CloudFlare

От: CloudFlare

Напротив, има логика в това натоварването на WordPress да се покачва когато се ползва CloudFlare. Причината е, че CloudFlare има множество сървъри и всеки от тези сървъри осъществява достъп до уеб сървъра, при което се товари компютъра, където се изпълнява уеб сървъра и СУБД.

Натоварването се увеличава още повече, ако CloudFlare е с настройка "Rocket loader/Prefetch", защото сървърите на CloudFlare натоварват сървъра дори и когато няма реални посетители на сайта.
 
От: CloudFlare

mod_expires няма нищо общо с CF, просто той кешира статичното съдържание

Не разбрах според теб mod_expires кешира ли нещо в действителност? Доколкото разбрах mod_expires само праща някакви хедъри, с които клиента (браузърът) може да се съобрази или може да не се съобрази (например ако потребителят натисне Ctrl+F5 би трябвало браузърът да изиска от сървъра ново копие на информацията, независимо от това, че съдържанието още не е експирясало*).

* Пак нова дума в българския език, цели 6 резултата за "експирясало" и 187 резултата за "експирясал".
 
От: CloudFlare

(не кеша на Apache, защото Apache няма кеш!).

Не си спомням да съм твърдял, че Apache има кеш. Само по себе си това би било безмислено, защото ако apache чете статичните файлове от кеш на сървъра все пак прави дискови операции, а всеки който си скубе косите с по-натоварен сървър знае, че голяма част от натоварването идва от I/O операциите, дори и да се ползват SAS или SSD дискове. Aко CF копира съдържанието от сървъра чрез http заявки и не игнорира хедърите на mod_expires значи може да се използват съвместно, въпреки че не съм запознат в детайли с начина на действие на CF, само знам че в конкретния случай, с който се боря в момента повече вреди, отколкото помага.
 
От: CloudFlare

А дали с mod_expire може да се зададе време за експирясване на динамично съдържание (WordPress), така че CloudFlare да се съобразява с тези настройки и да кешира точно така, както е записано в хедърите? Предполагам, че CloudFlare няма да кешира нищо, което не е със стандартно разширение за статично съдържание (тук са изброени такива файлови разширения), освен ако не се зададе в PageRules изрично да го кешира.
 
От: CloudFlare

Тц, той се отнася за static content-а. За динамично генерираното съдържание вече може да ти каже mlazarov. Той има сериозен опит в performance tweaking-а на WordPress.
 
Всъщност при достатъчно рам файловете не се четат винаги от диска, а често и от рамта, ако са често използвани.

Аз пак да питам - какъв е смисъла от кеширане на НЕ статично съдържание? Примерно някои се логнал, това се кешира и съдържанието се показва на други хора?
 
От: CloudFlare

В същност когато динамичното съдържание не се променя (т.е. всеки път php скриптовете връщат един и същ резултат), тогава има смисъл това "динамично" съдържание да се кешира.

Статичните .html файлове също не се кешират (ако няма настройки чрез PageRules).

CloudFlare caches the following types of static content:

css
js
jpg
jpeg
gif
ico
png
bmp
pict
csv
doc
pdf
pls
ppt
tif
tiff
eps
swf
midi
mid
ttf
eot
woff
svg
svgz
webp
 
Тогава:
1. оказваш на CF да кешира .html файлове
2. с mod_rewrite правиш всички страници, които могат да бъдат кеширани да се виждат като .html.

Така хем няма да кешира каквото не трябва, хем ще кешира каквото може.
 
От: CloudFlare

За новите сайтове започнах да правя кеш в .html файлове (след като редактирам php кода):

$ php filename.php > filename.html
$ php filename2.php > filename2.html
...

Така си спестявам изпълнението на PHP всеки път когато някой потребител посещава сайта.

Обаче старите сайтове са с .php файлове (адресите са домейн.com/страница.php) и не ми се занимава да променям имена на файловете (има връзки към тях и на търсачките може да не им хареса, че им сменям адресите, дори и да направя пренасочване 301).

Разбира се тези страници, където съдържанието се променя (shopping cart, contact us) си остават с php скриптове.
 

Горе