Cyrilic vs Latin URL

От: Cyrilic vs Latin URL

Ще обсъждаме с колегата повече по темата в Скайп, така че няма да ви пречим тук ;)
 
Последно редактирано:
От: Cyrilic vs Latin URL

Има разлика в резултатите в зависимост от това дали ключа е написан на лкатиница или на кирилица. Има и то сериозна разлика. На една и съща дума се класирам на коренно различни места, когато я изписвам на латиница и на кирилица, и това дори когато буквите отговарят на 100%, без изгъзици, транскрипции и тн бг-шльокавици
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Стефанов - Лично съм гледал виео материали където Мат Кът обяснява как трябва да си правим сайтовете натурални хората от кеф ще ги споделят и те сами ще поникнат - Слушай го и ще постигнеш много в живота.

В никакъв случай не бих си направил сайт с урлта на кирилица даже както днес писах в една друга тема даже е по добре да са натурални - както е написал по нагоре и странникът.

Сега и ще ви обясня защо вече никога не бих го направил на кирилица - От както от миналата година Г. почна да наказва сайтовете с прекалено много еднотипни анкори се наложи да почнат да се пускат и натурални линкове със самото урл - На някои места обаче като се пусне линк на кирилица се получават по няколко реда грозни символи отделно че на месата се чупи линка

http://www.ba.bg/хоби-и-градина/градина/градинска-декора%

Горният линк е произволен и реално е на три реда добре че форума все пак го е скъсил но въпреки това изглежда доволно грозно
От тагава гледна точка не бих използвал линкове на кирилица
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Може да се редуват различни урл от различни сайтове, които линкват основния. Относно това, че изглеждат грозно :cry: верно е много грозно. Повечето социалки не приемат линкове с толкова символи, така че почти винаги подобни се линкват от текстове
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Я сега в тази връзка да ви питам - когато ползваш някой сайт за скъсяване на линка реално ловиш ли линк или духаш супата
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Точно когато съм следвал инструкции на хора научили се от практика без да четат съм имал най-много проблеми. Аз не разчитам на мнения, а на факти. Ти ли знаеш по-добре или хората, които са отговорни за алгоритъма на Google? :wink:

Свободен си да имаш мнение разбира се :beer:

@miratrade ако е за бг ползвай кирилица.

Гледай си хостинга и не се занимавай със SEO въпроси, по-които нито имаш опит, нито си чел достатъчно ако обичаш. Това се отнася и за някои други, които виждам, че се изказват като експерти, а не са. Всеки има право на мнение, но не го пишете така, като сте последна инстанция и експерти.
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Не знам кое е по-доброто, защото ми е трудно да преценя, но споделен урл на български е просто потресаваща гледка. Настръхвам като видя такова нещо на 2-3 реда и за това си ги пускам на латиница.
 
От: Cyrilic vs Latin URL

От скромния ми опит главно с електронни магазини от има няма 7-8 години мога да твърдя че на Г му е през оная работа как е изписан адреса. Имаме магазини и на кирилица и на латиница, и се класират еднакво добре. Обаче, от около година насам залагаме само на латиницата, главно заради сайтовете дето не приемат линкове на кирилица. Отделно от това както и по-горе се спомена, доста от линковете на кирилица се чупят, изглеждат грозно, много са дълги.
Затова ползваме линкове само на латиница. А за слуха че гуглето обичал повече кирилицата, аз за тия 7-8 години така и не успях да го установя, затова и си караме на латиница.
Но в крайна сметка всеки си има мнение, и сам си решава какво и как да си прави нещата. :)
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Няма разлика.

Аз винаги правя урл на латиница, защото по добре хваща търсенията на латиница.

Нещо не си наясно с търсачките май :)

... и започва поредния епизод на филма "Вечния спор между практици и теоретици, между четящи и нечетящи".
Направих едно търсене, с две думи. Не знам колко е търсенето на тези две думи, но са хвърлени доста усилия в оптимизацията. Повечето сайтове са къстъм, с доста работа (пари) вложена в тях. Откъдето вадя заключението, че нишата е конкурентна.

1. Търсене с думи, изписани на кирилица:
- site1/година/месец/ден.html - Блогер;
- site2/index.php?page=8 ;
- site3/id_13_duma1_duma2 ;
- site4/product/?product_id=92-duma1 ;
- site5/Article.asp?ArticleId=5 ;
- site6/forum/index.php?topic=2.0 - SMF;
- site7/дума1-дума2 ;
- site8.wordpress.com/година/месец/дата/дума1-дума2 - Wordpress;
- site9/дума1-дума2-drugaduma.html :shock: (кирилица + латиница в url) ;
- site9/дума1-дума2-search.html *

2. Търсене с думи, изписани на латиница:
- site1
- site5
- site2
- site6
- site3
- site7
- site8
- site4
- site42 ! (дума1-дума2) от четвърта страница на първа
- site33 ! ( url с думи на латиница, като в него липсват търсените думи) от трета страница на първа.

Вижда се, че първите осем сайта са си първи осем сайта. Както при търсене с изписване на кирилица, така и при търсене с изписване на латиница. Като url-тата са от всякакъв тип. Дори има форум на SMF CMS.

Не знам дали това доказва нещо, защото с единични примери може да се докаже всяко твърдение. Но сравняването на десет позиции все е някаква статистика.

* Това последното със search - с някакъв плъгин ли се прави?

Добавка:
Ползвам адреси на латиница. Причините са изброени от колегите преди мен.
 
Последно редактирано:
От: Cyrilic vs Latin URL

Не забравяйте че гуго винаги ви поправя и ви вади директно резултата като кирилица. Например пишете pokrivi и той ви поправя на покриви. Вие може да си настоявате за pokrivi, но потребителят предпочита покриви :wink: Разбира се не навсякъде има големи разминавания в транскрипцията, но аз имам едно търсене с 2млн резултата и повярвайте търсенето на кирилица ме вади на 20-та страница, а търсенето на латиница на втора. Който твърди, че няма разлика от търсенето по ключове на латиница и кирилица при класирането на същите, значи наистина има много слаби наблюдения :)
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Според мен на латиница е по-добре, всякакво преобразуване на символите, за да станат четими за гугъл влияе негативно.
 
От: Cyrilic vs Latin URL

Най-често слагам URL-тата на латиница. Че е някакъв фактор това за SEO - така е, но според мен не чак толкова важен и ми е по-важно като се копира URL-то някъде, да не излизат стотици символи, както става като е на кирилица.
 

Горе