Честит ви Хелоуин, мили будители!

redrum

Well-Known Member
Училищата във Великотърновска област са в трескава подготовка за празник. Не за 1 ноември – Деня на народните будители, а за 31 октомври – Хелоуин. Децата масово изрязват прилепи и вещици, дълбаят тикви, правят си страшни костюми, подготвят си партита. Някои учители дори дадоха специални указания на своите ученици в сряда да се явят в школото маскирани. Щандове в големи търговски вериги са препълнени с маски, гримове и други хелоуински атрибути.
За малцината, които не са просветени, припомняме: Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии.

Що ще това чудо по българските земи? Всъщност нищо чудно няма. Същото каквото прави и свети Валентин, същото каквото прави и Санта Клаус. Приемаме с отворени обятия, сърца, души и да не казвам още какво, всичко що е чуждоземско. Разбираме, не разбираме за какво става въпрос, карай да върви!…

Какво точно възпитава Хелоуин у децата? На какво ги учи? Каква е неговата същност. Това няма значение. Не помня обаче учителите да са искали децата да отидат на училище като лазарки или като коледарчета.
Всеки път, като наближи 1 ноември, разни умни глави започват да ме убеждават как тийнейджърите не знаели за нашите духовни водачи, щото всичко им било представяно скучно. Не било атрактивно за тях. Ами да бяха прочели милите дечица например биографията на Ботев, на Левски или на Миткалото. Защото, ако там няма екшън, здраве му кажи…

Прехласването по Хелоуин е тъжно, но не е случайно. То е просто поредната крачка към закриването на българската държава. С нейните все по-болни, все по-необразовани, отчаяни, озлобени и все по-оредяващи български граждани.
Затова да слагаме маските, да се гримираме и да се костюмираме! И да си спомним как в последното си интервю за “Янтра ДНЕС” писателят Дончо Цончев възкликна със сълзи: “Господи, на нас ли се падна да затрием Отечеството?!
Мила МИЛЧЕВА

Една чудесна статия, която ясно илюстрира защо изразих остро негативно мнение относно "празника" и неговото празнуване. Да живее промиването на мозъците, затриването на националната идентичност и културната асимилация от машината на глобализма! Ура!
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

:clap:

Така е. За съжаление много хора не знаят какъв празник е 1 ноември.
Ето ви още едно "обеснение" за това какъв празник пък е Хелоуин:

– Тате, тате, какъв празник е Хелоуин?
– Същият като 8-ми март, сине! Пияни вещици обикалят улиците...

:cry:
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Точно това си мислих сутринта. Дали ще забележат хората утрешния празник на България, под лавината Хелоуин!
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Точно това си мислих сутринта. Дали ще забележат хората утрешния празник на България, под лавината Хелоуин!

Ще забележат друг път, после ще се кланят и на св Валентин - католическия поп и т.н. Тук нищо не се цени, ние сме продажна нация и не зачитаме нищо наше. Ама така е било и преди, това не е от скоро, няма и да се промени.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Вчера доста четох по този въпрос в фейсбук (колко изтъркано звучи само), то не бяха едни спорове, то какво ли не беше. Въпроса е, че хората приемат, че "празнувайки" Хелоуин, едва ли не подменяме нашата култура с чужда, приемаме чужди традиции. В крайна сметка даже не става и въпрос за празник в истинския смисъл на думата, а просто за повод за забавление за малките и за тийновете. Хората си търсят поредния повод, освен традиционните - "книжка", "нова кола", "петък е" да си вдигнат банкет и да се забавляват. Залети сме със западни филми, където със сигурност има поне по един "special edition" хелоуин епизод. Хората виждат, че това е хубав повод за парти и си го копират и тук. Никой не говори за масов празник както е в САЩ, например. Колкото до Деня на будителите - чисто съвпадение на дати с Хелоуин, ако него го нямаше, така или иначе може би малко хора щяха да се сетят,просто реалноста е такава.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Вчера доста четох по този въпрос в фейсбук (колко изтъркано звучи само), то не бяха едни спорове, то какво ли не беше. Въпроса е, че хората приемат, че "празнувайки" Хелоуин, едва ли не подменяме нашата култура с чужда, приемаме чужди традиции. В крайна сметка даже не става и въпрос за празник в истинския смисъл на думата, а просто за повод за забавление за малките и за тийновете. Хората си търсят поредния повод, освен традиционните - "книжка", "нова кола", "петък е" да си вдигнат банкет и да се забавляват. Залети сме със западни филми, където със сигурност няма поне по един "special edition" хелоуин епизод. Хората виждат, че това е хубав повод за парти и си го копират и тук. Никой не говори за масов празник както е в САЩ, например. Колкото до Деня на будителите - чисто съвпадение на дати с Хелоуин, ако него го нямаше, така или иначе може би малко хора щяха да се сетят,просто реалноста е такава.

Като започват да изместват нашите празници, за да вмъкват чуждите, тогава вече не е на добре.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Димитров, извършва се подмяна на културата. В това е проблема. Аз като бях ученик не съм го празнувал, ние си имахме празник на училището, в който си имаше маскен бал и беше забавно, всяка година. Но кой по дяволите го внесе този измислен празник и промива мозъка на малки и големи да се правят на клоуни и вещици?
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Не му филосовствайте толкова!
За мен хелоуин е просто една вечер в която се събираме с познати, с които не сме се виждали от доста време, пийваме си и се забавляваме. Като човек който слуша метъл, хелоуин си го празнуваме още от преди 15-тина години. Обаче от 2-3 години ми прави впечатление, че почна да става по-масово.
Примерно ако преди 10 години хелоуин купон с маски ако се правеше само в 1 заведение в града, сега повечето клубове правят такива купони.
Не виждам нищо лошо в това !
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Прочети статията, помисли, пак я прочети и пак помисли.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Проблемът не е в конкретния празник, а в мисленето на българите. Как лесно се поддаваме и приемаме всичко чуждо, като заличаваме нашето. На пръв поглед изглежда безобидно - какво толкова, че ще си сложиш маската довечера, но мащабно погледнато - това е подмяна на цяла култура и традиции с въвеждането на нови, които са чужди.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Унифицирането води до по-ниски производствени разходи и по-висока печалба.
Св. Валентин, Хелоуин, та дори и Коледа - "празници" за бизнеса.

Фенери, подаръци, костюми, тениски, снимки с някакви тикви... ТИКВИ... издълбани при това... Едни тикви са по-почитани от... не искам да го казвам... А Будителите къде ги? А да... те много добре "са ги сложили", че да има почивен ден след "празника"...


Много гадна тема... Сещам се и за циганетата с потретите...

Един от случаите, в които подписа на 1 съфорумник "срам ме е, че съм българин" звучи доста на място.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Ще се усетим за западната пропаганда и подмяна на културата, но да видим кога ще е... На фона на всички останали престъпления, които се извършват над обществото последните години, това е нищо. Проблемът е, че на никой не му пука или го е страх и не е готов да излезе на улицата, но положението ще назлява, особено тази зима и пролет :)
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

То реално днес си имаме празник, като държава с излаз към Черно море. Днес е ден на Черно море, но как да знаят хората с тези тикви ..
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Един въпрос към всички? Не казвам, че ситуацията в момента е хубава или нещо, просто пример. Поставете се на мястото на средностатистическия тийн: от една страна имате Деня на будителите, където ще трябва да поднесете цветя на някой паметник в 8.00 сутринта и ще четете стихотворения, поезия, възхвали и прочие, от друга - събирате се с компанията, облечени като клоуни, пиете по някоя бира и правите маймунджулъци. Колко тийна биха избрали първото? Според мен не става въпрос за подмяна на култури, традиции и ценности, а просто за повод за парти, нищо повече от типичното младешко мислене а.к.а "Търся повод да се събера и да пия" (и поне доколкото ми е разказал баща ми, поне през последните 30 години, това мислене не се е променило особено). Не отричам, че наистина заради глобализацията става подмяна на културите, но в случая, според мен, не става въпрос за това. :)
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Няколко "тийна" не биха избрали първото, защото системата ги облъчва и ги превръща в овце мислещи единствено за ядене, пиене и първичните си нагони. Жалко че няма държава, която да се противопостави на културния геноцид върху българската нация.
 
Последно редактирано:
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Вианги ми е било интересно драматизирането на някави такива смешни теми Хелойн, 4-ти Юли, Коледа, Валентинки. Веднага около тях се развихрят едни национални страсти, българищина ( каквото и да е това ) как сме потъквали нашите си празници ( само дето няма такива всички са взаимствани от други народи ) каква нация сме ние (смешна дума ) .... такава също няма на кръстопътя на Балканите само този дето не е минал не ни е е опрашил.

И се питам това ли е най-важно: Какви сме и какво празнуваме? А, че сме некъдрници, злобари, завистливи, мързели и крадливи? Или е по-важно да сме хора? Креативни, състрадателни и трезвомислещи....
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Няма как да си човек, ако нямаш национално самосъзнание, което да ти дава духовната ти същност. Иначе се превръщащ в подобие на човек, който живее единствено, за да пие три бири, да ебне и да легне да се наспи. Ако не знаеш кой си, кои са предците ти, кой е народа ти, ти си просто една празна човешка опаковка лутаща се в пространството. Темата не е смешна, а изключително сериозна.
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Национализма краен, умерен или какъвто и да е води до: размирици, проблеми, войни. Човечноста няма нищо общо с националнто самосъзнание или какви празници предпочиташ. Мнението ти ми прилича повече на краен консерватизъм коеот пък води до: застой във всяка една посока
 
От: Честит ви Хелоуин, мили будители!

Ама разбира се, защото когато няма национализъм, няма войни и размирици - ей виж например демокрацията, либерализмът, прогресивността и напредъка колко народ успяха да избият през последните десетилетия. Само да те информирам, че са милиони, стотици милиони. Човешкият живот не струва пукната пара, а в днешния свят на власт са противниците на национализма и консерватизма.

Та, или напиши нещо смислено, или не пиши глупости. Значи, ако съм за това да се запазят националните традиции това е някакъв вид застой според теб?! Ами нали без национално самосъзнание ще изчезнат народите, това не е ли деволюция и разрушение?
 

Горе