От: От: Такъв тип сайт носи ли пари?
Да си мисля ли, че този сайт ми вкара вирус в Linux машината?!
Не. Просто браузъра не блокира изскачащите прозорци. За да ги блокираш:
Firefox 3.x -> Редактиране -> Настройки -> Съдържание -> [x] Блокиране на изскачащите прозорци -> [Изключения] -> въвеждаш сайтовете, в които трябва да се отварят (някои сайтове работят нормално само с изскачащи прозорци).
На мен ми се е случвало и по-забавно нещо:
Вируси под Линукс!
Не си мисли нищо не е влязло.

То и да влезе се тая немислиш ли?
То на мен постоянно ми "влизат" разни странни файлове в /tmp (за кеша на браузъра не съм проверявал, но вероятно и там има доста - поне на машини с Windows редовно им намирам разни гадости там - ако пусна антивирусна под Линукса вероятно ще изпищи). Но не правят мизерии, защото някой трябва да ги стартира под Wine (но вероятно не всички от тях са съвместими с Wine и дори насила не могат да направят нищо сериозно).
Като се замисля това е голяма дупка в сигурността - специално направени за целта сайтове може да записват нелегални неща на нищо неподозиращи потребители; после някой доносник подава "анонимен" сигнал и идват онези с качулките... Това е начин как легално да обезвредиш някой (невинен) конкурент... Затова - криптирайте с дълги пароли и закривайте прозорците с пердета и щори докато ги пишете ;-)
Между другото е добра идея на /tmp (може и на /var/tmp) да е монтирана tmpfs:
rc.local (част от файла)
Код:
mount -t tmpfs -o size="50%" tmpfs /tmp/
mount -t tmpfs -o size="50%" tmpfs /var/tmp/
Това освен че ускорява работата на системата, изчиства /tmp при всеки рестарт или изключване и гадостите, които са се записали там от браузърите (може би плъгините за флаш ги правят тези мизерии - не съм обръщал внимание) по този начин ще се трият при рестарт или изключване. Ако и swap-а е криптиран - няма да остават никакви следи (освен в ~/.mozilla, но ако тази директория е на криптиран дял няма проблем).