SMS Съобщения от Райфайзен Банк

Здравейте колеги.

Получавам поздравителни СМС-и от въпросната банка по случай големите празници, съобщенията са придружени със " Благодарим ви, че сте наш клиент " при което започнах да се замислям какво се случва. Нямам нищо общо със тази банка, дори не съм стъпвал във техен клон, а въпросните СМС-и си вървят.. но нито съм получавал писма че дължа нещо, нито обаждания.

Та.. въпросът ми е : Това някаква тяхна шмекерия ли ??

Питам предварително ако има друг подобен случай за да знам да отида и да ги взривя във техен клон, защото току виж имам някой друга сметка без да знам.

Благодаря предварително :)
 
И аз получих подобен СМС. Преди съм бил техен клиент, но отдавна взаимоотношенията ни са прекратени. Ако намерите начин да се откажа от подобен тип СМС, ще е супер! Не искам да блокирам номера от който идват защото там получавам други важни за мен съобщения.
 
Там е работата, че аз не съм бил техен клиент.

Минал съм през ОББ, КТБ ( RIP :D ) Та във момента съм клинет на ЦКБ от 3 години. Интересно ми е дали е просто някаква тяхна простотия, но надали ще пращат СМС-и ей така на хората, просто да им честитят, било то Коледа, било то Баба Марта.
 
Той поне е получил писмо, а аз поличавам смс-и със " Честита Баба Марта " ( Най-пресният ) и веднага след него " Благодарим ви, че сте наш клиент " а както казах вече не съм стъпвал във клон на тази банка никога. Майка ми имаше преди 7,8 години карта при тях.. но тя я закри.. пък за къв дедов аз ще получавам смс-и. Точно това че ми благодарят, че съм техен клиент ме притяснява, понеже е ясно във какви времена живеем и всичко е възможно, особено във България. Просто исках да знам дали има други такива подобни случай, без лицата да са клиенти на въпросната банка.

Само да кажа че смс-ите си вървят от поне 1 година, а писма за задължения и т.н. не съм получавал на адреса на който съм по ЛК.

Благодаря все пак. Ще видя кога ще намеря време и да ги видя какво ще ме излъжат във техен клон.
 
Да не е грешка в телефонния номер? По име ли се обръщат към теб, нещо друго има ли - номер, сметка или нещо такова. Може някой клиент на банката да е объркал нещо и да е дал без да иска твоя номер.
 
Ами не, няма имена, няма сметки, няма нищо.. само ми честитят даденият празник и ми благодарят че съм техен клиент.

Сега като се замисля, след като станах клиент на Мтел ми звъняха от доста банки за да търсят старият притежател на номера, някаква женица на която не помня дори името. Дали има някаква вероятност ако тя е била клиентка на Райфайзен.. и тея бауши да продължават да пращат смс-и въпреки че настоящият " притежател " така да го кажем на тел номера е друг, в случая аз.
 
Няма ли някакви закони за това нещо? Реално това е нежелано съобщение/спам.
 
Надали има какво да се направи, при положение че Мтел би трябвало да не дават ползвани номера на други хора, за да не стават такива неща. Предполагам е заради тази женица, щом и ти си получавал смс-и, въпреки, че си приключил взаимоотношенията си със тях. И двете страни са за брадва, Мтел от едната и тея от другата..
 
Във Виваком пък ми имат стар стационарен номер, закрит преди 15 години лично от мен, когато беше БТК, даже може и друго да е било - помни ли се. След това даже подмениха всички номера да не започват с еди коя си цифра, защото станаха много, а да се замени с друга. Та явно някоя компания като купи друга компания или по някаква друга схема те си споделят лична информация една на друга като администратори на лични данни. Нормално е, когато ти правят профил за коректен или не длъжник и използване на услуга също, има го и при застрахователите и навсякъде. Да питаш тоз или онзи, щото имаш връзка еди къде си, пък ти трябва инфо за еди що си. С пари в България всичко става. С право сме най-корумпираната държава, а информацията като такава не може да я опазим на почти ничие ниво, а в ерата на информационните технологии тя е водещ фактор, предимство и обратно - според как ще се използва.

И аз получих този sms от РФ, обаче поне знам за взаимоотношенията си с тях. Спомена, че майка ви е имала някоя сметка там преди години. Възможно ли е да е ползвала този номер /мобилен/ за договора си с тях тогава, защото примерно вие не сте имали навършени 18 години, а след това вие да сте си регистрирали номера на ваше име? Този номер през цялото време ли е бил от самото начало на ваше име?

И още един вариант :)
Някога ставали ли сте гарант на някой длъжник към въпросната банка, при което се попълва формулярче с вашите лични данни. Ако длъжникът е бил коректен и сте забравили, че сте били гарант, защото никой не ви е търси за погасяване на чужд кредит, то това не значи, че вие не сте били техен клиент в качеството си на гарантиращ.
 
Последно редактирано:
Подписах със Мтел преди две години и половина някъде.

Не съм ставал гарант на никой. Предполагам РФ пращат СМС на този номер, заради жената която го е ползвала преди това. Когато подписах, поне от 3,4 банки я търсиха, поне 4,5 месеца след като вече бях новият притежател на номера. Възможно е РФ да е била една от всичките или просто когато тя е вземала нещо от там да е дала този номер и калпавата им система да продължава да праща смс-и. Ще видя тази седмица да се разходя до най-близкият клон на РФ да проверя тази работа.
 

Горе