АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

От: От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

И ти ли си в клуба на мацането и измислянето на небивалици, защото единственото което съм писал е, че страната каза, че щом никой не напускал Св. Корея то там не били зле нещата :D

И да ходенето зад граница не е дефиницията за свобода, но е част от свободният избор - такъв, който липсва на пример в Св. Корея.


Много народи, включително и българският не са узрели да имат или да се възполват от такова "право" свободен избор.
 
От: От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Много народи, включително и българският не са узрели да имат или да се възполват от такова "право" свободен избор.

Това го реши, защото ти не си узрял?

Осъзнаваш ли какви тоталитарни глупости си написал само в 1 изречение - това е титанично! А може да е някой лозунг на някой диктатор, знам ли - да не те виня теб за тези "мъдри" мисли ...
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Свободният избор е измислица. Имаш право на свободен избор до толкова, че единствено можеш да отнемеш живота си с него. Много малко хора имат акъла да преценят нещата и да правят наистина свободен избор. Нявсякъде в "свободния свят" си програмиран, контролиран и регулиран. Ако някой ти каже да направиш нещо и ти го направиш, това не е твой избор. Цаката обаче е, че те ти втълпяват, че изборът си е твой. При тоталитарните системи, поне знаеш какви са правилата на играта. В "свободния свят" си програмиран много тънко (дефакто повечето хора не разбират какво им се случва) и оставен да джъткаш до толкова свободно, до колкото не засегнеш нечии интереси. Така че, айде да не заемаме едни или други позиции, нито в защита на тоталитарни системи на изпляскали азиатци, нито в защита на криптототалитарни системи на триполови същества.
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Ти сега пак в тъча ме вкара. Съгласен съм за манипулацията, но тя била валидна ако нямаш достъп до алтернативна информация.

Прост пример в голяма част от всички унита по света по икономика се казва пари са хартийките и инвестициите са ти из между други хартийки - ценни книги и избора ти е в това русло. НО това не означава, че няма начин да разбереш каква пропаганда е цялата фиатна система и да излезеш от нея примерно като имаш злато и реални активи.

Тук говорим дали искам днес да пия Кола или 18 годишно уиски и да пуша вносни кубински или да избирам между стотиците видове шоколади и бонбони, но вместо това ти се казва или теменужки или лукчета - найс.

Ако влезеш в руслото то там има някой, който тотално контролира абсолютно всички, но в целият този контрол имаш трилиони избори - да то по логиката ти нямаш избор така ли? Но пък да имаш 2 избора между трилиони не мислиш ли, че второто имаш чудовищно голям избор? Защото ако изходим от твоята теза, то нямам избор и да живеем защото живеем на една планета, а не на супронайсет ...
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Пропуснал си някои основни части от изреченията ми, а т.е. - "повечето хора", "много малко хора" и т.н.

Кел файда, че има алтернативна информация, след като мнозинството дори не подозира за нея и живее в информационна мъгла?

Твоята представа за тоталитаризъм е сбъркана, защото обвързваш тоталитарната система директно с една тоталитарна система и един икономически строй, в случая корейския. Тоталитаризмите са различни, като политическата система може да се комбинира с относителна пазарна свобода и голям избор на продукти, ако това е толкова важно за теб. Примери от миналото не е като да няма.

Страната тук е прав, че азиатците са много различни. Гледат на живота по различен начин. Аз и други неща съм чувал, че въпреки разликите в политическите системи на кореите, корейците много си приличат и по разбиране, и по много други неща. Това са ми го казвали хора били в Южна Корея.
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Аз ти дадох прост пример с икономика, не знам що реши че тоталитарните строеве трябва са само в Корея като има - фашистка Германия, Италия, целият СССР и т.н. Има разлика между фашистка Германия и СССР в икономически план.

Говорихме за свободен избор и ще ме прощаваш, но не мога приема тезата ти - те хората не знаят и дай да им го вземем като право. На дали ще е яко утре някои ти изземе всичко само щото някоя куха кратуна решил, че народа не е узрял да прави избор.
Да решиш дали да ходиш с такси, кола, пеш, колело, автобус, влак и нам си какво до работата си или от т. А до т.Б си е чист свободен избор. Може да говорим до утре за изборите но не е там въпроса. Ти изхождаш с грешна преценка видиш ли има кукловоди и нямаш избор и така оправдаваш даден тоталитарен режим. С тънката разлика, че в един тоталитарен режим изборите са сведени до минимум.

Аз не знам, кой спори че ние не сме различни по култура от азиатците, НОООООООООООО ...... Но въпреки еднаквата култура на Кореите едната е в пъти по зле от другите. Може говорим примерно един Китай преди и след. В двата примера ще видиш при едни и същи култури в единият случаят мизерстват, а в другият благоденстват - хайде сети се дали се държи на тоталитареният режим или на свободния избор. Най-малкото свободният избор какво да правиш с най-ценният си актив времето и труда ти е и да го развиваш както намериш за добре, та само този ти избор в един тоталитарен режим е силно ограничен - тогава за какъв избор си говорим?
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Да решиш дали да ходиш с такси, кола, пеш, колело, автобус, влак и нам си какво до работата си или от т. А до т.Б си е чист свободен избор.
А свободен избор ли е да нямаш пари нито за такси, нито за кола, нито за колело, а да гледаш какво ти е най-евтино. И да ходиш от т. А до т. Б, за да изкараш заплатата, не че ти се ходи, а защото трябва да ядеш нещо? Ей така живеят повечето хора в света на свободния избор.

Най-малкото свободният избор какво да правиш с най-ценният си актив времето и труда ти е и да го развиваш както намериш за добре, та само този ти избор в един тоталитарен режим е силно ограничен - тогава за какъв избор си говорим?
Айде да видим малко от любимия ни Сингапур:


4. Броят на автомобилите в Сингапур изкуствено се ограничава. За да имаш автомобил е нужно първо да се купи разрешение за автомобил (разрешението се издава за срок от 10 години). То струва няколко десетки хиляди долара. После е необходимо да се купи самия автомобил, който се облага с мито в размер на 41% от стойността му. И, накрая, трябва да се плати такса за завеждане на отчет - 140% от стойността на автомобила. Така покупката дори на една скромна Toyota Corolla ще струва не по-малко от 100 000 долара.

На всеки автомобил се вгражда сирена, която проглушава ушите на водача ако надвиши скоростта над 80 км/час.

След 18 часа е забранено да се пътува сам в колата. Трябва задлжително да се качат колеги от работата или други спътници. Ако пътувате сам - глоба 500 долара.

Всеки сингапурски водач е задължен да постави специален датчик под колата, за да може полицията да проследява движението му, което се следи на специални монитори. Пешеходците като се приберат в дома си са задължени да съобщят фамилията си на портиера, който постоянно дежури на входа. Освен това, целият град е наводнен с видеокамери.

За опитамално се приема семейството да има две деца. Затова вечер полицаите звънят в домовете на семейства с две деца и им напомнят за необходимостта да вземат противозачатъчни таблетки и да се използва презерватив. :-o

И това не е дори тоталитарна държава, нали? :wink: Айде седа да видим какво си избираш ти - да живееш в демократична държава (тип България) или да живееш в авторитарна (тип Сингапур)?
 
От: От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Малии де отишла темата чак до Северна Корея и Цингапур, дайте да я върнем по-наблизо до България и Македониа. Няма берлинска стена и няма кво да срутим, ама македонскио инат и бугарския нихилизъм заслужават фнимание и някой друга забележка и мнение, мене ми се струва
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Не виждам смисъл от спор относно наличие или липса на свобода. Свобода на практика няма.
Природен принцип е, че при наличие на общество - повече от един индивид, автоматично се осъществяват ограничения.

За да си сложа проста ограда - ми трябва разрешение. За да си направя колибка за кокошките - ми трябва архитектурен проект, га че ще заселвам полето на Филиповци с жк Люлин! За да пия вода, готвя и се къпя от кладенеца в двора ми, трябва да внимавам да не черпя повече от 5 куб м за денонощие. Независимо колко човека живеем от този кладенец.

Бем ти свободата!
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Вискяре, не цениш свободата :lol:
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Red, следващият път като копваш някакви БГ блогъри си направи труда да четеш, кое как е - само за колити си прав.
Смятам правиш разлика между режим, който ти казва това са ти законите и трябва ги спазваш, и такъв който ти казва задължен си да правиш това и онова всички друго е забранено - ето ти разликата авторитарен и тоталитарен режим.

Ами дай си говорим примерно за една Швейцария - там какво е, една Нова Зеландия и има още но не ми се пише - дори и пропадналият за вас запад тресен от социализъм имаш огромни права както и задължения и избор да лавираш между двете както си поискаш.


А за свободният избор като нямаш пари - имаш свободен избор или да намериш работа или да се самоинцираш и да създадеш стойност и това лошо ли е? ИЛИ ТРЯБВА ДА ЗАДЪЛЖИМ ТАКИВА КАТО ТЕБ ДЕТО СЪЗДАВАТЕ СТОЙНОСТ ДА ИЗЗЕМЕМ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ДАДЕМ НА ТОЗИ ДЕТО НЯМА ПАРИ?!?

БГ в робството е била в пъти по свободна от колкото сега - ебати парадокса!

@Вискяре, ами хайде иди си построй само една виличка с парите си и със земята си ще те съдерат минимум година от всякакви бюрократични глупости + една камара измишльотини за които ни взимат пари! Чист пример за паразита наречен държава, която има монопол щем не щем да се съобразяваме с нея,щото притежава цялостният репресивен апарат - найс ....
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

А за свободният избор като нямаш пари - имаш свободен избор или да намериш работа или да се самоинцираш и да създадеш стойност и това лошо ли е? ИЛИ ТРЯБВА ДА ЗАДЪЛЖИМ ТАКИВА КАТО ТЕБ ДЕТО СЪЗДАВАТЕ СТОЙНОСТ ДА ИЗЗЕМЕМ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ДАДЕМ НА ТОЗИ ДЕТО НЯМА ПАРИ?!?
Предлагам да приемем, че всички човешки общества са базирани на базата на правила и регулации, и че свободния избор, като абсолютен такъв не съществува.
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

В тоталитарния режим ти казват да изпиеш червеното хапче,а синьото го крият от теб.В свободния и демонкратичен режим ти предоставят и двете,но те заливат с реклами и възхвали на червеното,а синьото го заливат с помия и го изкарват едва ли не смъртоносно.Ще цитирам Вискяр,понеже ми хареса как го е казал:
"Бем ти свободата! "
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Прав си, Владко - но има алтернативни източници, които не са под контрол на правителството, където обективно се представят и двете страни. Както има и друга част, която решава да измисли нови хапчета, но пък режима ги спира, но за щастие режима няма цялостен контрол и хапчетата минават(тук хапчетото е просто нарицателен продукт).

И защото съм сигура, че ще кажеш да ама няма как да знаеш - ти сам вчера описа проблема на банкирането при наличието на фиатна система и като цяло проблема на фиатната система въпреки тоталната мозъчна промивка, че всички е ок с парите ни. Следващата крачка е да си аут от система - примерно богатството си няма го държиш в кеш. Ето прост пример въпреки огромната пропаганда машина да имаш инфо. Като цяло приемате сегашната демокрация която си е чиста форма на цоцалистически режим за демокрация. Аз пък давам пример за демокрацията и обществото в една Швейцария! Към края на месеца имат референдум да върнат златото си и франка да 1/5 обезпечен със злато и това е само за сега.
 
Последно редактирано:
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

В тоталитарния режим ти казват да изпиеш червеното хапче,а синьото го крият от теб.В свободния и демонкратичен режим ти предоставят и двете,но те заливат с реклами и възхвали на червеното,а синьото го заливат с помия и го изкарват едва ли не смъртоносно.Ще цитирам Вискяр,понеже ми хареса как го е казал:
"Бем ти свободата! "

Е не е ли свобода? Имаш я алтернативата, свободата е налице. Това, че някои мозъци са лесни за манипулиране е проблем на самите тези мозъци, не на свободата.
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Е не е ли свобода? Имаш я алтернативата, свободата е налице. Това, че някои мозъци са лесни за манипулиране е проблем на самите тези мозъци, не на свободата.
Свобода да избираш дали да пиеш от вода обеззаразена с куп химикали и такава,която не е,но която ти казват че е пълна с какви ли не бактерии и болести...
Относно лесните за манипулиране мозъци си прав,може би най-добре щеше да е всички да сме такива и като стадо овце да си живуркаме кротичко и да се молим по Гергьовден и Коч байрям да не ни включват в менюто.Като гледам през последните години,овчарите явно проумяха,че по друг начин не става и започнаха масова кампания за подмяна на историята,фактите и понижаване ценностната система на отделния индивид до:ядене,пиене,дрога,пари и разврат.
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

В тоталитарния режим, когато гръмне ядрен реактор и над цялата ти държава завали радиационен дъжд, те карат да ходиш на манифестации и да се радваш. Ако не го направиш ставаш враг на народа и почват репресии срещу теб.
В демократичните държави, след като гръмне реактора имаш шанса, да си биеш шута на другия край на планетата. Или пък просто можеш да не ходиш на скапаните им манифестации.

В тоталитарния режим, ако не вярваш и възхваляваш комунизма, алах или друга малоумна простотия, си аусайдер и може да влезеш в затвора или най-малкото в концлагер, като Белене. В демократичните системи можеш да си вярваш и в извънземните, стига да ти е кеф, че може и да публикуваш интервюта с извънземни, пак ако ти е кеф.
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

не е ли свобода? Имаш я алтернативата, свободата е налице.


Алтернатива=Свобода
:D :D :D
 
От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!

Е не е ли свобода? Имаш я алтернативата, свободата е налице. Това, че някои мозъци са лесни за манипулиране е проблем на самите тези мозъци, не на свободата.
Свобода дали да те обладят с вибратор или с натуралния му първообраз...:-o :lol:
 

Горе