Bitcoin / Биткойн

От: Bitcoin

Какво да кажа. Честито на печелившите. Аз също съумях да инвестирам малко, но нямам намерение да ги продавам според мен цената ще расте още. Биткойн отива мейнстриим, което ще рече лека полека за масова употреба.
 
От: Bitcoin

А не е ли тенденцията точно цената да пада все повече, защото повече хора са се включили и печалбата се дели между всичките?
 
От: Bitcoin

Помисли как работи търсенето и предлагането. Ако повече хора искат да си купят нещо, от което има ограничено предлагане, какво става с цената?

В момента количеството на биткойните в обращение се увеличава, но бавно - много по-бавно от количеството на желаещите да си купят биткойни. Един ден е възможно да бъдат "изкопани" всички биткойни, ако цената се повиши достатъчно (тъй като трудността при "копаенето" се увеличава във времето - става все по-скъпо да се копаят нови биткойни).

Нито цената, нито количеството на биткойните в обращение оказват влияние върху практичността на биткойните да бъдат ползвани за финансови транзакции. Достатъчно е цената да е достатъчно стабилна за периоди от порядъка на секунди/минути/часове. Цената ще се стабилизира когато и количеството на потребителите на тази криптовалута се стабилизира.

Смисълът на биткойните не е да се печели от тях, а да се ползват за извършване на финансови транзакции. Възможността да се спечели е начин да се набере критична маса от потребители - тези, които първи се включат ще са на сериозни печалби.

Интересна стратегия за финансова революция. Такъв икономически експеримент се прави за първи път в човешката история.

Запомнете, че това е експеримент, а вие и още милиони хора сте опитните мишки. Софтуерът е все още "бета" версия, никой не знае със сигурност как ще се променя цената на тази криптовалута. Купувайте само ако имате излишни пари, които не ви трябват - няма какво да ги правите. Ако случайно нямате идея какво да правите с парите си - може да купите биткойни и да ги пратите на този адрес: 18QLyfVCfiLNZxqBNSre24Mpuf6zwidwxZ.

Намираме се в исторически момент. Китай започва да се превръща в капиталистическа държава (бюрократите там обявиха, че нямат намерение да регулират Биткойн в Китай и Хонг Конг), а САЩ затъва заради "патриотичните" си закони и абсурдните си закони за лицензиране на доставчиците на платежни услуги (стимулиращи монополи и гонещи инвеститорите в други държави заради труднопреодолимите изисквания за започване на такава дейност). След няколко години е възможно Китай да започне да критикува САЩ за нарушаването на човешките права на собствените си граждани. Сега САЩ започнаха да си мълчат - вече не критикуват Китай за човешките права...

[video=youtube;qHUPPYzzZrI]http://www.youtube.com/watch?v=qHUPPYzzZrI[/video]
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Това не беше балон, а балонче. Чакайте майка му да дойде...

Образуването на балон по никакъв начин не омаломажава значимостта на този експеримент! Криптовалутата е мощна закриваща технология, значението на която е съизмеримо с това на WWW и електронната търговия.

Между другото в момента значителна част от транзакциите в Биткойн се ползват основно за хазарт.

Сега това, което наблюдаваме е по-големия брат на балончето, което се пукна по-рано тази година.

Обърнете внимание колко е малък размера предишния балон спрямо сегашния:
2rxcxty.png


Междувременно биткойните вече се ползват не само за хазарт, но и за покупка на най-различни неща - уеб хостинг, злато, стоки от Amazon, появиха се посредници, които срещу заплащане с биткойни ще ви поръчат каквото поискате от който поискате сайт. Чрез услуги като Gyft.com можете да си купите ваучери за множество търговски обекти (примерно влизате в магазина, вадите телефона, купувате си ваучер за каквато сума пожелаете чрез биткойни и на касата си показвате екрана на телефона - на него се вижда ваучера, който сте купили).

Пазете си здравето:

Внимание! Спекулирането с финансови инструменти и валути краткосрочно е опасно и вредно за вашето финансово здраве и за вашето психично здраве (последното е по-важно). Спекулацията може да доведе до пристрастяване, подобно на хазартната зависимост.

Миналите сбъднати прогнози (и реализирани печалби) не са гаранция за бъдещи такива и не са основание да се счита, че съответния анализатор може предсказва бъдещето. Понякога прогнозите се оказват верни по случайност.

VTiQ1v7.jpg
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Не, "Печалбата" не е една да се дели. Цената се определя от няколко фактора. Търсене, предлагане и наличност. Наличността е ограничена. В момента има "изкопани" малко над 12 милиона биткойна, като бройката им расте бавно и след около 130 години ще бъдат изкопани всичките 24 милиона. Тоест наличността е ясна като бройка, но има известна част изгубени биткойно поради изтрити по погрешка портфейли, забравени пароли на порфейли и тн. което реално намалява общата бройка с определен неизвестен процент.

Фактора търсене се увеличава експоденционално. Всеки ден хиляди нови хора разбират за биткойн. Особено сега това става лавинообразно, защото започват да излизат статии в авторитетни световни издания, телевизионни програми по големите телевизии заради скока в цената. Всеки започва да се изказва за Биткойн. Дори вчера Американският конгрес се изказа и се определя като положително изказване.

Много хора решават да закупят малко за проба, други се надъхват и инвестират яко с цел бърза печалба. Тук идват и китайците, които започват лека полека да превзамат пазара (много са :) ) и имат малко по различно мислене от западняците. Хазартна нация са и обичат да спестяват, също така част от тях търсят начини да прехвърлят в чужбина големи суми пари които имат незаконно в Китай. Други пък просто имат супер много законни пари, част от които могат спокойно да инвестират в биткойн. По този начин изкупуват яко от Биткойните в ОБРЪЩЕНИЕ. Наблягам на тази дума обръщение, защото не всички от милионите Биткойни са в обръщение. Както казах по горе те са 12 милиона - %загубени. Но голяма част от тях хора като мен си ги пазят и не ги пускат в обръшение. Те си седят по портфейли и чакат. Така че ана пазара има доста ограничена бройка в циркулация и все повече и повече хора искат да си купят част от тези биткойни.

И какво се получава, те намаляват все повече, а цената хвърчи яката. Къде е границата? Никой не може да каже къде е и дали има граница. Дали е балон също не се знае.

Не изключвам да има и други фактори, но от моята гледна точка това са основните.

Това е просто моето мнение, то почти не се е променило откакто започнах да следя биткойн и никой не ангажирам с него.

Малък съвет от мен. Колеги Предприемачи можете да си купите малко лайткойни (малкия брат на биткойн). В момента цената му е много ниска около $9 парчето. Та мислълта ми е ако имате стотина дори долара излишни купете си 10тина ей така за проба, пък знае ли човек какво може да стане... Не искам да препоръчвам да се купуват повече за да не ме обвините ако стане нещо затова казвам такава малка сума. Има различни прогнози за развитието на Лайткойн, който е създаден малко след Биткойн и по своята природа е по усъваршенствана форма на Биткойн. Дори според най-лошите прогнози цената цената му ще е 1:40 от тази на Биткойн, а това са досла лоши прогнози. Също се търгува в Китай и ако най-голямата Китайска борса скоро го възприеме, сещате се.
 
От: Bitcoin

ъъ, хeв прoблем, мислeх зa дългoсрочна инвeстиция, амa кaк се дeкларират печaлбите от биткoйн
 
От: Bitcoin

Аз не разбирам от такава търговия, но хвърли едно око на https://www.bitstamp.net/ и виж дали ще ти свърши работа. Читава е борсата и SEPA трансфера е много удеобен.
 
От: Bitcoin

После като ви говорим за балонизиране да вярвате :)
 
От: Bitcoin

От къде може да се купуват litecoini и какво мислите за останалите крипто валути, ако цената на биткоина падне, според мен и техните ще се сринат.
 
От: Bitcoin

ъъ, хeв прoблем, мислeх зa дългoсрочна инвeстиция, амa кaк се дeкларират печaлбите от биткoйн

В някои държави данък не се дължи. Например в Германия ако инвестираш дългосрочно (повече от година) няма данък.

В други държави е различно.

Биткойните могат да се разглеждат като финансов инструмент, като валута, като стока, като услуга... Но по-добре да не се гледа на тях като на стока или услуга, защото се дължи ДДС за сделките със стоки и услуги. В Германия официално обявиха, че сделките с биткойни не се облагат с допълнително ДДС (плаща се ДДС върху продажбата на стоката, която се купува - примерно купуваш си кисело мляко с биткойни, цената на млякото я плащаш с ДДС, но не плащаш още веднъж ДДС върху самите биткойни).

Биткойните са криптовалута. Такова нещо в законодателството на повечето държави (или на всички) няма. Там има чуждестранни валути, финансови инструменти, стоки, услуги.

Предполагам, че от НАП няма да възразят, ако си декларираш доходите от спекулация с биткойни като доходи от спекулация с финансови инструменти. Тези доходи се облагат само с данък 10% (не се облагат с осигуровки).

tax_bitcoin_nonbg.png

tax_bg_bitcoin.png

В никакъв случай не ги декларирайте като "други доходи", защото те се облагат със здравна осигуровка.

Както виждате от приложените картинки (снимки на таблиците от данъчната декларация, където може да си декларирате печалбите от спекулация с биткойни) единствената разлика между декларирането на тези доходи като спекулация с валута и спекулация с финансови инструменти, е това, кой код напишете (код 09 - ако разглеждате биткойните като финансови инструменти; код 10 - ако ги разлеждате като чуждестранна* валута).

* Проблем е да ги разглеждате като чуждестранна валута, защото няма "чужда страна", която да ги емитира. Затова е по-добре да бъдат разглеждани като финансови инструменти.

Ако си придобил биткойните без да плащаш за тях (като си ги "копал") цената на придобиване е нула, защото това е "документално доказаната цена на придобиване" - тъй като нямаш документи, тази цена е нула. Без значение, че си се набутал за ток и хардуер. Ако искаш да ти бъдат признати за разход е трябвало да регистрираш фирма (ако нямаш) и от името на фирмата да търгуваш с биткойните.

Препоръчвам на спекулантите да го правят чрез фирма - така загубите, които реализират ще им се признават за разход и ще си намалят дължимите данъци. А най-добре фирмата да е в юрисдикция с преференциален данъчен режим (офшорка).

Има обаче един сериозен проблем. Ако си декларирате доходите ставате абсолютни престъпници - защото нито една от страните по сделките с финансови инструменти или валути (в зависимост от това как ще разглеждате биткойните) не са лицензирани в съответствие със законодателството на съответните държави. Тоест вие сте точно толкова абсолютен престъпник, колкото и обменника чрез който търгувате - и двамата нарушавате законите против прането на пари и финансирането на тероризма и даже може да сте педофили, които търгуват с детска порнография (детската порнография я повториха 50 пъти вчера по телевизията).

За да търгувате с валута или финансови инструменти по занятие трябва поне една от страните по сделките да е лицензирана в съответствие със съответните закони. Не съм сигурен обаче дали това също важи ако другата страна по сделката е установена в държава, където няма такива закони.

По същата причина печелещите от секс услуги (проститутките) не си декларират доходите, въпреки че от НАП настояват, че те трябва да се регистрират като самоосигуряващи се (има "компаньони" и "компаньонки" в списъка със свободните професии - няма "курви" и "проститутки", защото не е политически коректно) и да плащат данъци и осигуровки. Тези, които си декларират доходите от секс услуги може да ги вкарат в затвора за това, че "безделничат" - получават нетрудови доходи по неморален начин (към съдиите, които смятат, че тази дейност не е трудова и не е морална: да ви пикая на извратения морал, пожелавам ви да ви вкарат децата, майките и бащите в затвора заради детска порнография - лесно е да бъдат намерени снимки, на които има лица, които "изглеждат като ненавършили 18 години" - може да имат снимки на някоя 20 годишна какичка, която изглежда като 17 годишна и някой 19 годишен батко, който си бръсне пишката и изглежда като на 17 години и половина).
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: snux
От: Bitcoin

Между другото е напълно възможно да ви осъдят за това, че получавате нетрудови доходи по неморален начин, ако спекулирате с биткойни. Щом могат да осъдят курвите - могат да осъдят и вас.

Нито вие, нито курвите вършите нещо неморално, обаче според съда не е така. А по въпроса дали копаенето на койни е труд... Щом според съда курвите не се трудят (което е абсурдно - на всеки му е ясно, че правенето на секс за пари е трудова дейност) е доста вероятно да кажат същото и за "копаенето" - нали не ползвате лопати за целта, само си включвате джаджата за копаене и парите се създават от нищото. А правенето на пари от нищото е неморално - ако го прави отделния индивид. Ако го прави цяла държава или квазидържавна структура (Федералния резерв) - е напълно морално и законно.

Още един аргумент защо копаенето на биткойни е неморално - защото биткойните се ползват за търговия с оръжия, за финансиране на войни и тероризъм, за търговия с детска порнография, за пране на пари, за детска порнография, за насилие над деца и се ползват от педофили.

Копаете биткойни - значи подкрепяте педофилията. Ей затова мястото ви е в затвора.

Ако пишете в блог или форум - мястото ви също е в затвора, защото педофилите ползват форуми и блогове за да разпространяват детска порнография. Също така ползват и компютри - затова компютрите трябва да бъдат забранени.

Да защитим децата!
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Забравих да уточня и една друга възможност. Ако обменяте валута, но не с цел спекулация (не с търговска цел?) не дължите данъци. Примерно някой ви е платил в американски долари (или биткойни) и вие решите след няколко дена да ги обмените за левове (за да си купите нов компютър например), обаче сте спечелили от разликата (или сте изгубили). Нито ще дължите данъци за това, че сте успели да ги обмените при по-изгоден курс, нито ще ви възстановят данъците, които сте платили в повече, ако се окаже, че доларите (или биткойните) изгубят част от стойността си.

Например днес получавате заплащане в размер на $100. Датата на придобиване на дохода е датата, на която сте получили чека по пощата (няма значение, че парите ще влязат в банковата ви сметка след един-два месеца!). Ако сте получили заплащането чрез банков превод (а не чрез чек) - датата на придобиване на дохода е датата, на която вашата банка е осчетоводила плащането (датата на заверяване на сметката). Ако сте получили парите в брой - това е датата на която сте получили парите. Умножавате получените долари по курса на БНБ към съответната дата (дата на придобиване на дохода) и ще получите данъчната основа.

Ако например данъчната основа е 144 лева (100 долара при курс 1,44 към датата на придобиване на дохода), обаче сте успели след няколко дена да продадете доларите за 148 лева (защото сте успели да продадете доларите при курс 1,48) - не дължите данък за 4-те лева, които сте получили в повече. Ако обмените доларите при курс 1,40 (и се окаже, че сте получили в действителност 140 лв, но сте платили данък върху 144) - няма да ви върнат данъците и осигуровките, които сте надплатили.

При биткойните положението е аналогично (дата на придобиване е датата, на която биткойните са влезли в сметка, която се счита, че е ваша - това го тълкувайте както прецените - например сметката в обменника, вашият биткойн портфейл). Тъй като няма официален фиксинг на БНБ може да ползвате пазарната цена. Тъй като няма официална пазарна цена, може да изберете да ползвате цената на някой обменник, който обикновено ползвате. Би било грешка да вземете цената на Mt. Gox, защото при него има проблем с тегленето на пари чрез банков превод (чака се много) и цената на доларите там е нереално занижена (т.е. валутния курс не е BTC/USD, а е BTC/USD*, където USD* е цената на доларите при Mt.Gox, които са малко по-евтини от доларите във вашата банкова сметка или във вашия портфейл). По-реална пазарна цена е тази на BTC-E и Bitstamp (взимате цената на биткойн в евро и умножавате по цената на еврото в левове - получавате пазарната цена на биткойна в левове).

Ако сте обменили биткойните в същия ден може да ползвате и реалната цена, на която сте ги продали. Даже и да не е било същия ден - може да ползвате пак реалната цена, на която сте продали биткойните (ако сте ги продали преди края на периода за който плащате данъците) - тъй като няма официална цена (публикувана от БНБ) може да вземете която цена прецените, че е справедливо да приложите при изчисляването на данъчната основа. Обаче ако тази цена не е била в рамките на пазарните цени към датата на придобиване на дохода, може да излезе, че не сте декларирали дохода си законно:

Видове доходи
Чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон са:
1. доходи от трудови правоотношения;
2. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;
3. доходи от друга стопанска дейност;
4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
5. доходи от прехвърляне на права или имущество;
6. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от източници по чл. 35, както и доходи, облагаеми с окончателни данъци по този закон.
(2) В зависимост от формата на плащане доходите могат да бъдат парични и непарични.
(3) Когато паричните доходи са във валута, те се преизчисляват в български левове по курса на Българската народна банка към датата на придобиването им.
(4) Непаричните доходи се остойностяват в български левове към датата на придобиването им по пазарна цена.

Ето затова, когато БНБ няма курс може и да приложите следващата алинея - взимате пазарната цена (обаче пак имате ограничение тази цена да е към датата на придобиването). Така се спазва духа на закона. Затова може да е проблемно да смятате приходите си както на вас ви е удобно (въпреки, че от това може да имате както голяма изгода, така и огромна загуба - да платите повече за данъци, отколкото е реалната ви печалба - това е възможно заради силната волатилност на биткойните - днес може да получите 1 биткойн на цена 1000 лева, а утре (или след месец) пазарът да се срине до 10 лева на биткойн и вие да платите 100 лева данък при положение, че сте реално на загуба от сделката).

Примерно може да сте написали някакъв текст и да са ви платили с биткойни. Питайте вашият счетоводител как се осчетоводяват. Може да сте получили биткойните на 11 октомври 2013 година, когато цената на 1 биткойн беше 190 лв.

Няма как да сте ги получили преди четвъртото тримесечие (когато цената беше много по-ниска), защото ще излезе, че не сте си декларирали и платили данъците в срок (от тази година се декларират на тримесечие, като за последното тримесечие на годината се декларират в годишната данъчна декларация).

Съвет към начинаещите биткойн милионери: Ако все пак сте получили дохода на стара дата - примерно когато биткойните са били по 1 цент, може да излезе по-евтино да си признаете и да платите данък (в размер на 10 лева примерно) и глоби в размер на няколко хиляди, вместо да плащате данък в размер на стотици хиляди левове (защото пазарната цена на биткойните, които имате е милиони левове).

Няма нужда да се пишат специални закони за Биткойн, съществуващите може да се приложат. Биткойн може да се разглежда като пари (в това мнение го разглеждам така). Може да се разглежда и като финансов актив (подобно на договорите за разлика и фючърсите, които търгувате чрез вашия инвестиционен посредник - вижте по-горните ми мнения за да прочетете как се декларират в този случай доходите).

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
(...)
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
(..)
б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

Още един съвет за начинаещите биткойн милионери: Ако примерно имате доходи в левове, които сте получили на някакво законно основание (примерно получили сте дивидент, заплата, рента и т.н.) и сте платили данък върху тези левове, законът не ви забранява да си купите например долари, рубли, биткойни, злато, ножове, мебели и да си ги държите. Не ви е забранено също така да продадете тези валути, пари и лични вещи за да си купите самолетен билет за някое по-добро място за живеене (ако случайно успеете да намерите). При тази операция, ако се приеме че не го правите с търговска цел (по занятие?) може и да не дължите данъци (мебелите и ножовете трябва да не са "антикварни предмети" - иначе дължите данък!). Обаче може и да дължите - зависи как се тълкува закона. Ако сте на загуба никой няма да ви търси данъци. Ако сте на нищожна печалба - също. Обаче ако сте купили срещу няколко лева няколкостотин биткойна, които сега струват стотици хиляди левове... Не е много ясно дали няма да излезе, че се занимавате с валутни спекулации по занятие без да имате съответните лицензи за извършване на търговия с валута (каквито имат чейндж бюрата). Може да излезе, че сте абсолютни престъпници и да си признаете (да ви убедят да си признаете - след като съвсем случайно паднете няколко пъти и си счупите ребрата), че сте продавали детско порно и наркотици на децата от детските градини и мястото ви е в затвора, понеже трябва да защитим децата от такива отрепки като вас.

* Разбира се всичко, което написах го четете на свой риск, нищо от това не е правен съвет или счетоводен съвет, напълно е възможно да се окаже, че сте абсолютни престъпници за това, че изобщо си мислите за биткойни, да не говорим за покупки, продажби или ползването им като пари.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Не забравяйте ареста на собственика на SilkRoad маркета и задържането на над 28 милиона в bitcoina (това е билo при цена от около 180$ за bitcoin = 155 555BTC по време на ареста, което означава при цена в момента 554$ за 1 BTC = 86 000 000$ конфискувани от FBI).
ЕЙ така ще си оправят външния дълг САЩ....
 
От: Bitcoin

Искам да обърна по-специално внимание и на този член от закона:

Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
(...)
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
(..)
б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

Ако разглеждаме биткойните като "други финансови активи" - дължите данъци от поскъпването им. Обаче ако поевтинеят - може да се окаже, че няма да ви върнат платените в повече данъци (ако нямате печалби от спекулация с други финансови активи).

Биткойните могат да се разглеждат като валута, обаче в закона пишат за "чуждестранна валута", а биткойните не са чуждестранна валута, защото не са на нито една държава - няма държава, която да ги емитира. Формално погледнато и доларите не са чуждестранна валута, защото се емитират от частна организация (Федералния резерв), а не от държавата САЩ (въпреки, че стойността на доларите се формира главно от това, че САЩ искат данъците да се плащат в долари и това, че със сила налагат на други държави да ползват долари). Но нека приемем все пак, че доларите са "чуждестранна" валута. Такова приемане може да направим и за биткойните, но може и да не направим.

Най-близкото нещо до криптовалута (ако приемем, че криптовалутата не е "чуждестранна валута") е "движимо имущество". Което според закона се оказва необлагаемо!

Според закона доходите от движимото имущество не са облагаеми с изключение на ... (изброяват се различни видове недвижими имущества, които се облагат). Измежду изброените видове имущества няма криптовалута. Обаче има финансови активи. Аз ако бях един зъл директор на НАП веднага щях да кажа: биткойните са финансови инструменти (финансови активи по смисъла на закона). (Или щях да кажа, че биткойните са чуждестранна валута - въпреки, че не съм сигурен кое от двете е по-лошия вариант за данъкоплатците). И щях да изисквам да се плащат данъци за това, че финансовите активи поскъпват (разбира се данъкът се плаща само ако финансовият актив се продаде - иначе няма как да се обложи с данък тъй като не се знае продажната цена и следователно - данъчната основа). И щях да се смея злобно като лошите герои във филмите за злодеи-психопати и да протривам алчно ръце, като си помисля, че ако цената на биткойните падне, това няма да доведе до намаляване на данъчната основа... Ето един пример:

Получавате днес 1 биткойн на цена 1000 лева. Разглеждаме го като финансов актив. Тоест това е непаричен доход:

Видове доходи
Чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон са:
1. доходи от трудови правоотношения;
2. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;
3. доходи от друга стопанска дейност;
4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
5. доходи от прехвърляне на права или имущество;
6. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от източници по чл. 35, както и доходи, облагаеми с окончателни данъци по този закон.
(2) В зависимост от формата на плащане доходите могат да бъдат парични и непарични.
(3) Когато паричните доходи са във валута, те се преизчисляват в български левове по курса на Българската народна банка към датата на придобиването им.
(4) Непаричните доходи се остойностяват в български левове към датата на придобиването им по пазарна цена.

Днес цената на 1 биткойн е 1000 лева (примерно получили сте заплащане за това, че сте написали 100 реда програмен код, в размер на 1 биткойн). Данъчната основа е 1000 лева, дължимите данъци и осигуровки са над 300 лева. Обаче вие правите грешката да не продадете биткойна веднага - продавате го след няколко дена, когато цената на 1 биткойн е 10 лева. Оказва се че сте реализирали загуба в размер на 990 лева. Данъците обаче са платени. Нямате други доходи от спекулация с валути и финансови инструменти. Дължими данъци от спекулацията нямате, тъй като нямате печалба от спекулацията (обаче имате доход за това, че сте програмирали и вече сте си платили данъците и осигуровките).

Това е пример за възможно най-лошия случай на данъчно облагане.

Ако допуснем обаче, че имате доходи от това, че сте продали акции на Apple при печалба от 20 000 лева, тази загуба от 990 лева ще се приспадне от печалбата ви и ще платите данък (10%, осигуровки не дължите!) върху 19010 лева - тоест ще има някаква справедливост. Ако обаче сте продали акциите през следващата година - това не важи. Загубите през тази година са си за тази година. Ако догодина реализирате някакви печалби - загубите от тази година не се отразяват на данъчната основа през следващите години!

Затова е добре да ползвате фирма при спекулацията с всякакви финансови инструменти!

Дали ще разглеждате биткойните като валута или като финансови инструменти (финансов актив по смисъла на закона) в някои случаи оказва влияние в начина, по който се облагат. В други случаи - не оказват (облагат се еднакво, само пишете друг код в таблицата от данъчната декларация - кодовете за валута и финансови активи се различават).

Мисля си, че бихте могли да разглеждате биткойните като "чуждестранна валута", защото "чуждестранна валута" не означава непременно, че емитента на валутата е някоя държава, а това, че валутата се ползва масово в други държави (и не е официалната валута на България). В този смисъл може да се каже, че е по-правилно биткойните да се разгледат като "чуждестранна валута" по смисъла на закона, защото все пак ги ползваме основно като валута - да плащаме и да получаваме плащания. Освен това, разлгеждайки биткойните като валута, може да излезе по-изгодно (ако си платим данъците днес и утре цената на биткойните скочи много, може би няма да дължим данък върху това нарастване на цената им, защото обмяната на валута не е "търговия с чуждестранна валута" по смисъла на закона - вижте по-горе примера с доларите, златото, ножовете и мебелите (които не са антикварни предмети)).
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Между другото, ако Сатоши Накамото е българин, който реши да си купи левове, той няма да дължи никакви данъци, защото цената на придобиване на биткойните е точно нула - тогава са нямали пазарна цена (ако разлгеждаме биткойните като "чуждестранна валута" - ако са "финансови активи" - тогава дължи данък върху данъчна основа, която е равна на продажната цена минус нула). И тъй като цената на придобиване е нула - и данъкът е нула. А обмяната на валута не е търговия с валута по смисъла на закона. Търговия би било ако отвори една сергия и започне да купува и продава биткойни. Ако просто си обменя биткойните (доларите, йените) за друга валута - това не е търговия по смисъла на закона и не се облага с данъци.
 
От: Bitcoin

Не забравяйте ареста на собственика на SilkRoad маркета и задържането на над 28 милиона в bitcoina (това е билo при цена от около 180$ за bitcoin = 155 555BTC по време на ареста, което означава при цена в момента 554$ за 1 BTC = 86 000 000$ конфискувани от FBI).
ЕЙ така ще си оправят външния дълг САЩ....

Да, ако цената, на един биткойн Достигне 60 милиона долара :) Тогава ФБР ще има биткойни на стойност 10 трилиона, което е горе долу дълга на САЩ, а аз ще имам също стотици милионо хаха а дано :)
 
От: Bitcoin

Къде е най-доброто място за сдобиване с биткойни и лайткойни?

За сега съм се спрял на btc-e ?

Но там цените са по-ниски от цените на други места ?
 

Горе