vps или споделен?

dragozh

Active Member
От: vps или споделен?

Това за което говориш е бекъп/резервиране на услугата. Но като понятие и двата сървъра в твоя случай са колокирани. Колокация не се отнася само за сървър. Колокирано може да бъде и различно оборудване.
 

ktomov

Premium
Абе дълго време се чудих дали да пиша по тази тема, но в крайна сметка не се сдържах. За плюсове и минуси няма да говоря, защото и в двата варианта има такива, но определено не съм съгласен с голяма част от твърденията описани по-горе.

1во: Администрацията на един ВПС е далеч не толкова лесна колкото всеки си мисли - пускаш и всичко е наред. Да ама не. Ако нямаш понятие от това с което си тръгнал да се занимаваш, ще видиш прекалено голям зор да настроиш всеки един елемент от сървъра ти да работи коректно.
2ро: Неограничените домейни ги има както в споделения хостинг, така и във впс-ите, всичко зависи от това какво точно ще ползваш. WEB интерфейса на голяма част от "безплатните" алтернативи на cpanel на пример ти позволяват всичко но с леки ограничения, на пример клохо - 40 адд он домейна.
3то: Малкото ИП-та не са проблем, ако закупиш виртуален сървър от сравнително голям доставчик. 70% от тях имат по няколко класа С мрежа, което е точно това, което търсиш по принцип, нали?
4то: Гарантираната памет, не е толкова гарантирана - ако ползваш XEN виртуализация да, при OpenVZ това не е точно така, за това и се предлага VPSи за 5 долара с 512 мб рам - овърселинг.
5то: Сигурността зависи изцяло от теб. Както при споделен, така и при впс хостинг, винаги могат да ти го на*кат. Даже смея да твърдя, че сигурността при споделения хостинг е малко по-голяма, понеже хората настроили сървъра са се погрижили за това, за което ти ще си мислиш, че си направил като си инсталирал машинката си.
6то: Това не е вярно. Излиза по-скъпо от използваните ресурси. Ти така или иначе със сайт който дневно ти прави 3 гб трафик (90 месечно) няма да се пуснеш на най-ниския план, нали?
7то: Това според мен вече не оказва влияние, вече, а дори да има такова - то е прееекалено незабележимо. Защо? Защото IPV4 адресите така или иначе вече са на изчерпване. Hostgator на 1 ip държат 2000 клиента, superhosting 800. И два акаунта да ползваш - разлика няма - на едно IP ще си в зависимост от тарифния ти план и свободните ресурси на 1 от Х машини с които разполагат. От гугъл знаят това и мисля, че това (ако вече не се е случило) ще бъде премахнато като критерии за класиране в серп.
8то: И при впс и при споделен хостинг, можеш да получих колкото желаеш ИП адреса (като някои доставчици желаят да напишеш писмено желанието си и причината поради която ти е нужен нов ип адрес (според изискванията на ICANN)). Цената почти на всякъде е еднаква и варира от 1 до 2 долара.
9то: Администрацията в никакъв случай не е по-тегава - имаш цПанел. Проблема ти е, че сайтовете ти вместо на един сървър ще са пръснати на 10, но не бъркайте администрация с управление на домейните/цпанелните човърканици.
10то: То и със впс не може да се случи, ако си направиш правилно конфигурацията. Зависи от бюджета ти и от това с какви сайтове се занимаваш. Писах преди месец или два за клъстерите и за файловър сървърите - може да провериш из публикациите ми какво съм имал предвид.
11то: Дори при впс ти отново имаш определено количество рам и процесорна мощ, така че и тук може да ги превишиш.

Написах горното, сега ще напиша моето мнение.
Ползвам ВПСи от 4 години, защото не издържах на "правилата" и ограниченията които ми бяха налагани от стандартния споделен хостинг. В пъти по-доволен съм и плащам с малко повече от колкото е стандартния абонамент за сравнително нормална хостинг услуга.

Като имаш предвид горните отговори и това, че май ми се стори, че изтъкваш на преден план факта, че няма да ти изпопадат всички сайтове, можеш да хостваш сайтовете си на 2 впса, като ползваш heartbeat, както за лоад балансър, така и за фейловер. Иначе казано разполагаш с впс в Щатите и в Германия - през цялото време натоварването се разпределя, а когато единия падне - натоварването се поема от другия сървър.

Малко четене се иска, нищо повече.
Сори за романа, който иска да чете, това е от мен по темата :)

ЕДИТ: Сега се сетих, не че е от кой знае какво значение, но понеже всичките тръгнахте да говорите за линк билдинг. Та АКО ип адресите на които са ви сайтовете, действително отговаряха по някакъв критерий, а и променяха нещата, то по този начин се обезсмисля вътрешния линк билдинг, не мислите ли? Тук не говорим за бързо индексиране, а за качеството на връзките. Това качество не се мени според IP адреса, поне според мен.
 
Последно редактирано:

Caprice

Active Member
От: vps или споделен?

Thinkfast, от тази дума идва, но значи друго :)
Definition of COLOCATE

transitive verb
: to locate together; especially : to place (two or more units) close together so as to share common facilities
 

Noke

Well-Known Member
От: vps или споделен?

Пък бях мярнал някъде из форума някой беше намекнал преди време че РЕСЕЛЪРСКИТЕ пакети имали завишен процесорен и РАМ лимит. По принцип. А и има логика, понеже се очаква да нацвъкаш по един ЦПанел на 20-30 акаунта/юзъра, а и всеки от тях да си прави простотиите в неговата си кочинка...

Нямам идея дали цПанелят е отделен всъщност за всеки юзър, ама си го представям като бая РАМ да трябва да се задели за един Реселър, ако е тъй...

Пък и дори да не е. Това са 20+ изрода (примерно) от кол и въже - всеки си изтропал по един Вордпрес поне с по 25 плъгина и се опитва да такова майката на процесора :) ...

Някакви други мнения по въпроса?

EDIT: Всъщност би трябвало да е една цПанел инсталация на Реселърски акаунт.
 
Последно редактирано:

madgooglebot

New Member
От: vps или споделен?

Принципно заглавието трябваше да е "vps или няколко споделени" (моя грешка), но вие вече сте разбрали за какво става въпрос.


Ето, какво се оформи (поне в моята тиква) след коментарите ви:

30 сайта на 6 споделени:
Приемаме стандарти хостинги, съизмерими като цена и качество. Като цена – 50лв/месец за едно „слабо” VPS. 6 споделени х 7-8лв/месец (има и много по-евтини). Като качество – приемаме нисък до среден трафик, нормално за 5 addon-a.

(+) По-лесна администрация / настройки. Повечето от вас се изразиха в защита на това.

(+) По-голяма сигурност. При положение че нямаме квалификацията на хората зад сърварите.

(+) Повече ип-та (имаме 6 срещу 2). Освен това на първите имаме 50 до 1000 сайта, на вторите – само нашите. Лично за мен предомството е за първите. Най малкото при „угасване” ще бучат 1000 вместо един.

(+) Различни колокации – в предвид свързаността и физическото местоположение на машината. Дали е „коло” или „локо” за мен няма значение.

(+) Дроп. При проблеми и в 99% от случаите можем да разчитаме на поне 80% работещи сайтове.

(+) Сео. Колкото и да е мътна ситуацията по отношение на предимствата за сео на „споделените” сайтове и в предвид малкото коментари относно това, приемам (без значение съотношението), че на споделени ще имам по-голям шанс за оптимизация. Както и по-малък за „порезвация”
Ето, една примерна тема: http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=21724 (съжелявам, че Радев не взима отношение в тази тема по въпроса, както и за обидата си към Лимонов – по-кофти ми е за неприятните последици, отколкото писането на шльокавица :) )

Вероятно може да има и други плюсове, но според мен тези най-много касаят колебаещите се при избот на хост. Пак допълвам, че говорим за малки сайтове (несигурни проекти) с първоначален нисък трафик и натоварване, с каквито всъщност и разполагат поне 90% от собствениците на такива.

[FONT=&quot]
[/FONT]
 

dHadzhiew

New Member
От: vps или споделен?

Плюсове и минуси ще се вадят, ако уточниш за какво е сайта, който ще се хоства. Ако е за нещо скромно няма особен смисъл от VPS.
 

madgooglebot

New Member
От: vps или споделен?

Бе човек, чети цялата тема - не отгоре отгоре. Ясно че ти трябват мнения :) Лошо няма ест :D
Виж че се говори само и основно за 20-30 сайта (повече от един) А и как че туриш един сайт на няколко споделени хихи (мое да си измислил чалъм - незнам) :)
 

MUTI

Active Member
От: vps или споделен?

dragosh: мисля че ThingFast говори за мирор машина а не за бекъп, защото в поста пише "когато падне едната машина се вдига другата" а при бекъпа нищо не се вдига а стоиш и чакаш рестора.


http://www.predpriemach.com/member.php?u=1956
 

SubsLiuskata

New Member
От: vps или споделен?

използвал VPS от много време и дори и в момента го ползвам и нямам никакво оплакване,за мен лично VPS е хиляди пъти по добре от споделените
 

Горе