"Дължите такси по ваши дебитни карти" - честитка от Райфайзен Банк

Дискусията в 'Банки - Банкови Карти' стартирана от Websolut, Дек 21, 2016.

 1. Websolut

  Websolut Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 30, 2012
  Съобщения:
  2,741
  Харесвания:
  534
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Designer
  Място:
  Sofia, Bulgaria
  Не съм сигурен дали заглавието е съвсем подходящо, но ето в общи лини за какво става въпрос:

  Получих по пощата уведомление от Райфайзен банк, че дължа такси по дебитни карти, отидох в най-близкия клон на банката за да направя справка и се оказа, че имам две незакрити дебитни карти, за които съм забравил, че съществуват и не са ползвани 5-6 и повече години и по които са текли месечни такси в резултат на което се натрупала прилична сума.

  Разбирам, че грешката е моя от една страна, че не съм ги закрил тези карти след като не възнамерявам да ги ползвам, но стават пропуски особено след като човек има повече от една карта по някога е възможно да допусне такава грешка.

  Защо през цялото това време обаче не получих нито едно уведомително писмо или SMS от тази банка, телефонния номер ми е сменен, но адреса ми е непроменен?

  Защо след като не съм си взимал пластиките продължават да текат такси, такси за какво- такса въздух може би?

  Ясно ми е, че това е утвърдена практики на някой банки, защото така им изнася, но разгледано в чисто морален аспект , а и не само това не е нормално.

  Не е нормално да не получа и нито едно уведомление за този период и на края след 6 години да получа писмо, че дължа пари за услуга която не съм ползвал!

  Повечето хора ще кажат какъв морал търсиш в банка и ще ми се изсмеят в лицето, но в банката работят хора все пак и не всичко е само документи и законови положения.

  След като ми направиха предложение да ми бъдат опростени тези такси, при условие обаче, че възобновя договора си с тях и открия нова дебитна карта която да се ползва активно, ми стана ясно, че това е някаква маркетингова стратегия, не по дяволите, каква маркетингова стратегия това си е чисто изнудване.

  Когато техен служител ми предложи това първо ми стана смешно(уат да фак), а после се замислих, че това ми прилича на някакъв предколеден сюрприз изненада, не това е по-скоро някакъв тарикатски трик, който някак си не отива на сериозна банка.

  Резултата ми е ясен - или плащаш или откриваш сметка и ние ти опрощаваме таксите, което не е съвсем сигурно дали ще стане точно така, ясно ми е, че с банка, жена и полицай не се спори:)

  Но кажете ми как да открия сметка в банка от която вече ми се повдига?

  Другия вариант е да си платя таксите като послушно мишленце и да се прибера в дупчицата.

  В единия вариант съм мишок, а в другия стимулирам некоректните практики на банките, некоректно да, за мен това е некоректно.

  Бай Ганя ще каже: „да си имал акъл, като си забравил сега плащай да ти дойде акъла“


  Споделете, ако сте имали подобен проблем и как сте го решили.
   
  Последно редактирано: Дек 21, 2016
 2. pepo_999

  pepo_999 Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 29, 2012
  Съобщения:
  3,624
  Харесвания:
  178
  Точки:
  63
 3. бай Иван

  бай Иван Member

  Рег.:
  Ян 5, 2016
  Съобщения:
  73
  Харесвания:
  25
  Точки:
  18
  Аз получих същото писмо. Банката е Райфайзен. Не дължа нищо и нямам намерение да ходя. Това си е чиста проба измама. Няма как да ти вземат тези пари чрез съд и много добре го знаят. Жалко, че и аз не виждам шанс да ги осъдя, иначе с удоволствие бих го направил. Писмото не е препоръчано, пуснато е в пощенската ми кутия. Губят ме като клиент с тази предпразнична простотия.

  Пробвах се да кача прословутото писмо, ама дали успях ...
   

  Прикачени файлове:

  Последно редактирано: Дек 21, 2016
 4. Вискяр Градинаров

  Вискяр Градинаров Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 11, 2012
  Съобщения:
  3,861
  Харесвания:
  927
  Точки:
  113
  Професия:
  Артист в градината
  Място:
  Градина Вискяр
  Че това е лесно - откриваш, получаваш опрощение, и след НГ закриваш.
  Пресметни си разходите в двата случая.

  Добавка:
  Ако дължиш под 100 лв, законово никой не може да те барне. Само гледай да не надскочиш тази сума.
   
 5. Websolut

  Websolut Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 30, 2012
  Съобщения:
  2,741
  Харесвания:
  534
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Designer
  Място:
  Sofia, Bulgaria
  @бай Иван да за същата банка става въпрос, не я споменах умишлено и аз нямах намерение да ходя, но от чисто любопитство минах да видя за какво става въпрос.
  През цялото време служителката се хилеше все едно беше ударила две ракий, особено смешно и стана когато и казах, че това са някакви глупави номера и тогава каза, че видиш ли задълженията ми ще ги опростят, ако...
  Мен са ме загубили като клиент отдавана, а с това и завинаги.

  @Вискяр такса за откриване няма, но за закриване мисля, че имаше, те са го измислили да не са от вчера
  Сумата която дължа е над 100лв и то не е, че иам някакви задължения по кредит, това е такса, такса за какво не знам точно, при положение, че нито съм си взел пластиката, нито съм ползвал някаква тяхна услуга, просто съм забравил , че съществуват до вчера, предполагам, че подписваш някакъв договр за да ти бъде опростена сумата, схемата не съм я разнищил още;)

  Аман и от мобилни оператори и от банки!!!
   
  Последно редактирано: Дек 21, 2016
 6. angelovarna

  angelovarna Active Member

  Рег.:
  Юни 20, 2007
  Съобщения:
  503
  Харесвания:
  31
  Точки:
  28
  Място:
  Varna
  Както ти каза Вискяр - виж, ако те устройва, пусни една дебитка от промоционалните им. Ще ти излезе около 20-30лв за година. И след това иди и я закрий.
  Част от банките не закриват автоматично сметките на клиентите си (както Райфайзен, така и ПИБ). В резултат на това като салдото ти мине на минус, започват да се трупат и лихви върху сумите. Като картодържател/собственик на сметка си длъжен да си я следиш. Ако ми е изтекла Гражданската за колата, няма да пиля на полицая, че ме е спрял и глобил, нито пък ще ми се "повдига" от КАТ.
  Не съм чел, не съм питал като съм си отварял сметка в банката...в такъв случай, виновникът ще съм аз.
  Е, нормално е служителката да ти разкаже и за подробности като: какво става ако няма повече от Х месеца движение по сметката, какви са ти дневните и седмичните лимити за транзакции по сметката. Наскоро откривах сметка в банка **************************, за всички тези неща разпитвах.
  Служителката малко я мързеше да гледа, та накрая проверявахме заедно в системата им.

  Съветите "до 100лв ли са, не си прави труда" и "те са виновни, не ходи" са лоши. И в двата случая се трупат задължения, които в един момент ще бъдат потърсени.
   
 7. бай Иван

  бай Иван Member

  Рег.:
  Ян 5, 2016
  Съобщения:
  73
  Харесвания:
  25
  Точки:
  18
  Продължавам да твърдя, че въртят долни номерца.
  Моята дебитна карта е издадена 2006 г. за срок от 2 години. Не съм я подновявал. От 2008 г. досега са 8 години.
  Дори и да е имало някакви дължими такси /а съм сигурен, че няма/ те са погасени по давност. Въпреки това банката може да ги търси по съдебен ред,
  но няма да го направи.
  Ако обаче отидете сега и ги платите, после не може да си ги търсите като недължимо платени. Съдебната практика по чл. 55, ал. 2 ЗЗД -
  "Не може да иска връщане онзи, който съзнателно е изпълнил един свой нравствен дълг" е константна - платеното след изтичане на давността е дължимо платено, и не подлежи на връщане. Естествено, ако направите възражение за изтекла погасителна давност, ще отхвърлят иска на банката. Затова и не се пробват по съдебен ред, а с този гаден номер.
  Дори и да не платите нищо, със сключването на нов договор извършвате т.нар. "новация" - подновяване на задължението - чл. 107 ЗЗД.
  И банката видиш ли, прави голямо добро - отписва задължение, което между другото отдавна е отписала.
  Отдавна не бях виждал толкова евтин ганьовски тарикатлък.
   
 8. BurnX

  BurnX Well-Known Member

  Рег.:
  Март 21, 2010
  Съобщения:
  3,023
  Харесвания:
  428
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Принципно може да се разправяш , но дали си заслужава нервите и времето за 100тина лева нз.. Аз бих си платил , а в заглавието на темата да се сложи името на банката - така се губят клиенти. Аз имах проблеми с една банка , смених я с втора , сега съм на 3та - дотък доволен и затова продължавам 2ра или 3та година. Ако извъртят и те някой номер - банки много , парите навсякъде ги харесват.
   
 9. Websolut

  Websolut Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 30, 2012
  Съобщения:
  2,741
  Харесвания:
  534
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Designer
  Място:
  Sofia, Bulgaria
  Да и 5 лв да са пак си ги търсят кръвопийците на ясно съм, иначе колекторските фирми нямаше да имат работа, то ясно, че няма, да те съдят за 5 лв, но колкото да ти скъсат нервите, а и лихви както казваш си текат, законово няма начин.
  Част от банките закриват автоматично, но не и Рахфайзен Банк както се вижда, предполагам, че хиляди са получили такива новогодишни писамца.
  Аз ще си открия лесно сметка, но както казах те не пасат трева и ще има договор към това нещо, договор с неустойки, който може да ме вкара в друга схема и разбира се няма да мога да я закрия след един месец, а ще трябва все пак да ги ползвам една две години.
  Пълни шибаняци!!!

  Ще ходя утре да видя какви са им точно условията за да ми опростят дълга, че някога съм им бил клиент, но съм решил да не ги ползвам вече.
   
 10. Websolut

  Websolut Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 30, 2012
  Съобщения:
  2,741
  Харесвания:
  534
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Designer
  Място:
  Sofia, Bulgaria
  Сложих името на банката в заглавието, ако и някой друг е получил честитка за коледа нека сподели.
  Аз продължавам да недоумявам, защо след като ми изтекли картите и не съм ги подновил( ок, подновява се автоматично да кажем), но не съм си взел пластиката в дадения срок, да драснат едно писмо да врътнат един телефон, ами ме търсят след 6 години?

  Според мен са се събрали няколко велики маркетингови стратези на банката и са измислили този хитър план - първо сме лоши и си искаме парите, а после сме добрата банка и опрощаваме,
  но не осъзнават как си го начукват сами и то по-много балъшки начин.
   
  Последно редактирано: Дек 21, 2016
 11. nortrant

  nortrant Well-Known Member

  Рег.:
  Дек 4, 2009
  Съобщения:
  5,394
  Харесвания:
  494
  Точки:
  83
  хахахха, банка да опростява задължения? това само доказва колко ненужни са били те! :D пълни идиоти.
  Имаш само два варианта:
  - плащаш и заминаваш
  - "опростяват" ти задължитенията и им ставаш клиент

  Аз бих взел решение главно на база:
  - таксите за теглене/поддръжка/закриване и т.н. в райфайзен различават ли се драстично от другите/от тази която ползваш в момента
  - натрупаната сума която трябва да заплатиш колко време покрива поддръжка на картата която ползваш в момента
   
 12. Websolut

  Websolut Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 30, 2012
  Съобщения:
  2,741
  Харесвания:
  534
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Designer
  Място:
  Sofia, Bulgaria
  Точно "опрощаване" в кавички:)
  Утре ще видя какви са им условията да се посмея още малко
   
 13. djingibi

  djingibi Member

  Рег.:
  Ноем 2, 2012
  Съобщения:
  285
  Харесвания:
  14
  Точки:
  18
  Ако искаш да закриеш сметка преди да са изминали 12 месеца от датата на откриване има такса за закриване, която е в размер от 12 лв.
   
 14. Sky

  Sky Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 29, 2012
  Съобщения:
  8,795
  Харесвания:
  635
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Казанлък
  А всичко го пише в договора ти и ОУ на банката.....
   
 15. Websolut

  Websolut Well-Known Member

  Рег.:
  Септ 30, 2012
  Съобщения:
  2,741
  Харесвания:
  534
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Designer
  Място:
  Sofia, Bulgaria
  Всичко е ясно: стар рекламен номер, а аз се вързах:)
  Те си пишат, ако не се възползвте сметката се закрива, ама кой да чете:) до край
  Обикновено, ако действително търсят някакви стари твой задължения, пишат: "след изтичане на този срок за погасяване, пишат и сумата, задълженията ви дъра дъра..."

  [​IMG]
   
 16. nandibandi

  nandibandi Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 7, 2014
  Съобщения:
  1,157
  Харесвания:
  540
  Точки:
  113
  Пол:
  Жена
  Същата честитка от райфайзен получи днес и баща ми, с малката подрбност, че той е закрил сметката и е върнал пластиките в офис на банката. Служител му каза по телефона, че ако не погаси задълженията в упоменатия срок (мисля беше март 2017) сметката се закрива по службен път. Като цяло, цигански номера. НАП ги отрязаха и бързо огладняха, но не това е начинът да се нахранят.
   
 17. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  22,980
  Харесвания:
  1,519
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Да. При мен още преди време го изиграха пъти и се отказах от тях. Те са по тънките схеми дето еднократно ще прецакат някой....Което се сещате на 7.5 мил. нация колко ще изкярат. :) Особено ако врътнат всеки по веднъж за некви си 20-30 лева.
   
 18. StillMad

  StillMad Active Member

  Рег.:
  Авг 15, 2016
  Съобщения:
  243
  Харесвания:
  55
  Точки:
  28
  При положение, че по дадена сметка няма движение от началната дата на създаването си, в едногодишен срок, банката е длъжна да я закрие служебно. Всичко друго са селски тарикатщини и куци постановки.
  Едни такива селски пръчки, вече много добре знаят как звучи в банков салон, ехото от бесен клиент :D
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice