Колко струва един уеб сайт?

nik0la

New Member
Онлайн платформата за уеб проекти Sitepoint.com публикува упътвания за соственици на сайтове под заглавието “Selling A Website - How do I value my website-”, за да улесни участниците в SitePoint/ Marketplace при определяне на цена за техните уеб проекти.

Според специалистите от SitePoint няма универсален начин за определяне на цената на един уеб сайт, който да важи за всички.

Един от популярните методи за оценка на уеб сайтове според SitePoint е т.нар. “12x revenue model” – средният месечен приход на уеб сайта за последните три месеца, умножен по 12. Разбира се, това е твърде е елементарен и неточен начин да се прецени реалната стойност. SitePoint предлагат няколко критерия, с които собствениците на уеб сайтове би следвало да се съобразяват. Базирайки се на тяхните съвети и съобразявайки се с множество други характеристики на уеб проектите, биха могли да се обобщят следните категоризирани стъпки за формулиране на крайната стойност на един уеб сайт:

Оценка на домейна
- Разширение на домейна ( .bg/com/org/net/info)
- Притежаване на всички разширения на домейна и производни на домейна
- Популярност на марката
- Оригиналност на името
- Период на съществуване на домейна в месеци/години

Популярност в търсачките
- Ранк в Google (Google PageRank)
- Хиперлинкове от други уеб сайтове (Backlinks)
- Индексирани страници (indexed pages)
- Класиране в Google за конкретни думи и фрази

Дизайн и програмен код
- Дизайн на сайта (оригинален дизайн или готов темплейт)
- Администрация/ Content management (собствена разработка или готов скрипт, сложност на функционалността)
- Програмен език (html, flash, php, asp, ajax, java)

Съдържание
Обем на съдържанието (в брой страници, статии, мнение във форуми, видео, картинки и т.нат.)
- Тип на съдържанието (генерирано от юзери, RSS канали, авторски статии)
- Актуалност на съдържанието
- Персонал, необходим за поддържане на съдържанието

Посещаемост - Уникални посетители на ден (популярен метод за оценка на сайтове, които се изхранват от афилиейт мрежи е броят на уникалните посетители на ден, умножен по 10 USD)
- Брой импресии за уникален посетител (основен критерий за новинарски сайтове, незначителен критерий за сайтове за запознанства)
- Цикличност на посещаемостта (по месеци, по дни от седмицата, по часове)

Потребители
- Профил на потребителите (пол, възраст, локация)
- Брой регистрирани потребители
- Детайли на събираните от потребителите данни,
- Общи условия за ползване, одобрявани от потребителите при регистрация

Финанси
- Месечни приходи (средно за последните 12 месеца)
- Тип на приходите (ATL реклама, BTL реклама, абонаменти, продажби и услуги)
- Брой клиенти/ рекламодатели
- Месечни разходи (хостинг/колокация, интернет, администрация и подръжка, реклама)

SitePoint съветват да не се подхожда емоционално при продажбата на уеб сайтове. Усилията, които е вложил създателят на проекта от негова гледна точка винаги са изглеждат големи, но сантименталната стойност на уеб сайта не може да впечатли никого.

Важно е да се знае, че един уеб проект струва точно толкова, колкото някой е готов да плати за него!

* статията съм я копирал от страницата на Изи трейдър, ето и линк към нея, за да не се сърдят 8)
Колко струва един уеб сайт?
 

coolice

Owner
Важно е да се знае, че един уеб проект струва точно толкова, колкото някой е готов да плати за него!

добре казано или колкот е готов да плати някои или 12 месечния доход 8)
 

nik0la

New Member
Да, хареса ми на мен доста тази статия, защото както бях пуснал поста за това, че търся да закупя сайт, имаше колеги, които ми обявиха цени от по 40 000 лв за сайтове, които със сигурност нямат повече от 500 - 1000 лв на месец оборот (а разлика между оборот и приход е голяма). Явно някои хора доста летят.
 

nik0la

New Member
Може и 100 да е броил, но никой не знае реално колко е дал на собствениците а и до колкото знам те са задължени да работят няколко години по проекта, така, че в големите сделки не става прибираш 100 бона и си бегаш, ами си ги изработваш ;)
 
coolice: Т'ва с 12-те месеца го лансираш на хора, дето за пръв път продават. Аз като продавам винаги наблягам на неща като сигурност, възможност за развитие, потенциал. Показвам липсите на моментното приложение и давам идеи за доразвитие. Нека купувачът си помечтае малко.. Тогава ще е готов на повече пари.
Сантименталната стойност може да не интересува купувача, но пък си длъжен да му кажеш от колко много различни аспекти си изпипал сайта си перфектно. Примери с широкоразпространени приложения в същата ниша, които отстъпват по даден критерий винаги вдигат цената.
Ако пък на презентацията покажеш бъг или хакнеш някой конкурентен сайт, продажбата ти е гарантирана :)
 

coolice

Owner
Бате ако аз съм купувача доста трудно ще ме убедиш да купя за повече от 12 защото в нашия бранш понякога се слува днеска да го има утре го няма или да не е чак толкова виж ко стана с ансърс ком -28% на трафика овърнаит нищо че са мултимилиона преспективна компания....
 

FERRARIST

New Member
Абе имам въпрос - сериозен бих казъл........
Къде мога да си лашна домайните за продажба - неангажиращо без да е нужно да ползвам нечии услуги - просто си ги ползвам както досега, но просто са обявени за продан - Седото нещо не ми допадат.....
Някой знае ли приятни сайтчета от сорта където човек може само да си обяви стоката????
 

Welkin

New Member
FERRARIST каза:
Имах предвид нещо като Седото, но без да се налага да ги ползвам.....иначе така просто да ги адна в някой форум сякаш ми се вижда несериозно......

Ако искаш може да пробваш и в неймдрайв. Аз ги ползвам за паркиране (както и Седо), но би могло да ги ползва човек и за продажби. Те са конкуренцията на Седо за европейски трафик в паркирането. А за продажабите мисля, че не взимат и комисионна.
Ако решиш да го ползваш сайта, може да се регнеш през моя реф линк Namedrive, макар че ако нямаш трафик от тези домейни, аз нищо няма да спечеля така или иначе. Ама не пречи де, дано ти свърши някаква работа :)
 

Welkin

New Member
относно 12 месеца ревеню като цена, ако домейна на сайта си струва, само за него могат да се вземат 120 месеца. Само дето такива домейни отдавна няма свободни. :)
 

hristu

New Member
Абе СЕДО-то са супер. През 2005 продадох (в една сделка) два домейна, както и бизнеса който беше свързан с тях за $6000. Цената я определих аз (това бяха приходите за последните 12 месеца от сайта) и чаках около два месеца да се намери кандидат да купи "бизнеса". Така че съм много доволен от СЕДО-то
 

Stop

Active Member
От: Колко струва един уеб сайт?

Да но има сайтове които са нови и се продават, затова правила при продажбите .... рядко
Но по принцип повечето хора не се навиват да платят 12 пъти месечната печалба а е прието максимум 7 поради несигурността на пазара, но мен ако питате си е много сигурно че сайт който прави пари ще продължи да прави...освен ако на сайта не се продава новия филм на Камерън Диаз
 

physnews

New Member
От: Колко струва един уеб сайт?

всъщност, реалната цена на малки сайтове наистина е около 12 пъти месечния оборот.

за по-големи рпокети обаче цената е според зависи.
 

adi

Well-Known Member
От: Колко струва един уеб сайт?

добре казано или колкот е готов да плати някои или 12 месечния доход 8)
Тези два метода по принцип са достатъчни за оценката на даден сайт и пазарната му стойност ще е някъде по средата зависи кое ще натежи .
Но ако сайта е нов и няма реални продажби би трябвало да има още някой метод за оценката му - според мен разходите за създаването му и сравненителни реализирани продажби с други подобни сайтове / т.е. е необходима информация за действителни сделки със сайтове /
 

Carnation

Member
От: Колко струва един уеб сайт?

Много добра тема, точно си мислех да купя един сайт на около 2 месеца. Сега съм сигурен че не бих дал повече от $100-150 (дори се чудя дали и това не е много). Все пак е сайт с потенциал, а не печеливш :)
 

ripper2600

New Member
От: Колко струва един уеб сайт?

Годишната печалба на сайта плус някой лев горница е добра оценка. Лично аз си оценявам сайтовете по 1$ за средния брой на уникалните посетители за месец.
Последно се опитваха да купят от мен pro-soccer.info за $5к като се опитваха да ме обедят, че не изкарвам толкова от него за 2 години :).
Лично не съм продавал домейн досега и смятам, че ще е от полза на доста потребители ако някой разясни как точно става всичко.
 

coolice

Owner
най-лесно с ползване на ескроу сайт като ескроуком

http://www.ayanev.com/escrow-com-1201/

за малки суми може и на доверие но ако е по голяма сума и липсва личен контакт задължително ескроу услуга
 

Горе