Wordpress блог каква печалба ?

entrepreneur7

Active Member
Здравейте, мисля, да си направя един блог на WordPress и да започна да пиша статии. Не съм някакъв професионалист, но съм изчел доста книги, учебници и имам сходно образование мога да пиша статии за управленско счетоводство, финансов анализ, икономика и връзката им с бизнеса. Например как да използваме сегашната криза за бизнеса, как да разберем какво ни показват финансовите отчети, начини допринасящи до подобряване на работата на самото предприятие и увеличаване на печалбата. Естествено това не са професионални съвети или бизнес консултации, които да гарантират някакъв успех. Това по-скоро е споделяне на съвети свързани с бизнеса, които зависят изцяло от читателя дали ще ги приложи правилно, кога и много други неща.
Исках да попитам, ако използвам adsense и реклами в блога, колко пари се печели ? Знам, че няма точна цифра, но може да обясните, ако имаш еди си какъв трафик, може да изкараш приблизително... Колко пари приблизително се плаща на реклама и тнт.
И един счетоводен въпрос (не уча финансово счетоводство и данъчни закони), ако си направя блог после, за да изтегля парите трябва ли ми фирма или нещо подобно като да пускам данъчни декларации. И ако започна сега и например направя някакви пари мога ли да ги изтегля сега, тъй като данъчните декларации чак до година, пък ако започна да малко повече и си запазя блога ще си пусна декларация и всичко както му е реда, но преди да я пусна март месец другата година мога ли да си изтегля парите ?
 
Не е добре, но приемливо може би..
А с тегленето на парите, данъците, фирмата някой знае ли как стоят нещата ?
 
Не е добре, но приемливо може би..
А с тегленето на парите, данъците, фирмата някой знае ли как стоят нещата ?

Без да искам да те обезкуражавам, но имай предвид, че 100К като посещения се правят адски трудно, особено ако стартираш от нулата и нямаш никакви силни източници на трафик. Да не говорим, че с ниша като счетоводство и финансови анализи, задачата ти да си докараш посещения става съвсем тежка. Помисли добре, дали си струва да инвестираш това време, което ще насочиш към евентуален такъв проект :)
 
За 100,000 посетители €43.
Средна цена за клик €0.02.

Трагично е!
За AdSense става въпрос.
За 100к посетители българи с Адсенс съм правил по 300-350 евро на новинарски. Обаче много зависи по мой наблюдения в какъв времеви период. 350 евро за 100 к съм правил, но когато се изсипят за няколко часа в сайта от вирална новина. Ако са 100 к в рамките на дни или седмици, тогава ще е по-малко.

Иначе към автора на темата. Фирма и тнт е хубаво да имаш, защото данъчните могат да ти създадат проблеми. От друга страна, проблемите най-вероятно биха дошли при печалба от поне над 1000 лв месечно или дори няколко хиляди. Парите от Адсенс ти ги пращат по Уестърн Юниън в края на всеки месец или началото на следващия, забравил съм вече. Данъчни декларации и тнт не ти трябват. Взимаш си кода и личната карта, отиваш в банката и си теглиш парите. Дали ще ги осчетоводяваш вече и ще им плащаш данъци, е друга работа. В идеалния вариант го правиш. Ако печелиш някви мизерни 200-300 лв по-добре не си губи времето, както и времето на леля Танче от гише номер 57. Що се отнася до печалбата, зависи от много фактори. На първо място геотаргетирането - т.е. от коя страна ти е трафика. Най-добре е от англосаксонските страни - сащ, англия, австралия и тнт. След това са западноевропейските - Германия, Франция, Дания, Италия, Испания и тнт. Следващият фактор е тематиката на сайта ти. Ако е за малоумни вицове и жълти новини за певачки и актриси, ще е доста бозаво. В твоя случай, ако пишеш за финанси, икономика и тнт., би трябвало да са по-прилични цените на клик. Може би не в началото, но с времето. Като цяло, за да има смисъл начинанието, ако ще е с български трафик, трябва да имаш поне 10 хиляди дневни посещения, дори и с добра ниша като финанси. С американски трафик при 2-3 хиляди дневен трафик съм правил по 20-25 евро, пак новинарска ниша, аудитория американски бумъри на 65+. Финансова ниша с американци и канадци може чат-пат да имаш дори кликове по 10-20-50 и повече евро на един клик. Но не разчитай, че това ще е ежедневие.

Сериозно се замисли и за други източници на доходи освен Адсенс и въобще Pay per click. Финансови консултации, директна реклама, собствен продукт, например електронни книги и др. стандартни простотии често пъти могат да са по-добра опция. Не, че пречи и двете.

Най-сетне, но не и последно по важност, трафикът е всичко. Блогът ти може да е страшен, а статиите да са най-добрите, увлекателни и полезни, но ако няма читатели, кел файда. А трафикът идва по три начина - директен, когато те знаят и си бранд; от социалните мрежи (групи и страници) и от SEO. Първото и последното ще са ти най-добре платени, но и най-трудни за постигане. Трафикът от социалните мрежи, освен ако нямаш много добре таргетирани страници, като цяло е калпав, но пък за сметка на това може да ем ного голям. Едно време беше по-лесно, преди това пък е било фасулско. Сега става все по-трудно, рийчът във ФБ е все по-малък, но все още без това не може да се мине. Набави си минимум десетки хиляди фенове, по възможност в твоята ниша. За да си докараш 5000 посетители в твоя сайт днес, ще трябва да речем да пуснеш поне 3-4 добри статии с много атрактивни заглавия и тъмбнейли във ФБ да речем. И най-вече да го направиш пред голяма аудитория - било то твоя собствена страница с 50-60-100 хиляди фенове, било то да оспамиш 10-тина групи в твоята ниша, което обаче ще те вкара в черния списък на Цукерберг рано или късно. Просто в един момент ще ти баннат профила и/или ще ти изтрият страницата. Аз имах американски страници на политическа тематика и не само, че ми ги изтриха, но и профила ми, който беше на 10 години потурчиха. Без да съм пускал нищо контроверсиално, обидно и тнт.

Въобще цялото това нещо е тежка задача и освен ако нямаш поне още един човек, който да ти помага, както и някакъв начален капитал за реклама, брандиране, таргетиране, оптимизация и тнт., по-добре да не се захващаш. За съжаление не сме 2002, 2005 или 2011, та да правим пари от почти всичко в нета без почти никакви големи усилия, освен малко нюх, логика и предприемчивост.

Успех!
 
Много пари ще изкараш ако таргетираш лични финанси от типа пенсионни фондове, инвестицийки, кредитни карти за АМЕРИКАНСКИЯ пазар (на английски) и успееш да привлечеш трафик. Общо взето това е най-високоплатената ниша за афилиейт маркетинг (но и най-конкурентната). Заслужава си дообразоването и ре-специализацията, щом вече имаш знания и интерес по темата.

Но няма да е много удачно да пишеш за финанси на предприятието и др. такива. Никой шеф на бизнес няма да седне да чете блогове в интернета.
 
И от мен съвет - насочи се към пазар различен от българския. ;)
В дропшипинга има един термин “златната четворка - Америка, Англия, Канада, Австралия” - сигурно ще се досетиш защо
Успех!
 
И от мен съвет - насочи се към пазар различен от българския. ;)
В дропшипинга има един термин “златната четворка - Америка, Англия, Канада, Австралия” - сигурно ще се досетиш защо
Успех!
Бих добавил Германия, Австрия. Но споменатите от теб са най-добре, като отделни езика там в един, с който може да достигнеш до потребителя. ;)

Честно казано никога не съм харесал адсенс като начин на монетеризиране. От целия си труд онлайн, това му е било дъното, което някой сайт може да сложи за да препечели от трафика си.

То ми е собствен продукт, афф. и дропшипинг. Така върви. После идват някакви измислени и не чак до там измислени мрежи. ;)
 

Горе