Bitcoin / Биткойн

От: Bitcoin

Спечелилите да внимават - не напускайте работата си и не харчете ненужно. Цената на биткойните може да се срине по-бързо, отколкото се качи. Ако все още не сте обменили биткойните за хартийки - нямате реализирана печалба.

PSA: Dont quit your jobs

yesnostate каза:
Post $1000 could be a very brief situation. If you have a majority of your bitcoins still in bitcoin, dont quit your job yet. It could turn around just as fast, if not faster, than we got here. Dont go out and purchase fast cars, yachts houses unless you pay it entirely in cash, and make sure you tell the tax man so you are left over with no debt at all. You dont want to be the one who literately ends up considering suicide because a stock or something similar you bet everything on collapsed. You dont want to be that guy.
 
От: Bitcoin

Лайткойни могат ли да се копат без ASIC или и там не става тоя номер вече...
 
От: Bitcoin

На един приятел не му издържаха нервите с LTC-то и продаде.
Виж файлът 7858
Като се има предвид, че ги е купувал по 0.50 за LTC.....

Ами не е зле, 30 хилки, файда, кой ти ги дава :) Едно апартаментче примерно :) Сега пак може да инвестира една част обратно, ако белким се вдигнат пак още повече след време :)
 
От: Bitcoin

Хммм Раничко е продал. Аз нямам чак толкова много LTC, но не мисля до продавам преди $100. И то на тази сума ще продам само 1/3 от това което държа. Но изкушението си го има верно :)
 
От: Bitcoin

Ако цената на Биткойн продължи яко нагоре, което лично мен не ме съмнява (май съм наистина голям фен на криптовалутите) то и лайткой ще върви нагоре и ще се опитам да се обоснова защо.
Биткойн започва да идва скъпъчък за обикновенните хора които сега разбират за него и даже и да искат да инвестират, като видят цената в момента една част от хората се отказват като казват че е скъп, въпреки че може да се купи и дори 0.1, 0.05 btc но това не е толкова очевидно. И голям % от тази отказваща се за момента част от Биткойн попадат на Лайткой и като видят по приемлива цена и купуват с надеждата че и то ще поскъпва. И то поскъпва.
 
От: Bitcoin

По скоро рано или късно всички ще почнат да майнват от БТЦ>ЛТК заради увеличинета трудност (в момента за един блок LTC получавате 50 LTC, докато при BTC е 25 и ще пада още). То и трудността на LTC ще се вдигне и ще падне по 25LTC на блок, ама ще е към средата на 2014.
 
От: Bitcoin

По скоро рано или късно всички ще почнат да майнват от БТЦ>ЛТК заради увеличинета трудност (в момента за един блок LTC получавате 50 LTC, докато при BTC е 25 и ще пада още). То и трудността на LTC ще се вдигне и ще падне по 25LTC на блок, ама ще е към средата на 2014.
 
От: Bitcoin

Биткойн започва да идва скъпъчък

То и цената на 1 тон злато е скъпичка, обаче хората продължават да купуват злато (но в по-малки количества).

В момента цената на 1 mBTC (милибиткойн) е около 1$, което никак не е скъпо. А цената на 1 uBTC (микробиткойн) е 0,001 долара. А ако вземем цената на 1 сатоши - 0.00001 долара.

Ако се наложи, Биткойн може да се дели и на повече части - това го има заложено в проекта на Сатоши Накамото (само трябва да се обнови софтуера). Това е все едно да се въведат нови монети - примерно 0,1 стотинки, 0,001 стотинки и т.н.
 
От: Bitcoin

Да това е факт което казваш. Но обменниците го дават само като BTC и за незнаещия обикновен потребител, остава неяасно това с деленията след десетичната запетая. Той човека си вижда $1000 парчето и това е.
 
От: Bitcoin

А относно поскъпването на Лайткойн, явно е поради факта че OKPAY приема вече и лайткойн, като по този начин се явява обменник. Следователно ако MTGOX или BTCChina започнат да приемат Лайткойн цената би трябвало да скочи няколко пъти.
 
От: Bitcoin

На един приятел не му издържаха нервите с LTC-то и продаде.

Кажи на твоя приятел да внимава каква операционна система ползва, защото е опасно да се ползват Windows.

Освен това да внимава да не си изгуби e-mail адреса, защото на него се праща код за потвърждение при теглене на парите.

BTC-E поддържа и Google Authenticator, обаче не ми стана ясно дали може да се инсталира на Ubuntu (или друга популярна дистрибуция за настолен компютър) или само на Android. А да се ползва Android не знам дали е разумно, аз не бих рискувал.

Голямо количество криптовалута и декретни пари не е добре да се държат в обменниците продължително време.
 
От: Bitcoin

Това с държането на много валута или криптовалута в обменниците е ясно. Мини замине и някой обменик го "хакват" и всички пият студена вода.
 
От: Bitcoin

По въпроса с данъците писах в няколко мнения по-нагоре.

Накратко:

Ако разглеждаме биткойните като валута (биткойните са де факто валута) не дължиш данък ако само обменяш. Данък се дължи ако търгуваш. Дали да обмениш два пъти (евро -> Биткойн и Биткойн -> евро) е търговия - не знам. Може би е. Ако си продал стария си лаптоп и са ти платили с биткойни (или долари) - не дължиш данък (продажбата на лични вещи не е облага с данък). Ако продадеш биткойните (или доларите) - пак не дължиш данък, защото това не е търговия, а просто обмяна на валута. Обмяната на валута (когато не е търговия) не се облага с данък.

Ако обаче разглеждаш биткойните като нещо друго (финансови инструменти, финансови активи), тогава се дължи данък върху нарастването на цената им в момента, в който ги продадеш. В случая с покупката и последвалата продажба - облага се разликата в левове по курса на БНБ към датата на придобиване и датата на продажбата (например ако си купил криптовалута на стойност 100 лева и си я продал на стойност 100 000 лева - плащаш данък 10% върху 99 900 лева).

По-горе писах много повече. Имайте предвид, че тълкуванията, които посочих са доста спорни. В някои държави съответните държавни органи поясниха как точно се облагат (или не се облагат) доходите свързани с криптовалута.

Който не иска да има проблеми - да си регистрира фирма в Германия или някоя друга държава, която не създава излишни бюрократични проблеми на хората, които правят бизнес там.

Аз лично не бих рискувал да купувам и продавам биткойни като физическо лице (което е длъжно да си декларира доходите в България) заради възможността от НАП да тълкуват закона както си искат. Може да излезе, че дължите ДДС и глоба за това, че не сте се регистрирали по Закона за ДДС (ако гледаме на биткойните като на услуга).
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: bioz
От: Bitcoin

Прочетох до някъде темата, но не ми стана ясно това, което ме интересува, та затова ще си задам конкретно въпроса, и се надявам някой, на "Ти" с тея биткойни, да ме светне.
Интересува ме, един настолен компютър (доколкото прочетох желателно да е мощен) ли ти е нужен за да започнеш да "произвеждаш" биткойни? За колко време 1BTC се произвежда? И Какво като цяло се изисква за да започнеш?
Прощавайте за невежеството ми, и евентуално тъпите ми въпроси. :)
 
От: Bitcoin

С настолен вече не става, може да копаш някои от другите видове, но ти трябва поне 1 видео карта над 600лв.

https://litecoin.info/Mining_hardware_comparison

калкулатор за печалбата:
http://www.coinwarz.com/cryptocurre...ost=0.1000&sha256Check=false&scryptCheck=true

за BTK
http://technobit.eu/index.php
и калкулатор:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AkQXXM_E1E1FdFdMemp5a3hXRGN2VDVMRjNOQm1iNUE#gid=1
 

Горе