Bank wire transfer...

incess2

New Member
Имам избор между bank wire transfer & western union да пратя пари $ до САЩ.Обаче Банк трансфера разбрах, че към 20-40$ е таксата.Става дума за сума малко над 1 000$ ако това има значение за парите, които ще трябва да платя в банката.Ще може ли да ме насочите към определена банка, щото все пак има значение според мен относно това, че имат различни комисионни/такси.

Мерси предварително. :)
 
От: Bank wire transfer...

Всяка банка си има сайт и тарифа, как очакваш да намериш най-евтината като има десетки банки ... например : http://www.ccbank.bg/uf/TarifaCCB/Tarifa.pdf
 
От: Bank wire transfer...

Мерси.Просто ме интересуваше някой опитен да си изкаже мнението. :) Все пак не всичко го пише в сайтовете.Примерно има и хора, които са доволни от една банка, а други не. :)
 
От: Bank wire transfer...

Е Аз кое точно да търся, защото според едното, което гледах за чекове в чуждестранна валута за 920 евро ще ми искат към 5 евро..
Аз ли бъркам..къде точно трябва да погледна?Мерси много отново. :)
 
От: Bank wire transfer...

То всяка банка си има свойте такси и комисионо, общо взето гледат да са еднакви, но си има разлика. И да си проготвиш едно $7 или около 10 лв. комисиона, която взимат за суми от над 1300 лв. при теглене на каса. От добре проверен източник го знам, но той разбрал това на каса, не сметнали за длъжно да му го кажат на гишето. Ако питате мен, е редно да се измисли нещо по-добро от това, което се предлага от банките. Те дерат за момента дай-дебело. Вижте за MoneyBookers, PayPal. Ако започнеш да работиш с някоя банка, отидете ня място и си задайте въпросите, като намерите някой, който изглежда, че е в час. Че последния път трябваше да им обеснявам на едни защо нещо им се бави системата. :)
 
От: Bank wire transfer...

Хах значи ако искам да пратя примертно 1200$ до САЩ ...нали трябва да си приготвя 1200$те и отделно още около 10 лева такса, която ще ми вземат и това е всичко така ли?Съжелявам, че така глупави въпроси питам, но искам малко от малко да съм подготвен, защото както казваш БЛИНКИ има и служители в банките, които са не на 100% компетентни. :)
 
От: Bank wire transfer...

Цената на трансфера може да е около $60 (ако се сметнат таксите на банките кореспонденти - таксата за изпращане не е само тази, която е посочена в тарифата на твоята банка!). Предполагам, че ако трансферът е директен (банката на получателя е банка-кореспондент на банката, от която ще пращаш парите) може да излезе по-евтино. В сайтовете на банките пише кои са им банките кореспонденти.

MoneyGram не имаха ли по-ниски цени от WesternUnion?

Например тарифата на ОББ е 0,15% min. BGN 35 max. BGN 400, но ако е с клауза OUR (всички такси да са за сметка на подателя) има допълнителна такса BGN 60 (предполагам, че тези 60 BGN ги ползват за да платят на банките кореспонденти).

Например тази година пращах $100 през ОББ (нямаше друг начин) и това ми струваше 63.28 (т.е. след като пратих $100 сметката ми олекна със $163.28). Тогава пращах с клауза OUR и предполагам, че са ми сметнали такса 35 BGN + 60 BGN (не помня курса на долара този ден какъв е бил, но предполагам, че 95 BGN са били $63.28).
 
Последно редактирано:
От: Bank wire transfer...

Не, тези 10 лева са за теглене на суми над 1300 лв. а за превод на такива суми не знам. Не съм пращал никога. Избери си банка с горе долу поносими такси и комисиони, които ти се струват за редно да се плащат (тук няма такива животни - да ти харесват да ти взимат пари) и отиди до въпросната банка, за да си зададеш по-конкретните въпроси. Ако ще започнеш да работиш с някоя е редно някой да седне и да ти обърне внимание, защото реално да те подготви за това, което ще ти хареса и респективно - няма да ти хареса. Ще има и от двете, не се притеснявай. :)
 
От: Bank wire transfer...

Еми то скоро ще е.Мерси за съветите.Като цяло чак да работя не бих казал.Ако всичко е наред може би на година да се събират 6 пъти да ги посещавам за да пращам пари до САЩ. :) То ако е 60$ да ми вземат пак ще е в границата на поносимото. :)
 
От: Bank wire transfer...

Трябва да видя как стоят нещата, защото ми казаха или Bank Wire Transfer или Western Union..незнам за това дали ще се съгласят. :)
 
От: Bank wire transfer...

Тарифата на WesternUnion за USD от сайта на ОББ:
western.png


Тарифата на MoneyGram за EUR от сайта на Пиреос Банк (не намерих за USD):
moneygram.png
 
От: Bank wire transfer...

Еми при едното е 76-86$ , а другото 50Евро...пак има малка разлика\

aws24.com/home-en ей тука към 32-33Евро комисионна иска.Дали е надежден сайта? :)
 
Последно редактирано:
От: Bank wire transfer...

moneybookers.com/send-money/ ейтука на дестиация на която се пращат само аз ли не мога да намеря Америка?
 
От: От: Bank wire transfer...

moneybookers.com/send-money/ ейтука на дестиация на която се пращат само аз ли не мога да намеря Америка?
Аз мисля да си извадя и аз една MasterCard от MoneyBookers, че не за друго, но да се има някаква алтернатива. Ако нямаш тогава се търпи, но при налична - все имаш избор. :)
 
От: От: Bank wire transfer...

Аз мисля да си извадя и аз една MasterCard от MoneyBookers, че не за друго, но да се има някаква алтернатива. Ако нямаш тогава се търпи, но при налична - все имаш избор. :)

Какво ще рече това, че ако си извадя такава карта ще мога да пращам пари чрез мънибукърса то САЩ ли.Тоест както на мене ми трябва банков превод??

ПС- Аз съм този който пусна темата, но с друг ник, защото не си бях на компа. :)
 
Последно редактирано:
От: От: Bank wire transfer...

Някой има ли да каже някаква друга идея.С кой точно метод ще излезне най-евтино.Гледал съм най-вече МъниБукърс на ДСК Банк.Питам много, защото така ще си спестя време да обикалям от банка на банка..или с някой оналйн метод?Все пак ми казаха, че трябва да го направя чрез- Bank Wire Transfer, мисля си, че и Аз нали точно за това Ви питам! :) Мерси предварително! :)
 
От: Bank wire transfer...

Мисля, че най-изгодно ще бъде ако банката в САЩ, в която ще постъпват парите присъства в списъка с банките кореспонденти на банката, от която ще се изпращат парите.

Най-добре проучи получателят в коя банка има сметка (или може да отвори сметка) и виж кои български банки какви банки кореспонденти имат. Освен това гледай и на каква цена банката ще ти продаде долари (предполагам, че ти ще дадеш на банката левове, а не долари) и какви са таксите за внасяне на долари (ако решиш да внасяш долари или левове на каса вместо с банков превод). Например в момента АлфаБанк купува долара за 1.47 лв, а ОББ за 1.4816 лв. Разликата е 0.0116 лв/долар или 11.60 лв за 1000 долара. В същия момент Първа инвестиционна банка купува долара за 1.43930 лв (за суми над 1000 долара има по-изгоден курс), което за 1000 долара прави разлика от 42.30 лв в полза на ОББ.

Ще се възползвам от случая да се оплача - една банка кореспондент (а може и да са били повече от една!) си удържа такса $128 при банков превод (в долари) към българска банка. Най-глупавото е, че банката ми не знае колко пари са пратени - има информация само за парите, които са дошли от банката кореспондент (коя е банката, която е пратила парите, колко са били изпратените пари и през колко банки кореспонденти са минали парите - банката ми няма информация).

При трансферите банките кореспонденти правят каквото си искат - с тях няма договор нито изпращача на парите, нито получателя на парите, и затова си удържат каквито си искат такси.

Банките кореспонденти на Прокредит банк:

Код:
Валута               Банка-кореспондент                  СУИФТ код
евро                 Commerzbank AG - Frankfurt / Main    COBADEFF
щатски долар         Standard Chartered Bank - New York   SCBLUS33
британска лира       HSBC Bank PLC - London               MIDLGB22
швейцарски франк     Credit Suisse First Boston - Zurich  CRESCHZZ80A

Банки кореспонденти на ОББ (Втори списък - само за фирми?):

Код:
Bank	CCY	Account number	S.W.I.F.T.
	AUD		
Commonwealth Bank of  Australia, Sidney 	AUD	100534301AUD112601 	CTBAAU2S
			
	CAD		
Royal Bank of Canada, Toronto	CAD	248-854-2	ROYCCAT2
			
	CHF		
U B S  AG, Zuerich	CHF	58.006.05 V	UBSWCHZH80A
			
	DKK		
Danske Bank A/S, Copenhagen	DKK	3996036235	DABADKKK
			
	EUR		
Deutsche Bank  AG,Fr/M	EUR	100923463400	DEUTDEFF
Commerzbank AG, Fr/M	EUR	400-871918900EUR	COBADEFF
Unicredit Bank Austria AG, Vienna	EUR	126-123-417/01EUR	BKAUATWW
Unicredit SpA, Milano	EUR	995 8370900	UNCRITMM
ING Bank NV , Amsterdam	EUR	50911724	INGBNL2A
Fortis Bank NV/SA - BNP Paribas Fortis, Brussels	EUR	291-1127104-61/978	GEBABEBB
National Bank of Greece S.A., Athens	EUR	040 / 92283656	ETHNGRAA
Stopanska Banka A.D.,Skopie	EUR	000 6692396	STOBMK2X
Standard Chartered Bank, Fr/Main 	EUR	18158902	SCBLDEFX
			
	GBP		
Lloyds TSB  Bank plc, London	GBP	0 1002377	LOYDGB2L
			
	JPY		
The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., Tokyo	JPY	653-0424420	BOTKJPJT
	NOK		
Nordea Bank Norge ASA, Oslo	NOK	6001.02.40983	NDEANOKK
			
	NZD		
ANZ National Bank Ltd,Wellington	NZD	920207NZD00001	ANZBNZ22058
			
	SEK		
Skandinaviska Enskilda Banken AB /Publ/, Stockholm	SEK	5201-85 340 68	ESSESESS
	TRY		
Finansbank A.S., Istanbul	TRY	20256911	FNNBTRIS
			
	USD		
Standard Chartered Bank, N.Y. 	USD	3582021723001	SCBLUS33
The Bank of New York Mellon, N.Y.	USD	8900260238	IRVTUS3N
JPMorgan Chase Bank, N.Y.	USD	00 11540986	CHASUS33
Wells Fargo Bank NA,NY Branch	USD	2000193000591	PNBPUS3NNYC

Винаги проверявайте на сайта на банката - посочените по-горе сметки може да не са актуални.

Кореспондентски банки на Алианц Банк България (списъкът е много дълъг)
 
Последно редактирано:
От: Bank wire transfer...

@incessantforce Уж прочетох темата, но нещо се загубих. Ако ще преведеш пари на някой в чужбина, Мънибукърс е по-добре от пейпал и нормален bank wire transfer, защото за последния банките слагат големи комисионни понеже е един вид международен. Отвори си една сметка в Райфайзен, отвори си Мънибукърс акаунт, ако нямаш, отиди на 'upload funds'->'bank transfer'->излизат детайлите на райфайзен на МБ, отиваш в банката и си превеждаш парите от твоята сметка в тяхната, до 3 дни парите са ти в акаунта и ги пращаш. Що се отнася до американските получатели, те НЕ приемат пари през МБ затова от send money не става на тях.
Mastercard-тата не е инструмент за сметката ти в Щатите, а е един вид предплатена карта към баланса ти в МБ, тоест не теглиш в сметка банкова или дебитна карта, а си теглиш на банкомат с нея като нормална карта, плюс може да си плащаш онлайн и т.н. без такса. Някои сайтове имат намаления за МБ картата и превозвачите като Райън Еър имат около 10% намаление, коети си е оферта:)
Относно bank wire transfer всички банки кореспонденти си прехвърлят топката и слагат техни такси. Пак казвам МБ е най-добре за Европа и т.н., но за Америка- не става:(, ако не пращаш пари на някой в freelancer, getacoder или си купуваш нещо. Надявам се да съм била полезна:)
 

Горе