От: SEO наръчник: Управление на сателитни сайтове!?
Имам опит по темата, включително в изключително силна конкуренция - постигнахме отличен резултат, затова ще си позволя да дам няколко съвета.
Предпочитам да ползвам термина "помощни сайтове", причината е тази, че терминът "сателитни сайтове" има вече лоша репутация - поради множеството спамърски и некадърно направени мрежи от сайтове.
Темата е много дълга, за да се събере в един пост, дори в една блог публикация. Поредица от публикации, може да свърши работа.
Ето защо ще напиша няколко основни неща:
1. Задължително разположени не само на различни IP, но и в различни Class C мрежи (вж.
SEO хостинг).
2. Ключовата дума е разнообразие - както на сайтовете, времето на стартиране, софтуера, домейн имената и разширенията, собствениците на сайтовете, GA акаунти, темплейтите, тематиката, така и на начина на линкване, времето на линкване, анкорите, типовете линкове (follow, redirect, img, nofollow), местоположението на линковете (content, sign, sidebar, menu), различни социални профили, различни социални сигнали, по различно време. Не знам дали разбрахте нещо, но с 2 думи - сложно е
и трябва да се планира не само по посока на линковете, но и по време. С напредване на времето управлението на тази мрежа става все по-сложно и риска да бъде разпозната и наказана от Google нараства - виждал съм го много пъти. Виждал съм мрежи от над 50 сайта, в които са вложени хиляди да пропадат идведнъж, защото са глупаво управлявани. Хубавото е, че ако знаете как да управлявате мрежата с напредване на времето тя става все по-силна и линковете все по-ценни.
3. Само уникално и интересно съдържание, приличен дизайн, никакви агрегатори на съдържание, никакви автоматични транслатори на текст (все пак е на Google), никакво спинване на текста, пише се за хората, не за търсачките.
Това са най-важните съвети, които се сещам в момента, няма начин да не съм пропуснал нещо