Prestashop или OpenCart

tipto

Active Member
Prestashop или OpenCart

Можели да споделите плюсове и минуси на двете системи.

С коя е по лесно да се следят и обработват поръчките, коя с по малко инвестиции предлага повече филтри и екстри и подобни неща.

Например Prestashop гледам идва с БГ превод а при OpenCart трябва да си го купиш.

Сигурно и двете системи си имат доста плюсове но коя би се държала по добре да кажем с около 1000 продукта.

Има стари теми от преди години но нещата се промениха доста.
 
Задай конкретни въпроси, който смяташ, че ще са важни за твоя нов интернет магазин, според твоите виждания.
Например:
1. Ще ми е нужен богат филтър по критерии
2. Сайта ще бъде на няколко езика
3. Платежни методи
4. Интеграция с куриерски фирми
5. Нужна ми е следната функционалност: …..
6. Бих желал визия, подобна на: ….. колко би струвала тема с подобна визия ….?
6 …
7 …
8 …

И по този начин би ти отговорил някой с конкретика който ползва и познава конкретна система.
Сега има вероятност всеки да хвали системата която ползва и да отрича безпочвено другата и то само защото не я познава в детайли.

Според мен и двете системи са изключително добре структурирани и с възможност за надграждане, както на визии, така и на функционалности и ако човек знае какво иска и как да го направи, с която и да е от тях, ще го постигне.
Ако до сега не си правил интернет магазин, ще ти е нужно много време докато натрупаш нужния опит да конфигурираш всяка една от посочените системи и създадеш добре изглеждащ магазин с нужната функционалност.
Не че е невъзможно, напротив, те така са направени, че всеки може да си сглоби стандартен интернет магазин, но си иска натрупан опит за да има ефекта „Уау“, като краен резултат.

Успех!
 
Да кажем, че човек няма престава и от двете системи, с коя би се справил по лесно да вдигне магазин, да интегрира да кажем и с двете куриерски фирми, наложен платеж, магазина да е само на български, все неща за начинаещ.
 
Колега имам опит с 2-те CMS системи в няколко магазина. Работил съм с версий 1,хх; 2хх, 3хх на Opencart и 1,6xx; 1,7xx на Prestashop. Ще се постарая да ти опиша основните им предимства и недостатъци.

1-во и двете системи са изключително стъбилни, така че 1000-то продукта са минимално изискване, за да се закачиш към една от тях така да се каже. Иначе хващай Wordpress-a.

1. Opencart:

- Предимства:
Бърза, стъбилна, с лесен интерфейс. Има богат избор на модули, както за Frond-end-a, така и за админ панела. Изключително лесна за употреба, рядко има крашове по темата или при добавяне на модул. Държи се без никакво забиване дори при над 6к качени продукта. Откъм разходи също е добре. Доста от модулите са безплатни, а тези, които са платени са в голяма степен на символични цени в сравнение с повечето други CMS системи. По принцип държат малък пазарен дял (около 1-1,5% мисля), но в БГ е много използвана система, което е предимство, защото при нужда няма да ти е трудно да намериш някой специалист да ти оправи евентуален краш.

- Недостатъци:
Почти не се сещам. На някои от по-старите версии имаше леки "козметични" дефекти по дизайна. Имал съм случаи неактивни продукти да се появяват в сайта, въпреки че са "Disable", проблеми при премахване на продукт от количка и така нататък. Не е болка за умиране, тъй като кода се оправя лесно, а и както ти споменах има достатъчно запознати със системата, които могат да ти свършат работа. Основния недостатък, ако мога така да го нарека е, че напоследък системата е малко занимарена, така да се каже. Няма кой знае какви подобрения и се говори. че скоро време ще бъде закупена от по-голяма компания, но за сега това са само спекулации.

Между другото преводи на БГ език си има, повечето от модулите са безплатни.


2. Prestashop:

- Предимства:
Също бърза и стъбилна. В по-старите версии (поне на мен) ориентацията по админ панела за някои манипулации, които определено няма да правиш всеки ден ми се струваха малко "забутани" или с други думи интерфейса не беше чак толкова интуитивен. След версия 1,6хх нещата са доста по-подредени и изгладени. Друго предимство на новата 1,7хх е че менюто за качването на продуктите е страшно улеснено. Предполага се, че там ще прекарваш по-голямата част от времето си, когато работиш по сайта, така че определено ще се справяш по-бързо с качването на продуктите. Единия от магазините, който поддържам в момента е с качени може би над 10к. продукта и всичко върви с лекота. Да не говорим, че съм работил и по такива с по 40к., така че по този параграф няма да имаш проблеми. С менюто се работи лесно, имам всякакви отчети, анализи и каквото се сетиш. Добавянето на модули е също много улеснено, както и тяхната настройка. Колкото до превода, за който спомена - да, в админ панела има опция за превод дори на всеки модул по отделно. Системата е лесна, стъбилна и доказала се многократно. По мои наблюдения напоследък в БГ започват да я използват все по-често. Пазарния дял е колкото на Opencart, така че да го кажем, че по "ранк" са на едно ниво.

- Недостатъци:
Оставам с впечатлението, че откъм разнообразие и предлагане на модули, системата е по-статична от Opencart. Другото, характерно за Prestashop е цената на темите и модулите. Французите работят в Евро, така да се каже и сравнение с Opencart, рядко можеш да намериш читава тема под 100 евра. Повечето от модулите също се заплащат като тук отново важи правилото - ако един модул на Opencart ти струва 30$, то на Prestashop ще започват от 50 евро. Като купуваш тема например, проучвай всяка подробост. Имал съм случаи платена (и то н е от най-евтините) тема по специфична ниша да бъде без възможност за линк към заглавния слайдер. С други думи картинките си вървят като на Слайдшоу, промоциите си текат, а клиента не може да кликне на тях, което е страшно нелогично или голямо недооглеждане от страна на разработчиците. Другите недостатъци, които съм срещал са били по-маловажни, така че няма да ги споменавам. Недостатък на системата също е (поне по мои наблюдения), че в БГ има по-малко специалисти, отколкото Opencart, така че ако се "захващаш" с нея е добре да премислиш точно какво ще ти е нужно (интерфейс, модули и т.н.), да сметнеш сумата и да намериш точния човек, който да ти "сглоби" и нареди всичко.


Общо взето това е. Постарах се да бъда максимално изчерпателен за да си направиш сметка при избора. Успех с начинанието!
 
Здравей,

Колегите хубаво са ти направили дисекция на възможностите и на двете системи,но при положение че нямаш опит с тях ще ти бъде трудно и с двете. То на думи обяснението звучи добре, но на практика ще се блъснеш челно с реалността. Това че са opensource и че са безплатни да ги свалиш и инсталираш е така, но менажирането им изисква познания които са извън цъкането по админ панела, и ако не си голям мераклия да работиш с тях ще се откажеш много бързо. Ако си решил да се занимаваш сериозно технически с настройване на тези систестеми добре, но ако си решил да се занимаваш с търговия основно а не с технократски работи по-добре намери човек който да ти свърши тази работа вместо теб а ти се концентрирай върху продуктите и маркетинга на магазина.
 
Последно редактирано:
най големия плюс на опън карт е програмисти, запознати със стистемата, които може да намериш да ти свършат работа.
Плюс и на двете системи са, че са писани на PHP и са с отворен код - всичко по тях може да се променя и редактира без проблем.
 
Prestashop или OpenCart

Можели да споделите плюсове и минуси на двете системи.

С коя е по лесно да се следят и обработват поръчките, коя с по малко инвестиции предлага повече филтри и екстри и подобни неща.

Например Prestashop гледам идва с БГ превод а при OpenCart трябва да си го купиш.

Сигурно и двете системи си имат доста плюсове но коя би се държала по добре да кажем с около 1000 продукта.

Има стари теми от преди години но нещата се промениха доста.
Мислил ли си да се насочиш към SaaS за магазина?
Звучи му като че ли няма ш опит все още, opensource системите изискват поне малко опит.
 
Да и аз бих препоръчал SaaS система, защото имат и support и когато искаш "Те това да застане точно те там :D" ще има кой да ти помогне.
 
Мислил ли си да се насочиш към SaaS за магазина?
Звучи му като че ли няма ш опит все още, opensource системите изискват поне малко опит.
Така е. Колкото по-голям контрол имаш над нещата, толкова повече опции имаш, съответно повече познания са нужни, за да си изпълниш желанията. Саас е малко друга бира. Там ще ти е по лесно, но и по спънато. Едното за сметка на другото е винаги. ;)
 
Така е. Колкото по-голям контрол имаш над нещата, толкова повече опции имаш, съответно повече познания са нужни, за да си изпълниш желанията. Саас е малко друга бира. Там ще ти е по лесно, но и по спънато. Едното за сметка на другото е винаги. ;)
При SaaS системите е хубаво че има support който да тормозиш когато искаш определено нещо. Да сигурно ще ти кажат че точно това което искаш ще струва допълнителни пари,но иначе в другия случай сам да си ги правиш нещата отнема повече време и не е ясно дали ще можеш и да си го направиш когато си без опит. Другия вариант е без SaaS и да търсиш програмист които да ти направи цялото нещо,но от личен опит проблемите с това са че когато искаш нещо ново точно тоя човек с който си работил в момента е много зает или не му се занимава, почваш да търсиш друг той докато разгледа какво е правено и става дълга и широка.
 
Колегата @ecomm е прав. При Saas-а може да е малко по-скъпо, но поне ще можеш да бъдеш притенциозен като стара даскалка :D. Ако тръгнеш да се учиш сега на CMS-ите бизнеса ще изостане. Докато им научиш плюсове, минуси, начин на работа...че по някое време кое как да промениш...започваш да разглеждаш плитките води на HTML и CSS, защото програмерите за разлика от дюнерджийте кълцат по много месо. Имаме си примери във форума даже, но нека @John Galt изрази мнение.

После като ти се нареди сайта почваш да го мислиш за SEO-то. И там са касапи повечето и за разлика от програмистите, при SEO-то е малко като при покупка "на зелено". Плащаш и виждаш резултата след време (ако има такъв де). Един вид човека взе парите и каза "Ще видим".

Ако искаш да се фокусираш над бизнеса си (а така и трябва), поразгледай нещо от рода на Shopify или на Суперхосхинг системата, че гледам на банерите са все едни щастливи :D.
 

Горе