Успешен ли е франчайз бизнеса?


  • Общо гласове
    10

turgoveca

New Member
Здравейте, някой от вас занимавал ли се е франчайзинг? Можете ли да ми кажете какво мнение имате относно този вид бизнес. Ще се радвам да споделите мнението и опита, който имате.
 
Отговарям с ДА. Ето няколко примера: Subway, сладкарници Неделя (мисля, че и те бяха на франчайз принцип), пицария Mamma mia, Orange center.....

Имаше един форум за това: franchising-forum.bg - ама май умре и той, гледам само спам там. Ще се радвам ние да зачешем темата и дори да си поговорим. Но определено има хава. Преди време исках да се занимавам, като единственото, което ми бе нужно е добър план - локация, финансиране, реклама и съм аз....бизнес системата вече я имаше налична все пак. Беше точно за сладкарници Неделя. Много ми харесваше идеята (преди повече от 15 години) да има бизнес, в който да си работя аз. И това беше доста добре поднесено, като разбира се трябваше добре да се премисли преди всичко.

Мисля, че има хора, които се занимават с франчайзинг тук. Дори мисля, че един пич тук отвори ЕКОНТ офис, ако не се лъжа. Ето повече по темата: http://franchise.econt.com/ - те са също доста добра оферта, ама набуташ ли се на ключово място, избиваш рибата. Примерно се сещам за един офис на ЕКОНТ на ул. Цар Симеон № 133, който е точно до супер много автомагазини и всеки път като ходя да си взема нещо е пълно с хора, получаващи пратки и най-вече с персонал от тези магазини, пращащи авточасти. Ето тук локацията е супер ключова.
 
За офис на еконт и аз потвърждавам, че е далавера и е много важно мястото, където ще го направиш. Само, че не знам как се случва цялата история, но един има три офиса и като го гледам къв е шопар, то със сигурност не е на загуба. Обаче е много разправия.
 
За офис на еконт и аз потвърждавам, че е далавера и е много важно мястото, където ще го направиш. Само, че не знам как се случва цялата история, но един има три офиса и като го гледам къв е шопар, то със сигурност не е на загуба. Обаче е много разправия.
Факт, разправия е. Но представи и си сам да изграждаш и бизнес модела + организацията на ресурси.
 
Прав си, че локацията е много важна дори най- важния ключ. Но за франчайз на Еконт мисля, че се пренапълни и няма добра локация, на всеки ъгал са.Според мен не се печели добре от това, колкото да си докараш една нормална заплата. Тоест това е една голяма торта и всеки реже от нея. Моята идея е за франчайз на магазините АВАНТИ. Продават на мн ниски цени и условията им са добри за франчайз.
 
АВАНТИ са също много добро решение. Не знаех, че имат франчайз програма. И определено са доста оборотни. Алкохолът (от който се правят не малки печалби) знам, че им е читав и евтин. В нашия квартал има. Не съм ходил де, но знам, че се пълни добре. А в предпразничните дни определено разцепва. И пак ще се повторя - локация. Хващаш картата, обикаляш района и преценяваш. Но гледайки вписаните магазини тук: https://www.google.bg/search?client...!3d42.682781881860635!3m2!1i1009!2i851!4f13.1 - дупки много. Бих го разположил на ключово място, в което се събират 3 квартала, не в центъра и определено не до голям супермаркет като Metro, Billa, Kalfland, Lidl, Fantastico, 345, ДАР и други. :)
 
Съгласен съм с всичко, което казваш. Необходима ми е информация някой минал по този път, за да каже дали си струва. След събиране на мнения останах с впечатление, че се печели една работна заплата, което не си е оферта по никакъв начин. Благодаря за бързата реакция от ваша страна.
 
Това с печалбата е много голяма променлива. Аз не мисля, че препълнено (айде, не чак препълнено, но оборотно) АВЕНТИ на 100+ квадрата ще изкарва само една заплата, но това е лично мнение. И всъщност тук никой не може да даде точни цифри, те идват с разписването. Да речем.....продаваш алкохол и сладки, колко от тях трябва да продадеш за ден, месец, вадиш разходите (всички) и това е. Малко ще е нужно да се борави с планиране, защото всеки ще каже различни стойности, и съм сигурен, че нито една от тях няма да съвпада с твоята, ако тръгнеш по този път. Да, ще е ориентир, но по-добре си го разпиши. Колкото през какво се минава, виж тук: https://www.predpriemach.com/threads/Нов-офис-на-Еконт-София-Манастирски-ливади-изток-Бокар.61159/

Надявам се @bobbydigital да се включи с някой друг съвет. Така де методиката, не през какво е минал в детайли, какви стъпки е предприел. Мисля, че ще е горе-долу сходно и за другите.
 
Здравейте Аз също мисля да отварям офис на Еконт франчайз но в сайта им не е посочено каква е сумата за самия брандинг някой от вас знае ли и ако имате някаква по детайлизирана информация моля споделете.
 
Най-големият франчайз в БГ е на Еврофутбол. Аз съм бил на франчайз на Еврофутбол и мога да помогна с информация, ако някой го интересува.

При мен еврофутбола не беше самостоятелен пункт, а към заведението ми. Общо взето имаш всичко готово, няма какво да се чудиш кое как да правиш, условията им са ясни на 100%, друг е въпроса как ти ще си подбереш тези, които идват при теб и също много важно е мястото. Аз например долнопробни комарджии и цигани ги гонех и с времето им стана ясно, че не е при мен мястото, където могат да пускат фишове. Всичко е до мениджмънт :).

Инвестиция има, имат изисквания как да изглеждс обекта, но товс е така с всеки франчайз. Хубавото при пункт за залози е, че можеш да комбинираш да продаваш кафе например и други напитки, от които ти идва печалба допълнително и то не малка.

А относно процента, 6% е комисионната им.
 
Все още ли искат 20000 за бранда И това с пропадналите комарджии циганите как ще стане точно ти така или иначе носят печалба и пари на пункта. Има ли значение Кой идва и пуска фишове Според мен а не Важно е да има оборот. Но наистина да Сега като се замисля тази група хора се загнездват в пункта по цял ден и честно казано почти никаква файда няма от тях а тези които наистина пускат редовно и по много виждат че пункта е пълен с такива отрепки и отива другаде.
 
Незнам кога са искали 20000 за бранд, аз незнам за такова нещо.

Относно пропадналите комарджиите, те не ти правят кой знае какъв оборот, просто ти съсипват реномето, никой нормален няма да дойде и вътре да мирише на цигани, оборот от такива, не благодаря.
 
А колко всъщност искат за бранда
Информацията която имам е от блог който е преди няколко години. Тогава Просто ми стана чудно да видя различните вериги бензиностанции и хранителни вериги магазини за хранителни стоки с какви цени ще излязат И просто попаднах на Еврофутбол който искаше 20 хиляди Това беше един от читателите на самия форум беше споменал такава цифра
 
Нищо не се иска за бранда бе човек, това са глупости. Трябва да имаш помещение, да го оборудваш според изискванията им, минаваш едно обучение в София за един ден в централата им и започваш да бачкаш, това е.

Естествено ще те извикат първо да се запознаете, ще видят помещението и ако им допада действате.Имат си регионални представители навсякъде, които ти съдействат.
 
Ясно
Я Явно съм попаднал на грешната информация и честно казано това ме спираше да започна.
Стори ми се неудачно да влагам толкова много пари преди изобщо да изкарам каквото и било за мен и за бизнеса си. Сега вече не знам благодаря ти и ще се занимая по-обстойно
 
Съгласен съм с всичко, което казваш. Необходима ми е информация някой минал по този път, за да каже дали си струва. След събиране на мнения останах с впечатление, че се печели една работна заплата, което не си е оферта по никакъв начин. Благодаря за бързата реакция от ваша страна.
Няма такава формула “да си струва”. Винаги има риск. Писал си се с ник “търговеца”. Би трябвало да ти е известно. Отделно че франчайза е почти задължително да е в сфера, която да познаваш добре или да си работил ( не е задължително разбира се, но ще ти помогне по-бързо да се “изправиш на крака”. Коя е твоята ?
 
Здравейте, аз също искам да се включа по темата с франчайза, и по специално за тези които са при Еконт и Изи Пей. От едно известно време ми минават такива мисли , да подхвана нещо подобно. Някой от вас, които сте коментирали и сте имали намерение за франчайз на Еконт, започнахте ли да се занимавате или не ? Попданах в нета на кофти мнения по това отношение (макар че абсолютно не може да бъде мерило, но все пак всяко мнение е важно). Това е за еконт (надявам се че не нарушавам правила)

Същият въпрос ми е за Изи Пей, някой има ли мение или някакви наблюдения там. Дочувал съм че било сравнително добре, но трябвало да се комбинира нещо друго , като примерно застраховки.

Ще се раздвам да се подхване темата. Лек ден
 

Прикачени файлове

  • 75594547_435967463991922_4632823081499361280_n.jpg
    75594547_435967463991922_4632823081499361280_n.jpg
    159.3 KB · Преглеждания: 31
  • 77170321_2706900446035918_8822064620727435264_n.jpg
    77170321_2706900446035918_8822064620727435264_n.jpg
    217.8 KB · Преглеждания: 21
Аз се опитах с ЕКОНТ преди 1 година.. имах идеята в един квартал в град Хасково да отворя офис на еконт. Писах им емайл за намерението си обясних им че е на главна улица че има поток и т.н. Получих отказ с обяснението че за този район няма достатъчно голям брой поръчки и няма как да стане работата :)...

Какво се случи? Минаха около 2 месеца на същото място където им казах се появи офис на еконт който работи до 19.00 часа.. пълно е с хора :)

Казвам това за желаещите които искат да се занимават с еконт :) На мен ми стана ясно всичко,, надявам се и на вас да ви стане
 

Горе