8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

Дискусията в 'Оптимизация за Търсачки' стартирана от ivo1017, Дек 26, 2010.

 1. ivo1017

  ivo1017 Active Member

  Рег.:
  Юли 13, 2008
  Съобщения:
  769
  Харесвания:
  108
  Точки:
  43
  Професия:
  Директни Продажби
  Място:
  Бс
  От дълго време исках да попитам някой професионалист, за „Search Engine Optimization”. Реших това да бъде Васил Тошков (Cloxy).

  Не твърдя, че това са най-правилните въпроси. Нито, че ще ви дадат универсална формула за излизане на челни позиции в търсачките. Но ще ви срещнат с един победител.

  Защо победител?

  Отговорът ще откриете в следната притча.

  Живели някога в гората, група малки зелени жабчета. Един ден те решили да си организират състезание. Целта била в изкачването на една много висока кула. Долу, в основата на кулата, се събрала голяма тълпа да наблюдава състезанието и да подкрепя участниците.

  Стартът на състезанието бил даден.

  Никой от тълпата не вярвал, че тези слабички жабчета ще достигнат върха на кулата. Чували се изказвания...
  - О, има толкова много стъпала!
  - Те НИКОГА няма да стигнат до върха.
  - Няма начин просто. Та те са толкова слаби!

  Малките жабчета започнали да отпадат. Едно по едно. С всяко изминало стъпало към върха на кулата, участниците намалявали. От долу, тълпата продължавала да крещи.
  - Това е невъзможно! Никой няма да успее!
  ...Но ЕДНО продължавало нагоре. Стъпка по стъпка. То не се предавало! На последните няколко стъпала, всички други вече се били отказали. Било останало едно единствено мъничко жабче, което успяло да стигне до върха! Тогава всички в основата на кулата, искали да разберат, как е постигнало този успех.

  Един от тълпите попитал малкото жабче, от къде е намерило силата, за да достигне целта?

  Оказало се, че Победителят бил ГЛУХ.
  Поуката от тази история е...

  Никога не слушайте негативните или песимистични изказвания на другите. Подминавайте ги, защото те Ви отдалечават от Вашите цели.
  Винаги се доверявайте на вашият „вътрешен глас”.

  И преди всичко...

  Бъдете ГЛУХИ, когато хората ВИ казват, че ВИЕ няма да осъществите мечтите си!

  Интервюто

  1. Нека започнем с един често задаван и банален въпрос. Какво е SEO/оптимизация за търсачки? Но нека те затрудня малко. Представи си, че трябва да обясниш това понятие на твой близък човек. Твоята баба например. Тя иска да научи какво работиш. И така, Васко. Какво е SEO?

  SEO е да направиш една Интернет страница максимално оптимизирана, така че когато даден човек или система търси информация в нея или в Интернет, да я намира по най-лесния и бърз начин. Ще го сравня с писането на книга. Един сайт представлява набор от страници/документи, подобно на книгите.

  Добрата структура е да разделиш темите в сайта/книгата така, че да са логически последователни и свързани. При книгите е важно да има някакъв индекс на съдържанието, чрез който лесно да намираш това, което търсиш. При сайтовете е същото, но има много повече възможности. Може да е карта на сайта, групиране по месеци, етикети, категории...


  2. В последните няколко години, оптимизацията на сайтове, придоби голяма популярност в България. Едва ли не всеки, които разбира малко от програмиране, уеб дизайн, започна да предлага такива услуги. Което ме подсеща за хубавата българска поговорка: „От всяко дърво свирка не става”. Ако трябва да я перифразирам, бих те попитал: „От всеки програмист става ли добър оптимизатор?”

  От всеки не. Аз съм програмист по образование и програмирането ми е специалността. Обичам да програмирам. Но когато го правя, не мога да мисля за оптимизацията. При програмирането има друг вид оптимизация, за която трябва постоянно да се мисли и това е оптимизация откъм производителност.

  Едва след като завърша кода на даден проект започвам да го оптимизирам и за хората/търсачките. Просто не мога да правя всичко на веднъж. Превключвам между две състояния. Предполагам и при другите колеги е така.

  Едва ли един дизайнер или програмист мисли за семантиката на страниците в един сайт, микроформатите, структурата на сайта, структурата на отделните страници... А именно това са важните неща, за да те намират. Просто тази работа трябва да се върши от отделен човек, който да се занимава само с това.


  3. От къде Васил Тошков черпи информация за SEO? Би ли споделил интересен сайт, блог, или книга, от която e научил ценни съвети и идеи, за „Оптимизацията на сайтове”.

  Честно казано до повечето изводи си стигам сам. Тази сфера е толкова динамична, че просто няма как да стане само с четене. Трябват много експерименти и опит. Дори да прочетеш нещо, важното е как ще го интерпретираш.

  Следя големите български форуми WebmasterBG и Predpriemach, чета блоговете на всички колеги, които се занимават с оптимизация и някои западни източници, като SEOmoz.


  4. Може ли да се автоматизира SEO-то като процес? Задавам ти този въпрос, защото днес има множество програми и сайтове, които обещават челни места в търсачките. Бързо и лесно. Твоето мнение по въпроса е…

  Моето лично мнение е, че не може. Не съм видял нещо автоматизирано, което да ме впечатли като резултати. Просто всичко се прави от хора и за хора, машините са само един посредник. В крайна сметка всичко зависи от качеството на съответния сайт.

  Не можеш да излъжеш Гугъл. Дори да го направиш, ще е временно и след време ще си платиш. Не е това правилният подход. Трябва да помагаш на търсачката, за да ти помага и тя.


  5. Бих искал да направя едно допълнение към предходния въпрос. Знаем, че всеки професионалист си има набор от инструменти. Без какво не може Васил Тошков, когато трябва да направи оптимизация на даден сайт?

  Наскоро пуснах публикация във фирмения блог на Клокси ЕООД с няколко SEO инструмента, които предлагаме. В личния си блог съм писал преди време с кои SEO инструменти работя, не са се променили много. Всичко, което е инструмент на Google, като: Insights, Trends, Adwords Keyword Tool, някои функционалности в GWT, това за мен е най-ценното.

  6. Ясно е, че в България има много добри SEO специалисти. Не е ли време да излезе и книга на такава тематика, писана от вас? Блогърите вече го направиха. „Блогопедия” - та е факт.

  Интересно предложение, но нещата толкова бързо се променят, че докато я завършим и вече няма да е актуална. Чел съм SEOBook, отчасти и The Art of SEO. Велики автори, много полезни материали, но дори веднага след излизането им имаше неща, които вече не бяха актуални.

  7. 2010 година беше много динамична за търсачките. Имаше сливания между търсачките на „Yahoo” и „Bing”, персонализиране на търсенето, Google Instant. Какво е бъдещето на SEO - то според теб?

  Бъдещето е по-светло и обещаващо от когато и да е било. Нещата се развиват в правилната посока. SEO се променя, но към добро и към удобството на потребителя. Има ги и тези, които след всяка промяна гръмват с: "това е краят на SEO", но вече не им се връзвам.

  Преди и аз се плашех от промените, после свикнах и сега дори ги очаквам и нетърпение. SEO винаги ще има и ще става все по-търсена услуга. Предстои ни огромен преход от синтактичен към семантичен уеб. Няма кой друг да го направи, освен оптимизаторите.


  9. Наближават празници. Идва времето на пожеланията. Какво е твоето към читателите ? В WebmasterBG и Predpriemach.

  Мога да пожелая само да сме живи и здрави, и първи места в Гугъл. Нека безплатните и полезни SEO инструменти стават все-повече, за да има с какво да си играем.
   
  HaRRo, cloxy, biaaro и още 1 човек харесват това.
 2. Twis7

  Twis7 Active Member

  Рег.:
  Окт 31, 2009
  Съобщения:
  766
  Харесвания:
  46
  Точки:
  28
  Професия:
  Joomla Master
  Място:
  Ст. град
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  От такива хора искам да се уча, на такива хора ме кефи да следя блогове и постовете.
  Безкрайна благодарност и поздравления.
  PS : Това с жабчето си го биваше.
   
 3. docenta

  docenta New Member

  Рег.:
  Ноем 28, 2010
  Съобщения:
  262
  Харесвания:
  15
  Точки:
  0
  Място:
  Sevlievo, Bulgaria
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Поздрави и от мен. Наистина ми хареса, че трябва да стигаш до изводи сам и да мислиш, а не да четеш и копираш само опита на другите (понякога "специалисти") ...
   
 4. alfina87

  alfina87 Active Member

  Рег.:
  Септ 7, 2010
  Съобщения:
  288
  Харесвания:
  48
  Точки:
  28
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Благодаря за хубавото интервю, Иво! Благодарности и на Васил Тошков! Това за книгата е чудесна идея, всеки би се радвал да прочете такава книга, написана от БГ СЕО специалисти. Интересен би бил и въпрос за персонализираното търсене чрез сегментиране от социалните мрежи. Гледах едно предаване за Г по дискавъри и всичко наведе на идеята, че все повече се лакомят за реклама и платени търсения. Какво ли ще стане с Гугъл и дали социалните мрежи като Туитър ще могат да станат доминантни в търсенете поне след време?
   
 5. thunder_go

  thunder_go Member

  Рег.:
  Дек 27, 2008
  Съобщения:
  89
  Харесвания:
  4
  Точки:
  8
  Професия:
  web developer
  Място:
  Варна
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Надали Г ще си го позволят :) Да не са луди :)
  Иначе поздравления за интервюто :)
   
 6. web-design

  web-design Member

  Рег.:
  Авг 1, 2008
  Съобщения:
  103
  Харесвания:
  8
  Точки:
  18
  Професия:
  Изработка на уеб сайтове и Уеб дизайн
  Място:
  София
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Похвален труд от страна на автора, а и Cloxy си е пич и го заслужава :)

  Това за безплатните инструменти за seo ми хареса най-много. Него ще го спонсорирам и аз малко, очаквайте скоро нова seo играчка за пренаписване на статии, автоматично работеща и естествено - безплатна ;)
   
  Последно редактирано: Дек 27, 2010
 7. cloxy

  cloxy Active Member

  Рег.:
  Март 17, 2007
  Съобщения:
  119
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Място:
  Sofia
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  И аз съм приятно изненадан, защото Ивайло малко се забави и точно бях забравил че съм давал това интервю. Това с встъпителните думи и притчите не го очаквах също.

  Благодарско!
   
 8. coolice

  coolice Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  12,248
  Харесвания:
  658
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  хубаво замислен сателите текст :)

  иначе съм съгласен че ако е мислено преди да се направи сайта включително и по дизайна и при въвеждането на съдържанието отпадат много от ограниченията за оптимизатора при онпейдж сеото :) Също уважам хората от бранша които могат да правят оптимизация за търсачки без да купуват линкове защото това е същонста на сеото а не да купим от тук от там този номер ще работи до време и не е за сайтове които искат да са дълго на пазара :)
   
 9. cloxy

  cloxy Active Member

  Рег.:
  Март 17, 2007
  Съобщения:
  119
  Харесвания:
  33
  Точки:
  28
  Място:
  Sofia
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Текстът е качен само тук :)
   
 10. Bulgarianmanager

  Bulgarianmanager New Member

  Рег.:
  Дек 27, 2010
  Съобщения:
  3
  Харесвания:
  0
  Точки:
  0
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Браво за интервюто. Идеята с книгата е страхотна. Аз съм си мислил, че не е невъзможно да спретнем едно малко книжле, примерно 30 страници с основните неща и да го пуснем безплатно да се учат младите.
   
 11. ivok

  ivok Active Member

  Рег.:
  Окт 2, 2009
  Съобщения:
  567
  Харесвания:
  57
  Точки:
  28
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  Поздравления!
   
  cloxy харесва това.
 12. Pavlin

  Pavlin Active Member

  Рег.:
  Авг 25, 2010
  Съобщения:
  256
  Харесвания:
  31
  Точки:
  28
  Професия:
  product manager
  Място:
  Sofia
  От: 8 Въпроса към СЕО Оптимизаторът Васил Тошков

  И аз съм понаучил доста неща от cloxy. Друг е въпроса как съм ги приложил. :) SEO-то изглежда някак си по-достъпно, благодарение на хора като него.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice