Я предоположете за успеха на такъв онлайн магазин

danko6

Well-Known Member
Искам някой да си изкаже мнението.
Значи ако вhttp://www.shoping-bg.com/ един онлайн магазин за спортни стоки са добавени над 3000 продукта неограничен брой от всеки продукт.Пускаме реклама в замунда за 5-10к посетителя и реклама в google на стойност 500 долара.Колко продажби ще има приблизително като и цените на сайта са най-ниските в България(ниски ама колко ниски с по 20-30 лева по ниски от всички други онлайн магазини). :)
 
От: Я предоположете

Мисля, че ще имате добри продажби. Но дали ще се избие кампанията ви могат да кажат само конкретните числа, които трябва да се разгледат. Не са много тези константи. Но имат важно значение за прогнизирането. Опредлено можете да предизвикате интерес, особедно ако промотирате с нещо като новата есенна или лятна колекция на страхостни цени. Ей такива неща. Даже си направете и проучване. Отивате в мола и питате какво се продва най-много и така на още няколко места и си го прибавяте като стратегия също. Много неща могат да вземат важна роля в това начинание. Но опредлено след добре "тунинговане" ще сте напред, особедно с този коз - намалението. ;)
 
От: Я предоположете

Рекламата ни е безплатна
в замунда си я осигурявам аз а в google един приятел.
Мислим да закупим и за facebook за 150 евро реклама и там.Така че за реклама да вложим макс 100-200 долара.
Само че има още едно нещо значи продуктите първо се плащат после пращат.
 
Последно редактирано:
От: Я предоположете

Ако мислиш сериозно да се занимаваш с това забрави за плащането и после пращането това ще ти намали конверсията поне с 50% - разходите за неприети поръчки си ги калкулирай в цената. Казваш че стоките ще са ти по евтини с около 30лв. по добре да са по евтини с 25лв но да не караш хората първо да плащат защото това ще ти батиса бизнеса.
От Адлорд очаквай около 1% конверсия или иначе казано ако средната цена на клик ти е 10 цента за 500 долара ще имаш 5000 посетители и около 50 продажби което означава, че ако от продажба нямаш минимум 15лв печалба по добре не се занимавай. От ФБ конверсията ще ти е минимум 50% по ниска което означава че там ще правиш продажба минимум на 200 посетители, но пък можеш да получиш по ниска цена на посетител.
В замунда не съм рекламирал но там вероятно конверсията ще е по ниска и от ФБ което означава около 300 посетители за продажба.
Всички тези сметки ги прави при положение че вземеш под внимание написаното по горе за плащането, ако не умножи разходите за продажба поне по 2.
 
От: Я предоположете

първо това дето го мислиш няма да стане :)
ВЕЧЕ ТИ КАЗАХ ВЕДНЪЖ...
нема да стане с тея стоки дето ще ги внасяш след две седмици чакане!
и д апродадеш пет работи ще изкараш мижави пари за семки...
и второ
В замунда файда няма
:)
аз съм пускал реклама там
със стока от която
срещу десет лева във фейсбук имам 5 продажби
а в замунда нито една! или максимум една..
ткаа че за мен замунда неструва
и навсичко отгорве сте със спортни стоки... има голяма конкуренция ... според мен няма да потръгне
правиш келешки планове и очакваш сериозни клиенти ?
най много някой като теб да се подлъже
и то един на няколко хилядфи
това преди 10 години щеше да е вървежно ама сега..
аз такива клиенти не обичам
тпой щом си прави сметката за дребни пари мани го тоя после само разправии с него
 
От: Я предоположете

Щом амон говори за 2 семици до доставката става ясно и източника на спортните стоки най-вероятно Англия или САЩ. Чакането от 2 седмици няма да се хареса на потребителя а има и един доста дълъг периода в който купувача може да се откажи от стоката която е искал да закупи и така да си вътре с парите! Основно място ще заема и цената на която ще продаваш продуктите – ако са маратонки в мол Пловдив се разходих вчера а ценните им вече доближават англиските ако един чифт пума в англия е 30 паунда то тука вече е около 120лв. Но зависи каква стока продаваш де ако са маратонки е много трудно + това в БГ се знае, че никой не знае дали е 40 41 42 а може да се окажи и 43…
 
От: Я предоположете

Еми значи по изказванията до сега рекламата в замунда няма смисъл.Най добре е да пусна в facebook и google.Значи почти всички магазини в Англия и САЩ са с предварително плащане а на някой места се чака до 1 месец да ти дойде стоката.Значи ние сме проучили цените и цените са ни най-ниски до момента от всички онлайн магазини.Ще се продават-маратонки, тениски, шапки, якета и всички такива спортни принадлежности.Ако в facebook правя по 1 продажба на 200 посетителя ще е добре.
 
От: Я предоположете

Приятелю, това за което говориш означава 2% конверсия, което напрактика означава, че ще работиш на загуба.
Първо, ако една стока ти струва 50$ (+ таксата за транспорт) и ти сложиш надценка 25% да речем, ще излезе че ще спечелиш 12.5$. Сложи си сега цената за реклама на тази една стока - 200 посещения по 0.03$ (а може и да ти се наложи да заплащаш по-повече за клик) са ти 6$, което означава че вече ти остават 6.5$. Сложи си сега 10% данък печалба, ДДС което ще трябва да внесеш, осигуровки и т.н.
Второ, българина е крайно недоверчив. Какво би ме накарало да пазарувам от твоя магазин при положение, че ще ме караш да чакам две седмици за стока, която доста други да речем британски магазини я доставят за седмица? Имай предвид, че същите тези магазини вече са изградени имена на пазара.

Ти се опитваш да правиш дропшип за българския пазар, което според мен е мнооооого приключенско занимание, което най-вероятно ще те доведе до фалит. Ако наистина получаваш толкова ниски цени, че да биеш конкуренцията, пробвай на чуждия пазар, там най-вероятно ще имаш по-голям успех, а и таксите за доставка, както и периода за същото, ще ти бъдат на половина.

Може много от вас да не се съгласят с мнението ми, но 5$ печалба на продукт ако се продаде за 62.5$ (нещо което ме съмнява да стане, защото това значи, че стоката в български пари ще струва 94 лв), което означава, че същият продукт ще го намериш в някой мол за цената + 20 лева, което за мен лично е по-удобно, а и сигурно :)
 
Последно редактирано:
От: Я предоположете

Ако наистина ще се чака по 2 седмици си обречен без значение каква е цената. Клиента става все по-разглезен и иска покупката си веднага, а по-добре и за вчера.
Конверсия от Фейсбук 200:1 също е едно добро и нереално пожелание.

Единственото добро в цялата ти идея, е че мислиш и явно искаш да правиш бизнес. Дано следващата ти идея е по-добра. Успех!
 
От: Я предоположете

Доставката е в рамките на 7 работни дни не 2 седмици.
 
От: Я предоположете

7 работни дни са 10 реални. Ако вноса е от страна извън EU допълнителен проблем може да има при освобождаването на митница. Там има много субективни фактори, а и всичко над 15 EUR подлежи на обмитяване. Тогава Иван Иванов от Ракитово ще трябва да иде до София или до Пазарджик, за да си освободи тениската.

Следващата пречка е предварителното плащане. Ще ти свали конверсията драстично и от оптимистичните и нереални 200:1 ги брой 500:1

Как ще им събираш предварителните плащания? Борика, ePay, Paypal, собствен мърчънт акаунт?
 
От: Я предоположете

Забрави, от това което беше написал в първият пост останах с впечатление че поне няма да бавиш доставката. Комбинацията - предварително плащане и забавена доставка може да я ползваш само ако имаш много добра стока и ченгетата те незнаят :) за всичко останало забрави.
Има една малка вероятност да успееш и тя е ако убедиш клиентите си че не си сайт базиран в БГ е че си голяма американска фирма и от филантропия си пуснал версия и на български език със БГ съпорт по скайп (понеже си голема работа наел си работници с чужди езици). С това ще постигнеш няколко цели:
Първо - клиентите няма да са толкова подозрителни за по ниската цена защото са чували че в щатите е по евтино и стоките не са ментета.
Второ няма да се притесняват толкова да преведат парите предварително защото знаят че чужденците не изпращат за БГ ако не е платено .
И трето всъшност те няма да разберат че са платили авансово за стока която я нямаш просто ще си мислят че обявеното време за доставка е за транспорта до тях и минаването през митници.
Единствено остава да решиш три малки проблема:
Първо трябва да направиш сайта да изглежда като големата работа и да има версии на англииски немски и на поне още два балкански еизка (за да не будиш подозрение )
Второ - Клиентите трябва да ти превеждат парите на името на фирма или човек чието име не звучи българско.
Трето - Да обясниш на клиентите че за да е по евтин транспорта и за да се избегне евентуалното разкарване на клиентите по митници - стоките пътуват групажно до София и след това се разпределят по клиенти и затова те не си получават пратката директно от чужбина.
А във ФБ и Г ще рекламираш как хората могат да пазаруват директно от УСА на български без никъкъв риск без разкарване по минтници и тн.
Ако и това не те извади значи случая ти е неспасяем
 
От: Я предоположете

mantaman - даде много добра идея ! на който му се занимава - да се заема
наистина е така ако мислят че не си българченце няма да е проблем чакането :)
 
От: Я предоположете

Идеята наистина е страхотна, но ако имаш ресурс да я осъществиш, по-добре се насочи към друг пазар, а не в БГ :)
 
От: Я предоположете

Да идеята е доста добра а самата система на сайта ми е на 4-5 езика и има английски което ще ме улесни адски много.Много ти благодаря за съвета и ще изчерпя максимума от поста ти.Благодаря ти.
 
От: Я предоположете

mantaman
А я кажи.Като направя сайта и на английски и добавя и и на другите няколко езика и напиша там доставката до България за колко време става и че получават продукти от САЩ на толкова ниски цени без да плащат доставка и тем подобни неща я направи едно простичка сметка
реклама в замунда-10 000 посетителя.
google-слагам по 4 цента на клик примерно-12 000 посетителя
facebook-20 000 посетителя.
Колко продажби ще мога да направя приблизително а цените са кажи речи като на този сайт
http://shoping-bg.com/index.php?route=product/category&path=36
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТГОВОРА.
 
От: Я предоположете

Разгледах стоката и почти на 100% съм сигурен от кой магазин ще ги поръчвате (също го има онлайн), но ще замълча ако решиш сам го сподели. Цените които са посочени в сайта са наистина примамливи, но явно този магазин работи на минимална печалба от чифт. Работата която ще имате ще бъде много голяма защото цените са вземани от разпродажби и може бързо да свършат в голям магазин с много артикули трудно ще следиш кое е налично и кое не, а лошо впечатление прави ако имаш поръчка и погледнеш за съответната стока и се обадиш на клиента ами артикула се е изчерпил!

Ще чакам с интерес да споделите резултатите ако реализирате проекта !
 
От: Я предоположете

Трудно се следи но ако се захванеш сериозно ще следиш.Да печалбите са минимални от чифт,но се надяваме да има много покупки за тази сметка.Благодаря все пак и за твоя пост.И на 100 процента мислим да реализираме проекта.
 
От: Я предоположете

Данко аз за моя сайт не знам другият месец колко продажби ще направи ти ме питаш за сайт дето още го няма и ще продава продукти за които нямам наблюдение. Все пак ето ти някои прогнози от Замунда поне 5 продажби (както казах и в предишният пост за тях нямам наблюдения). При гугле с 4 цента клик ако въобще те пусне сигурно ще си на 32 място след колорадския бръмбар - вероятно ще ти искат поне по 7-8 цента за необходимите ти ключови думи, но ако приемем, че все пак средната ти позиция не е по назад от 3та то за 12000 клика ще хванеш поне 60 продажби. От ФБ трябва да имаш поне 20 продажби.
Дали ще достигнеш тези продажби от тези рекламни канали зависи и как ще си направиш рекламите и как ще си подбереш думите но поне за мен ако не можеш да постигнеш поне тези продажби в рамките на 3 месеца значи няма смисъл да продължаваш.
Освен това преди да започнеш масираната реклама трябва да си направиш малко скрита реклама по форумите от типът - единият юзър вика - ей открил съм страшен сайт за поръчки от уса, а другия вика ей много си изостанал бе аз от кога си поръчвам от там ти си ходил прав под масата и тн. Защото когато започнеш да рекламираш над 50% от клиентите ще напишат името на сайта ти в Г. и в зависимост от това което прочетат там ще поръчат или не.
 

Горе