От: RSS към сателитка
Добре е да са и двете но трябва да се чете още. Мерси за съвета ще го обмисля още малко и тогава ще видя как да действам.
Да, най-добре е да и двете, но това става с много контент и индивидуални усилия за всеки един сателит. Каквото и да си говорим, за хубав трафик се иска добро развитие на всеки един по отделно. Не много, но да се отдели някакво по-сериозно внимание. Виждал съм мрежа от 5, както и от 30 сателити, които по нищо не отстъпват на главния сайт, говорейтки за контент, оптимизация и линкове към тях. Което ме наведе и на мисълта, че целта им е ясна, да хващат трафика, който се е "изплъзнал" на главния сайт. Това е повече от добра стратегия, тъй като какъвто и сайт да се направи, колкото и да е силен, не винаги хваща на 100% от целия трафик за генриците на главните си думички. Даже %-та е и по-нисък.
Но ако ще го правиш, нека ти препоръчам и тези въпросните сателити да са в пръстен всеки сочещ към главния сайт. Различните IP-та ще ти гаратират и по-добро позициониране. Важно е търсачките да има за какво да се хванат. Много зависи естествено и в на какъв пазар оперираш. На скоро един пич ми каза, искам да съм на световния онлайн пазар за дрехи. Казах му, че е силна конкуренцията и там се влиза с добре направен и оптимизиран сайт и мин. 5-6 сателита. Когато се целиш високо и искаш да отчупиш от пазарния дял, винаги се мисли и върху това колко силен трябва да си, естествено, за да знаеш колко % от него ще отхапеш.
Добрите стратеции се базират на това - прогнозиране, за да се знае на къде се отива, в рамките на какъв перион и какви ресурси ще са необходими за това.
Спомням си, че преди време писах са мини нета, като това не беше популярно като метод за офпейжд оптимизация, както и допълнително докарване на трафика. Сега го наричаме сателити, което е по-правилно. Но ако сателитите стигат по качество нивото на главния сайт, може да се говори и за мини нет.