Фирмен профил в epay.bg

От: Фирмен профил в epay.bg

Момент да уточня какво точно имам предвид. Аз имам друга фирмена сметка в ЦКБ и сега като си направих фирмения профил в epay ми дадоха съвсем различна сметка и имам 2 в момента. Та като пратя на някой фактура, който ми е платил в epay коя предлагате да въведа във фактурата, тази от epay или другата? Там е работата че питах счетоводителката ми за такова прехвърляне към другата и ми каза че не може, за това ви питам и вас.
Не разбрах много добре въпроса, но:
1. Можеш да прехвърляш от друга сметка към сметката с IBAN, зад която има микросметка и обратно.
2. Мисля, че при получаване на превод по "IBAN Микросметката" има някакви такси (които иначе няма), но не съм 100% сигурен, защото съм получавал пари само веднъж по чист банков път и бяха от чужбина и може това да е причината.

Най-добрия вариант е (според мен):
1. Получавай си по микросметката пари, които ти пращат през ePay.
2. По другата си получавай банковите транзакции (сиреч нея пиши на фактурите)
3. Като ти трябват на едното или другото място си прави преводи между двете сметки. Ако имаш онлайн банкиране и електронен подпис, не би трябвало да ти е някакъв проблем.

Аз лично плащам голяма част от фактурите си, директно от ePay - таксата е 80 стотинки за превод.
 
От: Фирмен профил в epay.bg

Добре, но вижте сега какво се получава, защото говорих със счетоводителката ми и тя казва че не може така.

Не знам дали ме разбрахте точно в горните мнения, за това ще дам един пример:

1. Да речем фирма "Пешо ООД" решава да ми прати пари през epay и ми праща 100 лева и иска и фактура. Доколкото разбрах вие предлагате след като съм получил тези пари в микросметката да си ги пратя сам във фирмената ми сметка и да им издам фактурата - да кажем че няма проблеми и всичко е точно, после от фирмената сметка като се прави счетоводството ще се види че наистина има постъпила такава сума и издадена фактура за нея, а при превода в сметката най-вероятно трябва да пиша техните данни все едно те са ми ги пратили там.

2. Да речем че иска да ми плати физическо лице, което няма фирма, тогава какво се получава? Например плаща ми Иван 100 лева - пак ли трябва да прехвърлям тези пари във фирмената сметка? Ако не ги прехвърля то ще изглежда като укриване на данъци, защото аз само с нея се отчитам за сега.

За това се чудя - след като е фирмен профила ми в epay и е регистриран на името на фирмата, не може ли самия той да се ползва като втора фирмена сметка и да си правя извлечения от него, които да се използват за счетоводството, а да няма подобни прехвърляния и глупости? Ако може така ще е най-добре, но пък във фактурата какво да пиша тогава, като данни за плащане?

Там е работата че вие тук пишете едно, счетоводителката ми казва че не може и тя го изкарва, че е невъзможно да използвам epay легално, което на мен ми изглежда изключително глупаво.
 
От: Фирмен профил в epay.bg

Счетоводителката ти вероятно не е особено в час.

1. Микросметката е банкова сметка, има IBAN и т.н. Ти като фирма имаш 2 банкови сметки, ако искаш можеш да имаш и 100. Получил си парите по банков път.
2. Трябва да си осчетоводяваш и парите по микросметката.

ePay е лицензиран разплащателен оператор. Сметките в ePay се издават и администрират от лицензирана банка (ЦКБ). Това си е банкова сметка на 100% (като втора банкова сметка на фирмата) и просто се осчетоводява и тя.
 
От: Фирмен профил в epay.bg

Ами точно, аз също така мисля, но тя ми казва че не става и само ме обърква. Значи какво излиза - да дам че плащането е по банков път и данните на IBAN-а от микросметката.
 

Горе