Dropshipping в САЩ

mastership

New Member
Здравейте, дропшипъри. Имам няколко въпросчета относно dropshipping в САЩ, но пребивавайки в България.

Прочетох няколко теми, в които се обсъжда точно осчетоводяването и като цяло тази легална страна на нещата. Но, някои теми са стари, а през 2014 законът за онлайн търговия се е променил малко.
Главният ми въпрос е как точно трябва да се регистрира фирмата в България, за да мога законно да продавам стока в САЩ? Стоката сама по себе си не идва само от САЩ, а и от други държави (например Корея).

Чел съм и в чуждестранни форуми, хората твърдят, че трябва да имам EIN номер, но такъв може да се издаде само в САЩ. От закона за електронна търговия не става напълно ясно какви са изискванията за такъв тип дейност. Доколкото разбрах, там се констатира, че за да продаваш стока в определена държава, трябва фирмата ти да е регистрирана в самата държава или нещо от този род, което не може да е напълно така.

Освен в САЩ, какъв е начина да си правя worldwide дропшипинг и как точно да подходя в такъв случай?

Някой ако се е занимавал с dropshipping конкретно в САЩ или в световен мащаб и знае как стоят нещата, ще съм му благодарен да сподели.
 
От: Dropshipping в САЩ

Фирмата ти трябва да е в регистрирана в САЩ.
Действаш съобразно тяхното законодателство.
 
От: Dropshipping в САЩ

Едно време ти искаха такива регистрации единствено, ако стоката ти се държи на склад в държавата/щата. Тогава си задължен и да плащаш данъци там, като беше много сложно, защото трябва да се регистрираш в НАП-а на всеки щат от който имаш клиент и да плащаш данък там :)
 
От: Dropshipping в САЩ

Благодаря за отговорите, но в крайна сметка не ми стана ясно това, което каза Noke дали наистина е така? Според теб, redrum, няма да имам проблеми ако стоката ми е например от Европа или Азия? Как точно стоят нещата в днешно време?
 
От: Dropshipping в САЩ

Благодаря за отговорите, но в крайна сметка не ми стана ясно това, което каза Noke дали наистина е така? Според теб, redrum, няма да имам проблеми ако стоката ми е например от Европа или Азия? Как точно стоят нещата в днешно време?
Няма логика да има проблем, след като дефакто ти не изпращаш нищо. Изпраща го друг. Твоето е един вид рекламна услуга, за която взимаш комисионна. Ако трябваше да се регистрират всички там, то милионите китайци, които продават ибей какво правят? Но няма как да съм 100% сигурен, след като не съм се интересувал скоро от дропшипинг в щатите.
 
От: Dropshipping в САЩ

Бъркате дропшипинг с афилиейт.
Едното предполага доста по-интимни взаимоотношения продавач <-> доставчик.

Гууд лък сериозен бизнесмен в САЩ да влезе в такъв тип договорки с произволен гащник от екзотична страна.
 
От: От: Dropshipping в САЩ

Бъркате дропшипинг с афилиейт.
Едното предполага доста по-интимни взаимоотношения продавач <-> доставчик.

Гууд лък сериозен бизнесмен в САЩ да влезе в такъв тип договорки с произволен гащник от екзотична страна.
Човекът каза, че доставчиците му са и азиатци. Иначе, ако иска да бачка с американски склад си прав.
 
От: Dropshipping в САЩ

Пределно ясно е, че афилиейт е нещо съвсем различно от дропшипинг. Но идеята е точно в това, че аз дори нямам собствен склад в Америка, а само препродавам. Напълно съгласен съм, че някой със голям, сериозен бизнес не би се захванал с някакъв дропшипър с 0 продажби и то от България. Но в моя случай не става въпрос да препродавам стока на Nike или Adidas с директен контакт към компаниите, а на някакви по-малки бизнес owner-и. Вече съм се свързал с около 4, които са навити да работят с мен (двама са от САЩ), а дори не съм регистрирал фирма и т.н, даже не са питали, което и на мен ми е странно.
 
От: От: Dropshipping в САЩ

"Не прави непоискано добро. То задължително ще ти бъде заплатено със зло"

6-ти Вселенски закон
 
Последно редактирано:
От: От: От: Dropshipping в САЩ

Сигурен ли си, че тази информация е коректна в случай, че нямам инвентар в Америка? На някои места съм чел, че само при притежаване на склад е нужна такава голяма процедура. Аз съм почти сигурен, че трябва да мога да се легитимирам с някаква регистрирана фирма, но например изваждането на EIN може да се случи само в САЩ, или с някаква компания посредник като stripe (което излиза скъпо). Честно казано, не мисля, че много от дропшипърите реално минават през тази цялата процедура, за да продават на американския пазар.

P.S.: Чак сега видях, че последното мнение на колегата е някакъв спам, но моят въпрос си остава.
 
От: Dropshipping в САЩ

Здравей mastership ,аз също съм начинаещ в твоето начинание . От това което съм изчел по темата мога да ти споделя мое мнение по конкретният ти въпрос - нямаш нужда от фирма в БГ с която да продаваш в САЩ . Евентуално ще имаш нужда от фирма БГ за да си декларираш доходите , но това е съвсем друга тема с която аз не съм се запознал още. Мое лично решение за към момента е , че докато доходите не станат постоянни и прилични - няма да се замислям изобщо за данъчно облагане. Тук е момента може би да спомена че съм работещ на трудов договор и всъщност съм осигурен по някаква линия. Кратко запитване до мой познат счетоводител показа следният отговор : " Колко правиш?...100-200-300-400....? Не се занимавай с глупости , могат да те хванат само ако банката те докладва за съмнителни операции и ти направят ревизия на частно лице. Това няма да се случи или ще си 1 на 10000 понеже от НАП не могат да оправят фирмите още " . При развитие на начинанието ми в по-сериозни цифри ще търся професионална грижа от счетоводител запознат с тези въпроси .Има такива.
Относно регистрирането на фирма в САЩ - трудна и скъпа работа , да не кажа невъзможна . Имаш шанс ако имаш познат там да направите комбина , но това поставя много други условности.
Освен че съм нов в дроп шипинга съм нов и във форума , така че моля да ме извините ако има писани теми по мнението което изказах . Нека ако има по-опитни колеги да ме коригират за нещо когато не съм прав . Темата ми е интересна и мога да пиша още доста но по-късно .
 
От: Dropshipping в САЩ

Благодаря ти много, batyo. В крайна сметка, и аз с леки допитвания стигнах до решението, че на начален етап няма нужда от фирма. Ако лицето (дропшипъра) започне да прави по-сериозни доходи (няколко хиляди месечно например), тогава вече е задължително създаването на фирма, но тогава това е най-малкият проблем.
 
От: Dropshipping в САЩ

Аз знам ,че е най-добре за начало да се работи в английския ебаи и амазон
 
Здравейте!
Като начинаещ бих искал да попитам относно няколко важни и неясни за мен неща:
1. С оригинален български billing address как мога да дропшипвам от и за САЩ (например от Walmart), па макар и да продавам само за US в eBay?
Смущава ме, че каквото и да продавам, винаги си ми показва From Bulgaria. Ако американски потребител реши да закупи от мен стока, как би го сторил като прочете местонахождението ми? А и ако все пак закупи стоката, която съм копирал от Walmart, как да уточня в аукциона си, че продуктът се намира в US, нищо че по подразбиране съм с Item Location: Bulgaria ?
И наистина, ако купувачът е закупил от мен даден продукт, няма ли да е смущаващо (поне за него) да види при получаването, че всъщност е от Walmart, а не от мен?
2. В този смисъл, трябва ли да имам US адрес? Колебая се относно фалшивите генерирани US адреси - ако си направя и въведа такъв, няма ли в даден момент да ме усетят и да блокират акаунта ми там?
3. Да речем, че избирам продукт над $50 от Walmart с Free shipping и го листвам в моя eBay.
В Add shipping details - U.S. Shipping слагам отметка на Free Shipping, но от Services коя услуга да избера?
Сложих Standard Shipping (1 to 5 business days), но впоследствие при прегледа на листинга ми виждам, че показва Estimated within 14-26 business days, явно понеже малко по-горе си отчита Item location: Bulgaria и системата го тълкува като пратка оттук до US. Американският купувач като види това, нали се сещате кога ще закупи?!?
Как се решава този проблем - системата да отчете Free Shipping 1 to 5 days или подобно?

Предварително благодаря на всеки отзовал се с отговор и помощ относно неяснотите ми!
 
Здравей, можеш, но тогава става малко по-сложно и повярва ми - конверсията ти е една никаква. Представи си как някой американец купува нещо от БГ? Ако питаш мен, тамошна фирма, контролирана от тук си е по-добре като вариант. Фирма от тук да продава там....абе не е невъзможно, но ще усетиш, че има разлика голяма.

Трябва ти агент, който да ти регистрира фирма, да ти отвори банкова сметка и да ти я поддържа на годишна база, а ти да му пращаш от време на време документи, както и те ти препращат поща, ако има към адреса ти. И да, ще имаш адрес - физически. Тази услуга от много време е супер актуална и желана точно при такива случаи. Не се опитай с фалшиви адреси и каквото и да. Все пак лесно може да се провери и ти отива бизнеса на въздуха, а и да знаеш, че американците за разлика от тукашните мрънкачи много по-лесно стигат до това да те изтъркат, ако някой се оплачи от теб, ако не се разбереш....това е в случай, че им се занимава де, ако разберат от къде си.

Колкото за дропшипинга между двата сайта, тук не мога да ти помогна много. Ако някой има опит да сподели, до където съм компетентен давам съвет. ;)
 
Благодаря за отговорите, Blinky! Но нима всеки тук в БГ, занимаващ се с дропшипинг в US, го прави с фирми, агенти и т.н.?
Всичко това задължително ли е за частно лице, а не фирма?!?
 
Не знам кой как го прави, казвам само как е редно. Все пак осъществяваш търговия нали? Това искаме, не искаме е обвързано с някакъв тип бизнес дейност и от там си е обект на данъци и прочие. Моите наблюдения показва, че на практика трудно се издържат разходите, ако си през фирма, за това започваш без, но пък крие известен риск. Важното е едно - като се засилиш да позволиш да останеш частно лице. ;)
 
Не ти трябва фирма да започнеш да правиш дропшипинг ти до коколкото разбрах искаш да я промотиаш стоката и нямаш в наличност,действай и аз скоро започвам .
 
Здравейте!
Като начинаещ бих искал да попитам относно няколко важни и неясни за мен неща:
1 Оставяш си registration address адресът на който живееш а за primary shipping address слагаш хамерикански. Относно кашона на него няма да има логото на walmart ако регистрираш wedding registry и всяка пратена стока я пускаш през същото като gift,
макар че съм имал случаи клиенти да ми пишат че са намерили стоката си в кашон на walmart :) явно по някога не действа wedding-a.
3 Няма нужда продукта да е над $50 просто си регистрираш shipping pass и продаваш само стока която е със shipping pass, по този начин имаш безплатна доставка под $50 за един месец, след това нов акаунт защото няма да ти позволят да си платиш shipping pass-a (както prime by amazon)
2 Според мен не трябва да се притесняваш за фалшивият адрес а за пейпал, след ти блокират сметката за верификация и по телефона ти кажат че ако продължиш с дропшипинга ще получиш големият банан, който е от блокирана сметка за няколко месеца до спиране на акаунта защото за тях дропшипинга е рисков бизнес и още един куп неща които така и не запомних :) но успешно ме отказаха (и не само мен) от дропшипинг модела walmart/amazon и тнт. - ebay.
 

Горе