Anthropic току-що "случайно изпусна" най-опасния AI модел

MegaKaloyan

Well-Known Member
Anthropic току-що случайно изпусна най-опасния AI модел, който човечеството някога е създавало.
Буквално оставиха 3000 строго секретни вътрешни документа в публично достъпна база данни. Без криптиране. Без пароли. Без никакъв контрол. Просто… широко отворени за целия свят.
Един изследовател по сигурността ги откри, преди самите Anthropic да разберат.
Вътре сред документите имаше чернова на блог пост, описващ модела „Claude Mythos“.
Собствените им вътрешни думи гласят: Mythos е „в момента далеч пред всеки друг AI модел по кибер възможности“ и ще предизвика „цяла вълна от модели, които ще експлоатират уязвимости по начин, който тотално ще надмине способностите на защитниците“.
Това е компанията, която го създаде… и самата тя предупреждава колко смъртоносно е нейното творение.
Mythos принадлежи към съвсем ново, свръхмощно ниво на модели – „Capybara“. По-голям, по-умен и драстично по-опасен от всичко, което Anthropic са пускали досега. Резултатите му в програмирането, разсъжденията и кибератаките са смазващо по-високи от техния досегашен най-добър модел.
Реакцията на пазара беше жестока и мигновена:
CrowdStrike се срина с 7%. Palo Alto Networks – с 6%. Zscaler – с 5%. Okta, SentinelOne, Fortinet – всички се сгромолясаха. Глобалният Cybersecurity ETF падна до най-ниското си ниво от ноември 2023 година.
Милиарди долари пазарна стойност се изпариха за една-единствена търговска сесия – заради една чернова, която никога не е трябвало да вижда бял свят.
Но тук започва истинският абсурд…
Anthropic е компанията, която се представя за най-отговорната AI лаборатория на планетата.
Същата, която отказа да даде Claude на Пентагона без строги ограничения. Същата, която беше включена в черния списък на администрацията на Тръмп, защото била „прекалено предпазлива“. Дори съдиха американското правителство заради това.
Правителството на САЩ наказа Anthropic точно защото са били прекалено внимателни с безопасността на изкуствения интелект.
А само три седмици по-късно… същата тази компания случайно излага на показ най-опасния си модел, защото някой е объркал настройките на една обикновена система за управление на съдържание.
Не могат да защитят дори база данни на нивото на WordPress.
Но строят изкуствен интелект, който може самостоятелно да открива и експлоатира zero-day уязвимости със скорост, недостижима за човека.
В изтеклите файлове има още нещо:
Подробности за ексклузивен, само с покани, retreat за изпълнителни директори в разкошно имение от 18. век в английската провинция. Дарио Амоdei лично присъства. Целта? Да продадат Mythos на най-големите корпоративни гиганти в Европа.
Планът им: Създай най-опасното кибероръжие в историята на изкуствения интелект, покани милиардери в замък и им го продай… а целия план дръж в незащитена публична папка.
Цялата индустрия за киберсигурност е изградена върху това да каталогизира известните заплахи.
Mythos намира неизвестните заплахи по-бързо, отколкото хората изобщо могат да реагират.
Това е потенциално унищожение за цял сектор.
А има и второ изтичане:
Изтекъл инвестиционен deck на Coatue разкри, че Anthropic ще загуби 14 милиарда долара тази година при 18 милиарда приходи. Въпреки това Coatue прогнозира, че компанията ще струва 2 ТРИЛИОНА долара до 2030 година и е заложила 30 милиарда долара на тази визия.
Polymarket отвори залози на живо кога ще излезе Mythos. Търговците му дават 45% шанс до 30 юни.
Същата седмица OpenAI приключи предварителното обучение на своя frontier модел с кодово име „Spud“. Двете компании вече тичат в надпревара кой ще пусне пръв – преди големите IPO-та по-късно тази година.
А най-страшното от всичко:
Китайски държавни хакери вече използваха по-слабия Claude Code, за да инфилтрират автономно над 30 организации – включително банки и правителствени агенции. Това беше по-слабият модел.
Mythos е драматично по-мощен.
Реакцията на Anthropic след като изтекоха 3000 поверителни документа?
„Човешка грешка в конфигурацията на системата ни за управление на съдържание.“
Компанията, която най-силно предупреждава света за рисковете от AI, току-що показа на практика точно защо всички трябва да се страхуваме.
Не заради това, което AI може да направи в бъдеще. А защото хората, които го създават, не могат дори да си заключат собствените файлове.

659743955_122162675402896831_5601415828310129755_n.jpg

Това някакъв опит за реклама ли е, текста си личи че е писан от бот още от пръв поглед и то в стила на яките фейкове.
Изображението ме кефи, добре е направено.

Това някакъв опит за реклама ли е, текста си личи че е писан от бот още от пръв поглед и то в стила на яките фейкове.
Прави съдържание, че Блинки да се напъне да направи раздел за ИИ. Искал да над 15 теми за да имало смисъл 🤦‍♂️

Последно редактирано:
възможно е и бот да го е писал , но реалността всъщност е, че новината е истина. Препис е от един известен анализатор и човек навътре в нещата в Лондон.

Тогава @Blinky да подхвърли насоки за темите и да му ударим едно рамо.
Измислил съм му място на раздела, ще е тук:

Определено главна категория в раздела. И малко ми е нужна помощ (на лично в една обща дискусия) да съберем темите, всичките с AI. :)

Нищо сложно няма от моя страна. Поне технически. Организационно ми е малко трудно. :)

Не съм сигурен дали @MegaKaloyan чисто харесва да спами или толкова си му сече пипето? Все още съм в дилема кое е. 🤷‍♂️

Не е "изпуснат" ИИ модел, а сорса за харнеса, който така или иначе всеки може да си го направи сам и отдавна има един куп опен сорс алтернативи. Като за изминалите няколко месеца за трети път има подобни "изпускания". :)

И къде е сриването на пазара след новината, че нещо съм го проспал, а бих искал да си купя на промоция?

Screenshot 2026-04-01 at 10.29.04.png

Между другото Claude Code е vibe code проект на човек на компанията, който тръгна на майтап. Всеки може да си го направи по същия начин.

П.С. - а това чарджиш по $15 - $25 на pr, защото тулчето ти е много добро в намирането на уязвимости и после да си лийкнеш сорса под формата на мап файл в npm е няма такава ирония.

Последно редактирано:
Не съм сигурен дали @MegaKaloyan чисто харесва да спами или толкова си му сече пипето? Все още съм в дилема кое е. 🤷‍♂️

Не е "изпуснат" ИИ модел, а сорса за харнеса, който така или иначе всеки може да си го направи сам и отдавна има един куп опен сорс алтернативи. Като за изминалите няколко месеца за трети път има подобни "изпускания". :)

И къде е сриването на пазара след новината, че нещо съм го проспал, а бих искал да си купя на промоция?

Виж файлът 36036

Между другото Claude Code е vibe code проект на човек на компанията, който тръгна на майтап. Всеки може да си го направи по същия начин.

П.С. - а това чарджиш по $15 - $25 на pr, защото тулчето ти е много добро в намирането на уязвимости и после да си лийкнеш сорса под формата на мап файл в npm е няма такава ирония.
с нетърпение очаквах да се изсереш в темата :-) Направи го... евала
:)

Всеки нов модел, който се пуска е най-опасният създаван в историята на човечеството. Относно секретните неща, в областта на изкуствения интелект няма тайни. Всички имат достъп до технологиите, които се ползват и няма как да се скрие нещо. Технологично са много прости нещата и някой ако измисли нещо ново няма как да го скрие. Веднага получава достъп до същото целият свят и може би това е, което ще ни спаси от пълно самоунищожение. Като знаеш, че всеки има достъп до нещо, което може да се ползва като оръжие ще се замислиш, дали да го използваш, тъй като рискуваш да ти се върне незабавно х10 от същото.

Всеки нов модел, който се пуска е най-опасният създаван в историята на човечеството. Относно секретните неща, в областта на изкуствения интелект няма тайни. Всички имат достъп до технологиите, които се ползват и няма как да се скрие нещо. Технологично са много прости нещата и някой ако измисли нещо ново няма как да го скрие. Веднага получава достъп до същото целият свят и може би това е, което ще ни спаси от пълно самоунищожение. Като знаеш, че всеки има достъп до нещо, което може да се ползва като оръжие ще се замислиш, дали да го използваш, тъй като рискуваш да ти се върне незабавно х10 от същото.
Пуска се това което са преценили че може да се покаже. Има много други секретни модели които се знаят от тесен кръг от хора и се използват за военни и други цели.

Аз имах достъп до този модел, тестов е както виждам, но е доста добър спрямо другите, а това, че е случайно, няма такова нещо, всичко е реклама и PR.

Claude Code не е модел, а харнес/оркестратор. Нито е "опасно", нито фрапиращо.

Защо продължавате? :)

Така като чета темата, НЕ съм убеден че AI раздел има място в тоя форум 🤭

Абсолютно. Аудиторията е под всякаква критика. Този и той:

Аз имах достъп до този модел, тестов е както виждам, но е доста добър спрямо другите, а това, че е случайно, няма такова нещо, всичко е реклама и PR.

Какъв тестов модел, какви 5 лева?

Така като чета темата, НЕ съм убеден че AI раздел има място в тоя форум 🤭
има нещо такова, но поне войните ще се пренесат само в един раздел , а не в целия форум както сега :-) Иначе метаверсето преди 3 месеца щеше да е в Сингапур , ама като гледам си е още тук ... те в Сингапур само него чакат да им мъти водата и мислите :-)

има нещо такова, но поне войните ще се пренесат само в един раздел , а не в целия форум както сега :-) Иначе метаверсето преди 3 месеца щеше да е в Сингапур , ама като гледам си е още тук ... те в Сингапур само него чакат да им мъти водата и мислите :-)

И преди 3 месеца и сега. Заминавам Q3/Q4. :)

Като това не промяна факта, че пишеш абсолютни глупости.

И преди 3 месеца и сега. Заминавам Q3/Q4. :)

Като това не промяна факта, че пишеш абсолютни глупости.
заминавай де... дано само от Сингапур нямаш достъп до форума , че да ни отървеш от присъствието си и грандоманското си его. Как може с много други дори на ЛС да имаме супер добра комуникация, а с теб да няма такава? Може би причината е в теб ....

Какъв тестов модел, какви 5 лева?
Долнопробната част от интернета шерна "leak" че било имало такъв таен и супермощен нов модел Mythos.
Това отделно от сорса на Клод Код.

... Обаче досега никой освен Станимир не е имал възможността да го пробва тоя Митос 🤭

Горе