А как мислите Има ли нарочно "орязване" на качеството в AI моделите с времето?
Имам чувството, че доста модели нарочно влошават някои параметри с времето, за да ни принудят да плащаме повече за премиум абонаменти. Не знам дали е параноя или реален феномен, но опитът ми многократно го потвърждава.
Класически пример: ползвам определен модел за дадена задача и резултатът излиза перфектен. Месец по-късно пускам същия промпт за подобна задача — и резултатът е трагичен, все едно модела изобщо не разбира какво искам. Друг път е обратното — преди ми е трябвала сложна, добре изпипана подкана, за да получа прилично качество, а сега същата задача се решава с напълно елементарен промпт. Сякаш моделите се "клатят" нагоре-надолу без видима причина, а не просто стабилно се подобряват с времето, както би трябвало да очакваме.
Любопитно ми е дали и други хора са забелязали подобна непостоянност, или просто аз имам лош късмет с промптите.
Другото, което прави силно впечатление, е колко бързо китайските модели наваксват и дори изпреварват в определени области — видеата им стават все по-впечатляващи и реалистични. От страна на Google нещата вървят сериозно напред с Veo 3, а и новият Gemini, който се справя отлично с генерирането на видео съдържание.
Google буквално е залял пазара с инструменти — толкова много различни продукти за толкова много различни типове работа, че имаш чувството, че трябва докторантура само за да се ориентираш кое за какво служи. Vertex AI, Google Labs — там са събрани повечето от тях, но съм сигурен, че огромна част от хората дори не подозират колко много отделни инструменти е пуснал Google. Лесно се обърква човек.
Между другото, ползвам Google Antigravity и реално сме се превърнали в партньори — казвам му какво искам да се направи, а той сам рови, програмира, проверява и създава автоматизации.
Един ден ще стана и той ще е свършил цялата работа преди съм си изпил кафето, не знам дали е хубаво или лошо това, но знам, че идва скоро, абе направо си е дошло.