----------=== SEO Тайнички ===-----------

Blinky

Owner
Как алгоритамът на търсачките работи на високо ниво?

Алгоритмите на търсачките, по натура са добре пазена тайна. Търсачките не дават подробности как работят. Ние знаем, Като SEO общност, обикновено каквото правят и как те индексират уеб страниците.

Бих казал, че повечето бот-базирани алгоритми са подробно заинтересувани в местоположението и честотата на ключовата дума на дадена страница. Това вероятно е най-фокусираната зона на алгоритамът. Всяка търсачка има установена точка на насищане с ключови думи, значейки че позволява на определен номер или процент ключови думи в даден блок от текс.

Важно е като SEO да се знае къде гъстотата на ключовата дума седи на страница. Това означава номера на ключови думи за страница или дадена тема. Ако имате страница, която продава радиа, ще искате да обясните това в съдържанието и да поговорите за предимствата да имаш радио. Но не искате да прекалявате и да нотруфите страницата с ключови думи, защото алгоритамът няма да го хареса въобще. Това не е SEO работа с ключови думи.

Също така ще спомена и воденето/идването на линкове от сходни сайтове. Не само гъстотата на ключовите думи е важно, доколкото алгоритамът е загрижен, но и това водене. Google е специално заинтересован в сайтове с линкове, или сайтове с входящи линкове. Тези линкове са по-важните за Google от изходящите. Не е само за входящите линкове, но и за такива от сходен с вашият сайт.

Какво са бяла шапка (white hat) и черна шапка (black hat) - SEO

В условията на оптимизация за търсачки, се говори за две различни техники и как да се изпълнят. Черната шака SEO е практика за използване на техники смятани за нелегални или неетични. Това включва използването на скри текст в сайта. Текста може да бъде прочетен от търачките, но е невидим за човешкото око. Това е пример за пренатруфане с ключови думи. Има и врати в страниците, които позволяват на посетителите да дойдан на сайта ви от една страница и тогава да бъдат тласнати към друга с продукта или услугата на нея - неща, които посетителя не иска да посети.

Бялата шапка е обратното на това - всъщност е етично SEO, което използва изградени SEO практики за издигне сайта в класирането. Бялата шапка е по-дългосъществуваща стратегия, а черната шапка може да бъде по-непосредствена.

Казваме "нелегално", но това е само думичка, или не.

"Нелегално" е силно отношения. Никога не бих заявил или препоръчал това компания да използва черната шапка SEO, но има и примери където могат да бъдат полезни. Зависи от каква е маркетинговата ти стратегия. Единственото предимство е че резултатите ще бъдат по-бързи. Ще забележим по-големи скоци в класирането на търсачките. Лошата страна е че вероятно ще бъдете хванати и баннати от търсачката. Няма да сте в листата им никога с този домейн. Това ще е пагубна загуба за вас и клиентите ви.

Какви техники да използвам за да вдигна страницата си?

Този въпрос е питан много пъти. Не всеки има бюджет за SEO, и всеки разбира от SEO на такова ниво. Мисля че главно е използването на общоприето чувство, да се приеме че търсачките са най-загрижени за уместно съдържание.

Всички големи търсачки - Google, MSN, Yahoo... - са специално заинтересувани в предоставянето на подходящо съдържание (текст). Така че ако предоствиш свежо съдържание на страницата си, подходящо и полезно за посетителите, всичко ще е ОК. Това звучи доста очевидно. Но все пак, когато започнеш да гледаш върху текста на главната страница и четеш за SEO перспектива, ти всъщност не осъзнаваш че правиш SEO.

От перспективата на съдържанието, препоръчвам ротиране на съдържанието и держенето му свеж. Може да бъде огромно повдигане за сайта ви в търсачките. Ще видите незабавен резултат ако го направите. Обикновенно предлагам да преобръщате съдържанието всеки месец и да продължите тази тенденция.

Какво за video, audio и images? Как се каталогизират? Използват ли се Тагове?

Туко-що отговорихме на въпроса. Там е доста диво. Тези формати са все още нови в условията на търсене. Google хваща video-тата. Интересно е да се види трафика генериран от това. И да трябват тагове за тях.

-----------------------------------------------------------------------------------
ВИЖ : Прости SEO Трикове
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
Да тази статия е за тези които искат да встъпят в дербите на SEO-то и да успеят да издигнат сайта си нависоко в търсачките без да се замислят.

Това е възможно, опита ни го казва.

Мерси за вниманието.
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
Да ни е жив и здрав Blinky да публикува такива качествени статии.
Жалкото е, че повечето "черно" оптимизирани сайтове не биват баннати. Още по-жалко е, че дори да ги баннат за 2-3 седмици ги връщат.

Разбирам да дадеш втори шанс на някой, който е сбъркал или се е изкушил да сложи някоя скрита думичка. Но за някой, който ми е скрил 1К текст на главната - не.

Много ясно, че щом го е направил пак ще го направи. Направо им се чудя на Google как им се занимава с такива.


http://www.axeny.com/ - Google, моля те индексирай това най накрая.
 
Мерси, бате. Много си прав за тези блек техники, там е повече нарочно отколкото без да искаш. А и търсачката е добър критерии, кога нещо по оптимизацията ти е извън правилата. Обикновено излиташ, или ако си "съгрешил" малко падаш с някоя друга позиция. Това което е бяла сео техника освен че е по-добре изглеждаща в очите на посетителя си е и дългосрочна инвестиция. Всички правейки я са добре толерирани от тези търсачки, винаги ще намират и добри линк партьори, готови да сменят някой друг линк с тях - защото са ценни като сайтове и отчасти водачи в своята индустрия.

cloxy, радвам се че влизаш тук често и даваш по някой друг много ценен пост, това прави наистина добро впечатление за нас, а и предполагам, че и клиентите ти са доволни, поне от това което чета от постовете ти.

Успехи и се надавам да се засичаме често по тези теми за SEO. :wink:
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
cloxy каза:
Да ни е жив и здрав Blinky да публикува такива качествени статии.
Жалкото е, че повечето "черно" оптимизирани сайтове не биват баннати. Още по-жалко е, че дори да ги баннат за 2-3 седмици ги връщат.

Разбирам да дадеш втори шанс на някой, който е сбъркал или се е изкушил да сложи някоя скрита думичка. Но за някой, който ми е скрил 1К текст на главната - не.

Много ясно, че щом го е направил пак ще го направи. Направо им се чудя на Google как им се занимава с такива.
А това че едно време и ти си ползвал такива техники вече си забравил???
 
Мерси за добавката бате, тук всяко инфо ще е добре дошло.
И аз тогава да кажа че фирми занимаващи се с SEO (големите), са в повечето случай експерти, които имат изградена стратегия за това за колко пари могат да ти докарат трафик от търсачките по рганик път. Правят ти ресърч, намират ти партьори и др. Този план се сменя при проняна на алгоритамът и в зависимост от това в колко конкурентна среда иска клиента да пробие до топ позиции. Но големите специалисти взимат големи пари и обикновено са предпочитани за изпълнението на някой проект. Всички те чербят знанията си от най-новото в тази индустрия (форуми, сайтове с обновяващя се информация, блгове и др.). Никой не знае как на 100% да успее, но тези експярти са обикновенно близо до това което търсачката си мисля, кой да класира по-добре. :wink:

Вие, приятели как мислите? Има ли нещо което пропускам, искам да дблагнеме върху White SEO. Мерси предварително. :wink:
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
Cloxy то повечето гурута в уайт сеото са пробвали техники от черната страна, но повечето са видяли че подбре да си добър в правилната насока по-дълго време дава резултат :), иначе какви ли не хора сме виждали направо сме смее ли от сърце какви шарлатани има в нета :)
 
Хехехе всички поне по един път сме пробвали нещо не чак толкова легално, но по-важно е че сме разбрали че не е правилно и сме се ориентирали в правилната посока.
 
cloxy каза:
Винаги ще се намери кой да те изпорти :twisted:

Наречето го експериментиране и толкова. И аз съм си играл, ама това е за тези които не разбират за какво става дума.
Така, че всичко което е White SEO си най-готиното нещо за набиране на трафик, винаги съм го препоръчвал и така ще си остане.

@cloxy бате, всички гурута, както каза arsenal са пробвали и от двете страни, черната страна само за да разберат какво е и бързо се отказват. Както си му е реда. Четенето и присъствието по сайтове/форуми с обновяваща се информация по темата е къде къде по-добре за това да се мисли и в преспектива за сайтчетата ти. :)
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
Мен веднъж преди около година ме бяха хванали да крия фрази в cloxy.com и ми писаха едновременно от Google и от Dmoz. Една вечер не съм спал, за да оправя всичко и от притеснения.

После един месец трепериш да ти простят и да не те махнат от SERP-a. Има някой, който ме издаде, но съм му благодарен, защото, ако се беше случило по-късно и ме бяха баннали щеше да е по-опасно.

Мислих си, че след като махнах скритото съдържание ще загубя позиции, но не стана така. Изобщо не мръднах в резултатите, което много ме учуди. Може би вече се бях утвърдил с ключовите думи.

Затова, ако ще криете текст, помислете дали си заслужава, дали не ви вреди на репутацията и дали изобщо ще доведе до някаква полза. Може смешно да звучи, но хората в днешно време дори не крият каквото трябва :p
 
Тази история е яко поучителна, наистина се е добре че не са те махнали и са те предопредили предварително преди да вземат генерални решения. А този който те е издал е някои от конкуренцията ти - някуде около теб в резултатите (най-вероятно си мисля).

Как се вижда от това, наистина е хубаво да си за доре направеното SEO, отколкото да се изгурми за някоя друга Black SEO техника, която може да те прецака, а въобще да не изтреля места нагоре в търсачките и по специално тези с много стриктни правила. :wink:

Накой да добави нещо от опита си или просто да сподели...
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
Преди няколко месеца засякох един образ (блек сео експерт) в един от големите уебмастърски форуми.... похвали се че тои и екипаму са се подговили да си вземат своето от търсачките като причинят сътресение в една от нишите. Имали над 300 (чисти - неизползвани преди с такава цел) нови и стари домеини, а новият им къстъм софтуер за генериране на богат на киурди текст бил "ниърли имосибъл то детект" Та по повод на темата тук, днес се разрових да открия неговите писания (отне ми 20 тина минути защото е минало бая време от тогава) и ко да видя едитнал си е хвалбата, явно номера не се е получил.....
 
преди повече от 6 месеца бях посканирал кода на cloxy поради съмнение от тъмна намеса , но не открих нищо нередно :) добре е сега като се сещаме за такива неща :) сетих се и за весела случка с теб cloxy гледам в директорията си някой добавил сайт за оптимизация цъкам и чета текст как бла бла бла и нещо от рода замислете се как попаднахте тук :) батенца радвам се че се надушихме и че споделяме инфо ,защото има един голям процент СЕО манияци които не искат да споделят нищо , даже се чудят как говоря за тия неща .Както има реклами sharing is good ... айде и споделяйте :!: :?: :lol:
 
Някои ги е страх да споделят да не би да им откраднат "тайните". Тайни няма, има някои тънкости, останалото е много работа и малка доза късмет :)

@ilianskim така или иначе спомена коя ти е директорията бате
 
Да тайната е в това колко и какво си чел и разбрал. Всичко друго е как да се каже късмет и упоритост. Няма някоя велика тайна която да ти прати сайта на челни позиции след разбирането и. Всичко е в това как се оправяш с този вид реклама. Много хора си мислят, че има една много голяма тайна, която я значт само най-добрите в тази сфера. Еми съмнявам се, че е така. Просто SEO гурутата са чели и четат най-новото, както и всеки ден пробват нещо ново и на база това преценяват кое се цени от търсачките за по-доброто им класиране на сайтовете.

Всичко което е необходимо е да се знае основата, да се преценяват възможностите и да се подбират правилите ресурси и т.н. - свързано с оптимизацията за търсачки. Има и неща, който се учат в движение - в процеса на SEO-то. Както се знае не всички са 100% SEO гурута, но всички са тругна натам и скоро ще станат едни от тях - това е сигурно. :wink:

Успехи.
-----------------------------------------------------------------
Internet Affiliate Marketing
 
Най-голямата тайна е, че трябва да отбираш и от програмиране, за да знаеш кое е възможно и кое не е. Поставяш се от страната на Гугъл и си мислиш 'ако исках да избера най-релевантните резултати какво щях да търся'. След това се поставяш от страната на хакера/спамера - 'след като знам какво търси търсачката, как мога да направя моето да изглежда по тоя начин'. След което отново се връщаш от страната на програмистите от Г. 'какво би направил хакера, за да излъже търсачката, че е релевантен за тази дума, и как бих могъл да го огранича'. Чертаеш три кръгови графики и т'ва, което не се препокрие е това, което трябва да правиш :)

Като цяло нещата са много прости. Знаем какво иска Гугъл и как може да се изчисли алгоритмично. Ако за вас са известни някои черни техники, можете да сте сигурни, че те са известни и за инженерите от Г. Голяма част от тях, обаче, не могат да се пресеят автоматично поради една или друга причина и точно тях ние ползваме. Повечето такива похвати са широкоизвестни, но обикновено чак след като някой ги е изцедил. Всичко е във въображението.
 

Горе