YouTube смята, че AdBlocker трябва да остане в миналото

Що за пост?

YouTube не ви кара насила да сте негов продукт, но вие не искате да сте продукт, а храненици на безплатен обяд. Същото е и с хората, правещи YouTube видеата.

Реалността е, че хостването на видеа струва пари. Нито тези, които ги гледат, искат да платят за тях, нито тези, които ги създават - някак си не излиза сметката, за YouTube.

Когато има спонсориране във видеото, YouTube печели 0 стотинки от това, каква им е изгодата и от вас зяпачите да печелят нула стотинки, някой трябва да го плати тоя хостинг все пак.

Напротив печелят, но е малко по-абстрактно.

Или защо Google са такъв монопол - те са хем платформата, хем рекламодателя.

11лв. било много за събскрипшън, 2лв. било по-нормалнот. Е, да, като не плащаш ти сървърите по-добре да е 1 лев. 11 лева на месец ти дават дават безкрайно гледане, ако средната продължителност на клиповете, които гледа човек са 10 минути и имат 3 реклами, т.е. на всеки 3 минути и половина, а вземем среден CPM от 7 долара, който YouTube трябва да избие, това са 330 видеа по 10 минути на месец гледани от потребителя или 11 видеа по 10 минути на ден, или 1 час и 50 минути. Ако гледате повече от това, сте на печалба, ако гледате по-малко, сте на загуба. И обратното на YouTube - ако гледате повече, те са на загуба, ако гледате по-малко, те са на печалба.

Само че го има и друго - при 1000 реклами по 30 секунди, от които да кажем ги скипвате на 10 секунди, пестите 10 000 секунди. Или 150 минути. Повечето хора за 2 часа и полвина могат да изкарат много повече от 11лв. ако ги вложат в работа. Т.е. да нямаш събкрипшън се равнява да плащаш не 11лв. а примерно 50-100лв. на месец за YouTube в пропуснати ползи.

На мен не ми пука дали някой си плаща или не, аз съм за пиратството и безплатния обяд, но в крайна сметка същите хора, които мрънкат че има премиум опция и ги карат да си изключат адблока, ще ореват юрталъка, ако YouTube спрат платформата. Същите тези хора с радост плащат 25лв. на месец кабелна да гледат реклами през 1/3 от времето, в което зяпат телевизора. Или както споменаха горе, с радост ще четат платена статия във вестник, която да им загуби половин час от живота от някой некомпетентен неморален драскач, защото е по-шик така.

Аз през Opera си гледам без реклами. Но сигурно ще си пусна премиум, защото на телевизора не мога да сложа хром, а не искам да си губя живота в реклами. Предпочитам да бъда изнуден от платформа да си платя за гледане без реклами, отколкото по другите по-кофти начини да ми набутват реклами, за които няма adblock.

А хората с адблок откровено ме дразнят вече и мен - налага ми се да наемам магъосници, за да траквам бисквитки и да продавам евтинджоски китайски боклуци на съответните хора с бисквитки. Нищо не се е променило от момента, в който Apple взеха да прилагат тъпите им рестрикции, освен че си губя 2 часа на седмица да обяснявам на програмисти какво искам да направят, за да им заобиколят тъпотиите. Стига с тва прайвъси вече, it's so 1878.

Смени си програмистите.

По-важното е:

Който иска да подкрепя създателите (хората, които правят видеото) най-добрия начин е като закупим Youtube премиум. Така всички печелят.

- създателя на видеото взима своя дял
- youtube взима своя дял
- рекламодателя получава своята експозиция, за която е платил
- а ние не сме заливани с реклами

11лв. буквално са една бира. Не разбирам какво се циганите. ;)
 
Реалността е, че хостването на видеа струва пари. Нито тези, които ги гледат, искат да платят за тях, нито тези, които ги създават - някак си не излиза сметката, за YouTube.
Това си е изцяло проблем на YouTube. Не ми е известно някой да ги е карал да им е такъв моделът, така че мисля, че не си прав. Виж в onlyfans как става и работи :)
А хората с адблок откровено ме дразнят вече и мен - налага ми се да наемам магъосници
Никой не желае да гледа реклами. Смени си и ти модела на работа и предлагай съдържание, което да си заслужава събскрипшън. Ето ти пример с наши клиенти, независими журналисти, които точно това направиха. Даже в момента са live публично, но после ще си имат още един час само за събскрайбъри: https://www.ukcolumn.org/live
 

Какво смятате по въпроса? Винаги съм се чудел за какво е това чудо като реално повечето нормални сайтове не прекаляват с рекламата. Другите, "по-така", светят като денонощен нон-стоп в краен квартал. Но истината е, че от това се издържат много от тях.
Аз използвам uBlock Origin, но начина на работа сигурно е същия. А именно, че веднъж като съм го сложил, той започва да блокира рекламите на всички сайтове. Проблема е, че дори ако реша да съм загрижен за печалбите на сайтовете и да го изключа, бързо ще се намери сайт, който да ме убеди отново да го включа... и както казах, веднъж включено ли е това, бай-бай на рекламите на всички сайтове.

Обаче, дори да не използвам адблокер, защо някой е решил, че би спечелил от това? Няма да тръгна да си купувам всичко що ми рекламират. Има някакъв шанс да видя нещо на реклама и да го купя, ама е толкова пренебрежимо минимален, че от потребителска гледна точка бих си спестил гледането на стотици и хиляди реклами. Може да "ощетявам" разни създатели финансово, но поне не си губя времето да гледам реклами. Той въпроса не е само какво другите печелят, ами и какво губя аз.

Отделен въпрос е дали ощетявам създателите като избирам да не гледам реклами. Рекламодателите плащат за това хората да им гледат рекламите, но основната им цел е да имат повече продажби. Такива като мен (мразещи рекламите) и да им гледат рекламите, когато реално не им купуват боклуците, всичкото което се случва е да им расте брояча на гледанията, но не толкова банковата сметка.

Друга причина да ползвам блокер е за да блокира и разни проследяващи глупости. То да бяха само рекламите... но освен тях с цялата си наглост искат да ми следят поведението и какво ли не. Аайде нема нужда.

Маркетолозите пък колкото повече разбират от работата си, толкова по-малко разбират от реклама. Работата им е изкуството да дразнят хората повече, докато аз бих казал, че хубавата реклама е точно обратното на това. Толкова лесно се прескача този праг на дразненето, че не е истина. Но на маркетолозите въобще не им пука, и си измислят тяхна наука за това как да манипулират поведението на хората след като вече са ги издразнили до небесата. Няма как да уважавам такова нещо. Минималното, което би трябвало да се изисква от една реклама е да е супер дискретна и почти да не се забелязва. Максималното би било да е интересна за хората и те сами да я гледат отново и отново, което в океана от дразнещи реклами е изключителна рядкост.

На YouTube не бих дал и стотинка, защото Google не ме кефят. Даже бих се кефил повече да пропаднат. Може да изглежда странно да използвам услуга, за която бих се радвал ако съществува на ръба на оцеляването, но това е положението.

Може би е по-добре YouTube да започнат да събират пари от създателите, нещо като хостинг. Но така или иначе YouTube не изглежда да е в заплаха за съществуването си, нито създателите са тръгнали масово да го напускат, така че от пазарна гледна точка всичко изглежда наред.
 
Може би е по-добре YouTube да започнат да събират пари от създателите, нещо като хостинг. Но така или иначе YouTube не изглежда да е в заплаха за съществуването си, нито създателите са тръгнали масово да го напускат, така че от пазарна гледна точка всичко изглежда наред.
Това не знам как ти го е родило акъла на фона на тази световна конкуренция, но да речем, че е подтикнато от омразата ти към YouTube. И не си прав, че не е в заплаха, с инстаграм, тик-ток, фейсбук и другите социални платформи, си е меко казано доста застрашен. Но е факт, че прекаляват малко с рекламите, което рано или късно ще се отрази и на популярността им. Например аз лично минах на Спотифай, да и там има реклами, но такова нещо като в тубата - не. Наскоро Слави the clashers беше го казал също в едно видео, не мога да се сетя кое, че са му звънели от YouTube да го мотивират да си казва повече съдържание и да пропуска TikTok, а реално по-новата платформа му генерира повече вюта. В момента, в който и там се пусне реклама, може да се отбележи една първа стъпка в пропадането на YouTube. Втори фактор, който ме навежда на тази мисъл за сгъването на YouTube или губенето на позициите си, е факта, че пуснаха шорт сториис, нещо, което им бе нужно, за да задържат хората си, и да не изостават. Има и други много малко неща, които говорят, че ще има скорошно разместване на пластовете по върховете. ;)
 
 
Нещо греда, колкото Google успя да се пребори със спама през годините. :)

 

Горе