Търся SEO специалист за работа по проект!

От: Търся SEO специалист за работа по проект!

Да се намеся и аз в спама, за който съветвам в една друга статия, че трябва да се избягва... :D

Значи, от гледна точка на SEO специалист:

1. Предлага се услуга, в която е намесена 3-та страна Google. Това означава, че няма как да се дават гаранции - особено с разните ъпдейти и т.н. Щото, ако се дадат и след н-период Google пусне някой нов ъпдейт или вече нам познат, който реши, че сайта Х не го кефи, сайта Х отива в трета глуха и това е фактор, който SEO специалиста не може да контролира, обаче клиента ще обвини именно него и ще се закучи, че е ОБЕЩАЛ еди-кви си резултат, а пък то кво станало и него не го интересувало, примерно....

2. Качествена услуга+еФтино в този случай, не вървят ръка за ръка. Тоест, не може да искате да продават, ама да не плащате... Щото се отделя Х време, Х труд и т.н... Освен това са нужни и ресурси. И на SEO специалиста му излиза по-евтино да си ги купи, отколкото да ги поддържа. Така се получава разходи+труд= цена за SEO на месец.

3. Не може да искате отчет от фирмата/човека, който ще ви прави SEO за това колко време е изхабил и как му идва по дни. Значи като идете да си купите iPhone за 1600 кинта искате ли от магазина отчет що аджеба телефона струва толкова и колко часа е отнело работа и какви са разходите за единица продукт?

Значи няма как да искате такъв отчет. Ако искам пък ще отделя 10 минути на година за сайта. На вас кво ви влиза в работата? След като имате Х резултати, за които сме се договорили в края на определения срок?

4. Искане на отчет - тук съм съгласна, че трябва да се предостави някакъв отчет за извършените дейности по сайта (тип кейсовете на Netpeak), но не и важна информация, която си касае само SEO специалиста.

Ако аз трябва да предложа такава оферта на клиента, то тя би включвала:

1. Минимален срок за постигане резултати;
2. Минимален праг за постигнати резултати (примерно бих се ангажирала да кажа първа страница, но не конкретно първо място!)
3. Цена на месец в зависимост от думите и трудността, която ми представлява (било то времево и разходно), за да постигна желаните резултати.
4. Предварително заплащане всеки месец;
5. Сключване на договор;
6. Описание в договора какви са моите ангажименти спрямо клиента и неговите спрямо мен;

Ся анализи, избор на кл. думи, състояние на сайт и т.н., това вече си е отделен въпрос, което също би се отразило на цената, но да не навлизам в подробности.

Ако съм клиента, то бих искала:

1. Да ми бъде казано какво ще получа за парите, които давам;
2. Да направя оценка на очакваните резултати и дали при постигането им ще има възвръщаемост на инвестицията ми. Например, какъв е смисъла примерно да се вържа за 6 месеца да дам 12 000лв и да ми изкарат 10 думи * 200 търсения, което е общо 2000 търсения трафик като примерно конверсията няма да е достатъчно, за да си "избия" тези 12 бона и да изляза на печалба...
3. В зависимост от очакваните финансови резултати ще се спра и на дадена оферта. Например, ако единия ти предлага 500лв за SEO, а другия 2 000, може този от 500лв да предлага по-добра оферта, в смисъл по-добра конверсия, продажби и оттам "избиване" на инвестицията. А от 2000 офертата да е шит. Реално да ти изкарат думите на първо място, но да няма нужната възвръщаемост. Може пък и да е обратно.
4. Бих искала да видя портфолио - с графиките му, постигнати резултати и т.н.

PS: Тук трябва да се има предвид, че първо място не означава повече продажби. Това зависи и от самия сайт!!! НО при хубав таргетиран трафик е голяма вероятността да ги има. Така, че това са нещата, за които основно бих се оглеждала, ако търся SEO специалист.

darkenergy_, на теб мога да ти дам следните съвети:

Разгледай фирмите и фрийлансърите какво предлагат. Поискай оферти, ако няма изложени цени. Преди да го направиш поискаш портфолио и вече ако си харесаш какви резултати са постигали с други клиенти, тогава се ориентирай да искаш оферта. Виж къде е най-добро съотношението цена/оферта, дали отговаря на твоя бюджет и дали тези пари, които отделиш ще ти бъдат възвърнати (имам предвид от печалба, от продажби). При SEO-то винаги има риск, но е хубаво да се направи оценка на риска и да видиш дали си струва. Аз знам няколко фирми, където бих им се доверила да ми правят SEO, примерно, ако имах нужда. :D Поне на база представянето им..., но там цените са от 4 цифри нагоре...

PS: Някой беше споменал за схема от типа за Х резултат, да се плащат X сума. Примерно за 15-та позиция по-малко пари, за 10-та повече пари, ако няма дадена позиция да не се плаща и т.н. Сещам се за Ideamax, Бико предлагаше такава услуга, не знам дали още я предлага. :)
 

Горе