обява в джобса - търси се Компютърен специалист - 510 лв БРУТО? - смешка...

Не виждам с какво е виновен човека, нито смятам, че има нещо незаконно в обявата. Решил е за тази длъжност да дава толкова и това е. Ако някой се съгласи, ще му работи за тези пари. Ако никой не се навие, той ще си преразгледа сумата или ще се откаже да търси такъв работник.
 
Сериозно ли не правите разлика между стажант и работник?
 
Нека да припомня, че обявата е и за Бургас, а не за София. Което също променя нещата, тъй като живота там е далеч по-евтин. Тук в София всичко е по-скъпо.
 
Нека да припомня, че обявата е и за Бургас, а не за София. Което също променя нещата, тъй като живота там е далеч по-евтин. Тук в София всичко е по-скъпо.
само да не те чуе някой бургазлия или варненски, че дискусията ще стане трагичен СПАМ и офтопик.
 
Нека да припомня, че обявата е и за Бургас, а не за София. Което също променя нещата, тъй като живота там е далеч по-евтин. Тук в София всичко е по-скъпо.
Бате, смея да твърдя, че във Варна никак не е евтино. Дори съм видял доста неща да са повече пари. И то битови продукти. ;)
 
тъй като живота там е далеч по-евтин
Снимай ми касови бележки с основните ти разходи и аз ще ти пратя моите да направим сравнение :)

И да не съм чак толкова офф: Белчев реално се занимава с топлинно счетоводство. Засича водомери и топломери и дели по ползващите. Какъв сайт, какви фейсбуци ...
Чудя се някой от вас правил ли е опит да оферира кварталното зеленчуково магазинче до тях за изработка на сайт?
 
Поредно, доказателство. Нямало кадри в IT сегмента, ем как да има като предлагат заплата около 620-650 лв. Та аз като бях на 18-19 взимах 750лв. Тъжна работа. И като им кажеш ем ок заплата около 1100-1200 те, ем не можем да предложим толкова. А в същото време искат да им правиш: изграждане на вътрешна мрежа за бизнес сграда на 5 етажа, за около 140-150 работни места, да конфигурираш и подържаш мрежови и не мрежови принтери, да обслужваш същите със смяна на консумативи, да поръчваш техника, да носиш на ремонт същата, да закупуваш нова такава и още много много, и за капак да обслужваш има няма 20-30 счетоводителки като им оправят екселските таблици с формули. Тъжно е.
 
Живял съм и във Варна и в София, мога да кажа, че в София е по-евтино. Картите за транспорт са на ненормални цени във Варна и е по-изгодно с единични билети, които все още са по 1 лев. Данъците на колите са по-скъпи, токът също. Хрантелните продукти са горе-долу същите. Така че в никакъв случай не може да се каже, че в София е скъпо, за Бургас нямам наблюдения.
 
Седя зад мнението на @Илиян . Наистина и по мои скромни наблюдения от престоя ми там съм забелязал, че не е толкова по-скъпо от София. Градският ми направи впечатление, че я няма тази гърбилка по 1.60 лв. за билет. Но там се продават веднага на място от обикалящо лице в автобуса. Тук ние плащащите покриваме и тези гратисчии. Там не съм видял някой да се качи и да не му вземат пари за билет или да е показал карта. Тук е пълна анархия. Може би това също държи градския транспорт евтин.

И само за протокола, ако някой си мисли, че и във В. Търново е тънко, и там не е. :) А заплатите са много далеч от тези на софиянци. Поне масово. ;)
 
Виж цените на картите и ще видиш за какво става въпрос http://www.gtvarna.com/ceni-na-abonamentni-karti
По принцип с карта би трябвало да ти е по-изгодно, а във Варна е по-евтино да си купуваш единични билети - това е безумие, като го видях в началото не можах да повярвам.
за 1 месец всички линии - 135лв - за сравнение в София е 50лв
 
Изумен съм от обявата, затова и я постнах .

линк към обявата - https://www.jobs.bg/job/4523038

има ли още хора, които св хващат на нещо подобно ?!

Разгледах обявата и мога да кажа, че сигурно стажа е по някоя евро програма. Заплатата е ниска, но предполагам, че и работата няма да е много, но в дадената фирма не се намира човек който да има време да я върши и да разбира и затова пускат тази обява.
 
Обявената заплата в обявата си е напълно в реда на нещата за 4 часа работен ден. Не че разбирам много от вземане на заплати, но затова пък разбирам малко от даване. Ако вземем за база заплати в София и заплати във Варна, то Варна е около 2 пъти по скъп град от София. Все още заплата над 1000 лв се води добра във Варна, без значение в коя сфера работиш. За към 1200-1300 лв. можеш да си намериш всякакъв човек за всичко, включително и АйТи го свърши специалист :) Доколкото знам заплати в този диапазон не са нещо особено за Софето.

Та какво излиза, по-големи заплати в София, при по-ниски или същите цени. Та не ми говорете за скъпата София.... От гледна точка на работодателя е същата история.
 
То работата е предимно пълнене на сайтовете за обяви, да се опреснява фейсбука с нов контент и горе долу се изчерпват задълженията. За студент си е ок няколко часа дневно.
 
Момци, обява от същия град.
Излиза, че за 16 години учене разликата е 50 лева ...

Колко от вас биха се хванали да работят за тази сума?
И какво означава за вас "стаж" ? Какво ще стажува този човек? Какви са перспективите за него ? Какво биха могли да му предложат след стажа ?
 
Не ми се искаше да разводнявам темата, но съм длъжен да се защитя :)

Отворете някой сайт за обяви и пуснете една търсене за тристаен в центъра на Варна и центъра на София и за купуване и за наемане. Изненада - цените са двойни.

Не вярвям предприемачите тук да живеят при родителите си. Трябвя жилище.

Варна е далеч по-компактен град, следователно разходите за транспорт са много по-ниски, не е задължително човек да си вади карта. В София без карта е немислимо, дори и в центъра да живееш.
Ако пък ползваш кола, във Варна просто няма къде да изминеш такива дистанции, освен ако не живееш в някое предградие. За три дни само между дома ми, работа и университета съм минал 100 километра, преди малко като се прибрах го отчетох.

Наемите във Варна и цените на труда са много по-ниски, което обуславя по-ниските цени в ресторантите например. Така както съм ял за 15 лв във ресторанти във Варна, във София трудно мога да го направя.

Бързото хранене - баници, пици, дюнери също са на малко по-приемливи цени по същата причина.

Услуги като да кажем сервизи, строителни услуги и т.н, също са по-евтини по сходни причини.

Основните продукти в големите магазини са на една и съща цена.

Облекло, домакински стоки по моловете - също.

Сигурно има неща които са по-скъпи във Варна, няма какво да се лъжем.


И нека мнението ми не се разбира като това, че хората във Варна/Бургас живеят по-добре от тези в София, не го казвам. Но със 1000 лв във Варна се живее далеч по-добре отколкото с 1000 лв в София.


Аз като човек преместил се в София преди 3 години от провинцията в София като студент съм наясно как се живее в родния ми град и как в София с дадена сума. И как примерно там мога да си купя дюнер за 5 лв и да ми остане половината, а в София да не ми стига. Как да кажем ремонта на един телевизор ми излезе 100 лв с чисто нова оригинална част, която да замени тази която беше повредена, а в София ми искаха 60 лв само за транспорт и още 60 лв за установяване на повредата. Без да калкулират евентуални материали.
 
Каквито кадрите, такава и заплатата.

Какъвто народа - такава и държавата. Лошо нема, кой оцелее - оцелее.

Собственици на бизнес се оплакват, че с 5000 лв заплата не могат да наемат качествен български програмист. Но нямат пари за външни програмисти - правете сметка колко им е заплатата, бонуси и още колко свирки им правят на ниво:

- Искам да ви наема защото сте известен инжинерин - тук нон стоп употребяват думата програмист. На вън инжинерин :)

Странно: Служебна кола. Безплатно ядене, кафе и т н.... тука всеки гърчи всеки - изнасилване яко.
 
@kamentk много дълго, но за мое съжаление вярно е единствено това за имотния пазар и трудовите възнаграждения.
Информативно само от дома ми до работното ми място е 25 километра в посока. За три дни ти си го сметни колко минавам и колко пъти сменям масло и филтри годишно ...
Да, трудовите възнаграждения са различни, но като се срещнем на Санторини(примерно), на мен не ми правят 50% отстъпка ...
 

Горе