, много успех!!! :D :beer:
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

И за мненията благодаря, и за пожеланието на Брини :)
Засега най-вероятно, ще изчакам до догодина, смятам да си пробвам евтиното проектче за 2к първо, евентуално да спастря някой лев за този проект, и да не завися и да не съм задължен на някой друг, защото се убедих, че в България хората трудно се разбират, всеки има собствено виждане, включително аз и иска да си наложи своето. А какво, ще стане - каквото стане.

Но няма да е тип готов павилион, всъщност изчислих, че ако си купя материала и си наема читави майстори, да ми направят помещение по изсиквания със същите размери, ще ми излезе поне едно 30% по евтино. Освен това, у нас нещо не са наред с цените относто това, грубо изчислих, специално за материалите, че ако си поръчам от определена държава отвън, за същите материали, бих платил 50% по-малко.
Малко жокерче и примерче - тухла четворка със същите размери у нас се предлага за 58ст, отвън, там където аз съм си проверил - за 12 ст.
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

И за мненията благодаря, и за пожеланието на Брини :)
Засега най-вероятно, ще изчакам до догодина, смятам да си пробвам евтиното проектче за 2к първо, евентуално да спастря някой лев за този проект, и да не завися и да не съм задължен на някой друг, защото се убедих, че в България хората трудно се разбират, всеки има собствено виждане, включително аз и иска да си наложи своето. А какво, ще стане - каквото стане.

Но няма да е тип готов павилион, всъщност изчислих, че ако си купя материала и си наема читави майстори, да ми направят помещение по изсиквания със същите размери, ще ми излезе поне едно 30% по евтино. Освен това, у нас нещо не са наред с цените относто това, грубо изчислих, специално за материалите, че ако си поръчам от определена държава отвън, за същите материали, бих платил 50% по-малко.
Малко жокерче и примерче - тухла четворка със същите размери у нас се предлага за 58ст, отвън, там където аз съм си проверил - за 12 ст.

Те тези тухли няма да литнат до вас, понякога нещата не са точно така както изглеждат :)
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Това са груби сметки. Докато не стартира работата и не минат поне 2 - 3 месеца и несе разпадне нищо, не можеш да говориш точно за разходите. Говоря от личен опит. Точно така аз с една постройка се гордеех колко е евтина, колко е добра и как се срути едната стена.....после фирмата я нямаше никъде. И си излезе по - скъпо от най - скъпото.
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Специално за тухлите, зависи колко квадрата, искаш. За съвсем малко помещение ясно е че няма смисъл. Но не си представяй, че ти ги карат с хеликоптер, зависи какво количество искаш, транспорта не е толкова скъп колкото може би си мислиш. Наеми си един частник с камион, ще му платиш бензина, ще му платиш за работата...
Примерно един магазин или една закусвалня ако искаш нещо по-голямо 50 квадрата да речем, това са ти грубо 2500 бройки тухла четворка 20х20. Това ти идва по повече от 45 ст по-малко, за тухла. Това си го умножи по 2500 и си направи една груба сметка, това е тегло 5 тона, колко ще ти излезе да ти го докара някои с отиване и връщане около 800км.
Всеки случай става въпрос за едни 1200 лв по-малко. Не мисля, че ако си наемеш един частник с камион 5+ тона, един такъв камион няма да гори повече от 40 литра на 100, и като цяло едно 500 лв по малко, ще ти излезе.
Оттук 500, оттам 100...
И няма какво да се правя на нещо, но и на Крос, ще му кажа, за малки строежчета, защо изобщо залагаш на някакви фирми, потърси хора, на които частници - майстори са им правили постройки, или къщи.
 
От: Съ-финансиране за павилион за бързо хранене, търся

Добре звучи, аз лично тази идея съм си я мислил още докато бях ученик. Според мен обаче ще ти трябват повече пари от 8000лв. А и трябва изцяло да се отдадеш на този проект, ако оставиш нещата да ти ги води някой друг- може би няма да се получи. Отделно изборът на хора, които ще работят, ако няма да си самият ти е много важен. Не знам дали ще се намерят такива готини девойки да седят там по цял ден. Понякога човекът, който предлага стоката може да ти доведе множество нови и доволни клиенти, но същият този човек може да откаже завинаги да пазаруват хора от теб, които са купили вече веднъж. Отношението и обслужването е много важно! Бих инвестирал, но за момента не разполагам с наличното време. А съм просто на мнение, че подобен тип физически магазин или павилион изисква внимание и време. Всяко нещо, дори и едно такова на вид твърде малко изисква да се изпипа внимателно и точно, за да бъде успешно. Желая успех, дано се получи!
 

Горе