Търговия с акции

От: Търговия с акции

Това какво съм длъжен си е за моя. Превеждаш под 5к долара на транш и е все едно, трябва да си голям фаворит на държавата, че да те следи по-банковата сметка или да хвърля на боб, точно на теб падне следи.

С всичко съм съгласен, с разликата, че пичовете - демек данъчните, не барат всичкоТО спекулатанТ и инвеститоР, по обективнии причични, почнат ли масови проверки, 3тата световна рецесия не ни мърда :D разбира се говорим не за инст. играчи. А иначе нашите са далеко от истината, дефинирали са само една точка в закона, ама кое как на каква база всичко е във графата, го играят ниЗнам - при марджин търговия, независимо къв е инструмента, обората не е реален, кога да се счита оборот, при затворена или при текуща, отделно какво става при реинвестирания и т.н, отделно още колко вратички има - то и затова в БГ поне никой не ти търси сметка. Трябва доста да не те слуша главата, доброволно подадеш деклрациите и се сложиш на дравника.

А и тука говорим за малки суми, ако се налага по-големи суми - вече се обръщаме към услугите на офшорките, те така или иначе крепят целия свят :D
 
От: Търговия с акции

В закона никъде не пише, че "нереалния" оборот не се декларира :)

Наистина най-чисто е да се работи през офшорка, защото се освобождаваш от счетоводство (данъците за парите, които получаваш като физическо лице от собствената ти офшорка се плащат и декларират лесно и не ти трябва счетоводител). Обаче има разходи за създаването на офшорката и всичките бюрократични глупости. За да си отвориш сметка при някой брокер трябва първо да имаш банкова сметка на името на фирмата. А да се отвори такава сметка е доста сложно - искат се купища документи да попълваш и накрая ти отказват и даваш още веднъж пари за подготовка на документите за да кандидатстваш при друга банка.

Затова най-добре да си спекулираш като физическо лице и нищо да не декларираш. При всички други варианти само си създаваш главоболия. Който си декларира всички спекулации и плаща данъци трябва да е много прост. Признавам си, че и аз съм в тази категория - плащам на счетоводител всеки месец да ми подава справка-декалрация по ЗДДС, плащам си даже и осигуровки, защото имах глупостта да се регистрирам по БУЛСТАТ като самоосигуряващ се.

Не пропагандирам да се спазват сляпо законите, но и не пропагандирам обратното. Всеки има глава на раменете си да реши кои закони е редно да бъдат спазвани и кои закони е редно да бъдат нарушавани.
 
От: Търговия с акции

Знам че си леко либерален по част от законите, та и затова така писах и аз, че що като тъгуваш си имал неблагоразумието да даваш декларации, за мен е ... вече писах по-горе.

Давам реален пример:
Купуваме 1 лот при ливъридж 1:100 на долар/йена - депозираме 1к долара, но имаме 100-но кратно увеличение, та сега реално сме вкарали 1к в позиция, но по сделка пише 100к вкарани - затова ти казвам, че реално вкараваме 1к а по сделка се води 100к, кое се взима за правилно?

А иначе офшорката е красота, една фирма на бахамите или по-близко остров ман или направо Кипър - особенно за Кипър за ден всичко е готово през фирма банка и т.н. екпрес - около 1-2к долара на година даваш в адвокатска кантора да стопанисва фирмата и банковата сметка. Капитализираш новата компания с твой кинти, ама минали през друг клон и вече търгуваш през нея, като чукнеш големите пари - даваш си една консултация на тази фирма от БГ на стойност 100к и по живо по здраво :D, начини безбройни, разбира се ако ще се легализират кинтите.

Иначе, да съгласен съм с теб - всеки сам решава какво да спазва или не
 
От: Търговия с акции

Няма значение, че сделките не ги правиш с твои пари, декларира се реалната сделка, а не нещо друго (в закона за ДДС има специално изключение за търговията с валута, че се декларира като данъчна основа (която не се облага с данък!) само печалбата от сделките, но такова изключение няма при договорите за разлика - при тях се декларира цялата сума на продажбата като данъчна основа, която не се облага с данък).

А това с консултацията не е много добра идея, по-добре е да получиш дивидент, защото данъкът е само 5% (наполовина) и дивидентите не се облагат с осигуровки (само с данък върху дивидента). Притежаването на фирма в чужбина задължително се декларира в годишната данъчна декларация, независимо дали имаш доход от тази фирма.

В Кипър фирмата ти ще е длъжна да води счетоводство и да плаща данък 10%, колкото е и в България и затова е безсмислено да се регистрира фирма в Кипър (ако обаче ще регистрираш фирма, която ще предлага финансови услуги в цял свят с изключение на САЩ*
- Кипър е подходящо място - виж колко много Форекс брокери са регистрирани в Кипър). Едно време нямаше данък за офшорките в Кипър, но от няколко години има.

* В САЩ нещо са въвели някакви безумни закони и гражданин на САЩ не може да ползва Форекс брокер, който не е американска фирма. Това усложнява живота на Форекс брокерите, защото са принудени да регистрират още една фирма в САЩ специално за американски клиенти (ако не искат да ги изтърват).
 
Последно редактирано:
От: Търговия с акции

Дам това е голямата глупост SEC искат регулация на тези брокери, и не става с филиал/клон искат си основане на нова фирма и яко бърка, брокерите, тука имам афф. проект и доста брокери ми отказаха - феноменално един който няма регистрация в SEC ми отоговориха няма проблем. Аз май нещо запецвам, щото не съм навътре де явно не могат да маркетират чуджди брокери, в УСА, ако нямат регистрация в SEC, но не знам как стой въпроса - видял си реклама на брокер в УК сайт и депозираш пари там. Не знам законите как са но ми се вижда някак си страно това, но виждам логика - ако си брокер офшортка, не можеш маркетираш в УСА, но по цял свят можеш в сайтове и докопа ли се някой от УСА, ти става клиент -ей няква подобна вртъка ще да е. А иначе това е просто сигурност за американците те и затова SEC е толкова силно в УСА.

Абе ти ме хвърли в тъча, с тези ддс изисквания. Иначе ти говоря за перачка, фирма с някво поставено лице в Кипър и ти превежда под фин. консултации кинтитте. А иначе фирма за консултации, да ти кажа не знам как е по-добре, аз съм си мислил след време при добро бъдеще, да си създам такава фирма, но адски много ме блажни ИП (отворен затворен фонд, дори за хеджфонд си мисля, но и хабер си нямам от нашите закони,консултаци, брокесрство, инвестицонно посредничествто, поемане на фирми за листване на БФБ - Булброкерс поеха сега ЕВН, преди седмица ми пратиха проспекта), но не на локално ниво мисля го регионално, имам познати в нашите фирми тука са гозакъсали от към фондовете - пък кво няма като им видиш отчеите, те някви полуидиоти ги управляват, амо то е нормално като брокера прави кинтите от NAV, винаги ми е било чудно зако си дават хората парите в такива фирма .... както и да доста се отплеснахме от тема, колегата ще вземе се откаже :D
 
От: Търговия с акции

Иначе ти говоря за перачка, фирма с някво поставено лице в Кипър и ти превежда под фин. консултации кинтитте.

Така ще плащаш данък + осигуровки. Това с "поставено" лице се прави с "Declaration of trust" (този документ доказва, че ти си реалния собственик). Файда няма да криеш, че си собственик на фирмата, даже има полза да декларираш това в данъчната си декларация. Защото когато получаваш доход от фирмата си основанието може да бъде дивидент. А когато получаваш дивидент данъчната тежест няма да включва осигуровки, а само 5% данък върху дивидента. И фирмата не в Кипър, а в някоя държава, която не изисква водене на счетоводство.

Това, че фирмите от типа офшорка се ползват за пране на пари е мит (офшорните фирми се ползват главно за данъчно планиране при международна търговия, а не за пране на пари). Истинското пране на пари се прави с локални фирми, регистрирани в държавата, където живее престъпния бос. Законите против пране на пари са някаква глупост, защото по никакъв начин не затрудняват прането на пари (само правят живота на обикновените хора по-труден). Например си представи една фирма, която търгува с някакви стоки. Вместо да купува директно от производителя стоките минават през фирмата на прекупвач, който де-факто е престъпен бос, който иска да си изпере парите. Печалбата му (от това, че стоката е минала през фирмата му) е 1 милион лева (примерно). Този милион го дава в брой (в куфарче) на търговеца, който е доволен че не плаща данък върху този милион. А престъпния бос е доволен, че парите му са изпрани (платил е данък, но нали прането е точно с тази цел - да плати данък и да докаже законен доход - какво по-законно от покупко-продажба на някаква реална стока). Обърни внимание, че фирмите на търговеца и на перача на пари са регистрирани в държавата, където живеят, всичко се отчита както е по закон (с изключение на куфарчето с пари, което търговецът получава). Законите против пране на пари са спазени. И въпреки това нарушението е факт. Това е най-простия начин да се перат пари и същевременно най-ефективния. Ако трябва да се изперат повече милиони - просто фирмата на престъпния бос ще работи с повече на брой търговци. Разбира се има и други начини за пране на пари, но този е най-простия и може би най-трудния за разкриване.

А, сетих се и за друг по-лесен начин за пране на пари. При него няма нужда престъпния бос даже да има фирма. Престъпният бос сключва договор за консултантска услуга с някоя достатъчно голяма фирма, която се притежава от малък брой собственици (в идеалния случай един собственик). Тази фирма плаща на престъпния бос колкото пари са се договорили. Обаче преди това тайно престъпния бос е дал куфарче с пари в брой на собственика на фирмата (парите в куфарчето са колкото парите по договора за консултантската услуга). Произход на парите: консултантска услуга. Чисти пари. Преведени с банков превод, може да се докаже.

Всяка прилика с реални лица и събития е случайна. Повече за прането на пари можете да научите от сайта RiskMonitor.bg. (Това е един добър доклад по въпроса.)
 
Последно редактирано:
От: Търговия с акции

Признавам си не съм достъчно компетентен в тази си част, ако желаеш можеш да хвърлиш светлина в последните начини - за мен ще е интерсно, ако искаш на ЛС драсни.

А аз говорих в случай имаш сума незаконна, не че имаш тука полулегален бизнес, най-лесно чрез поставено лице от вънка, купува Х стока в най-добрия случай неква конфекция на лудите пари и всичко е топ топ - верно губят се едни пари за осигуровки, и един 10 процент печалба от купувача, но по-този начин всичко е тип топ - те тези хотели кво са същото, или пък скъпите магазини - супер високи цени безбожни за хората - свършва деня и накрая се начукват лудите обороти, дето манта не е много кеф с новите касови апарати. Сещам се за още много начин и на дребно но пак се губят една сума кинти, но парите са изпират и копче не може им кажеш
 
От: Търговия с акции

Признавам си не съм достъчно компетентен в тази си част, ако желаеш можеш да хвърлиш светлина в последните начини - за мен ще е интерсно, ако искаш на ЛС драсни.

Кое точно не ти е ясно? Ако е за прането на пари - не се занимавам с такива неща, и аз също не съм "спец". Което знам за прането на пари го научих главно от този доклад). Доходите от спекулация с финансови инструменти и сайтове няма нужда да се перат, защото тази дейност е напълно законна (няма нужда да се крие). А тук говорим за такива дейности, нали? Все пак това е форум за бизнес, а не за организирана престъпна дейност (по-горе писах за прането на пари за да покажа колко безсмислено е да се ползва офшорна фирма за целта (след като може да се ползва локална фирма) и колко са безсмислени законите против пране на пари - само усложняват живота на честните граждани).

свършва деня и накрая се начукват лудите обороти

С търговия на дребно ще си личи, че доходите са нереални. По-горе затова дадох пример с търговец на едро. Защото за да се изпере 1 милион трябва престъпния бос да има много магазинчета, а това е много сложно за контролиране и става много скъпо. А ако изпраните пари са малко дейността се обезсмисля (никой не си прави труда да пере малки суми).
 
От: Търговия с акции

Да прави си, за фин. дейност съм съгласен с теб, а аз говорих за по широкия смисъл пране, затова и ти казах конфекции и т.н.

Идеята ми беше по някво незнайно стечение на обстоятелства, човека става доста добър във спекулата и трупа сериозни суми, но никъде не е декларирал доходите и сметките почват да набъват, и дадения човек иска да си потрбява тези пари, но при проверка от данъчните ще увисни затова ти казах този вид офшорен трансфер. А иначе в интерс на истината, огромните компнати и мишите дупки яко се финансират от офшорки, а да не горовя за дяловете във хедж фондовете - УСА хеджфондовете нали си наясно че не са регулирани от SEC. Това ми бе мисълта, че над 50% от парите са по офшорките, ти след 2008 кризата как така се изпариха няколко трилиона, някъде се отекоха, повечето бе курс Уолстрийт - Големите еврейски банки и ИП, както и редица сметки в тези офшорни фондове, тръстове и т.н.
 
От: Търговия с акции

Парите не се държат по офшорки за да се перат, а за да предпазят от посегателство от страна на държавата (включително и с цел данъчно планиране и повече конфиденциалност - нали се сещаш, че мафията има достъп до данъчните ти декларации). Ако в държавата дойдат на власт комунистите (или някои по-лоши от тях) би било добре да можеш да си хванеш самолета без да се тревожиш как да си вземеш парите със себе си, защото парите ти са на сигурно място извън държавата ти. Лоши неща са се случвали и ще продължат да се случват (вж. например какво беше станало в САЩ през миналия век, как отнемаха златото на хората).

А това за успешния спекулант, който е забогатял от спекулации е мит. Разбира се ако имаш няколко милиона маймуни да си играят на спекулация все някоя маймуна ще е уцелила правилните сделки и ще е забогатяла, но повечето ще са фалирали (вж. книгите на Насим Талеб).
 
Последно редактирано:

Горе