Webmoney в България без комисион

Blinky

Owner
Webmoney в България станаха по-достъпни и без досадните % комисиони.

Cashterminal - едни червени кабинки из България (по вериги магазини и в някои офиси на Виваком, метростанции и жп гара в София) вече предлагат зареждане на wmz и wme портмонета, като не се взима % комисион (единствено при превалутирането банката взема някъде 0.8% - 1%, който, ако слушаме, може и да намалее :)).

Идвате до най-близкия терминал (Cashterminal - Плати и спести време и пари) -> Избирате WebMoney -> тип валута WMZ/WME -> изписвате номера на портмонето -> внасяте необходима сума (от 2 до 1500 лева) и до няколко секунди сте се заредили с webmoney :).
Имат и денонощен съпорт на национален номер и, по думите им, реагират веднага (не съм пробвал и се надявам да не ви се налага).

webmoney-cashterminal.jpg


Гената го е описал добре на неговия блог: Webmoney в България без комисион от CashTerminal.

Вчера лично се е запознал с директора на IT отдела им, така че има вътрешна информация.

ПП. Събират и предложения и информация от каква друга електронна валута/услуги се нуждаем, ние уебмастърите.

ППП: За това и споделям тази информация.
 
От: Webmoney в България без комисион

ПП. Събират и предложения и информация от каква друга електронна валута/услуги се нуждаем, ние уебмастърите

Де да можеха да убедят и останалите бг-фирми да приемат webmoney - цена нямаше да имат. Откога си мечтая да плащам за българските мезета с wmz-та.
 
От: Webmoney в България без комисион

Предложения: LR.

Не знам защо задължително трябва да има превалутиране, т.е. шефа на IT отдела им защо не е помислил, че „може би, евентуално“ хората разполагат и с КНИЖНИ и евро, и долари, и съответно да си ги внасят по портмонетата USD-to-WMZ / EUR-to-WME. Вместо BGN-WMZ/WME.

Банковия трансфер по IBAN(ан) коства 2 левро (fee) за независимо каква сума.

„единствено при превалутирането банката взима процент средно 0.8%-1%, което по вътрешна информация може и да се намали малко ;-)“ – превалутиране от коя валута към коя и за какво плащане (WM или друга услуга българска, или RO/RU услуга?)?

Най-важното обаче е:

:shock: 2 лв. = €1 = 1 WME :shock:

Cashterminal: 1000 лв. = €500 в WME.
IBAN(ан):
Te2dyWo.jpg


1013 (с вкл. €2 такса) + 1 лв. (от X до Y банка) такса = 1014 лв. пращане (крайно!). Реалното получаване обаче НЕ е нито €502, нито €500, а ~€516-€519 варира (в WME получени). Не по-малко от €516,5.

1013 : 1,96 = €516,81.
1000 : 1,96 = €510,2

Или накратко: €10,2 – тея 20 лв. мисля да ги дам за 4 пици, отколкото на Cashterminals, освен ако не ми е особено ултра мега гига бига мулти важно да получа кинтите INSTANT, а не да ги чакам на следващият бизнес ден по обяд (или съответно пратени до 07:30ч. същият ден и получени до 14:00ч. в WM). Досега такъв момент съм имал само през октомври 2011г. на няколко пъти… 2012 – не, 2013 – засега не.

За малки сумички иначе си е OK.

Кажи им обаче сериозно да си оправят тази „тарифа“ за €1, че било „равно“ на 2 лв. (и неяснотата за тези 0.8%-1%).

Това малко като на Valve… че €1 ≠ $1 ≠ 1 лира, въведено от тях края на 2008г.

(Cashterminals: Funding €250 - €5/10 лв. загуба; Fuding €100 - €2/4 лв. загуба загуба; Fuding €50 - €1/2 лв. загуба)

------------

Въпроси и отговори | Demo.

За битови сметки, услуги, vouchers и др. - е OK. Главно е „OK“ за хората, притежаващи и искащи всичко да им е в кеш (за жалост те все още съставляват голяма част от населението на България; голям % от тях пък не са чували за друга дума за покупка през интернет/онлайн, освен „по Еконт по куриер нали може? Искам кеш да платя. Нямам карта, или имам, но тя се ползва само за заплатата.“). Останалото си върви и през другите два олигопола - ePay и eBG (добавена и верифицирана карта, за най-тънко - MaestroCard - funding на Микросметката - плащане online - done), без излизане. Баби, дядовци, както е дечурлига несъмнено биха има полза от това, особено гледайки че и Steam се поддържа, както и могат да си плащат vouchers за SMS-ите, които похабавят по X безсмислено дейности и услуги.

------------

Конструктивно погледнато се РАДВАМ, че и в BG вече (от 3г., в моя град от 2 месеца) се предлагат подобен род устройства. Нерадостта обаче идва от това, че както винаги… услугата е побългарена по български стандарт „Стара далаверина“, което би могло да бъде изчистено (надявам се, но надали) с времето.
 
От: Webmoney в България без комисион

Извинявам се за невежеството ми, но услугата има ли я в обратната посока? От webmoney да изтегля пари?
 
От: Webmoney в България без комисион

е за ко да вкарвам вебмани, ако може да се изкарват е друга работа

иначе са руснаци и естествено ще си го предлагат, ама съпорта им е меко казано смешен - никой не знае български, говоря за съпорта който отговря за интегрирането на системата им
 
От: Webmoney в България без комисион

Извинявам се за невежеството ми, но услугата има ли я в обратната посока? От webmoney да изтегля пари?

Е те това е големият проблем. И през обменниците (към PayPal), и през SEPA, и през кипърска карта излиза по-сложно и скъпо. Най-удобно е да се сменя по форумите, защото се избягват комисионите и за двете страни, обаче поне засега търсенето на webmoney в България като суми е далеч по-малко от предлагането.
 
От: Webmoney в България без комисион

SEPA - IBAN ли е?

NIFOlaQ.png


Е таксата от WME-to-BG-IBAN.

По-горе бях писал – пращаш 1014 лв. (за €500, но получаваш: €516,81), а тук обратното – пращаш €516,10, за да получиш… (x 1,945) = 972,5 лв. (или 41,5 лв./€21 разлика). Минимум формален атестат с проверена информация.

През кипърската за €500 withdrawal към ATM fee-то си е const (2%), в случая излиза: €10 или общо €510;
За директно плащане (POS) към магазини, е-магазини, (мезета) и др.: €1 такса per транзакция. До колкото виждам няма както при USD картата - 1% за плащане към др. валута (a.k.a. BGN), може би защото считат, че повечето са с € валута в Европа. Е, да, ама не. Съответно може би и има 1% и за EUR-кипърска карта, съответно сумата per transaction (може да не е) €1, а 1%, т.е. от €500 1% са си €5.

Класация:

  • 1. Обменяне чрез legit traders по форуми (изисквания: feedbacks/legitimness; 1:1, особено и ако се ползва БНБ BGN:EUR);
  • 2. PS MC EUR към POS (изисквания: притежаване на карта; платени €8-€10 за създаването ѝ; €1 или 1% загуба от сумата);
  • 3. PS MC EUR към ATM (изисквания: притежаване на карта; 2% загуба от сумата);
  • 4. WME-to-BG-IBAN (изисквания: атестат с проверено info, минимум €100 за withdrawal; €10,5 минимум поне загуба).

Не е като да няма варианти – цели 4, със сигурност ще да има и 5-ти (даване WME/WMZ, получаване в кеш от човек от града).

-------

По темата:

Ползвах Cashterminal-а, заредих няколко € за теста. Бързо, лесно, елементарно, несложно, неизискващо мозъчни клетки. Сега ако можеше и да има като тея банкомати, дето са в DE, в които със слагане на картата си нареждаш електронно банкови трансфери по IBAN(ан) до който и да е било друг (стига да му знаеш номера)… :). Както и да е, ако сложат и зареждане на ePay поне би било добре (това отново като feedback). ЗАЩО!? Защото: дечурлигата, бабите, дядовците и куп др. хора, НЯМАЩИ кредитни карти (вкл. и тези имащи, но ползващи банкомат 1/месечно) биха могли да си зареждат микросметките (по подобие на зареждането им през EasyPay офисите и през касите с гишета пак на EasyPay през ЦКБ) в кеш, с монети, докато в EasyPay има (с право го казвам) НЕМЪРЛИВИ касиерки и в големите градове, и по малките населени места, недаващи на хора ПОД 18г. да извършват трансфери по КИН номер, последно време и 2 случая на хора НАД 18г. (!). Касиерките избирателно според КЕФА си (тъй като няма друго реално обяснение!) ту НЕ дават въобще зареждане на хора под 18г. и без ЛК, ту дават (други касиерки, не същата) на хора над 14г., но имащи ЛК, ту на такива между 10-18, нямащи нито ЛК, нито години - да нареждат по КИН преводи. Разбира се, в това включвам и тези тип „ама не може то така, този КИН го няма в списъка в търговците (и умствения ѝ багаж не стига до там, че тя трябва САМА просто да го ВЪВЕДЕ/НАПИШЕ в полето за въвеждане на КИН, КИН-а), не може да стане, sorry, чао“ или тип „ама трябват данни за пълни имена, адрес, № на ЛК, ЕГН, височина на отсрещния човек, цвят на очите, дали е с бръснати мишници или не, …“. Изключително съм НЕдоволен от неосведомеността и бюрокрацията на Инфонотари (собственик на ePay & EasyPay) касиерките. Идея си нямам как ги избират, както и защо ги има тези „негласни“ правила (важащи и за банките, и за Еконт и за всички др., с изкл. на Български пощи), тип избирателно според кефа да става превод по КИН от гише на EasyPay или не.



Всеки си намира някакво „оправдание“ как да НЕ извърши трансфера, как да НЕ прибере таксата/комисионната, което е „СТРАННО“ за мен явление.

За това е препоръката ми към IT отдела на Cashterminal да се постараят да направят някаква връзка с шефовете на Инфонотари в София и да включат в терминала си зареждане на кинти към ePay микросметката, за да се избегне човешкият фактор.
 
От: Webmoney в България без комисион

Ooo супер превод към webmoney от кога чакам :)
 
От: От: Webmoney в България без комисион

Де да можеха да убедят и останалите бг-фирми да приемат webmoney - цена нямаше да имат. Откога си мечтая да плащам за българските мезета с wmz-та.

Те първа навлизат. Щом са избрали и са стигнали до големите IT сайтове, значи мисля, че могат за този сектор да се.даде решение или поне още една алтернатива. Работата с големите фирми е въпрос на време, условия, преговори. Но щом са тръгнали, ще стигнат.

Добре се разпоса темата. Явно тук има какво да се научи, определено. ;) По репеч от мен.
 
От: От: Webmoney в България без комисион

SEPA - IBAN ли е?

SEPA е Single Euro Payments Area.

Офтоп. Прави впечатление, че напоследък доста от китайските магазини започнаха да приемат webmoney и разплащанията с wmz излизат по-изгодно, отколкото с PayPal примерно (за картите не споменавам, защото доста хора имат притеснения при разплащания с китайци). По-оня ден си поръчах фенер за колело, платих с WMZ, излезе ми два пъти по-евтино от предишния (купен в бг-магазин), безплатна доставка от склад в Щатите (а не от Хонг-Конг) и пристигна за 2 дни. А отстъпките за количества цепеха мрака. Само това, че от години се опитвам да избягам от офлайн-бизнеса, ме възпря да се връщам назад и да спретна онлайн-магазин (мисля, че смартфони по 100 кинта ще вървят като топъл хляб). Но ако скоро не се измисли приемлив начин и за wmz->левове, то май китайците ще спасяват положението.
 
От: От: Webmoney в България без комисион

Де да можеха да убедят и останалите бг-фирми да приемат webmoney - цена нямаше да имат. Откога си мечтая да плащам за българските мезета с wmz-та.

Попитах един от партньорите на Cashterminals („NetWorx-Bulgaria“ – голям Северен Централен ISP), отговориха ми, че трябва ПОНЕ 500 абоната/месечно, плащащи си с WebMoney, и го правят. Т.е. добавят gateway-възможност за плащане с WM. Към момента (след 3-4г. от откриването на Gate за плащане с PP) плащачите с PP са средно около 65 калпака/месечно.

Т.е. едва ли скоро друг интернационален метод „ще го бъде“, след като дори и PP „не го бъде“.
 
От: Webmoney в България без комисион

Аз преди два дни се опитах да си платя сметката към Булсатком, но го нямаха като търговец. Не знам кои други липсват, но искам да обърна внимание на това. Знам, че специално споменатата от мен компания не е добър пример, защото и в epay не става да им се плати. Все пак, нека вкарат водещите фирми, към който обикновения гражданин би могъл да има задължения. Иначе, ако трябва да съм честен напълно, имат доста вкарани тъговци в системата си. Не се отнася много пряко към засегнатата специфика на темата, но исках да го спомена тук, ставайки дума за тези кештерминали.
 
От: Webmoney в България без комисион

Гореспоменатият олигопол е дребна риба. Би следвало сред едни от първите да са именно ePay / eBG и подобни, чрез които човек вече да се разплаща към вече добавените (хиляди) търговци.

Отделно настрана една камара бъгове имат да изчистват и доизкусуряват от CashTerminals, вкл. и в сайта си. Вкл. добавяне и на Qiwi.

Не ми харесва обаче това, че съм „X“ фирма човек не може да си плати сметката си, въвеждайки своят username през CashTerminal-а, тъй като (разбираш ли o,O) нямал „Дата на плащане“ или някаква подобна измишльотина. Т.е. той трябва заробено да плаща ежемесечно точно на Y датата от месеца. Няма ли дата => не може да се възползва от CashTerminal (а именно през него „X“ фирмата предоставя бонус МИНУС до 3 лв. от плащане на сметката!) => не може да се възползва от него => се възвръща на „старият“ метод – online или offline по алтернативните начини, които си ги имало досега. А масата народ именно, че НЯМАТ „Дата на плащане“.

Не ми харесва също и че никой от екипа на CashTerminals не си отваря профил в Предприемач.com и да почне да отговоря по зададените въпроси и коментари в тази тема. Не, че са длъжни, но обратната връзка е ценно нещо, още повече, че е и безплатно.

П.С.: Още чакам новини относно подадените предложения към coolice от 28 април.
 
От: Webmoney в България без комисион

Ползвах услугата преди два дни, никакъв проблем и останах много доволен, % си беше абсолютно нормален.
Препоръчвам :)
Лек ден.
 
От: Webmoney в България без комисион

Да ползвам и аз темата, за да задам някои въпроси, тъй като ще ми бъде от полза (а надявам се и на другите форумци), понеже правя почти същото (продавам WebMoney) и усещам конкуренция от тези автомати :).

Кои са предимствата (или недостатъците) на този начин на закупуване на webmoney пред останалите?

  1. Размяна на монети, които тежат по джобовете?
  2. Нисък комисион?
  3. Неангажиране на други сметки (банкови, epay, Paypal)?
  4. Сигурност при размяната?
  5. Бързина?
  6. Човешки фактор?
  7. Други причини?
 
От: От: Webmoney в България без комисион

Да ползвам и аз темата, за да задам някои въпроси, тъй като ще ми бъде от полза (а надявам се и на другите форумци), понеже правя почти същото (продавам WebMoney) и усещам конкуренция от тези автомати :).

Кои са предимствата (или недостатъците) на този начин на закупуване на webmoney пред останалите?

  1. Размяна на монети, които тежат по джобовете?
  2. Нисък комисион?
  3. Неангажиране на други сметки (банкови, epay, Paypal)?
  4. Сигурност при размяната?
  5. Бързина?
  6. Човешки фактор?
  7. Други причини?

Предимствата са че е лесно и бързо, отсътства човешки фактор.
 
От: От: Webmoney в България без комисион

Предимствата са че е лесно и бързо, отсътства човешки фактор.
Да, това го изпитах. Даже бях приятно изненадан, когато имаш опашка от по 5 души на всяко гише, а кешмашината беше празна. От начало си мислех, че не работи, защото никой не кибичеше на нея, но после като приближих, след като продавач-консултат обясняваше на една баба какво е мегабита и реших, че това е моят "човек", който ще ме обслужи. И стана за секунди.

Иначе съм съгласен, че е хубаво и някой представител да види някои от въпросите на потребителите тук. Силно се надявам някой от тях да се включи. ;)
 
От: От: Webmoney в България без комисион

...когато имаш опашка от по 5 души на всяко гише...

Това не го разбрах. Какви са тези опашки и гишета за WebMoney в България?
 
От: От: От: Webmoney в България без комисион

Това не го разбрах. Какви са тези опашки и гишета за WebMoney в България?
Sorry, не дадох ясно за къде са опашките - бяха пред касите на самият търговец, в случая Близу. И в офиса им имаше кештерминал. Та, избрах си "бързата лента" и си спестих чакане от поне 20-30 мин. За това го споменах. ;)
 
От: От: Webmoney в България без комисион

Да ползвам и аз темата, за да задам някои въпроси, тъй като ще ми бъде от полза (а надявам се и на другите форумци), понеже правя почти същото (продавам WebMoney) и усещам конкуренция от тези автомати :).

Кои са предимствата (или недостатъците) на този начин на закупуване на webmoney пред останалите?

  1. Размяна на монети, които тежат по джобовете?
  2. Нисък комисион?
  3. Неангажиране на други сметки (банкови, epay, Paypal)?
  4. Сигурност при размяната?
  5. Бързина?
  6. Човешки фактор?
  7. Други причини?

Недостатъци:

  1. :shock: 2 лв. = €1 = 1 WME :shock:
  2. Работа само с банкноти/монети, не и с „виртуални пари“ зареждане през CashTerminal (например с карта и/или прехвърляне на кинти от ePay чрез меню към WM).

Предимства:

  1. n00b & retard friendly;
  2. Сигурност, бързина, удобство, неизнервящо;
  3. Супер малко хора ги използват CashTerminals, но и много да са те, те пак бързо извършват плащането си за нещо си;
  4. Постъпване на WMZ/WME кинтите до 30 секунди ясно къде, след зареждане (няма чакания).
Оправят ли си rate-а да е 1,96 поне, то тогава наистина (би следвало) да „изринат“ всякаква друга конкуренция, ако изобщо е имала такава.

Не го ли направят обаче… Хората ще си останат на 2 вида:

  • Вид 1: Такива, които им се чака, но биха желали да използват на БНБ rate-а (BGN:EUR), за да не изгубят кинти при превалутирането. И това не би им се отразило на последващите покупки. Т.е. не им трябват кинтите „спешно“. Т.е. боравят с WM отдавна (не от „оня ден“) и са с утвърдени навици така да се каже;
  • Вид 2: Такива, на които не им се чака, искат мигновенно, искат бързина, искат да стане на секундата нещото. Трябват им WM кинтите веднага, с неутвърдени навици (тип „видяли нещо някъде си, искащи да го купят, после забравят пак за дълъг период от време що е това WM, поне до следващото „виждане“ на нещо интересно“) ИЛИ такива, на които им трябват огромни 4-цифрени суми отново мигновенно, които отново им трябват и няма да ги бърка комисионната (че за €5k например ще изгубят €100).


П.С.: Обменящите WM би било добре за тях да имат някакъв IM контакт с цел свързване веднага, разговор веднага, обменяне веднага, отколкото разменяне на съобщения чрез offline PMs, което обикновено отнема часове и доста повече време.
 

Горе