Google Analytics - да се ползва или не?

Stoyan Dimitrov

New Member
Здравейте, напоследък си ровя в сайтовете и търся неща, които бих могъл да премахна, за да забързам тяхното зареждане. Стигнах до Google Analytics, а информацията, която намирам в интернет е доста противоречива.

Някои казват, че е добре да се ползва, тъй като може да се следи подробно user-experience, като по този начин да знаем кои страници се посещават и върху кои е нужна повече работа.

Други, обаче, казват, че е лоша идея да се използва Analytics, ако например имаме сайтове с висок Bounce Rate. Смята се, че гугъл поставя на по-ниски позиции в СЕРПА сайтове, които имат висок баунс рейт.

Какво е вашето мнение?

В момента използвам GA + Tyxo, но се замислям да ги премахна и двете, а за статистики да инсталирам Piwik. Някой има ли впечатления спрямо Piwik?
 
От: Google Analytics - да се ползва или не?

Аз бих ти препоръчал да махнеш това недоразумение - тиксото. Колкото до Аналитикса, това си зависи само и единствено от твоите умения. Направи хубав сайт и ще имаш ниско отпадане и Гугъл ще те уважава. Направи лош сайт и после като си нямаш работа, го поправяй като луд.
Колкото до това, дали Аналитикса влияе на зареждането на сайта - до колкото знам не оказва влияние. И също така не е вярно, че като нямаш Аналитикс, Гугъл няма да знае за сайта ти - има си други начини да получава информация за сайт, даже и да няма аналитикс в него!
 
От: Google Analytics - да се ползва или не?

Не съм имал проблеми с Google Analytics. Дори не съм търсил алтернатива. Не мисля, че има някакво значение какво използваш. Казвам го, защото често пъти първо пиша съдържанието в сайтовете и после добавям Analytics и другите "екстри". Никога не съм виждал разлика в класирането преди и след като добавя GA. А пък данните, които можеш да събереш с него са незаменими.
 
  • Like
Реакции: Brad
От: Google Analytics - да се ползва или не?

GA ти дава мног одетайлна информация за трафика ти. естествено ти я имаш и в awstat ама там е толкова сурова и е с ботовете.

вярно е че гугъл отчита баунса, но е мит че аналитикса вреди в това отношение - гугъла отчита баунса главно през собствената си стърсачка - търся нещо - идвам на сайта ти - бия бек бутона и се връщам на резулаттите от търсене - има няма аналитикс това се вижда. ползвай си аналитикса. за тиксото - това е аматьорска работа - да готино е д агледаш как мърдат наживо като имаш трафик ама в общи линии само за това става.
 
От: Google Analytics - да се ползва или не?

пивика е много добър, но при голям трафик товари сървъра допълнително. имах - махнах го въпреки че действително ми харесваше
 
От: Google Analytics - да се ползва или не?

аз не знам за по-надежден инструмент за следене на трафика и поведението на посетителите от GA. Освен това има толкова ценни опции от маркетингова гледна точка, че .. ама вие си знаете де. Ако сайта е добър, баунс рейта ще е нисък - всичко до 30-35 % е перфектно. Дори да оказва влияние - евала, ако не предизвиква интерес за потребителите, нормално - да се бута назад. При баунс рейт 70-80% да кажем, за какво да е на 1 страница - нито уебмастъра печели от нулеви посещения, нито потребителя. Все пак не мисля, че оказва значимо влияние за позициите.
 
От: Google Analytics - да се ползва или не?

Ползвай само GA. Те имат асинхронно зареждане, което до колкото разбрах означава, че не ти бавят сайта. А Piwik ще товари твоя хостинг.
 
От: Google Analytics - да се ползва или не?

Ползвам Piwik от години и мога да споделя, че вече не товари толкова много хоста, както беше преди време. Ползвам и GA на други сайтове, но за мене Piwik си остава любим - просто ми дава много по-полезна информация от GA, заради възможностите за къстамизация на началния екран и многото полезни джаджи, които могат да се наредят на него.
 
  • Like
Реакции: CTAH

Горе