Bitcoin / Биткойн

От: Bitcoin

Не е точно така, цените на доларите там е нормална. При Mt. Gox цената на доларите е по-ниска, защото доларите по-трудно се теглят.

Това, че на сайта им пише, че валутния курс е за BTC/USD не го гледай, в същност става въпрос за курса BTC/USD*, като разликата между USD (долари в твоя джоб или в твоята банкова сметка) и USD* (долари в твоята сметка при обменника) е, че цената на USD* е по-ниска. При BTC-е тегленето на долари е по-лесно (става бързо, поддържат се много методи на плащане).

Провери при Bitstamp какви са таксите при захранване на сметката и какви методи поддържа, виж и при BTC-Е и си направи сметката.

Например доларов банков превод към BTC-E може да струва скъпо (има такси на банките кореспонденти - като броя на банките във веригата може да е три-четири* и всяка си дърпа пари когато превода минава през нея; има и допълнителна такса 1% (минимум 20$)).

При Bitstamp таксата за получаване на доларов превод е 0.1% (мин. $15), не знам коя банка ползват в момента.

* Сега гледам, че ползват Deutsche Bank AG, което е добре - доста е вероятно банките кореспонденти да не са три-четири, а една-две (виж твоята банка дали работи директно с Deutsche Bank AG и ако не - дали банките от списъка работят директно с Deutsche Bank AG).
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Аз бих му препоръчал SEPA трансфер към bitstamp.com Струва само 5 евро поне където съм аз е толкова в БГ може да е 5 лева или 10 лева незнам. Плаща се еднократно като правиш превода, а bitstamp не отдържат пари от акаунта ти. Като купуваш биткойн на пазарната цена в момента поръчката ти се изпълнява мигновено. Прехвърлянето към Биткойн портфейл е бързо и безпроблемно, таксата е символична. BTC-e са ми малко сенчести, изглежда някакви братушки го държят, него го ползвам за покупка на лайткойни по следния начин: Депозирам определено количество Биткойн с което копувам Лайткойн и директно тегля към Лайткойн портфейла, тоест там не задържам нищо.
 
От: Bitcoin

Поразмислих малко за тия биткойни и не ми харесва как е измеслена системата - особено това че са краен брой. Това няма нищо общо с реалната икономика.
Реално постоянно се добиват ресурси, които влизат в икономиката и общото богатство се увеличава.
Ако иска биткойна да е реална валута - трябва да се съборазява с това и да нараства количеството и спрямо добивите на суровини, производството и т.н.

Иначе какво имаме сега - само в рамките на тази година поскъпна над 10-пъти . Разбирам да поскъпва, но с темповете на инфлацията или близки до нея.
 
От: Bitcoin

В миналото когато са ползвали злато това не е било проблем. Това, че валутата не поевтинява (не се печата в неограничено количество) не е недостатък, а предимство. Това значи, че не могат да те ограбват като печатат още валутата от същата, която ти държиш в джоба си. Печатането на пари (така както го правят централните банки) е скрито данъчно облагане.

Цената се увеличава, защото търсенето се увеличава. Напълно е нормално да продължава да поскъпва, ако продължават да се появяват нови купувачи. Нормално е да се очаква, че ще поскъпва много повече от инфлацията, няма икономическа логика това поскъпване да не се случва.

Ако изведнъж хората решат да ползват златото като пари (за ежедневни транзакции), нормално е златото да поскъпне повече от инфлацията. И това се наблюдава. Например ако всички държави кажат, че няма да вкарват в затвора доставчиците на платежни услуги, които предлагат електронно злато*, и електронното злато стане популярно, цената на физическото злато (която ще бъде колкото и на електронното) ще се повиши многократно. Сегашните фирми, които предлагат платежни услуги с електронно злато не са много популярни, защото има риск да ги затворят (като Liberty Reserve).

Експоненциалното нарастване на цената е нещо напълно нормално - точно това очакват икономистите. Спомни си историята с цената на лалетата - те също поскъпваха експоненциално, защото имаше рязко увеличаване на търсенето.

[video=youtube;qHUPPYzzZrI]http://www.youtube.com/watch?v=qHUPPYzzZrI[/video]


Защо според теб трябва да нараства количеството на валутата в обращение спрямо добивите на суровини, производството и т.н.? Защото скритото данъчно облагане (чрез печатане на при) е нещо полезно за гражданите?

За теб кое ще бъде по-добре - парите, които спестяваш за пенсия да поскъпват или да поевтиняват и когато дойде време за пенсия да мизерстваш?
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

plus500 до колкото открих единствени те предлагат търговия за БГ на CFA пазар. Хубавото тук е, че може да се залага и за спад на цената, а и имат и бг съпорт. лошото, е че преобладават негативните мнения за тях, като бокер....
 
От: Bitcoin

Plus500 е за краткосрочни спекулации. Може да търгуваш на маржин с тях. Дали търгуваш с Биткойн или EUR/USD няма никакво значение - шанса да си изгубиш парите е един и същ (ако търгуваш краткосрочно и на маржин).
 
От: Bitcoin

Аз бих му препоръчал SEPA трансфер към bitstamp.com Струва само 5 евро поне където съм аз е толкова в БГ може да е 5 лева или 10 лева незнам.

Българските банки вероятно ще го одерат с такса като за SWIFT превод. Иначе и на мен ми е интересно коя банка предлага SEPA на разумна цена.
 
От: Bitcoin

Plus500 е за краткосрочни спекулации. Може да търгуваш на маржин с тях. Дали търгуваш с Биткойн или EUR/USD няма никакво значение - шанса да си изгубиш парите е един и същ (ако търгуваш краткосрочно и на маржин).

Ами маржина всъщност е доста хубаво нещо за хората с по малък бюджет, разбира се за тези които знаят какво правят.
А в момента бих казал, че биткойн търговията дори е по рискова от форекса, но пък има много голяма волатилност и при малко повечко късмет могат да се спечелят добри пари от "краткосрочните спекулации", точно за това мисля, че е по добре да се търгува на такъв пазар отколкото с реални биткойни.
 
От: Bitcoin

В момента да търгуваш краткосрочно BTC/USD без маржин е като да търгуваш краткосрочно EUR/USD на маржин.

Биткойна се движи с двуцифрени проценти, докато EUR/USD се движи с по-малко проценти, обаче ако търгуваш на съответния маржин с EUR/USD - ефекта е същия. Движението и в двата случая е еднакво случайно и затова вероятността за загуба е една и съща (пропорционална на броя сделки).

Ако имаш пари за губене - може да ми ги пратиш тук: 18QLyfVCfiLNZxqBNSre24Mpuf6zwidwxZ. Пак ще си на загуба, обаче поне ще стане бързо и няма да си губиш и времето. Може да ги подариш и на някоя благотворителна организация.
 
От: Bitcoin

Аз си мислех да заредя пари в OKPAY и от там да ги прехвърля в BTC-е главно за покупка на лайткойни :) Главно защото в момента са евтини и се надявам при тях да стане същото като с биткойните :)
 
От: Bitcoin

Би трябвало да стане, гледам там в чата им доста хора депозират през окпей.

Аз си мислех да заредя пари в OKPAY и от там да ги прехвърля в BTC-е главно за покупка на лайткойни :) Главно защото в момента са евтини и се надявам при тях да стане същото като с биткойните :)
 
От: Bitcoin

Аз си мислех да заредя пари в OKPAY и от там да ги прехвърля в BTC-е главно за покупка на лайткойни :) Главно защото в момента са евтини и се надявам при тях да стане същото като с биткойните :)

То вече стана. Лайткойните също поскъпнаха много, даже май доходността при тях беше повече от тази при биткойните (виж историята на цените). Когато биткойните поскъпват, обикновено и лайткойните ги следват.

Имай предвид, че зареждането на пари в OKPAY (ако го правиш с банков превод - SWIFT) е скъпо. Първо те дере твоята банка, после всяка банка кореспондент по веригата (независимо, че вече си платил на твоята банка), след това таксичка си взима банката на OKPAY. Да не се изненадаш, че са пристигнали по-малко пари, отколкото си пратил - банките кореспонденти си взимат (не крадат, те си взимат).

The Litecoin network is therefore scheduled to produce 84 million litecoins, which is 4 times as many currency units as Bitcoin.

Интересно... Съотношението в цените между биткойните и лайткойните е близо 75:1 при съотношение на броя лайткойни към броя биткойни 4:1.

Сега гледам цените на биткойните и графиката изглежда странно.

(Между другото, златото прави интересно движение надолу, май се засилва надолу...)
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

за Биткойн очаквам да слезе надолу след като удари новия връх.

В дългосрочен план е ясно, че всяко ценно нещо (измервано в долари или други пари, които се печатат) ще поскъпва. Въпросът е дали си струва да си го държиш или по-добре ще бъде да си купиш акции или нещо друго, което ти носи доход.

Всяка валута или финансов актив (който се търгува публично) се движи така - нараства и спада. Въпросът е до колко ще спадне след нарастването. Ето това никой не може да го предвиди. Иначе е ясно, че цените се движат нагоре-надолу.

Ето например тук се вижда как прогнозата ти се сбъдна - цената слезе надолу след като удари нов връх.

btc.jpg

Виж на 9-ти ноември как "удари нов връх и слезе надолу". После на 19-ти "удари нов връх и слезе надолу".

Тази твоя "прогноза" се съдържа в самата дефиниция на връх - върхът затова е връх, защото преди него и след него, цената е по-ниска. Така че тази "прогноза" няма как да не се сбъдне.
 
От: Bitcoin

В Ногвегия (според Reddit/Google Translate) данъчните власти казаха, че биткойните са услуга и затова трябва да се облагат с ДДС.

В България много трудно могат да твърдят такова нещо, защото:

Чл. 5. (1) Стока по смисъла на този закон е всяка движима и недвижима вещ, включително електрическа енергия, газ, вода, топлинна или хладилна енергия и други подобни, както и стандартният софтуер.

(2) Не са стока по смисъла на ал. 1 парите в обращение и чуждестранната валута, използвани като платежно средство.

Чл. 8. Услуга по смисъла на този закон е всичко, което има стойност и е различно от стока, от парите в обращение и от чуждестранната валута, използвани като платежно средство.

Тъй като биткойните са "пари в обращение" и са "използвани като платежно средство", те не следва да се считат за стоки или услуги (само стоките и услугите се облагат с ДДС).

Ако се разглеждат като финансови активи, пак не може да се облагат с ДДС, защото:

Доставка на финансови услуги
Чл. 46. (1) Освободена доставка е:
1. договарянето, отпускането и управлението на кредит срещу насрещна престация (лихва) от лицето, което го отпуска, включително отпускането, договарянето и управлението на кредит при доставка на стоки при условията на договор за лизинг;
2. договарянето на гаранции и сделки с гаранции или ценни книжа, установяващи права върху парични вземания, както и управлението на гаранции от кредитора;
3. (изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.11.2009 г.) сделката, включително договарянето, свързана с платежни сметки, платежни услуги, електронни пари, плащания, дългове, вземания, чекове и други подобни договорни инструменти, без сделката по събиране на дългове и факторинг и отдаване под наем на сейфове;
4. сделката, включително договарянето, свързана с валута, банкноти, монети, използвани като законно платежно средство, с изключение на банкноти и монети, които обикновено не се използват като законно платежно средство или са с нумизматична стойност;
5. сделката, включително договарянето, свързана с дружествени дялове, акции или други ценни книжа и техни деривати, с изключение на управлението и отговорното пазене; това не се отнася за ценни книжа, установяващи права върху стоки или услуги извън посочените в този член;
6. (изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 01.11.2007 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2011 г.) управлението на дейността на колективни инвестиционни схеми, инвестиционни дружества от затворен тип и пенсионни фондове и предоставянето на инвестиционни консултации по реда на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, и Закона за пазарите на финансови инструменти;
7. сделката, включително договарянето, свързана с финансови фючърси и опции.
(2) В случаите на доставка при условията на договор за лизинг по ал. 1, т. 1 доставчикът може да избере предоставянето на кредита да е облагаема доставка.
(3) За стоките - предмет на договора за лизинг, за доставчика на финансовите услуги по ал. 1, т. 1 възниква право на приспадане на пълен данъчен кредит при спазване изискванията на чл. 71.

Въпреки, че пише "ценни книжа", не се има предвид някакви ценни хартийки. Например когато търгувате с договори за разлика и фючърси (които не се печатат на хартия - търгувате ги през платформата за търговия) вие не се облагате с ДДС.

Има европейска директива, която забранява облагането с ДДС на финансовите инструменти (договори за разлика, фючърси, акции и т.н.).

Тук обаче може да възникне проблем, ако биткойните са "платежно средство", обаче не са "законно платежно средство". Но това може да се оспори, защото няма закон, който изрично да забранява биткойните (американските долари, еврото, рублите и всяка една валута). А щом нещо не е забранено - значи е "законно". Например доларите са законно платежно средство, защото няма закон, който да забранява те да бъдат такова.

Германия призна биткоин за законно платежно средство .

Биткоините не са определени като електронни пари или чужда валута, а по-скоро като финансов инструмент според германските банкови правила, се посочва в съобщение на министерството. Те са по-близки до „частните пари“, които могат да бъдат използвани в „многостранни клирингови кръгове“, добавят от ведомството.

Мисля си, че по-неизгодния (за гражданите) начин да се тълкуват законите е Биткойн да се разглежда като финансов инструмент (финансов актив), а не като валута, защото по този начин ще се дължи данък при нарастване на стойността му (цената на продажбата минус цената на придобиване = данъчната основа). Например ако сте купили биткойни на цена 1 лев и сте си купили с тях нещо за 100 лева (когато цената им е била толкова според пазара), следва да платите данък върху 99 лева (ако биткойните се разглеждат като финансов актив). Ако се разглеждат като валута - не дължите данък.

Специално за агентите на НАП, които следят форума:

Затова от НАП (ако искат да тълкуват законите възможно най-неизгодно за гражданите) трябва да гледат на биткойните като на финансов инструмент. Ако случайно от НАП решат да гледат на биткойните като на услуга - ще си вкарат автогол, защото тогава никой няма да декларира сделките си с биткойни (тъй като такива сделки следва да се облагат с ДДС двойно - един път когато купувате биткойните и втори път когато купувате стоката с биткойните, като ще се налага и регистрация по ЗДДС на всички опериращи с биткойни).
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Хепи ценна книга по дефиниция е фин. актив(книга е образно казано) :) А това представлява актив, които е нечии пасив. Респективно биткойна не е фин. актив макар че така се опитват в германия да го правят "законно платежно" - чрез сметка.

А иначе аз още не съм видял, а може и да съм пропуснал - страна където биткойна да е официално платежно средство - средство което урежда данъците и задълженията.

А Биткойна няма този риск от ответната страна както фин. актив то биткойна минава в групата на стоковите пари - злато, сребро и т.н Но пък виж там монетарно злато няма ДДС а сребро има ДДС и в ЕС и България. Минават номера сребото е и индустирална стока, знам ли Норевегия по странни логики да се движат.

Като цяло биткойна проправя пътя към децентрализация на парична единица - дали ще е 1 или 0 или физ. като злато сребро или от сорта - това е добро нещо!!!
 
От: Bitcoin

Сега крони-капиталистическите правителства се скъсват от яд - ако не бяха атакували електронното злато и Liberty Reserve - вероятно нямаше Bitcoin да стане толкова популярен.

За сега няма държава, която да приема данъците да се плащат в биткойни. И няма и да има - иначе националната и валута ще се обезцени значително.

Може би някоя бедна държава ще започне да ползва биткойна като официално платежно средство - по същата причина, поради която някои държави, които имаха проблем с хиперинфлацията, ползват американски долари. Но това ще стане чак след като цената на биткойните спре да расте с такива темпове и стане по-малко волатилна.

Сега сме едва в началото на S образната графика:

[video=youtube;qHUPPYzzZrI]http://www.youtube.com/watch?v=qHUPPYzzZrI[/video]

„Трябва да има конкуренция в създаването на пари. Отдавна съм защитник на схемата на Фридрих Август фон Хайек за денационализиране на парите. Биткоините са първата стъпка в тази насока“, заяви Франк Шефлер, член на Финансовата комисия в германския парламент, която настоя за категоризирането на виртуалната валута, която позволява на потребителите си да разменят онлайн кредити за стоки и услуги.
 
От: Bitcoin

Всичко е така, но биткойна е реплика на златото, но за жалост няма вътрешна стойност, но това не пречи че опипва почвата за децентрализация на парите:
[video=youtube;0L7SOPDOvvI]http://www.youtube.com/watch?v=0L7SOPDOvvI[/video]

За жалост това с S кривата дето си го дал няма никаква стойност и пича се опитва природни закони да налага във икономиката. Съгласен съм за IPO-to, но там има стойност и то вътрешна стойност. Пак се връщаме биткойна няма. За да му е правдоподбна теорията, а тя нам как да е да есктрополираш данни от нещо с вътрешна стойност, на без стойност - цената койна се движи като кардиограма. Койна не минал ИПО, а S линията теорията му се чупи защото беше на връх от около 40 и после падна доста под 0,1 долар - за да е валидна трябва да има стабилност а не драстични флуктоации - изчистващи над 99% от вложението никакъв пазител на стойност. Утре се променят нагласите и биткойна падне под 0,01 за долар а ти си накупил сериозно кво правиш, знам че ще кажеш и друго може купим и да падне пазарно, НО за разлика от койна то има стойност.

Много е удобно да се манипулира с биологични закони, но за жалост пазарите действат пазарните закони, а най-вече психологичните закони - страх и алчност - не случайно изстреляха цената до 900 и после падна под 600. В момента е бъкано със спекуланти, щото вече медиите силно раздухват - за спекула е ок но за нещо друго не струва.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Той се опитваше да обясни, че експоненциалното нарастване е нещо нормално и се случва често в природата (икономиката е част от природата). За каквото и да си помислиш - то е част от природата. Изкуствените цветя и телефоните също са част от природата.

Природата в най-широкия смисъл на понятието обхваща цялата Вселена - естествения, физически или материален свят. То включва всички явления във физическия свят - от субатомен до космически мащаб - както и живота като цяло.

Размножаването на мишките на остров без хищници е много подобно на "размножаването" на потребителите на биткойни. Общото е в скоростта на нарастване на количеството им и графиката на количеството им във времето.

Американския долар също няма вътрешна стойност, обаче се ползва масово за търговия.

Тези отклонения в цената (връх на около $30, връх на $250, движение от 900 до 600) са шумове, плъзгащата се средна наподобява размножаването на мишки (популацията на мишките също не се движи гладко).

2up8tq8.jpg


Цената на валутите, които нямат вътрешна стойност се формира от търсенето и предлагането. Хората ги купуват, защото могат да си купят с тях стоки и услуги. Продават ги, защото искат да купят стоки и услуги. Обменят ги с други валути, защото искат да си купят стоки и услуги (или да продадат стоки и услуги) в други държави. Понякога, когато искат да се предпазят от инфлация, купуват и "истински пари" - инвестиционно злато, инвестиционно сребро.

Един възможен сценарий е правителствата да заобичат електронното злато, защото това е единствения начин да се "преборят" с криптовалутите. До сега правителствата правиха всичко възможно за да откажат потребителите на електронно злато и електронни пари (Liberty Reserve). Обаче децентрализираните електронни пари са нещо, което те не могат да контролират. Централизираните лесно могат да бъдат контролирани - достатъчно е собственикът на фирмата, която ги издава да бъде арестуван и заплашен със затвор (може и да го понабият и подложат на мъчения). В резултат - базата от данни с електронните пари ще бъде достъпна за четене за тайните и нетайните служби на държавите (разузнаването, агенцията по приходите и т.н.).
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

По въпроса за "вътрешната стойност" на златото. В действителност голяма част от цената на златото се дължи на това, че златото се ползва като пари. Фактът, че златото е пари му придава голяма част от стойността.

Приложението на златото в техниката е от скоро. Стотици години в миналото са ползвали злато, въпреки че златото тогава е нямало "вътрешна стойност" - било е нещо като некачествено желязо. Не може да си направиш меч от него, не можеш да направиш (практични за ползване) домакински съдове - златото е твърде меко и съдовете ще се деформират.

Има истории как са изхвърляли платина, защото са я смятали за "некачествено сребро".

Алуминият бил изключително ценен, защото е бил рядък (трудно са го добивали). В средата на 19 век, на банкетите при Наполеон III алуминиеви прибори са давани на най-почетните си гости, останалите е трябвало да се задоволят просто със сребърни прибори.

Сега алуминият се ползва за направата на електрически проводници (за въздушните електропроводи - заедно със стомана), като кутии за напитки, които изхвърляме след като изпием (защото алуминият е абсурдно евтин), за фолио, което се ползва при готвене (което пак хвърляме когато се изцапа - по-евтино е да си купим ново вместо да се опитваме да го чистим).

Това, че "вътрешната стойност" на една валута е практически нулева не е проблем. Каква е разликата дали вътрешната стойност ще бъде 10-30% (колкото е на златото) или почти нула процента (американския долар, биткойн, евро)? Каква е разликата дали почти 100% от цената на една валута се дължи на това, че тя се ползва като валута, или само 70-90%?

Запомнете, че това е експеримент, а вие и още милиони хора сте опитните мишки. Софтуерът е все още "бета" версия, никой не знае със сигурност как ще се променя цената на тази криптовалута. Купувайте само ако имате излишни пари, които не ви трябват - няма какво да ги правите. Ако случайно нямате идея какво да правите с парите си - може да купите биткойни и да ги пратите на този адрес: 18QLyfVCfiLNZxqBNSre24Mpuf6zwidwxZ.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin

Хепи, за жалост по линия на парите си още зелен и ти се губи идеята за вътрешна стойност - на този хал сме именно щото парите нямат вътрешна стойност или хеле още по малко свободният пазар не е решил това да са сегашните книжни пари.

Златото се явя пари именно защото има вътрешна стойност има различни употреби и не от 100 години а от хилядолетия. Не случайно от хилядолетия злаото и среброото са считат за пари и пазара е решил това да пари за хилядолетията.

Да факт долара и модерните фиатни валути нямат вътрешна стойност - освен за кенеф и тапети, но имат и стойност защото са ЗАКОННО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО и да не ходя в затвора трябва ги притежавам за платя задължения, които не искам да плащам.

Тази експанзивност в биткойна можеш ли да ми кажеш устоичива и стабилна ли е и това търсене дали е нереално :) Такива мощни колебания не са присъщи за устоичиви активи със стабилен растеж, за жалост за да ти е права теорията обема трябва да корелира през цялото време на цена - за жалост няма корелацията тези месеци когато я наду цената.

Запомни всички форми на пари избрани от пазара - винаги имат вътрешна стойност! Единственият начин който биткойна може частично да кажем има стойност, е че за да се добие е нужно да сложиш яко пари в машини. И тук съм съгласен. Но законното платежно средство е важна компонентна.

Абе Хепи те питам как става счетовдно аз ти продавам продукт за 1 Биткойн, аджеба това как минава счетовдно в нашите отчети - щото лева е законо средство но търговията може и с други форми да стане. Наистина не знам как се водят тези неща, то и златото същото 1 продукт за 1 униця ти го продава - мисълта ми е всичко се обръща по пазарна оценка и обективно записано или как става?!
 

Горе