обява в джобса - търси се Компютърен специалист - 510 лв БРУТО? - смешка...

Никой не те е нападал, че да се защитаваш :) Варна изобщо не е компактен град, както си мислиш. От единия край на Владиславово до края на Чайка са почти 20 км. От същото място до бункера в Аспарухово са пак толкова, като никой от тези квартали не бих нарекъл предградия. Ако имаш работа пък във Виница, което също е квартал на Варна, вече си отива към 50 км. отиване и връщане. Но това вече можем да го наречем предградие от селски тип :)

Не знам как е с картите и билетчетата, знам обаче, че давам към 300-400 лв на месец за нафта, за да си върша работата в рамките на компактния град с трагичните улици.

С 1000 лв. във Варна можеш да живееш добре, но само ако живееш при майка си и баща си, нямаш деца, кола, абонат си на боб и излизаш само в събота и то с ограничен бюджет. За цигари и алкохол не мисля, че ще ти стигат :)

А да, 100 км. за 3 дена са нищо, аз ги минавам за един ден, без да имам много работа и без да излизам от рамките на града.

Последно бях в София преди 2 месеца, а общо съм бил там, само тази година, около 6-7 пъти за по една седмица. И съм ял и съм седял по хотел, кръчми, кафенета и каквото се сетиш... Нищо по-скъпо не видях от при нас, същото, че и по евтино. Като най-силно впечатление винаги са ми правили такситата! По добре организирани, много по евтини, но за сметка на това, пълни селяндури шоферите :). Единия път си забравих телефона в бакшиша и оня ме завлече. Вдигнах цялото иелоу такси на главата си, ама като си го хванал от улицата, духаш супата.


Не ми се искаше да разводнявам темата, но съм длъжен да се защитя :)

Отворете някой сайт за обяви и пуснете една търсене за тристаен в центъра на Варна и центъра на София и за купуване и за наемане. Изненада - цените са двойни.

Не вярвям предприемачите тук да живеят при родителите си. Трябвя жилище.

Варна е далеч по-компактен град, следователно разходите за транспорт са много по-ниски, не е задължително човек да си вади карта. В София без карта е немислимо, дори и в центъра да живееш.
Ако пък ползваш кола, във Варна просто няма къде да изминеш такива дистанции, освен ако не живееш в някое предградие. За три дни само между дома ми, работа и университета съм минал 100 километра, преди малко като се прибрах го отчетох.

Наемите във Варна и цените на труда са много по-ниски, което обуславя по-ниските цени в ресторантите например. Така както съм ял за 15 лв във ресторанти във Варна, във София трудно мога да го направя.

Бързото хранене - баници, пици, дюнери също са на малко по-приемливи цени по същата причина.

Услуги като да кажем сервизи, строителни услуги и т.н, също са по-евтини по сходни причини.

Основните продукти в големите магазини са на една и съща цена.

Облекло, домакински стоки по моловете - също.

Сигурно има неща които са по-скъпи във Варна, няма какво да се лъжем.


И нека мнението ми не се разбира като това, че хората във Варна/Бургас живеят по-добре от тези в София, не го казвам. Но със 1000 лв във Варна се живее далеч по-добре отколкото с 1000 лв в София.


Аз като човек преместил се в София преди 3 години от провинцията в София като студент съм наясно как се живее в родния ми град и как в София с дадена сума. И как примерно там мога да си купя дюнер за 5 лв и да ми остане половината, а в София да не ми стига. Как да кажем ремонта на един телевизор ми излезе 100 лв с чисто нова оригинална част, която да замени тази която беше повредена, а в София ми искаха 60 лв само за транспорт и още 60 лв за установяване на повредата. Без да калкулират евентуални материали.
 
Толкова внимание ако обръщахме на темите в оптимизацията за търсачки до сега да сме топ позиции.
То това е по-скоро се пише, за да се разтоварят хората от именно тази оптимизация. :) Не може да набираш само едно и също. :)

Колкото до Варна - градът не е никак малък, заплатете не са софийските, наемите също, заведенията - да ти кажа излизал съм доста често долу на първа линия и честно казано не е никак евтино. А пък не дай си боже да си в сезона. :) Ама нека го вземем средно аритметично. :)
 
Е реално разходите за имот са ти сериозно перо в бюджета, било то придобиване или наем.

Реално и горивото в София е по-скъпо от това във Варна, въпреки че напоследък влиянието на Марешки се позагуби на пазара там.


Иначе ако гледаме на Варна като Разстояние от Чайка, Златните или Виница до Владиславово, то следва да разглеждаме София като разстояние от Перник до Ихтиман.
 
Колко да е сериозно това перо?
Купуваш един и живееш. Но купуваш автомобил на всеки 10 или по-малко години. През това време консумираш, плащаш сметки, ходиш да се разтовариш ...
И на теб и на мен ми продават автомобила, храната, сметките, почивката и т.н на еднакви цени ...
 
Ако погледнем по този начин на нещата, включваме Кичево, Приселци и Аксаково. Това за което съм писал са квартали на Варна, не прилежащи села и градчета.

Иначе ако гледаме на Варна като Разстояние от Чайка, Златните или Виница до Владиславово, то следва да разглеждаме София като разстояние от Перник до Ихтиман.
 

Горе