Хостинг или собствен дейта център?

Angell

Active Member
Здравейте,
От известно време ми се върти един въпрос в главата - ако имаш финансовата възможност да си създадеш собствен дейта център ... дали е по-добре от използването на хостинг услуга?
Питам във връзка с това, че се чудя защо големи и наложили се като брандове а и с големи обороти и респективно печалби сайтове /онлайн магазини/ използват хостинг компании, а не си правят собствени дейта центрове.
Истината е, че може този въпрос да ви се струва глупав, но за мене е интересен.
Пък и от друга страна - колко излиза да си направиш дейта център?
Поздрави!
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Петък ли е>?
А защо не си вземеш сървър и да го колокираш в дейта център? Тук зависи и от нуждите най-вече де.
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Колега,

всяка компания и най-вече големите съществуват с цел печалба. Един от начините да увеличиш печалбата е да намалиш разходите.

В дейта центърите имаш освен техника и поддръжка ;) В дългосрочен план поддръжката е по-скъпа от техниката. Дори и нещо просто да е, като натискането на бутон рестарт по евтино ще ти излезе в колоцентъра отколкото да плащаш на човек 24/7 за мониторинг и поддръжка на системата.
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Колега,

всяка компания и най-вече големите съществуват с цел печалба. Един от начините да увеличиш печалбата е да намалиш разходите.

затова джобса е пълен с обяви за "Работа" като стажанти в сайтове .... доста големи компании се възползват от младите и неопитни хора, използлат ги за 1 - 3 месеца и ги захвърлят .... и така цикълът се повтаря ..... = безплатни статии и подръжка на сайтове

тия големите са големи мошенници .... аз що пари съм дал за статии през годините


А по темата, да явно е по изгодно особенно за БГ където посещенията не са 10 000 000 на ден!
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Дейта център определено не ти трябва ... или не знаеш какво е дейта център.
По принцип в BG е доста скъпа колокацията, което е много странно като се има в предвид, че ти дават 100мб пиъринг който е без пари и примерно 1-10мб външен който се плаща.

Ако става въпрос за малък сайт ... не си струва спестяването на 2-10 лева на месец.

Ако става въпрос за голям сайт не си струва спестяването, защото 1 час downtime може да ти коства повече от това което си спестил.
А и ако не си технически грамотен трябва да плащаш на някой за всичко, което пак е пари ...
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Здравейте,
Не знам защо, ама всички решихте, че аз искам да си правя личен дейта център :)
Идеята ми беше защо сайтове, които има по 20-30 млн оборот на година и респективно по 5-6 до 10 млн годишна печалба предпочитат да си качат сайтовете в облака в Амазон, а не да си направят собствен дейта център...
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

CDN е по-добре, съответно видим и отварящ се еднакво бързо от множество mirrors around the world, а мрежата има сървъри практически къде ли не.

Праскаш един CooliceHost и си пушка.

Големите – сред които fB / Steam / Origin и доста др. – ползват Akamai или както пишеш и сам – AMZN CDN's. Просто сигурно защото не им се изгражда всичко от нулата, тепърва натрупване на „know-how“ и прочие, а и не са в този бизнес. Много по-удобно, елегантно и „яко“ е да се използва готово професионално решение на Enterprice ниво.

Нещо като – „защо не home гаражен host, а remote Pro host“?
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Ако продаваш картофи трябва ли да купуваш лопата, с която да ги копаеш. ;)

Разбира се, може да правиш всичко сам и да откриваш топлата вода.

Например разпространението на рекламни материали изглежда елементарно и големи фирми като Кауфланд се опитват да го правят сами.

Защо им излиза по-скъпо? Разпространяват само собствената си брошура, но трябва да имат цялата инфраструктура да го правят както някоя агенция за разпространение, която разпространява на 100 фирми.

В задачата се пита, колко трябва да плащат на разпространителите за да работят добре за 1 брошура, ако за същата работа при мен получават 3 пъти повече, защото брошурите са 3 на различни фирми. ;)

Практиката показва, че не плащат достатъчно и качеството на разпространение е под нивото на агенция за разпространение...
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

Чак цял център е преувеличено, но за една-две машини не е трудно да го уредиш. Ако осигуриш стабиелен (желателно гарантиран) интернет и стабилен ток (трябва ти UPS), си OK. Естествено, от теб се очаква да имаш достатъчно технически познания да си поддържаш машините и нещата на тях. На мен лично ми е по-удобно да ползвам свои машини пред класическия споделен хостинг, но всеки си гледа според чергата.
 
То ако си голяма фирма с милиони оборот теоретично можеш и собствена електростанция да си направиш и да си произвеждаш сам тока, който ползваш. Ама като не ти е основна дейност това, не е ефективно, разходите ти на края са по-големи, от колкото ако купуваш ток от мрежата. И с дейта центровете е същото. Има си хора, които са специализарани в дадена област и се справят по-добре в нея, от колкото ти би могъл. Не, че не можеш, ама ще ти излезе много скъпо за да излезеш на тяхното ниво - от към оборудване и най-вече персонал.
 
От: Хостинг или собствен дейта център?

За лични нужди ако имаш познанията е по-икономично сам да си правиш нещата.

Аз лично предлагам безплатно виртуални телефонни централи на всичките ми клиенти и си ги хоствам сам, но имам бекъп на виртуални машини и в host.bg и icn, които използвам при спиране на ток/интернет. По-евтино е отколкото да държа ups-си и генератори за ток...
 
И защо просто не си вземеш един или няколко виртуални сървъра някъде, където да ги държиш тези телефонни централи за постоянно?
 

Горе