chatGPT дискусии / въпроси

как успяваш да запазиш седмичните ресети? На 7-ми ми се ъпдейтнаха седмичните лимити и получих +2 допълнителни , изхарчих ги и трите за 2 дни...
Сега съм на работа и през тела е тегло като се прибера ще пиша еднс темичка каква схема му изиграх.

не. не работя с Астра, а със Sol 5.6 и въпреки това ми трябват всичките токени на света за всички времена за да ми стигнат за идеите и разработките ми :-)

Колко токена на секудна вдига сол-а докато работиш ?

При мен в началото беше същото — седмичните/допълнителните лимити на Codex можех да ги стопя за 1–2 дни. После обаче промених изцяло начина, по който му подавам работа.
Направих си нещо като малка AI инженерна структура с различни роли. Имам нормален ChatGPT чат, в който се ражда идеята и я обсъждам свободно. След това имам AI Workshop, където идеята се разработва технически, проверяват се варианти, архитектура, тестове и т.н. След него имам Control Room/координатор, който вече не праща целия този роман на Codex, а го компилира до много кратка и строго ограничена задача.
Направихме си собствен строг протокол за подаване на задачите. Codex получава нещо от типа:
TARGET → TASK → REUSE → PROTECT → NO_CHANGE → ACTION → TEST → OUTPUT → STOP
Тоест му казвам точно къде да работи, какво да направи, какво вече съществува и трябва да използва, какво няма право да пипа, как да го тества, какво точно да ми върне и след това STOP. Няма „разгледай проекта и измисли решение“, няма безцелно обикаляне из repository-то и няма архитектурни размишления от Codex.
Най-важното правило, че дългото мислене и дискусията не се подават на implementation агента. До него стига само финалният execution contract.
Ефектът при мен се оказа огромен. За да дам някаква представа за мащаба — последният batch беше около 8 отделни задачи, не някакви дребни промени по 5 реда. Грубо говорим за задачи от порядъка на десетки до няколкостотин реда код всяка, плюс тестове, помощни функции и интеграция. Общо вероятно над 1000 реда нов/променен код, като по-важното е, че всяка задача първо мина отделно през shadow имплементация и тест, после всичките заедно през общ тест, а накрая през интеграция в основния pipeline и повторна верификация. Целият този цикъл ми изяде под 15% от Codex лимита. Преди няколко неудачно формулирани/discovery-heavy задачи можеха да изгорят огромна част от него.
Не твърдя, че съм открил топлата вода — има хора, които професионално се занимават с agent orchestration и prompt optimization. Просто при реална разработка стигнах до работещ за мен вариант: не карам най-скъпия implementation агент едновременно да разбира проблема, да проектира решението и да го изпълнява. Другите агенти подготвят работата, а Codex получава малка, еднозначна и проверима задача.
Така в момента седмичният лимит ми стига несравнимо повече. Даже започнах да събирам статистика, защото искам да оптимизирам системата още — не по усещане, а според реално изразходвани tokens/quota спрямо свършена и проверена работа.

Ето пример:
Mode: Token conservation. No long reasoning. No extra architecture discussion. Do the task and report only facts.

MODE=STRICT
TARGET=src/session_monitor.py
TASK=Add stale-session detection.

REUSE=existing SessionState + timestamp helper.
PROTECT=current API/schema/lifecycle.
NO_CHANGE=no dependencies, refactor, cleanup, or unrelated files.

ACTION=
- store last valid update time
- STALE after >5s
- ACTIVE on next valid update
- expose via existing snapshot

TEST=ACTIVE → STALE → ACTIVE; existing tests PASS.

OUTPUT=RESULT; FILES_CHANGED; TESTS; FACTS; BLOCKER.
STOP

Това вече е почти целият prompt. Преди него други агенти са свършили анализа и са решили какво трябва да се направи. Codex не получава историята на проблема и не го карам тепърва да проектира решение. Получава малък execution contract и го изпълнява.
При по-сложна задача добавям само необходимите INPUT, CHECK, конкретни acceptance criteria и евентуално точните зависимости. Не раздувам prompt-а превантивно с информация, която Codex може изобщо да не използва.
Реално стигнах до принципа: не оптимизирам колко малко думи пиша, а колко малко неопределеност оставям на агента.

При мен в началото беше същото — седмичните/допълнителните лимити на Codex можех да ги стопя за 1–2 дни. После обаче промених изцяло начина, по който му подавам работа.
Направих си нещо като малка AI инженерна структура с различни роли. Имам нормален ChatGPT чат, в който се ражда идеята и я обсъждам свободно. След това имам AI Workshop, където идеята се разработва технически, проверяват се варианти, архитектура, тестове и т.н. След него имам Control Room/координатор, който вече не праща целия този роман на Codex, а го компилира до много кратка и строго ограничена задача.
Направихме си собствен строг протокол за подаване на задачите. Codex получава нещо от типа:
TARGET → TASK → REUSE → PROTECT → NO_CHANGE → ACTION → TEST → OUTPUT → STOP
Тоест му казвам точно къде да работи, какво да направи, какво вече съществува и трябва да използва, какво няма право да пипа, как да го тества, какво точно да ми върне и след това STOP. Няма „разгледай проекта и измисли решение“, няма безцелно обикаляне из repository-то и няма архитектурни размишления от Codex.
Най-важното правило, че дългото мислене и дискусията не се подават на implementation агента. До него стига само финалният execution contract.
Ефектът при мен се оказа огромен. За да дам някаква представа за мащаба — последният batch беше около 8 отделни задачи, не някакви дребни промени по 5 реда. Грубо говорим за задачи от порядъка на десетки до няколкостотин реда код всяка, плюс тестове, помощни функции и интеграция. Общо вероятно над 1000 реда нов/променен код, като по-важното е, че всяка задача първо мина отделно през shadow имплементация и тест, после всичките заедно през общ тест, а накрая през интеграция в основния pipeline и повторна верификация. Целият този цикъл ми изяде под 15% от Codex лимита. Преди няколко неудачно формулирани/discovery-heavy задачи можеха да изгорят огромна част от него.
Не твърдя, че съм открил топлата вода — има хора, които професионално се занимават с agent orchestration и prompt optimization. Просто при реална разработка стигнах до работещ за мен вариант: не карам най-скъпия implementation агент едновременно да разбира проблема, да проектира решението и да го изпълнява. Другите агенти подготвят работата, а Codex получава малка, еднозначна и проверима задача.
Така в момента седмичният лимит ми стига несравнимо повече. Даже започнах да събирам статистика, защото искам да оптимизирам системата още — не по усещане, а според реално изразходвани tokens/quota спрямо свършена и проверена работа.

Ето пример:
Mode: Token conservation. No long reasoning. No extra architecture discussion. Do the task and report only facts.

MODE=STRICT
TARGET=src/session_monitor.py
TASK=Add stale-session detection.

REUSE=existing SessionState + timestamp helper.
PROTECT=current API/schema/lifecycle.
NO_CHANGE=no dependencies, refactor, cleanup, or unrelated files.

ACTION=
- store last valid update time
- STALE after >5s
- ACTIVE on next valid update
- expose via existing snapshot

TEST=ACTIVE → STALE → ACTIVE; existing tests PASS.

OUTPUT=RESULT; FILES_CHANGED; TESTS; FACTS; BLOCKER.
STOP

Това вече е почти целият prompt. Преди него други агенти са свършили анализа и са решили какво трябва да се направи. Codex не получава историята на проблема и не го карам тепърва да проектира решение. Получава малък execution contract и го изпълнява.
При по-сложна задача добавям само необходимите INPUT, CHECK, конкретни acceptance criteria и евентуално точните зависимости. Не раздувам prompt-а превантивно с информация, която Codex може изобщо да не използва.
Реално стигнах до принципа: не оптимизирам колко малко думи пиша, а колко малко неопределеност оставям на агента.
аз не ползвам Codex за чат , и аз си пиша в класик чата с него и обсъждаме всичко все едно с жив човек говоря. След това когато класик чата ми даде пълни инструкции които да пусна в Codex го правя и Codex чете инструкциите и го прави. Това го научих от теб преди време да не хабя токени за обикновен чат

аз не ползвам Codex за чат , и аз си пиша в класик чата с него и обсъждаме всичко все едно с жив човек говоря. След това когато класик чата ми даде пълни инструкции които да пусна в Codex го правя и Codex чете инструкциите и го прави. Това го научих от теб преди време да не хабя токени за обикновен чат
Да, но дори когато правиш точно това, инструкциите, които ChatGPT генерира за Codex, могат да станат огромни. GPT естествено се опитва да бъде изчерпателен и един промпт лесно се превръща в няколко страници контекст, ограничения, обяснения и проверки. После Codex трябва да прочете и обработи всичко това. И след като веднъж с два промта ми свали лимита от 100 на 45 си викам тая няма да я бъде :) Даже може да предупреждаваш ChatGPT: Има толкова почасов лимит и толкова седмичен, промпта трябва да е стриктен и оптимзиран.

Да — това вече е потвърдено и от официалния OpenAI status, не е само оплакване в X.

На 9 септември OpenAI е публикувал incident точно за това: “Some Codex users may be experiencing unexpected usage limit resets.” Проблемът е бил разследван, идентифициран, приложен е mitigation и по-късно е отбелязан като resolved. OpenAI Status

И има още независими потребителски доклади със същия модел:

Така че онзи пост на BridgeMind не изглежда като измислица — съвпада с реален инцидент.

По-важното за теб е следното: ако твоят седмичен Codex лимит е изчезнал рязко, има реална вероятност да е бил засегнат от същия bug, а не просто да си го изхарчил нормално.

И още един детайл: OpenAI вече описва reset логиката така, че купеният/reset allowance започва нов 7-дневен период от първата заявка след reset. Имаше и специални Astra launch resets на 3, 4 и 7 септември. OpenAI Help Center

Това може да обясни защо в последните дни usage екранът е изглеждал по-хаотичен от обичайното.

Моят извод: не бих купувал допълнителни кредити веднага само защото usage внезапно е паднал на 0, ако спадът е станал нелогично бързо. Първо бих проверил дали quota-то се е възстановило след mitigation-а и бих запазил screenshot на Usage страницата.

Ако искаш, мога да ти помогна да сравним твоите реални часове на Codex работа с момента, в който лимитът изчезна, за да видим дали почти сигурно си бил засегнат от този incident.

Мога и да следя за нови Codex usage инциденти и да ти кажа, ако проблемът се появи пак.

нямам никаква идея , не съм го засичал
не пише ли някъде ? или аз понеже съм админ съм професионално увреден - на локала хвълям едно око на лога пуснат в терминала другите ги бенчмаркват от време на време ако го няма някъде написано

астрата върви с с около 33 токена на секунда ...

нещо се счупи една таблица тук

Последно редактирано:
Ето и малко реална статистика за начина, по който съм използвал Codex:

• 3,8 млрд. токена общо за 3 месеца откакто го ползвам
• 149,6 млн. токена в най-натоварения ден
• 380 Codex чата
• 176 изпълнения на skills
• 14 различни разгледани skills
• 84% от работата е на Medium structured reasoning
• Fast mode: не използвам
• Текуща серия: 21 дни
• Най-дълга серия: 42 дни

Най-използвани skills:

• lean-build — 43
• investigate-first — 27
• caveman — 22
• verify-and-stop — 20
• surgical-patch — 18

Само първите пет са 130 от общо 176 изпълнения.

Точно заради такъв обем започнах сериозно да оптимизирам как се подават задачите. При 3,8 млрд. токена дори малко подобрение в начина, по който агентът получава контекст, търси, разсъждава и изпълнява, вече има огромен кумулативен ефект.

И затова при мен схемата постепенно стана:

ChatGPT разговор/идея
→ AI Workshop
→ Control Room / координатор
→ компактен execution prompt
→ Codex
→ тест
→ PASS / FAIL / BLOCKED
→ STOP

Горе