Google Consent Mode v2?

Здравейте, колеги!

Мъча се от няколко дни да настроя на едно сайтче Consent Mode v2 без плъгини и без CMP, тоест напълно и 100% безплатно. Ама ми се струва, че все удрям греда.

Може ли някои да сподели статия или някакъв адекватен ресурс, който сте ползвали, за настройка на Consent Mode v2. Единственото ми условие е да не се ползва шаблона на Google Ads, тъй като не съм рекламодател и доколкото разбирам това не е достъпно за мен.

Благодаря предварително.

Благодаря!

Нещо обаче явно ми обягва. Този урок го следих стъпка по стъпка и пак накрая ga бискитите си се лепват още преди да се появи банера. И без оглед на избора - отказ или приемане на бисквитите, едни и същи се закачат.

Вярно, че са само 4 - две на Гугъл, една за банера и една за един попъп, ама все пак... Не би ли трябвало да не се закачат?

Също така разните тестъри дали сайта comply-ва с GCM v2 ми казват, че отговора е не...

Благодаря!

Нещо обаче явно ми обягва. Този урок го следих стъпка по стъпка и пак накрая ga бискитите си се лепват още преди да се появи банера. И без оглед на избора - отказ или приемане на бисквитите, едни и същи се закачат.

Вярно, че са само 4 - две на Гугъл, една за банера и една за един попъп, ама все пак... Не би ли трябвало да не се закачат?

Също така разните тестъри дали сайта comply-ва с GCM v2 ми казват, че отговора е не...
Най-вероятно проблемът не е в самия Consent Mode, а в начина, по който се зарежда Google Tag.

Consent Mode v2 не блокира автоматично бисквитките. Ако <span>gtag.js</span> или Google Tag Manager се зареждат преди да зададеш <span>consent default</span> със стойности <span>denied</span>, те могат да създадат бисквитки още преди потребителят да е избрал.

Правилната последователност е:

Първо се изпраща <span>gtag('consent', 'default', {... denied ...})</span>.
След това се зарежда Google Tag.
Едва след избор "Приемам" се изпраща <span>gtag('consent', 'update', {... granted ...})</span>.

Ако искаш изобщо да няма GA бисквитки преди съгласие, само Consent Mode често не е достатъчен. Нужно е и реално блокиране на Analytics/Ads скриптовете до момента на съгласие (или използване на режим, при който те не се изпълняват преди избора).

За да се разбере какво точно се случва, дай линк към сайта. Така може да се види дали:

<span>gtag.js</span> се зарежда прекалено рано
<span>consent default</span> се изпълнява след него
някой друг скрипт (GTM, плъгин, тема и т.н.) създава бисквитките
Това обикновено се хваща за 2-3 минути с DevTools

Последно редактирано:

Горе