Интересни съждения има в темата. За мен въпросът отдавна не е актуален. AI има много предимства, но недостатъците преобладават. Ако не си платиш те праща в трета глуха. Лимитира ти сесиите. Не разбира задачите, които му поставяш. Трябва да си баща на сътворението, за да му обясниш, няколко елементарни неща, с които ще се справи и малко дете в 5 клас. За да не съм голословен давам пример: превеждам книга на известен руски маркетолог. Книгата не е флатната и е в PDF формат. Задавам му конкретна задача. Не успява да прочете корицата, нито пък таблиците. Не успява да прочете, фуниите, защото са представени във вид на изображения.
В крайна сметка пропуска около 50 страници превод, за което може да ме гръмнат. Клиентът е нясно, че става дума за превод с AI. Той го изисква. Въпросът е, че трябва да се действа бързо, а не да се чакат 5 дни, за да се нагоди роботът, според естествения интелект. Говоря конкретно за ChatGPT. Какво се налага да правя. Копирам текста и му го пействам по 10 страници. Не след дълго получавам лимит на сесията. Следват още много лимити. Преминете на платен план, за да се махне лимита. Това ми е пределно ясно - няма безплатен обяд.
Много хора генерират изображения в момента. Ще ви уведомим, когато сме готови. Да бе да, никой не ме уведомява за нищо и си оставам без картинки. Отивам в AI image generator-ите. Там нещата са подобни. За да генерирате повече от 20 снимки, платете! Отделно от това, задавам задача свързана с генериране на картинка. В моя случай става дума за ключар, който отключва апартамент. Генерираната снимка е на някакъв азиатец, който държи в ръцете си нещо подобно на шперц с големината на пушка - помпа модел "Remington".
Копирайтинг. Пълна скръб. Задавам му да ми напише статии на тема счетоводство, които веднага да публикувам в мой сайт. Резултатът е плачевен - нищо общо с истината. Слабо пренаписване на вече съществуващи статии, що е то - ГФО. Техническо писане на текст, за който не ти трябва AI detector, за да познаеш, че е писан с чата. Сух увод и накрая баналното "В заключение... еди какво си!". Изпробвах да му задам задача да ми напише статия на една и съща тема 10 пъти. Пълна трагедия. Едно и също съдържание, та даже не е и преразказано / за малко да напиша като хората /. За емоции и човещина и дума не може да става. Техническо писане на банални, скучни и неангажиращи думи. Давам му команда напиши ми текст точно 1250 думи, а получавам текст от 650 думи.
Карам го да ми напише фейсбук пост, който да заинтригува аудиторията. Баналните емотикони отново излизат на преден план. Да не говориме, че пише абсолютно неверни неща от сорта на напълно завършен онлайн магазин, с много продажби, органичен трафик и силни метрики. Не това обаче са предимствата на сайта, който продавам. Обяснявам му - дава нова версия на поста, но отново без да се казва истината. В крайна сметка, аз си пиша поста и си слагам емотиконки от стотиците безплатни сайтове в интернет.
Купувам за 150 лева AI нЕкакъв пилот беше, но забравих точно името... за Elementor. Видиш ли, правил страхотни лейаути и имал уникални опции. Нищо такова! Тези лейаути се правят точно за 5 минути, без да е нужно да си харчиш парите за глупости. Генерирал текстове. Отново сухи, неангажиращи и как да ги нарека... абе роботски. С подобен тип изкуствен интелект можеш да отбиеш номера, но не и да заместиш специалисти в онлайн маркетинга, копирайтъри, SEO / SEM експерти, програмисти, графични дизайнери и да не ги изреждам.
Най-голямата излагация беше преди около седмица. Пиша му: намери ми безплатни и работещи български директории, в които мога да добавя хиперлинк. Веднага налазва списъци на колеги, които заради доброто класиране по кл. дума директории или директории за статии, не си правят труда да ги махнат. 99% от директориите в тези списъци отдаване не се поддръжат. Други одобряват линкове след 1 година, ако собственикът се сети да види аджаба, какво става с посетителите на сайта му с уникални метрики DA 2, PA 6 и DR 1.5.
После му пиша намери ми работеща и безплатна българска директория за статии. Веднага ми казва, че няма проблем. Не знам, откъде но ми изкарва една култова директория на Marinkovi, която въобще не предлага безплатно публикуване на статии. Домейнът е купен (познайте от кой) преди мноооого време и не дава възможност за свободно публикуване. Не съм закъсал за линкове, просто исках да видя, как ще реагира и моите очаквания се сбъднаха. ChatGPT има решение на всеки проблем - но реално всичко е една илюзия.
30 пъти ми писа код, как да сложа градиентен фон на пост в един от блоговете ми. 29 от тях бяха провал и накрая, след като му писах, че е изневерил на очакванията ми даде някакво що годе разумно решение. То не бяха платени плъгини, то не бяха PHP кодове, то не бяха CSS-и и нищо не сработи. В крайна сметка трябваше да се сложи три реда код с HEX кодовете на цветовете и всичко се случи.
Съобщавам му за проблем с един от сайтовете. Нямаш грижи ще го оправя. Дай ми достъп до сайта като добавиш мейла
[email protected] или нещо такова беше и парола. Казвам му - но ти не можеш да преминеш през капчата. Мога Митко, няма да имаш проблем. Дай ми достъпа и след 30 минути ще реша проблема. Естествено проблемът не се разреши. Пиша му: Защо ме излъга? Извинявай Митко, наистина не мога да вляза с юзъра и паролата, които ми даде, но мога да ти кажа, как да оправиш проблема от Cpanel на хостинга ти. Аз, разбира се, като фен на AI се съгласих. И започна голямата лудница - SQL-и, PHP-ита, редакции на Config файлове... абе пълна лудница. В крайна сметка се наложи да моля хоста за бекъп, защото всичко беше объркано. Как разреших проблема ли? Ами много лесно, просто помолих поддръжката на NS1 за съдействие и хората ми свършиха работа за по-малко от 30 минути.
Пиша му: Напиши ми шеговит стих в рима за копирайтър. Някаква абсолютна изгъзица, в която присъстваше думата байтър. Питам го - какво е байтър? А той ми отговоря, няма такава дума Митко. Измислих си я, защото искаше стих в рима. Байтър - байтъри, свързано е с компютри. Ако искаш ще ти дам нов стих, където няма да използвам несъществуващи думи. Отказах му.
Имах малки затруднения с Bricks Builder. 10 пъти му обяснявам, че използвам версия 2.5.2, в която няма функция content-width и той пак ми казва: Задай content-witdh: 100%, за да разпънеш контейнера. Тук проблемът въобще не идва от Bricks builder, а от темата, която използвам, и която изисква една бърза настройка от customizer-а.
Мога да дам още 1000 примера за невежеството на AI и по-конкретно за ChatGPT - 5 безплатната версия. Мога да пиша и за платена версия на AI за Elementor, за която се разделих със 150 лева, които все още не мога да прежаля. Добавката работи само на 1 сайт, а единственият вариант, според ChatGPT, е да я преместя. Да, но не мога да я преместя, тъй като не става.
За да не оставам по-назад от AI ще напиша следното:
В заключение, ако искате да си губите времето с AI, за да ви върши "работа" - губете си го. Ако ви се хвърлят грешни пари за изкуствен интелект, ами хвърляйте ги. Но, това не е никак в духа на предприемачестото и сериозния бизнес. Оправдания от сорта не ми се дават пари за копирайтъри, като мога да получи 50 статии за 5 минути изглеждат доста смешно. Граничат с жалкото. Една пропусната запетя или объркан кратък или пълен член, не са оправдание да губите клиенти и да използвате евтино съдържание (направо безплатно).
Ако не можете да си напишете кода, ами къде сте тръгнали да се цаните за програмисти. Та чак възлагате подобни задачи на изкуствен интелект. Е да, ама видиш ли - помагал. Ами окей, щом ви помага нека да е така. Не мога да изкривя истината, че AI може да бъде много полезен при процесите за автоматизация. Факт, в който имах възможността да се убедя лично. Не мога да скрия, че може да пипа неща по кода, да рови из Гугъл и да вади полезна информация. Всичко друго е един гоУем БУЛШИТ!