Bitcoin / Биткойн

работи добре за времето на silkroad
Хех. Забавно, защото аз също в голяма степен свързвам крипто със silkroad. По времето, и преди това, имах алтруистичната идея, че Tor наистина е полезна мрежа за анонимизация и бях пуснал един Tor exit node. Един ден си позволих нещо, което принципно никога не бих направил - да погледна кеша от трафика, който преминава през машината - и от тогава повече никога не съм имал общо с тая мрежа.
По времето на silkroad обаче той не беше най-голямото поле за изява на крипто. Имаше по-малки, но много на брой магазинчета и дръгото бяха едни камери наживо, за които не искам да говоря. Сумарно в тях се въртеше такова количество крипто, че силно се съмнявам silkroad изобщо да е правил и 1/5 от тия обеми. Аз така и научих за биткойн изобщо, понеже любопитството ми беше голямо тогава.
 
От: Bitcoin

биткойн не е валута(няма остойностени физически обекти - монети и банкноти), въпреки че така я рекламират, иначе по смисъла на закона няма опции за извършване на обмен м/у традиционните валути, все пак бих искал да я третират като вид стока и да преименуват exchange на market/пазар

Да, и фирмите дето прибират парите ( борсите ) , да ги направят банки ? :)

Не е валута ли? А стига бе - НаСатоши Яката значи нещо се е объркал. Ако говорим като legal tender -съгласен, просто магически числа - дали се казва биткойн, дали се казва СОЛ, дали се казва кардано - фундамента е един и същ нескалиращ и неработещ. Ама прокопсаха скамърите доста от миналата година с тея yield-ове и нечувани лихви

@metaverse - някой да го тагне - този преди няколко месеца тук ми заяви, че не разбирам от това, за което говоря, в същото време обясняваше тогава CARDANO как вярвал в технологията, и т.н.. И си стакнал карданото, да изкарва 12 процента лихва - искам да го спомене някой и да го питате как е от 2.70$ , на 0.4 - и каква лихва взима вмомента, щото както всички коинъри - ВСИЧКИ ДРУГИ ВАЛУТИ СА ГАДНИ И СКАМ, АМА ЕЙ ТАЯ Е МНОГО ДОБРА, АЗ ВЯРВАМ В НЕЯ, ИМА ТЕХНОЛОГИЯ, ИМА ВСИЧКО - и proceed-ват да си шилват валутата, дето те са купили, щото знаят, че NEGATIVE SUM GAME - чувстват се емоционално привързани да карат всеки един познат / приятел, да му обясняват колко е 100x в бъдеще, lambo when, а ние - stay poor :)

Копнете му последния параграф, че ме е блокирал, гуруто на НФТ-тата и на Карданото, да разкаже колко е на печалба с карданото.
 
Мисля, че ти не разбираш какво означава регулация.
Какво има да не му разбирам, регулация = контрол. Искаш правителствата да знаят разните там ексчейнджи точно колко крипто имат и как оперират с тях. Ама не до каква степен е възможно това, щот криптото е малко като кеша - има свойството тайно да преминава от едни ръце в други. И вероятно до ден днешен кеша се използва за не особено регулирани цели, така че какво да ти кажа, успех с регулацията.

Но според мен хората сами биха се научили с времето на кой да се доверяват и до каква степен. Предпазливостта обаче доста пада пред възможността от 5х, 10х, 20х растеж, което пък привлича измамниците.

И отново - пожелавам успех и на теб, и на Ванчо, и на всички крипто песимисти, да се случи каквото трябва да се случи, тъй че криптото да потъне напълно и да стане кръгла нула. Да изчезне от света, да остане в историята. Ако ще е неуспешен експеримент, така да бъде, нека е неуспешен. Аз нямам нищо против. Но ако вместо това продължи да се клати нагоре-надолу с такива гигантски амплитуди, то съвета ми все пак да го приемете нещата както са и да се занимавате с нещо по-ползотворно. Тук особено визирам Ванчо.
 
Какво има да не му разбирам, регулация = контрол. Искаш правителствата да знаят разните там ексчейнджи точно колко крипто имат и как оперират с тях. Ама не до каква степен е възможно това, щот криптото е малко като кеша - има свойството тайно да преминава от едни ръце в други. И вероятно до ден днешен кеша се използва за не особено регулирани цели, така че какво да ти кажа, успех с регулацията.





Та не се доверяваш на сегашните, а Паоло от остров Каракао е супер да ти държи нещата а? @Victor R нека да ти преразкаже с TLDR като изслуша за тетера подкаста :) .
Предпочитам пейпал или всичко друго, ама не и остров Каракао и битфинекс, същото важи за другите борси - пълна непрозрачност, и inside /wash trading - https://www.cftc.gov/PressRoom/PressReleases/8369-21



То пък не се случва сега? А попринцип Астреа ( трудно се пише ника ти, затова Астреа) - в регулациите няма нищо лошо, аз съм за, не може така свободно да се перат пари и да няма последствия.


Ей пример с едни скамърчета дето имаха Mixer сървиз - дето анонимизира / крие парите.

Цялото крипто се върти около това да забогатееш бързо и точно такъв е таргета - глуповати хора, неразбиращи от финанси, не интересуващи се, които се ловят лесно на мокрите фантазии как скоро ще сменят парите, това е бъдещето и т.н..
А стоиш и се молиш да продадеш на някой друг sucker след теб, който да ти купи магическите числа и да може да ги обърнеш във ФИАТ и да ги прехвърлиш в банката, за да си купиш ламбо. HODL.

Виж как се маркетират coin-ите и стари - и нови. Обичайните празни приказки, we are still early, mass adoption soon, и измислят проблем, на което казват, че ЩЕ са решение.
 
Последно редактирано:
Нито едно от това не изисква блокчейн, mysql и тн. То не е обвързано с технологията, а с начина по който трябва всеки по веригата да гарантира неговата част от играта, за да не стане накрая една голяма черна дупка в нечии баланс и всички да изгорят.
Забравих да кажа. Който е бил в криптото дори само през последните седмици, той вече знае какво е баланса му да изгори. Това се случва толкова често, че поне за мен не е никаква изненада. И е някак странно как крипто песимистите все плашат с крипто апокалипсис, а то такъв се случва супер регулярно, буквално през няколко месеца :) Това 85% спад, 95% спад, 99.999% спад... нормални неща :) И какво, накрая ще стане една голяма черна дупка и всички ще изгорят... за N-ти път ебаси :D
 
@AseasRoa Аз съм си много консистентен от година - че няма значение колко струва - дали 1$ биткойна, или 100 000$ - това, което прави е едно и също - едно НИЩО. Освен ако харченето на рекордно умопомрачителни количества енергия се брои - и то не за кой знае какви "алгоритми", а за да налучкваш nonce-a, random числа, и който уцели най-близкото до него - взема джакпота ( блок фийа ) - казино 101.

Та ако за крипто хората е нормално да си назад с 80% за година, и то по някакви богу знае какви причини - как очакваш това да има някакво бъдеще? И не знам през няколко месеца да са ставали такива неща, които станаха последните няколко месеца. Но аз казах - цената не ме интересува - тя не е от значение. Също и името - дали биткойн, дали Луна, дали нещо друго - едно и също е, работи на същия фундамент - безмсилен и нескалиращ ДОКАЗАНО. ( LN layer 3 е скам, и нищо общо с блокчейна, да не го спомене някой )
 
@AseasRoa приемам ти мнението, не искам да спорим.
Аз не съм крипто песимист, просто за мен стойността на крипто е друга. До колкото последно съм проверявал, само 4% от населението на земята е било изложено на крипто. Като махна пенсионери, малолетни и хора в държави, където трудно можеш да имаш крипто, остават един много сериозен процент, който да позволи още цикли в цената. Това е без новоизлюпените пълнолетни всяка година.
Да, регулация = контрол, но от моята гледна точка това ми е нужно, защото искам да печеля от тези валути. Не твърдя че е добро, но за моите цели става. Ок съм и без регулации, само че тенденцията е нерегулираните неща да се забраняват, а това ще ме лиши от тези пари и затова клоня към регулация.
 
Забравих да кажа. Който е бил в криптото дори само през последните седмици, той вече знае какво е баланса му да изгори. Това се случва толкова често, че поне за мен не е никаква изненада. И е някак странно как крипто песимистите все плашат с крипто апокалипсис, а то такъв се случва супер регулярно, буквално през няколко месеца :) Това 85% спад, 95% спад, 99.999% спад... нормални неща :) И какво, накрая ще стане една голяма черна дупка и всички ще изгорят... за N-ти път ебаси :D
Тук ме бъркаш с някого. Аз мисля, че има доста пъти още да "умира" и да достига ATH биткойн.
А някъде назад бях обяснил и защо мисля, че е невъзможно на практкика да имаме BTC $0. Аз всъщност съм от онези , които вярват че човешката алчност е толкова безгранична, че ще видим ATH отново, а и след това.
Но просто нямам намерение да HODL-вам, а си търгувам регулярно и си харча спечеленото.
 
4% , по-скоро 2%, но дори и с тези 2 процента, успяхме да стигнем при пика на биткойн транзакциите ( 7 транзакции в секунда - FUTURE MONEY - EASY TO USE !!! ) - 75$ за единична транзакция.
2009 - таз супер технология - 7 транзакциив секунда - 2022 - 7 транзакции в секунда.

Ако още някой се връзва на "we are still early" - да погледне всичко около него и да го сравни с 2009 - я телефон, я лаптоп, или нещо от технологичната сфера.

ВИЗА по спомен за сравнение с какво харчи електричество за 1 транзакция - ВИЗА прави 24 000 транзакции в секунда по спомен, и е 1 милион пъти по-ефективна от биткойн транзакция спрямо енергията.

Представете си Мастер Кард да е 1 милион пъти по-неефективна, и да има 7 транзакции в секунда - разбирате колко наивни са крипто бротата, като ни омайват с whataboutism-и колко лоши са другите и едва ли не, биткойна може да реши каквото и да било.

В модерния свят инжинери и цели екипи работят за да направят една система с 1-2 процента по-ефективна, а биткойна идва с 1 милион пъти разлика - и някак тези хора наричат това ФУД, и игнорират червените флагчета, че технологията е пълен батал и шит.



Ей някви неща, сега пускам да видя, но предполагам обичайните - заместител на литиевите батерии, нанотехнологии, ML/AI , излитане на совалки /квантов комп./ - криптото изобщо ама изобщо не е на някакъв ход..



С 2% такси 75$ , ако 10% ползват крипто, една транзакция ще минава за дни , защото скалирането е право пропорционално на юзърите / тоест листите дето се вписват в базата - таксите ще са колко? 2000$? И как биткойн феновете мислят, че това е ОКЕЙ, или че някак магически никой няма да му направи впечатление, че е така?
 
@ReminD Много се фокусираш върху неща, които реално са така, но нямат толкова голямо значение. Съседът ти не си купува койни, защото вярва в каквото и да било. Той иска ламбо, обещания за 10х ROI и тн.
Следи си цените, влез със сума която си ОК да загубиш ако утре вземе, че умре криптото, и после му продай на тоя човек мечтата за Ламбо. Той ще купува когато БТВ почнат пак да споменават биткойн, а ти тогава ще си доволно напред.
 
@ReminD Много се фокусираш върху неща, които реално са така, но нямат толкова голямо значение. Съседът ти не си купува койни, защото вярва в каквото и да било. Той иска ламбо, обещания за 10х ROI и тн.
Следи си цените, влез със сума която си ОК да загубиш ако утре вземе, че умре криптото, и после му продай на тоя човек мечтата за Ламбо. Той ще купува когато БТВ почнат пак да споменават биткойн, а ти тогава ще си доволно напред.

Именно брато, ама първото нещо, което ти обяснява крипто човека, непознат да е какво е? Ей тука един коин, много добър, и почват лъжите. Проблема е, че хора наистина вярват в това, после патят. Гледам да пиша повече неща, каквото се сетя, защото смятам, че са важни за общата картинка.

Аз по-добре да отида на рулетка в казиното, вместо да чакам 2 години да се вдига, то само 80% му трябва нагоре, за да е 0% от ATH - а натам? Кой ще вкарва пари в пробитата дупка? Всеки един балон се пука - това е неизбежно. Аз избрах страната на това, да се смея на биткойн комедията и да се забавлявам в /r/buttcoin , когато това стане - ще е голям фън. А дали е балон е повече от ясно - балоните се 'създават' когато един 'продукт', единствената му цел, за която го купуваш, е че знаеш, че някой ще ти го купи за повече пари. И в началото върви добре, да... Ама в един момент спекулата става много лоша, защото ще дойде времето, когато никой няма да ти иска биткойните и мрежата и няма да работи, защото никой няма да верифицира транзакции на 100 пъти по-голяма загуба отколкото им е тока.

https://bg.economy-pedia.com/11031038-tulipomania-the-tulip-crisis - за тез дето казват, че биткойна много е издържал, или е прекалено голям, за да падне - блажени са вярващите, сумите са незначителни за общия капиталов пазар дето се случва дневно.


tulipomana_la_crisis_de_los_tulipanes_2021_economy-wikicom.jpg.webp


Иначе след краша - основния - ще дойде време пак на някакъв бум на крипто лайна със сигурност, нови койни ще обещават не това, което се е случило на предходните и т.н.. - Е тогава ще е момента да се направи някой коин и да се ръг пулне - приготвяй се. Ама то пък - в коя мрежа ще го направиш, като то мрежите са ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ - бинанс, и още няколко компании... То няма да има такива :) абе Смешна история - комедия пълна :)
 
Последно редактирано:
А, и между другото, дори 100% загуби въобще не са толкова страшни, колкото изглеждат. В смисъл, не променят начина на живот на човека към по-лошо. Неприятно е, и то не толкова финалната загуба (да кажем margin call), а когато се следи денонощно какво се случва. Дори няма особена разлика в размера на капитала, поне при мен е еднакво болезнено с повечко капитал или със смешно малко капитал. Имал съм доста опити в търговията, започнали още по времето когато Биткойн е бил замислян, разбира се неуспешни, приключили с частична или най-често пълна загуба. Обикновено се амбицирам, вкарвам някаква сума, изпуквам я за няколко дни и после си казвам "Никога повече, това не е за мен". Въпреки всичко, заради тези загуби и запознанството ми с търговията съм на печалба, но това е отделен въпрос.

Ще го кажа отново - губил съм, и то на 100%, и то многократно, и то много бързо всеки път, и то без да видя някаква особена печалба, и то извън криптото, с нормални регулирани валути, в нормални регулирани (предполагам) брокери. Така че съвсем отговорно заявявам, че криптото е много, много по-добър начин за спекулация от регулирания Форекс. Има риск, но поне има и възможност. За мен във Форекс никога не е имало възможност за печалба. Губил съм си и последните пари. И това е най-вече заради основния проблем - самото наличие на капитала лесно достъпно за купуване и продаване място. Просто не мога да се спра да не отворя платформата и да увелича залога. Затова HOLD стратегията, въпреки че в по-голямата част от времето стои на загуба, може да бъде много по-печеливша от търговията с регулирани валути в регулирани брокери.

Но просто нямам намерение да HODL-вам, а си търгувам регулярно и си харча спечеленото.
Ако при теб това е така, което аз лично не мога да си представя дори как се случва - честито, явно си от малкия процент. Но в такъв случай не виждам защо въобще ще искаш криптото да е регулирано, след като волатилността му до голяма степен е резултат от това, че е нерегулирано. Пък и ако толкова се притесняваш от ексчейнджи, нали има разни брокери като eToro, които да предлагат BTC/USD търговия.
 
Последно редактирано:
АсеаРоса поне не псува като каруцар, за разлика от чукащия майки и баби горен потребител, който за биткойна може да е прав, ама не може да се аргументира, и общо взето като че ли слушам Киро Брейка на чашка ракийка, защо криптото не става, а за това може и да греша, навярно аз прекалено много се интересувам от тези неща, а не би трябвало - who knows

То видяхме и твоето, да не ти повтарям " 2.7 е почти същото като 0.0007", и как ти трябваха 3 страници, за да прочетеш правилно процентите и колко смъртни случая има НА БАЗА НА ВАКСИНИРАНИТЕ, а не на базата на симптомите като част от процентите ( леки 10% и т.н..) - Ще припомня, за който иска да се посмее - в ЕУ сайта и САЩ, имат таблица, където водят статистика, всеки може да се оплаче, не е научно издържана като репорт, но пък дава статистика доста добра. Та там имаше симптомите и каква симптоматика - примерно 10% от ОПЛАКАЛИТЕ се, тоест тези в базата с оплаквания - имат главоболие.

Та вижда нашият човек Иван 2.7 процента смъртни случаи - и му трябваше един месец, за да му кажа аз след 1 минутно гледане, че 2.7 процента е симптоматиката, спрямо другите симптоми, а като сметнем 2.7 от оплакалите се починали, прави смъртност като разбира се броим ваксинираните - 0.007, което е няколко хилядни по-малко спрямо Ковид смъртността.

Та толкова и с твоята математика.

След тази случка и псувните, той така и не призна, че е объркал статистиката, и продължи с ранта няколко страници да беснее, и да сменя темите, как насила го карат да се ваксинира, ще съди БГ, нарушавали му правата - но Аз си направих изводите, щом не призна очевадна грешка,

и поне да каже - "пичове, объркал съм числата, гледах смъртността процентово спрямо оплакалите се и симптомите, а не ваксините - не желая да се ваксинирам, и това е мой избор, ще берем ядове с дългосрочните ефекти и оставам си на същото мнение за ковид и ваксините."

Ако някой е дотолкова емоционално закачен към дадена страна, че от ЕГО или нещо друго, не желаеш да признаеш грешка, която е буквално няколко хиляди пъти по-ниска от истината, и 3 страници псуваш на майка, защото не знаеш как да отговориш и не знаеш да се извиниш и да признаеш грешка - ти си в пъти по-зле от АстреаРоса.

ЦЪК, за линка към EU и статистиката
Аз такива неща не съм писал, ти си побеснял тийн, ти си ги измисли. Спря да пускаш теми какво би инвестирал ако имаше 1000 лева, и много ти порасна работата, интелектуален колос направо.
Тия твойте статистики си ги ври у дупе тричаво. Били Гейтс и компания имат милиарди причини да те дупчат колкото може по-често, за тях парите за тебе рисковете. Подписал си се, че няма да им дириш отговорност, после като искаш мри като искаш оставай инвалид, твоя си работа. Един дори фарма компанията го съди, щото се оплакал, че осакатял. По СМРАД-овете гледат да залъжат по-лековерните като тебе, за тях милиардите за тебе рисковете. Честна игра! Само си ги дръж за тебе тия цифри, те нямат смисъл.

Всеки да си боде квото ще, аз дори съм за, 100 000 лумпена по-малко на планетата, по-чист въздух. Само мене не закачайте.
ЕМА регистирира почти 2 милиона оплаквания, милион и нещо само от Файзър. 40 % от пострадалите ги водят сериозни, дори открих база данни в CSV формат, всеки случай описан поотделно.
Вие като сте тъпи добичета да се оставяте да си правят чудовищните експерименти, понасяйте си вие отговорността. Вече си ГМО, друга раса, друг животински вид. Нямам общо с тебе, махайте ми се от очите, толкоз по-добре че изпукахте от опитите им. Светът стана по-добро място. Псуване ви е малко, направо сте за панделата, нагазихте половината законодателство, да ми правите корпоративен фашизъм.

Waksini.jpg
 
Последно редактирано:
Третата група е пазителя. Той е анти койнър и за него горните групи са едно и също нещо, и всички сме глупаци, които той иска да спаси. Той знае фрази като zero sum, the greater fool, понзи и тн., и принципно чака момента да каже "казах ви". И поне на теория, минимум веднъж на цикъл той ще бъде прав. Малко е като оная приказка, че дори и спрелият часовник е верен два пъти в денонощието. Иронията е, че дори когато наистина е прав, пазителя често говори на първата група хора, която не иска да слуша.
Сигур към тая група си ме причислил, ама не си познал. Не съм анти койнър, само ако може да ви сипват по една екотакса месечно, дето хабите ток колкото Чехия. Мене как ме караха да си плащам за дръгела, и то предварително, още е в движение.
Не ща да спасявам когото и да е, дори напротив. Забавлявам се на кви тъпотии кълвете, фейкове с междупланетарен размер. Просто ви гледам сеира, ето едни българи пуснали NEXO, Ружа и тя замилиарди, вие лапате мухите. Нямате нужда от примамка, ни от кука дори. Захапвате влакното и стискате здраво.
Пропускате че гейм индустрията се възроди, таман слушах Дон Брутар, стотици хиляди видеокарти изпаднаха на пазара, и се чудят как да отказват милионите поръчки за нови. Просто прекрасно! Цяла компютърна индустрия бяхте изнасилили, да си правите безсмислените сметки, и да хабите ток.
 
Последно редактирано:
Сигур към тая група си ме причислил, ама не си познал. Не съм анти койнър, само ако може да ви сипват по една екотакса месечно, дето хабите ток колкото Чехия. Мене как ме караха да си плащам за дръгела, и то предварително, още е в движение.
Не ща да спасявам когото и да е, дори напротив. Забавлявам се на кви тъпотии кълвете, фейкове с междупланетарен размер. Просто ви гледам сеира, ето едни българи пуснали NEXO, Ружа и тя замилиарди, вие лапате мухите. Нямате нужда от примамка, ни от кука дори. Захапвате влакното и стискате здраво.
Пропускате че гейм индустрията се възроди, таман слушах Дон Брутар, стотици хиляди видеокарти изпаднаха на пазара, и се чудят как да отказват милионите поръчки за нови. Просто прекрасно! Цяла компютърна индустрия бяхте изнасилили, да си правите безсмислените сметки, и да хабите ток.
Ванчо, Ванчо, кой ще лъжеш ти бе? Не само че си в групата, ти си групата. Анти-койнър си в червата си. Само за това със спасяването си честен този път. Не се забавляваш, а злобееш, може би защото си толкова беден, че всеки ден закусваш и обядваш с мухите. Захапал си влакното и стискаш толкова здраво, че не ти минава през акъла, че това време и усилия дето отделяш тук да злобееш можеш да ги насочиш за нещо продуктивно.
 
Ванчо, Ванчо, кой ще лъжеш ти бе? Не само че си в групата, ти си групата. Анти-койнър си в червата си. Само за това със спасяването си честен този път. Не се забавляваш, а злобееш, може би защото си толкова беден, че всеки ден закусваш и обядваш с мухите. Захапал си влакното и стискаш толкова здраво, че не ти минава през акъла, че това време и усилия дето отделяш тук да злобееш можеш да ги насочиш за нещо продуктивно.
Нещо хубаво ли имаше да съсипете цяла индустрия, най-високотехнологичната. Откак се помня цените на стар хардуер падат, излиза нов.
С тъпото ви крипто обратно. RX580 от 150 лева, предния балон, стана 850. Купуваме техника от балон на балон, щото нови са колкото прилична кола.
Шибариума пък изкупи SSD-тата. Съсипва ги с безсмислени презаписи.
Копането е тумор в хайтека.
Как няма да се радвам, като го издухате и няма вече кой да залъгвате с тъпи хойни? Да изплющиш 70 цента за догита, и да си ги HODL-ваш до 5.
Тъпо, чак вдлъбнато. У всеки друг пазар и да искаш не може да се набуташ чак толкова. Все едно пожар е минал.
 
Гейм индустрията да не е започнала да създава нещо много важно и значимо, което да съм пропуснал аз?
Че последно като се интересувах смислените игри, които могат да ти помогнат да развиеш някакво качество, бяха като игла в купа сено и съвсем спокойно си вървяха на вграденото видео в процесора.
 
НФТ и крипто скамовете - не разбира се.

Друго из гейминга няма, UE5 излезе , ама то туй - обичайно.

 
Новия monkey island чакам аз, като предполагам обаче че и той няма да има претенции към видеото, както и предшествениците му.
 
eth public key 2 : 0x62b53C45305D29bBE4b1BFA49dD78766b2F1e624 private key: 00000000000000000000000000000000000000
 

Горе