Юриздикция на сайт извън България

alabam4eto

Active Member
Здравейте колеги,
предполагам, че сайтовете хоствани извън България да речем в Германия попадат под закона на съответната държава и в България не може да му се търси отговорност въпреки, че сайта е насочен към Бг потребители ???

А ако фирмата, която хоства сайта в германия е българска ?

Идеята е там, че мисля да стартирам един блог на политическа тематика, но както всички знаем тези които се опитват да "отворят очите на хората" не се харестват на тези, които се опитват да им ги "затворят".
 
От: Юриздикция на сайт извън България

За писане по адрес на държавата (нашата) трудно ще те ударят в държава подписала Европейската конвенция за правата на човека. Единствено могат да те ударят за клевета, т.е. ако нямаш доказателства. Доколкото знам в ЕС имат споразумение за екстрадиране помежду си (не съм съвсем сигурен), но за такова дребно нещо се съмнявам да има сериозен интерес от държавните служби. И да се опитваш да отваряш очите на някого, телевизорът бългва помия и наивните хора (болшинството) вярват. Най-много да те квалифицират като автор пишеш на тема "теория на конспирацията", т.е. че си куку и пак малко хора ще ти обърнат внимание. В демократичен (що-годе) режим власт нямат малцинството.
 
От: Юриздикция на сайт извън България

Юрисдикцията зависи от собственика на сайта. Съгласно Закона за електронната търговия си длъжен да си напишеш личните данни на сайта (това важи за всеки публичен сайт, независимо дали на сайта се продава нещо или не, този закон важи не само за случаите на търговия). Без значение къде е хостван. Може да го хостваш на чуждестранен хостинг. Българските закони важат и за престъпления, които са извършени в чужбина от български граждани. А за да имаш сайт хостван в чужбина не е нужно да си ходил в чужбина даже, това се води престъпление, извършено в България.
Например да имаш сайт от типа "форум" (като този) по смисъла на закона се счита за електронна търговия и затова такива сайтове попадат под ударите на този закон. Затова собствениците на форуми си крият самоличността, ако се издадат ще им напишат глоба (особено ако във форума се пишат неща, които не се харесват на някои хора, те биха могли да пуснат жалба и ако намерят собственика по whois на домейна ще има глоба).

Между другото някой успял ли е да обжалва такава глоба?

Собствениците на повечето сайтове си крият личните данни (т.е. публикуват ги само във whois на домейните или изобщо не ги публикуват), което е в нарушение на закона.

Законодателите имат интерес да произвеждат нарушители, защото така хората могат по-лесно да се манипулират и заплашват. Казваш нещо против партията? Очаквай проверка от съответните органи. А те ще намерят нещо нередно със сигурност, просто няма как да не си нарушил някой закон.
 

Горе