Украйна - Русия какво ви е мнението

Някой икономист може ли да каже кое е добро за България. С евро или не.
Достаттъчно е да се погледнат данните след приемането на еврото в няколко от бившите соц. републики. Там е икономически мармалад. За цените пък да не говорим.

Литва, Латвия, Словакия, Словения...
 
Някой икономист може ли да каже кое е добро за България. С евро или не.
Те икономистите, включително западни се изказаха - категорично не. Гърците още си скубят косите.
 
"А отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. (…) Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители Ф-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия. И то без използване на ядрено оръжие."


Путин няма да се задържи на власт ако не избие пилотите на F-35 който ще извършат атаката, и ще го смени някой който ще отмъсти. :)


Кинжал - също не е ядрено оръжие - и не може да бъде спрян - според думите на Джо Байдън - така че като отговор на такава атака очавам един самолетоносач до остров Тасос и още един край бреговете на Норвегия (с по 5000 души на борда и 70+ самолета) да бъдат потопени.

И идва въпроса: А американците след това ще използват ли ядрено оръжие за отмъщение? Вероятно не са луди и знаят че живота продъжлава и след потопените самолетоносачи, и потапянето на самлоетоносачи край бреговете на Европа не е нападение срещу територията на САЩ. :)

Когато този генерал е бил действащ това оръжие - Кинжал - не е съществувало за да го премисли като опция че руснаците имат хиперзвукова ракета създадена да потапя самолетоносачи, и я демонстрираха на практика в Украйна. :)

Ако пък използват Путин го е казал - Мы попадём в рай, а они просто здохнут. :)
 
Последно редактирано:
Някой икономист може ли да каже кое е добро за България. С евро или не.
Сарийски отговаря подробно.


ПП: Тоя Сарийски е бати нинджата, съвсем заслужено стана медийна звезда за няколко месеца.
 
Я да си вдигнат ръцете всички, които тайничко се надяват Китай да нападне Тайван?

giphy.gif

Пълна деградация от пропаганда. Големите политики се водят от великите сили, а умират хиляди невинни хора. "Вождовете" в бункерите. В този час и тази минута някоя откачалка в Тайван (примерно) тайничко се надява Турция да нападне Мездра...
 
Късно е либе за китка.

Фащайте се с дефнюза за ръчичка - и без това на един език говорите.
nok.jpg
 
Пълна деградация от пропаганда. Големите политики се водят от великите сили, а умират хиляди невинни хора. "Вождовете" в бункерите. В този час и тази минута някоя откачалка в Тайван (примерно) тайничко се надява Турция да нападне Мездра...
В Тайпе ли си?
 
Тъпа история... скоро може да ни третират де факто като животни...
Че каква друга история от даласа? (Той поне има оправдание по наследство, тъй да се каже.)
Идваше ми да и отговоря, че бебетата са в категорията животни и само с чип могат да минават границата.И това е пост от човек роден 92г. в България.
И това е почти човек, роден незнайно кога, но (до)захранен плътно с кърма на послушание. Но както казах - по наследство му е още от индийска древност. Те цялата им история е номадско измекярство и търсене на силно държавно крило. По османско са били сред най-дейните прислужници, после и по комюнистко (и при двете са били отличници в избиванията на бг-та). Той има и стара тема (в която точно тук съмишленикът му разду принадлежността му), че немало турско робство; сега и комюнистко немало. Отвътре му идва да си пада (на колене) пред силна, не-бг власт.

Отде да знае даласа кво се пече и работи към момента - от ЕС, от Щати, от Китай, и от Русия, включващо и:
че бебетата са в категорията животни и само с чип могат да минават границата
Нали много го притеснява:
Но една мисъл не ми дава мира на 10пръстната ли пишеш?Щото толкова много писане и мастило изхаби, че трябва да те болят пръстите.Или пък ползваш програма, която пише каквото говориш.Но един чиновник от Карлуково е писал в досието ти, че ползваш програма, която пише мислите ти.
Та не обича да чете и мисли. Мастилото да се не аби и повече да слушаме властта - османска, руска, комунска, ЕС-ка - който каже, че ше илядим в берекет.. Дет се вика:
Затова се кефя някой, като ги остриже.Ужас.Евала
Много съм съгласен.
 
То няма.:)

Да. И докато чакам, трупам точки...
--
Понеже тук много се коментира икономическата част, ето нещо изпод пръстите на руски патриоти, които са плътно зад Путин, подкрепят спецоперацията, желаят т.нар. западна колона да изчезне от Русия, и тъй натам. Защо ли си мисля, че ще кажат нещо различно от полусляпата западна алтернативна голяма част от медии, които едно недобро на руската власт не виждат (странно: алтернативни медии изцяло и безпрекословно поддържащи гл.т. на официална власт, при много факти за обратното...). Може би трябва да обяснят на живущите там как по-добре да разбират собствената си реалност:

26 май 2022 г
НЯМА ДА Е ДОБРЕ ЗА ВСИЧКИ: ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ОБЯВИ "НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДЕФИНИРАНЕ НА НОВИ ПАРАМЕТРИ НА ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА"

Централната банка най-накрая понижи основната лихва. Сега от 14% до 11% и под разказите на Набиулина за бъдещите трудни времена, както и за необходимостта от намиране на нова финансова политика след 3 месеца от началото на открит конфликт със Запада. Самата новина изглежда е добра, но не променя фундаментално нищо - икономиката, особено технологичните индустрии, все още не могат да получат "дълги пари" за стартиране на истинско заместване на вноса, а олигарсите продължават да получават супер печалби и поддържат цените като ако доларът беше 100 рубли, въпреки че вече е по 60. И нито ЦБ, нито Министерството на финансите дават отговори, защото или не знаят, или не искат да знаят. Но ме плаши с две тежки години, докато или президентът не бъде сменен, или те са сменени, което означава, че ще може да не се отговаря за нищо.

Както нашите читатели вече забелязаха, колкото повече успехи има армията на фронта, толкова по-активно предричат икономическо поражение в тила. Така победата в Мариупол съвпадна с новината от Слуцки за провала на заместването на вноса и настоящия успех в създаването на котела в Донбас с речта на Елвира Набиулина, която обяви намаляване на ключовата ставка от 14 на 11%. Новината е така, защото на фона на рязко забавяне на икономиката няма да се появят достъпни пари за предприятията. И това не е наша спекулация. Корпоративното кредитиране, включително големите предприятия, намаля със 186 милиарда за 2 месеца. Причините са затягане на условията за отпускане на заеми, високи лихви. Разлика от 3%, дори за завод, дори за среден и малък бизнес, при средна цена на кредита от 19%, се равнява на тяхното разорение. Ако заводът е за заместване на вноса, тоест създаване на нова производствена линия, трябва да вземе един милиард, първата печалба ще бъде получена само година по-късно и вече ще даде милиард двеста милиона, тогава единствената възможност тук ще бъде да не плащате пари на работниците или просто да затворите предприятието. Да, има държавни субсидии, но в най-добрия случай това ще позволи запушване на дупки, вместо да се развива ново производство.

Резултатите са налице. Ако все пак имаме нормална ситуация със суровинния сектор, колкото и да се надува Западът, тяхната индустрия не работи без нашите суровини. Но тогава имаме големи проблеми. Търсенето на продукти от среднотехнологични индустрии намалява през април 2022 г. с 5,0% спрямо април 2021 г. (+0,6% за периода януари-април 2022 г.).Вътрешното търсене на цимент намалява с 9.3%. Най-чувствителни към масивни ограничения в световната търговия бяха очаквано високотехнологичните индустрии, индексът на търсенето в които през април 2022 г. падна с 19,5% спрямо април 2022 г. (-9,2% за периода януари-април 2022 г.). В отрасли, които са най-зависими от вносни компоненти, ситуацията е още по-остра. Производството на леки автомобили, според Росстат, през март 2022 г. е намаляло със 72,1%. Според AEB продажбите през април 2022 г. са намалели със 78,5% на фона на значителни увеличения на цените. За местни производители, които изпитват затруднения с доставката на компоненти (главно AVTOVAZ, KAMAZ и URAL), е разработен нов технически регламент „За безопасността на колесните превозни средства, произведени в специален период“, предвиждащо намаляване на бариерите пред доставката на вносни компоненти поради инсталирането на неоригинални части, използването на „паралелен внос“. Всъщност това е глупост. Там индустрията в държава, която провежда военна операция, което означава, че има постоянен ред във високотехнологичния сектор, е в упадък. За да направите това, все още трябва да управлявате.

За шефа на Централната банка обаче това са дреболии. Все пак нашата инфлация няма да е 17,8%, а само 17,5%. Последните седмични данни сочат значително забавяне на текущия темп на нарастване на цените. Облекчаването на инфлационния натиск се улеснява от динамиката на обменния курс на рублата, както и забележимо намаляване на инфлационните очаквания на населението и бизнеса. Годишната инфлация достигна 17,8% през април, но към 20 май се забави до 17,5%, намалявайки по-бързо от априлската прогноза на Банката на Русия. Като се има предвид, че цената беше намалена продукция и загубено време, на това място трябва да се радваме.

Освен това Набиулина, 3 месеца след като Западът открадна златните и валутните резерви, изтеглени от страната по нейна вина, каза, че е необходимо да се помисли за правилността на пътя на МВФ и е необходимо да се определят нови параметри за функционирането на руската финансова система. „ Преразгледайте подходите към регулирането, така че, без да позволяват натрупването на прекомерни рискове, банките да могат да продължат да отпускат заеми и да подкрепят структурната трансформация на икономиката “, каза тя.

Междувременно те ще започнат да мислят там, каза Набиулина, че следващите тримесечия няма да бъдат лесни, тъй като руската икономика ще трябва да се адаптира, трудности очакват както бизнеса, така и обикновените граждани. Трудностите няма да продължат дълго – година-две и тогава Путин ще си тръгне, Набиулина ще си смени работата или ще замине след Чубайс и нека тези руснаци поне да умрат. „ Но процесът на структурна трансформация няма да бъде безкраен, бизнесът ще намери нови възможности, които ще подкрепят и доходите на хората.", - каза ръководителят на Централната банка. Тя отбеляза, че през първите месеци след въвеждането на санкциите срещу Русия е необходимо преди всичко да се предприемат тактически действия, за да се противодейства на "първия шок от санкции". На базата на това, как с този подход бизнесът ще намери нови възможности, е абсолютно неразбираемо. От една страна, няма налични пари за заместване на вноса, от друга страна, вносните компоненти стават по-скъпи, от трета страна, собствените им олигарси се опитват да "обезмасляват сметаната" и да повишават цените на продуктите, като същевременно заплашват Путин. Тук "металурзите" се превърнаха в лидери. Асоциация "Руска стомана" (която обединява най-големите руски компании за желязо и стомана, включително "Северстал", MMK, NLMK и Evraz) предупредиха правителството за загуби в индустрията и съкращения на производството, ако властите не намалят данъците и не отслабят рублата.Това каза пред RBC Алексей Сентюрин, изпълнителен директор на Russian Steel.Той не уточни под каква форма е направено това. За да е ясно, това са същите корпорации, които миналата година счупиха всички рекорди за алчност, покачване на цените и теглене на пари в чужбина. Само в Северстал през 2021 г. нетната печалба на компанията по МСФО се е увеличила четирикратно в сравнение с 2020 г. до 4,08 милиарда долара. Но то такое, а вот если налоги или цены, то все – денег нет. В резултат на такъв реверанс имаме долар на 60 рубли, цените са същите като при долар от 100, олигарси, които продължават да пълнят джобовете си, открито мечтаейки отново да извадят пари от страната и да ги дарят на СБУ за войната с Русия, провала на заместването на вноса, рецесията на икономиката, както и Централната банка и Министерството на финансите, които не знаят или по-скоро не искат да знаят какво да правят. Освен това остава единственото оправдание за намирането им на служба - краят на преминаването не се променя. Но ако конят спре да дърпа каруцата, те не го молят и не го чакат да се благоволи, а го оставят да яде наденица. Това, разбира се, е против „европейските ценности“, но в пълно съответствие със селската логика за оцеляване и ефективност на труда, за която Набиулина толкова обича да говори.

Аз ще се опитам да отговоря.

Значи те вдигнаха лихвата за да се преборят с инфлацията и шока от тоталната икономическа война - и от тогава два пъти я свалят до сегашното ниво от 11 процента което е един процент повече от лихвата преди войната беше 9 и нещо почти 10.

Да лихвата е малко висока за какво са свикнали западняците, но тя беше почти толкова и в България 2007-2008 и си живеехме, че даже и имотен балон спретнахме с кредити.

Относно консумацията на бетон - в момента разчистват Мариупол - което е подготвителната фаза за строителството и не става дума само за жилищна инфрастуктура ами всякаква ще се строи за да се увеличи капацитета за износ за Азия. Понеже данните за износа от днес показаха че Русия вече изнася повече на изток отколкото на запад и интереса продължава да расте.

Относно цените - трябва да мине малко време да се изчисти стоката заредена на по високите цени.

За инфлацията, на запад взимаме цени от няколко места и я смятаме по формули имало стара и нова формула и дават отклонение. В Русия се смятала на база на данните - всички данни - от касовите апарати и колкото кажат толкова е. Вчера казаха че цените са се вдигнали с 11 процента и за момента очакват годишната инфлация да е 15% .

Набулина е правя че не ги чакат цветя и рози, но мисля че тяхната икономика ще се справи по добре от европейската.

И накрая едно меме от руски финансов телеграм канал с почти 300 000 члена. https://t.me/banksta


photo_2022-05-27_21-17-29.jpg
 
Аз ще се опитам да отговоря.
Всеки може свободно да си коментира което пожелае. Иначе не съм питам нищо аз (нанди се чудеше нещо май).
Значи те вдигнаха лихвата за да се преборят с инфлацията и шока от тоталната икономическа война
Може да изпратя отговора на самите руснаци, живущи там и информирани най-подробно, в детайли и в течение на дълго време. Да разберат кое са объркали в анализа си и че всичко е за тяхно добро. Та да се доверяват повече на плана.
Би било интересно да прочета какво ще отговорят.
 
тайничко се надява Турция да нападне Мездра...
Мездра е по-близо до румънската граница, отколкото до турската. А и целта не оправдава средствата. В Мездра няма нищо за вземане, а пък логистиката да си ходят на село и да се връщат е финансово неоправдана. :)
 
Всеки може свободно да си коментира което пожелае. Иначе не съм питам нищо аз (нанди се чудеше нещо май).

Може да изпратя отговора на самите руснаци, живущи там и информирани най-подробно, в детайли и в течение на дълго време. Да разберат кое са объркали в анализа си и че всичко е за тяхно добро. Та да се доверяват повече на плана.
Би било интересно да прочета какво ще отговорят.
Що така грубо, бе пиле? Нали си обещахме да бъдем по-мили с другарчетата? :)

Тона ти към Даласа имам предвид.
 
тайничко се надява Турция да нападне Мездра.
Няма нищо тайничко. Въпрос на време (10-12 г максимум е оптимистичната прогноза може и по-рано) е Турция да анексира по един или друг начин част от Югоизточна България.
 
Може да изпратя отговора на самите руснаци, живущи там и информирани най-подробно, в детайли и в течение на дълго време. Да разберат кое са объркали в анализа си и че всичко е за тяхно добро. Та да се доверяват повече на плана.
Би било интересно да прочета какво ще отговорят.

Американците също не разбираха Paul Volker който през 1981 вдигнал лихвата до 20 процента.

Inflation emerged as an economic and political challenge in the United States during the 1970s. The monetary policies of the Federal Reserve board, led by Volcker, were widely credited with curbing the rate of inflation and expectations that inflation would continue. US inflation, which peaked at 14.8 percent in March 1980, fell below 3 percent by 1983.[21][22] The Federal Reserve board led by Volcker raised the federal funds rate, which had averaged 11.2% in 1979, to a peak of 20% in June 1981. The prime rate rose to 21.5% in 1981 as well, which helped lead to the 1980–1982 recession,[23] in which the national unemployment rate rose to over 10%. Volcker's Federal Reserve board elicited the strongest political attacks and most widespread protests in the history of the Federal Reserve (unlike any protests experienced since 1922), due to the effects of high interest rates on the construction, farming, and industrial sectors, culminating in indebted farmers driving their tractors onto C Street NW in Washington, D.C. and blockading the Eccles Building.[24] US monetary policy eased in 1982, helping lead to a resumption of economic growth.

И помогна да се прекъсне цикъла на инфлация и след кратка рецесия САЩ да продължи с растежа което помогна да се спечели студената война. Ако не беше той и Рейгън можеше и да не спечелят.


Елвира Набулина = Руския Paul Volker. Хората трябва да потърпят малко или да се сравняват с какво става с другия край на войната - какво става в ЕС.
 
Що така грубо, бе пиле? Нали си обещахме да бъдем по-мили с другарчетата? :)

Тона ти към Даласа имам предвид.
Извинявам се от името на "етериум".
А ти не си въобразявай някакви неща. С теб приключих.
 
Няма смисъл да го казваш.Те безполовите са за укрите.Това го знаем от време оно.Но една мисъл не ми дава мира на 10пръстната ли пишеш?Щото толкова много писане и мастило изхаби, че трябва да те болят пръстите.Или пък ползваш програма, която пише каквото говориш.Но един чиновник от Карлуково е писал в досието ти, че ползваш програма, която пише мислите ти.ВЕРНО ЛИ Е?
Не знам кой набор си, но имаш интелекта да мислиш и провокираш независимо в каква плоскост се плъзне темата.
След 89г. образованието и мисленето на българина, може да се сравни с някоя 7мо разредна държава, дето пишат още по листата на палмите.
Кво викаш нанди?
Що така грубо, бе пиле? Нали си обещахме да бъдем по-мили с другарчетата? :)

Тона ти към Даласа имам предвид.
(Много преди '92 съм иначе.)
 
Американците също не разбираха Paul Volker който през 1981 вдигнал лихвата до 20 процента.



И помогна да се прекъсне цикъла на инфлация и след кратка рецесия САЩ да продължи с растежа което помогна да се спечели студената война. Ако не беше той и Рейгън можеше и да не спечелят.


Елвира Набулина = Руския Paul Volker. Хората трябва да потърпят малко или да се сравняват с какво става с другия край на войната - какво става в ЕС.
Това по американските консервативни алтернативни анализатори ли? Изходна точка на всичките разсъждения на които е: правителството на РФ мисли всичко добро за народа си; следователно всичко, което правят, е за добро.

Добре, ще им пиша на хората да потърпят и да се доверят на Плана.
 
Що така грубо, бе пиле? Нали си обещахме да бъдем по-мили с другарчетата? :)

Тона ти към Даласа имам предвид.
Изкопал е някаква стара тема, в която съм споменал нещо и набързо е решил че е сглобил картинката.
(по някаква случайност се сещам за въпросния пост, сигурно понеже и до ден днешен изпитвам леки угризения)

Обаче... тадаа!... нищо не е разбрал :D

Ама както и да е. Не е хубаво така да се размятат и използват някакви предполагаемо лични неща, само щото някой те издразнил у форума.
 
Кво викаш нанди?

(Много преди '92 съм иначе.)
Значи си злопаметна кучка. Щом ще се сърдиш на всеки. Ще премина в отбор Нанди. Там поне знам какво да очаквам.
 

Горе