Ще вземе ли хляба от ръцете ни изкуствения интелект?

Понеже съм заспала сврака, и може би това е 100 години но сега го виждам, а именно Shopping research. Пробвах го на 2 продукта, които търсех и успя да ми намери най-ниски цени в България за което се радвам и то в сайтове, които не подозирах, че съществуват 💰 🤭

Малко повече:
Shopping research е нова опция в ChatGPT, създадена да помага при избирането на продукти – примерно да намериш най‑подходящия лаптоп, прахосмукачка, или подарък, без да ровиш сам по десетки сайтове.

Кратко:
  • Това е специален режим, който те води през процес на пазарно проучване: задава уточняващи въпроси, търси и сравнява варианти, проверява цени, наличности, ревюта и други данни, и накрая представя структуриран, персонализиран наръчник за избор.
  • Разликата спрямо обикновен отговор: за по‑сложни решения този режим отделя повече време и дава по‑дълбоки, аргументирани препоръки с търсене в интернет и анализ на източници.

Виж файлът 35558

Ще ти препоръча само сайтове/продукти, които са оптимизирани за LLM. Някои съвсем случайно, други проактивно.

Не забравяй, че много хора блокират ботовете, защото се опитват да монетизират трафика от ИИ. Тук има повече информация. https://blog.cloudflare.com/introducing-pay-per-crawl/ Засега е private бета.

Очаква се в някакъв етап pay per crawl да стане официалния метод за монетизация.

Ще ти препоръча само сайтове/продукти, които са оптимизирани за LLM. Някои съвсем случайно, други проактивно.

Не забравяй, че много хора блокират ботовете, защото се опитват да монетизират трафика от ИИ. Тук има повече информация. https://blog.cloudflare.com/introducing-pay-per-crawl/ Засега е private бета.

Очаква се в някакъв етап pay per crawl да стане официалния метод за монетизация.
Там са съсредоточени главно към "content owners"- създатели на съдържание, блогъри и др. как да си запазят съдържанието.

В случая говорим за намиране и сравняване на продукти в онлайн магазини. Между другото, ако услугата има успех, то собствениците на онлайн магазини може да са склонни да плащат комисионна на ОпенЕйАй за доведен клиент и направена продажба. :p

Там са съсредоточени главно към "content owners"- създатели на съдържание, блогъри и др. как да си запазят съдържанието.

Къде там?

В случая говорим за намиране и сравняване на продукти в онлайн магазини. Между другото, ако услугата има успех, то собствениците на онлайн магазини може да са склонни да плащат комисионна на ОпенЕйАй за доведен клиент и направена продажба. :p

За да намери/сравнява продукти трябва първо да ги е индексирал. :)

Може също изрично да му кажеш да ходи да търси в Google, но тук става малко по-сложно.

И в двата варианта ако си го блокирал няма да работи добре и няма да те препоръча/сравни. Или ще пише глупости.

В Cloudflare опцията за блокиране е пусната по подразбиране. Т.е. ако не си махнал отметката никой LLM няма да може да обходи сайта ти. В няколко други подобни компании пак е така.

Това е пример от трафик на магазин с 40к продукта за българския пазар, за който не е правена оптимизация за LLM. Ако го оптимизират ще имат много повече препоръчвания.

Screenshot 2026-01-01 at 12.24.04.png

Къде там?

За да намери/сравнява продукти трябва първо да ги е индексирал. :)

Може също изрично да му кажеш да ходи да търси в Google, но тук става малко по-сложно.

И в двата варианта ако си го блокирал няма да работи добре и няма да те препоръча/сравни. Или ще пише глупости.

В Cloudflare опцията за блокиране е пусната по подразбиране. Т.е. ако не си махнал отметката никой LLM няма да може да обходи сайта ти. В няколко други подобни компании пак е така.

Това е пример от трафик на магазин с 40к продукта за българския пазар, за който не е правена оптимизация за LLM. Ако го оптимизират ще имат много повече препоръчвания.

Виж файлът 35559

Сайтовете с информационен контент (текст основно) са 100% заместими от Google AI Overview + всички джипитита, затова и нямат особен интерес да бъдат претърсвани от ботовете.

Онлайн магазините и сайтовете с контент или услуги, които не могат да бъдат предоставени от AI Overview или някое чатджипити, продължават да имат файда от обхожданията.

Сайтовете с информационен контент (текст основно) са 100% заместими от Google AI Overview + всички джипитита, затова и нямат особен интерес да бъдат претърсвани от ботовете.

Google AI Overview използва хибриден модел. Текст + LLM за синтезиране на информацията. Ако Gemini няма достъп няма да има достатъчно контекст и ще халюцинира.

Онлайн магазините и сайтовете с контент или услуги, които не могат да бъдат предоставени от AI Overview или някое чатджипити, продължават да имат файда от обхожданията.

Headless browser render entered the chat https://developers.cloudflare.com/browser-rendering

Няма сайт, който не може да бъде индексиран. Въпрос на имплементация и дали компаниите ще решат да спазят регулациите, които се готвят.

Google AI Overview използва хибриден модел. Текст + LLM за синтезиране на информацията. Ако Gemini няма достъп няма да има достатъчно контекст и ще халюцинира.
Просто няма да да покаже овървю, ами направо списък с линкове. Чак толко тъп и нагъл не е.

Headless browser render entered the chat https://developers.cloudflare.com/browser-rendering

Няма сайт, който не може да бъде индексиран. Въпрос на имплементация и дали компаниите ще решат да спазят регулациите, които се готвят.
Нямат връзка хедлес браузърите. АИ-то няма как да ти задоволи търсенето ако търсиш да си купиш нова праосмукачка. Най-много да ти препоръча модел. Накрая пак ще трябва да те препрати на страницата на магазина.

Друг пример: искаш да конвертираш файл от един формат в друг. Овървюто няма да може да ти помогне директно, ами ще те прати в някой онлайн конвертор.

Просто няма да да покаже овървю, ами направо списък с линкове. Чак толко тъп и нагъл не е.

Нямат връзка хедлес браузърите. АИ-то няма как да ти задоволи търсенето ако търсиш да си купиш нова праосмукачка. Най-много да ти препоръча модел. Накрая пак ще трябва да те препрати на страницата на магазина.

Защо да те препраща? 🤔 https://www.shopify.com/bg/chatgpt

Друг пример: искаш да конвертираш файл от един формат в друг. Овървюто няма да може да ти помогне директно, ами ще те прати в някой онлайн конвертор.

Никакъв проблем няма обръщането да стане в чата без да ходиш в онлайн конвертор. Аз съм правил нещо подобно докато шофирах и си говорех гласово с Claude Code. Т.е. даже не си пишехме.

Защо да те препраща? 🤔 https://www.shopify.com/bg/chatgpt
Подробности. То и в ифрейм ще отвори сайта ако толкова драпа. Важното е че намазваш от цялата работа.

Никакъв проблем няма обръщането да стане в чата без да ходиш в онлайн конвертор. Аз съм правил нещо подобно докато шофирах и си говорех гласово с Claude Code. Т.е. даже не си пишехме.
Гугъл Овървюто няма да създаде среда и да рънне кода, само за да заобиколи даването на линк. Няма профит в тая работа. Пък и на сайта на конвертора вероятно има Адсенс..

Подробности. То и в ифрейм ще отвори сайта ако толкова драпа. Важното е че намазваш от цялата работа.

Ще намажеш ако си индексиран. Почти никой не търси директно в Гугъл вече.

В България ще дойде малко по-късно този тренд, защото населението е доста застаряващо. Демек не харесват промени.

Гугъл Овървюто няма да създаде среда и да рънне кода, само за да заобиколи даването на линк. Няма профит в тая работа. Пък и на сайта на конвертора вероятно има Адсенс..

Индексирането, аугментирането са преди Google AI Overview. Само синтезацията е там. Това е просто фенси чат с интегрирани услуги.

Със същия успех можеш да си пуснеш LangChain или друг ИИ framework по избор, да индексираш магазина си, Salesforce-a си (и каквото още ти трябва за да събереш цялата информация за бизнеса си на едно място), да направиш векторна база с всички щуротии около нея и след това с някой опен сорс чат интерфейс закачен за произволен LLM да си говориш с него.

Няма голямо значение дали ще e API-а на Gemini, OpenAI или опен сорс китайски модел. Скъпите модели просто ще са малко по-точни с по-малко халюцинации и нямаш драма с Китай. Би имало значение ако обучиш собствен модел върху твоите данни, но това е ужасно скъпо.

Такава е и имплементацията на всички чат ботове, които виждаш из различните платформи. Те затова и не стават за нищо де. Даже agentforce-a на Salesforce е пълно лайно.

Мисля, че официално ИИ взе хляба на хора като мен.

Снощи ми отне 20-25 минути да имплементирам и тествам domain connect за автоматично онбордване на клиенти към платформата за Wordpress хостинг. Без ИИ би ми отнело дни ако не и седмици.

Т.е. след някъде 8 часа всички регистратори, които поддържат domain connect ще се онбордват автоматично. Без клиентите да трябва да ходят да правят ръчни DNS промени при онбордване.

Аз лично ненавиждам, когато някоя платформа ме кара създам 50 DNS записа и то 1 по 1 на ръка, щото видиш ли ни API, ни автоматизация. :)

Screenshot 2026-03-05 at 10.12.37.png

Остава да мине одобрение в Cloudflare, защото при тях е по-различно (искат подписване на заявките) и ще направя малко демо. ;)

П.С. - сега набързо проверих няколко големи български компании. domain connect йок. :hankey:

AI не може да вземе хляма на хората на изкуствуто. Тези, които са креативни, рисуват, създават музика или пишат, защото AI няма душа. Той може да направи нещо посредствено, но не и истинско, човешко. Ще вземе работата само на господата, които извършват механични действия като роботи, без да мислят. Например, програмистите.

AI не може да вземе хляма на хората на изкуствуто. Тези, които са креативни, рисуват, създават музика или пишат, защото AI няма душа. Той може да направи нещо посредствено, но не и истинско, човешко. Ще вземе работата само на господата, които извършват механични действия като роботи, без да мислят. Например, програмистите.

Статистиката друго казва. Някъде имам и за изкуство като цяло ама нещо не мога да изкопам файловете. За съжаление на много хора в този форум им куца математиката.

Това проучване е от преди 2-3г. 🤷‍♂️

Screenshot 2026-03-05 at 10.52.34.png

Това ми напомня на разговора между Уил Смит и робота в Аз роботът.
Доста неща още има да се подобряват в насока талант. Някой смятат също, че майсторските професии като плочкаджии, водопроводчици, мазачи и подобни ще останат незасегнати докато не видях някаква групово изпълнение на роботи:

Имаме си и ние един тук:

Днес ни помага, ускорява, прави ни по-креативни, дава ни идеи, но да не забравяме, че няколко мулти милиардни компании буквално водят война кой е по-по-най.
Тва води до бързото му развитие, буквално събуждаш се и той вече може 1000 пъти повече от вчера.

Създаваш си асистент и казваш му направи тва и тва или Claude прави приложение за секунди или автоматизираш сайт който се обслужва сам, сам говори с клиенти, сам проверява наличност, сам потвърждава поръчка, друг асистент прави сеото, поправя кода, оптимизира, трети праща роботи за доставка, които са натоварени от роботите от склада, amazon не работи ли така?..
Големи компании не уволниха ли огромни екипи които счетоха че вече не са им нужни...?

И в един момент за работа за която са нужни цял екип от хора ще са нужни само един-два на човека които все още да следят какво става и това пак време.

Близо е времето когато никой няма да работи почти убеден съм в това освен ако не стане някакъв катаклизъм или не свърши света.

Какво ще правим ли, ами първо трябва да се понамалим възможно най-много...

Звучи ви като теория на конспирацията?
Мисля че звучи доста реалистично.

Горе