Тия от Гугъл не се сетиха една Мартеница да сложат

Green Bars

Well-Known Member
Заглавието описва много добре ситуацията, виждали сме да слагат тематични картинки за всякакви поводи, но не се сетиха да сложат една мартеница...
 
Явно в Гугъл има вярващи хора и не толерират езически празнци - БГ измислици/премислици.
 
Какво значение има какъв е празника, какво като е езически? Ти религиозен расист ли си?
Това си е традиционен БЪЛГАРСКИ празник и ти ако не се чувстваш Българин не си слагай мартеница!
 
Гугъл е американски сайт и може да слага каквото си поиска. Техните празници не ги пропускат. Това, че го има и в БГ вариант не ги задължава с нищо. Вие във вашите сайтове сложихте ли мартеници, защото аз не съм, но пък на ръката ми накичиха доста.
 
Като се сетят слагат. Сега явно са забравили.
images_google-baba-marta.png
 
Ей голям проблем, чак и тема направихме, как Гугъл ни показва простотията пред развитите страни!

Това си е традиционен БЪЛГАРСКИ празник и ти ако не се чувстваш Българин не си слагай мартеница!

Българин съм и почитам истинските български празнци, като утрешния или 24 май... но тази глупост "баба Марта", НЕ! Големи хора сте, а не деца в детската градина. Защо носим мартеници? Ще ви кажа, защото сме коне с капаци и овце! Само в България от поколения наред вярваме, че засукан конец или боядисани яйца ще ни пазят здравето?! Ха, ха, ха! Ако беше така българската нация трябваше да е най-здравата, а според световните статистики, сме в челни позиции по болести и смъртност от инфаркти и инсулти!
Повече от 20 години не съм слагал мартеница и съм в прекрасно здраве благодарение на други неща.

Бъдете умни и разумни!
 
Коледа празнува ли ? Щото тогава се родил ... , но аз не разбрах по кой календар, щото в Русия се е родил през януари !
Но щом ти не искаш да почетеш празника - еми не празнувай, но не пречи на останалите.
Имай предвид, че гугъл не показва пред развитите страни - тези дудъли са регионални (конкретния е за България и Румъния)

П.С. аз не нося мартеници, но това е мой избор - не го натрапвам на останалите и не им обяснявам с капаци ли са !
 
Не преча, защитих се. Не може някой да ме определя, че не съм българин, защото не вярвам в хорски измислици!
 
Последно редактирано:
Аман от пресериозни хора. Не бил срагал мартеници, не сме били деца. Това е някакав обичай, ако не друго, на хората им става приятно като се сети някой за тях и им закачи мартеничка. Ако не вярваш че те прави по-здрав, то поне направи кефа на близките си. Така ще се чувстваш по-добре и самият ти. А и жеста не струва много. Максимум лев-два.
 
Това си е традиция и част от нашата култура, колкото повече се запазват тези автентични моменти в нашето ежедневие толкова повече ще се запазим като самостоятелни и самобитни в цялата мултикултурна тоалетна...
 
Това е някакав обичай, ако не друго, на хората им става приятно като се сети някой за тях и им закачи мартеничка. Ако не вярваш че те прави по-здрав, то поне направи кефа на близките си. Така ще се чувстваш по-добре и самият ти. А и жеста не струва много. Максимум лев-два.

Напълно съм съгласен, че трябва да правим близките си щастливи, но едва ли някой се радва на китайска дрънкулка за "лев-два". Отношението и вниманието е това, което докосва хората. Ако държиш на близките си, показвай отношение и днес, и в понеделник, и във всеки един ден, а не само 2-3 пъти в годината. Иначе е лицемерие!
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Sky
Напълно съм съгласен, че трябва да правим близките си щастливи, но едва ли някой се радва на китайска дрънкулка за "лев-два". Отношението и вниманието е това, което докосва хората. Ако държиш на близките си, показвай отношение и днес, и в понеделник, и във всеки един ден, а не само 2-3 пъти в годината. Иначе е лицемерие!
Напълно си прав, просто в забързаното ежедневие просто пропускаме да правим такива елементарни жестове. Тази традиция ни подсеща да го направим. Не мисля, че ще ти стане нещо ако направиш такъв жест веднъж в годината. И ти и хората около теб ще се почувстват по щастливи. Самата мартеница е някакъв материален израз на този жест. По тази логика не би трябвало да подаряваш подаръци за рожден ден или Коледа.
 
Съгласен съм с Kiril, че евтина китайска дрънкулка не значи нищо. Именно затова аз всяка година сам си правя мартениците (и тези, които подарявам). Но твърдението, че спазвайки този обичай изпадаш от категорията на разумните - това е как да се изразя... Просто фактите казват друго. Много по-умни българи от Kiril си слагат мартеници, така че Kiril с твоето изявление ти прости проявяваш много силен комплекс за малоценност. Съжденията ти са напълно кухи, защото почти никой сериозен българин (и то такъв, който си слага мартеници) не вярва в чудодейната сила на мартениците.
 
Че никой не говори за китайската дрънкулка. Има десетки жени които си докарват по някакъв доход правейки мартенички. Тая година купих страхотни ръчно изработени фигурки с мартеничка на няколко роднински/приятелски деца които определено не бяха изработени в Китай. Като мине март фигурката си става хубаво украшение за детската стая.
 
Извинете, малко изместих темата!

Именно затова аз всяка година сам си правя мартениците (и тези, които подарявам). Но твърдението, че спазвайки този обичай изпадаш от категорията на разумните - това е как да се изразя... Просто фактите казват друго. Много по-умни българи от Kiril си слагат мартеници, така че Kiril с твоето изявление ти прости проявяваш много силен комплекс за малоценност. Съжденията ти са напълно кухи, защото почти никой сериозен българин (и то такъв, който си слага мартеници) не вярва в чудодейната сила на мартениците.

@rujel не разбрах това, защо го написа. Наистина ли мислиш, че от 20 години съм спрял да нося мартеница, за да ми се вдигне самочувствието, или просто си искал да ни се изфукаш, че си правиш мартеинците сам?

С тези постове исках да се провокираме, да не бъдем сиви и безлични човечета, които правят нещо, защото някой, който считат за по-умен от тях го прави :) Гледайте филма Baraka. Бъдете себе си. Ниe сме уникални Божии създания - пръстовите ни отпечатъци са неповторими, зениците също! Намерете своята единтичност, помечтайте - променете Света! Бъдете следващия Стив Джобс!

Частит празник на всички!
 
Последно редактирано:
С тези постове исках да се провокираме, ...

Какво ще провокираш с един национален, български, хилядолетен празник? Или се чувстваш българин и го отбелязваш или като теб - подиграваш се. Средно положение няма.
 

Горе