Теоритичен въпрос за развиване на форум

Здравей, ще се радвам и аз да отговоря тук. :)

1. Еее, бате....как така купуваме НЯКАКЪВ домейн? Домейнът трябва да е силен, бранд, както и да се помисли над името му, да не кажа, че са нужни няколко варианта преди това. И да се избере най-подходящия след добро проучване. Въпрос на това вече в каква ниша е, каква ще е аудиторията на сайта и най-вече каква ще е целта на сайта и бизнес моделът му. Виждал съм форуми на различни разширения, за това .com е много подходящ, но не прави компромис с име, заради разширение. Или поне не голям компромис. :)

2. Инсталира се форумен софтуер, който да отговаря на няколко критерия:

- да има поддръжка и голямо камюнъти зад него, ако е фри, а ако е платен да се проучи добре системата и организацията, която го разработва. Популярните си имат големи камюнитита, така, че няма да имаш проблем с тях.

- избор от визии и функционалности. Все пак търсиш нещо, което да се води от новостите и тенденциите, а не оставащо в миналото, като един дето се сещам на прима виста. :)

- изисквания. Какво ще харчи, какво иска и подобни.

Ако имаш и други критерии, заложи ги и тях, като ги приоритизираш разбира се. :)

3. Създават се общи раздели, като във времето се създават и подраздели. Много хора правят всичко на веднъж и после се чудят как да ги напълнят. Говоря предимно за подразделите. Логиката, която мисля, че е правилна тук е дървото на форума да расте от към стъблото - имаш главни раздели, и на база темите в тях да успееш да обособиш няколко подраздела. Не е грешно и другия начин - създаваш всичко наведнъж и пълниш, но е идея по неприятен и нелогичен за мен лично. Всичко тук се е създала по естествен начин от самите потребители. Все пак сме общност....хората казват как и на къде се развиват форума - в това число и подразделите (подфорумите).

4. Скрейпването не е опция. Лично аз и Кула сме седели до късни часове, за да превеждаме и създаваме сами теми. Да, някъде сме успявали, другаде не чак толкова. Но уникалното съдържание прави форума ценен и полезен. Хората търсят уникална информация в мрежата, такава която да им реши проблема. Ето защо форумите са точно такива генератори на информация - ходи търси нещо в социалните мрежи, няколко години назад. :) И също така идеята на това съдържание е не само да привлечеш потребители, но и експерти. Във всеки един форум има 2 групи хора - опитни и новаци. те винаги вървят заедно. Целта ти е да имаш и от двата типа.

5. Ще се индексира всичко. Но ако е дублирано съдържание - няма да получиш много хубави места по търсачките, а повярвай ми - те са ти основния трафик генератор.

6. Пускаш където можеш. Дори и статии в релевантни сайтове е добра идея. Нека всеки разбере, че има такова местенце. Ако е полезно и информацията е добра и помага на хората, потребителите на форума сами ще те направят популярен. Виж, тук стигаме от време на време до БТВ. :) Не че голяма реклама ни правят, ама поне може да се познаем героите там. :)

Всичко може да се развие, въпрос на желание и търпение. А при форумите се иска адски много търпение. ;) Дори влизаш във фазата на шизофрения от време на време. ;)
 

Горе