Кога е най-подходящия момент да започна да инвестирам?

Искам да обясниш на човек със заплата 1200 лв с 3деца, жена и един родилте с 100 лв пенсия как да пести....
Принципно при 1200лв не би трябвало да ти минава през ума да имаш 3 деца. Или поне през моя не би минало. Не знам дали изобщо и едно е разумно да имаш. Не е особено разумно. Ако все пак го направиш, то принципно никога няма да има какво да спестяваш или инвестираш.
Темата е супер, но според мен не трябва да се изключва инфлацията. Тя е основната причина за обедняването, а тази година мисля, че гони 15% (под 10% според НСИ, но при тях не включва хранителните стоки). Моите две стотинки по темата са, че каквото и да прави човек, най-лошото е просто да държи пари на влог или под юргана. Прекалено скъпо стана вече да се опитваш да пестиш пари. Нещо в което аз си затварях парите до края на миналата година бяха P2P lending платформите, но уви, в момента и те са по-малки от инфлацията. Сега просто се опитвам да наливам всичко обратно в бизнеса, а каквото е останало за заигравка, го ползвам за да купувам и продавам крипто. Добре се получава, даже доста, но и риска е прекалено голям. Наистина не знам в какво може човек да си сложи парите в момента без да изгуби, което да не носи сериозен риск.

@metaverse интересно ми е, но не ми се пробва да направя сметката, ако обезценим тези 40+ години събиране на пари спрямо инфлацията, колко реално ще се окаже, че е загубил човек от това спестяване. Предположението ми е, че ще се окаже много лоша идея да се събират пари така и загубата ще е огромна, такава че нищо да не може да я компенсира ако сега парите се вложат в каквото и да било.
 
Последно редактирано:
Именно за това дадох пример с пасивна стратегия. Не са нужни знания. Целия свят го прави. Разбирам недоверието.



Ще ти кажа една малко груба истина. Повечето хора ги мързи! Ще дам и пример с мои много близки познати от ученическите ми години. Имат еднакво ниво на образование, с висше са всичките. Ако имаш желание ще те запозная с тях за да добиеш по-добра представа.

Две млади семейства. Едното с 1 дете. Едвам смогват. Другото имат 2 деца и са много напред финансово.

1. Едните ги мързи. Ама много ги мързи. Когато и да се видим темата на разговора е колко са недоволни от държавата, как парите не стигат защото еди кой си е виновен и как няма работа. Мъжа цъка онлайн игри през всяка свободна минутка, безработен е. Жената се оправдава с детето, че е много заета и няма време. Продавачка е. И двамата пушат и често прекаляват с алкохола. Карат кола, която не им е по бюджета. Имат собствено жилище, панелка в Люлин подарък от родители.

2. Другите не се оплакват. Мъжа е шофьор, в момента е на някакъв курс за C# с договор за работа после. Има онлайн магазин и продава разни дреболии от Aliexpress в OLX. Жената гледа децата, работи като HR и е freelancer - пише статии и поддържа сайтове, социални мрежи и др. Върти си нещата основно във Facebook. Когато се виждаме с тях обикновено обсъждаме идеи за пасивен доход. Не пушат. Живеят под наем. Общо взето супер предприемчиви хора са.

Защо едните могат, а другите не? Извинвай, но разликата е мързел и желание. Някои хора просто не стават.
Ясна ми е гледната ти точка. Но това с пестенето е като онова с с пушача, непушача и липсващото Ферари. Пари могат да се пестят и да се инвестират само ако имаш възможност да покриваш нуждите си. Евентуалният излишък е възможно да се инвестира. Както казах в България 90% от хората оцеляват.
 
Темата е дълга, но на форума му липсват такива. Понякога имам чувството, че някои хора са тук само за да спамят с конспиративни постове и тук таме някоя интересна тема с въпрос. Можете да скрейпнете форума и ще видите интересен модел за различните автори. Както и да е!

Отговора е вчера ;) А следващия момент е днес.

Пускам нова тема, в която този път ще споделя каква сила има т.нар. смесен ефект (компаундинг). Искам да отбележа, че няма да взимам предвид инфлация и няколко други по-сложни елементи.

Ако погледнете сайта на НОИ ще видите, че минималната пенсионна възраст за мъжете през 2037г. ще бъде 65г :eek:. Не че някой трябва да разчита на пенсия, но това е друга тема и не е за този форум, защото все пак е за предприемачи.

Ще приема 65г. за крайна възраст на активен работен период. Това е времето през което човек заема своето лично време срещу някакъв вид заплащане. Дамите да коригират данните в поста за своя кейс, не ги дискриминирам.

Разбира се това не означава, че на 65г. трябва да спрете да работите. Richard Branson е на 71г. и все още води доста активен живот. Не означава и да не се пенсионирате по-рано.

Аз започнах да работя на 17г. Няма да броя първите две години, защото бях в много кофти момент от живота си и едвам свързвах двата края.

На 19г. вече имах някаква работа. Ако бях започнал да спестявам и инвестирам още тогава това прави общо 46г.

Всеки може да спестява 50-100лв. на месец. Когато дойде някой и ми каже "Ама няма от къде!" не знам какво ми идва да му направя и за това обикновено му тегля една... :mad:
- Пушиш ли?
- Пиеш ли?
- По тъпи кафета за чесане на езици ходиш ли?
- Правиш ли безсмислени покупки на неща, които всъщност не са ти нужни?
- А дали си от тези хора, които дават по 20-30% от доходите си за лизинг на скъп автомобил?
Това дори са по-скоро вредни навици, които така или иначе е добре да се премахнат.

В днешно време е много лесно да изкараш още 100лв. отгоре като свършиш някоя странична задача. Вместо да киснеш пред телевизора вкъщи или да скролваш в социалните мрежи. Аз съм работил почасово през уикендите за някой лев повече като общ работник, на бензиностанция и на автомивка.

Знаете ли колко пари ще имате след 46г. ако заделяте по 50лв. всеки месец? 27,600лв. Не са много, но е по-добре от 0.

Как можете да увеличите тези пари? Да предположим, че внасяте на куп 50лв. (или 600лв.) един път в годината в индекс от типа на S&P500. Има малко значение дали е в началото или края на годината, но както и да е. Разликата не е фрапираща и не е толкова важна.

S&P500 се води за един от най-добрите и сигурни методи за пасивно инвестиране. Неговата доходност за последните 30г. е 10.72% Тук влизат големите финансови кризи като 2008г, както и малките от 2018г.

След 46г. тези 27,600 биха били 606,528лв. Това е с 50лв. на месец. При 200лв./м. тази сума става 2,426,113лв.

Да погледнем друга ситуация. Не съм на 19, но съм се сетил, че искам да спестявам и инвестирам. Започвам от 0-та. Късно ли е? Не разбира се. Просто в зависимост от това каква цел имам ще трябва да отделям малко повече.

Да кажем, че аз и жената взимаме средната работна заплата в София, което в момента е около 2000лв. Поне според НСИ. Моя принцип е, че 20% от месечния доход на семейството ми трябва да отива за спестявания и инвестиции.

Това прави 800лв. Остават 3200лв. за всичко останало. Повече от достатъчно е. Живели сме и с много по-малко.

Направил съм така, че всеки месец автоматично тези 20% отиват към определена "инвестиционна" сметка. От там се разпределят по различни пера. Висок риск, среден риск, нисък риск. Това се случва преди всички разходи за да няма изкушения. В случая нека приемем, че искаме всичко да отива в перото с нисък риск.

Аз съм на 34г. Това прави 31г. до пенсия. При 10.72% доходност нашите спестявания биха били 2,036,476лв.

Примера по-горе е с напълно пасивно инвестиране. Индексите като S&P500 са създадени точно с тази цел за хора, които нямат време или знанията сами да управляват парите си. Между другото за 2021г. S&P500 има 26% доходност. Повреме на години на растеж (bull markets) доходността е много добра.

Не е трудно да имате по-висока доходност от тази на индексите. В друга тема съм дал пример за един от начините.

В тази таблица можете да си поиграете с процентите за да визуализирате по-лесно разликите https://docs.google.com/spreadsheets/d/1X51Va2pNRrBI7wvQ3lPa_pNBwz5ewcOI0f9_olrLixI/copy.

Като за финал да допълня с нещо друго: не се подвеждайте от популярните напоследък "инвестиционни застраховки". Особено хората в ИТ фирмите, там ги пушват най-много. Имат изключително ниска доходност, защото таксите им са убийствени. Никой няма да управлява парите ви по-добре от самите вас.
Звучиш ми че си млад и пълен с надежда.
Плана инвестиции по 50-100 лева на месец има нужда от много надежда за да вярваш че ще сработи.
Логиката ти е пълна с дупки. Ако беше лодка от пристана не може да излезне.

Въпрос, защо премахваш инфлацията от сметките си?
 
Звучиш ми че си млад и пълен с надежда.
Плана инвестиции по 50-100 лева на месец има нужда от много надежда за да вярваш че ще сработи.
Логиката ти е пълна с дупки. Ако беше лодка от пристана не може да излезне.

Въпрос, защо премахваш инфлацията от сметките си?
С 50-100 лв на месец е добре да се започне. Аз лично започнах с по 100 лв на месец, защото бях наясно, че трябва да се започне, дори и с малко и да се уча в движение. Така, хем ще практикувам, хем няма да загубя много пари още отначало. По-добре е отколкото да не се започва изобщо. Естествено, след това, с постоянство и придобиване на все повече знания и практика, сумите се увеличават, успешните инвестиции стават повечко, рискът намалява значително, защото рискът сме самите ние като се погледнем в огледалото. Тоест рискът идва от това да не знаем какво правим.

Глупаво е да инвестираш в каквото и да е без да имаш представа какво е то :). Дори и в S&P 500. Ако набухаш всичките си пари там сега, твърде вероятно е до 1-2 години да има корекция, и след това парите ти да са на червено в продължение на няколко години. Затова е много важно как се правят нещата и с каква логика зад тях. Важно е да се знае какво може да се очаква, различни сценарии, съответно да се прилагат различни стратегии. Инвестирането не е единичен процес, поне не успешното такова. Инвестирането е възпитание как да управляваме по-ефективно парите си. Диверсификацията и тайминга понякога са много важни, в някои моменти от пазарните цикли. Но за всичко това трябва познание и план за действие.

А кога е правилният момент да се инвестира? Моментът е сега. Инвестирай сега! Ето нещо и от мен. В този канал споделям всичко, което съм научил и продължавам да научавам. Успех на всички!

 
Добре бе пичове инвеститори. Половината от вас живят при мама и тате, тези който не живеят с техните в главите им са само гаджета и щанги. Идея си нямате от това как се гледа семейство.

Дали на един родител не му е по важно да купи на децата си нещо за 100 лв ( дреха, играчка, телефон, ексурзия)или да шкартира някъде само защото така трябвало да се мисли за бъдещето...

Цялата тази работа е малко като на онзи министър при първия локдаун дето каза, че всеки трябвало да има по няколко хиляди лева спестявания иначе бил безотговорен...

При заплатите в България не е ясно как се пести или инвестира.
 
Ще отговора на няколко въпроса, но първо ще обясня следното.

Първо никой не е длъжен да прави каквото казвам. Реално тези неща са просто мое мнение. Всеки има глава на раменете си.

Второ темата не е за КАК И В КАКВО ДА ИНВЕСТИРАТЕ. Темата е за един конкретен начин ако нямате знания кое според много хора по света е приемливо и с добре изчислен риск. Както казах дори пенсионни и частни фондове от цял свят купуват този индекс. Нима те са балъци? А защо да давате пари на частен фонд да прави нещо, което сами можете да правите?

Да обясня пак за неразбралите. S&P500 e индекс с 500-те най-добри компании в САЩ. От различни индустрии. Понеже @partytime се интересуваше от дивесифиакция. Т.е. чрез покупката на S&P500 диверсификацията вече е покрита от анализаторите, които отговарят коя компания да бъде добавена или премахната от индекса. Има много строги изисквания. Прочетете за тях. Индекса има и дивидент.

Официално ако броиш инфлацията доходността на S&P500 е 7%. https://www.officialdata.org/us/stocks/s-p-500/1900 Това са официални данни и всеки може да ги провери, защото са публични. Не си ги измислям аз.

Ето графика за ръст на индекса, която взима под внимание инфлацията: https://www.multpl.com/inflation-adjusted-s-p-500

Между другото в Sources отдолу има една за мен любима и интересна книга. Прочетете я. Автора е прекарал 40 години изучавайки пазара за недвижими имоти, балони и кризи. Пускам линка без реф, че гледам тия са го плъгнали там.

Също ако целта е защита от инфлация не винаги компаниите в този индекс са подходящи и е по-добре сам да управляваш портфолиото си. Но за повечето хора доходността му е повече от добра за такъв дълъг период. По-добре е от имот в България или спестовна сметка в банката.

Пак да кажа, не гледайте периодите с корекции. Такива винаги ще има. Гледайте дълги периоди. Например 30г. защото толкова траят повечето ипотеки в България.

@partytime е изключително прав. Хората не са образовани, защото темата за лични финанси е табу в училище и дори в университетите. Нищо полезно не се покрива там. Това води до страх и неразбиране.

На нас ни е набито в подсъзнанието, че трябва да купуваме имоти, защото е сигурно. Не случайно сме в топ 3 държавите в ЕС по собственост.

Пичове и пи*ки, няма НИЩО сигурно в това да разчиташ на милосърдието на работодателя си. Казвам го, защото през 2007г. майка ми купи апартамент във Варна и като много хора тогава изгоря с парите си. След кризата банката си взе апартамента, защото остана без работа. Тя живееше в Гърция, все още е там. Едва по-късно в ЕС прокараха няколко закона, които те защитават. Тогава аз все още бях твърде млад и нямах възможност да помогна. Нямах и знанията, но пък това силно ме амбицира да разбера как работят парите.

Звучиш ми че си млад и пълен с надежда.
Плана инвестиции по 50-100 лева на месец има нужда от много надежда за да вярваш че ще сработи.
Логиката ти е пълна с дупки. Ако беше лодка от пристана не може да излезне.

Въпрос, защо премахваш инфлацията от сметките си?

На 34 вече не съм толкова млад ;)

Примера е с 50-100лв, защото всеки може да отдели 50лв вместо да си купува цигари да ходи по кафета или да пие алкохол. Всеки може да отдели 1 час на ден да научи нещо ново, да пише статии, да се хване почасово някъде. 21-ви век сме и имаме Интернет.

Личната ми история никой не го интересува, но преди доста години съм спал на улицата в Лондон, а после и в България в продължение на няколко седмици. Нямах пари да си купя да ям. Прибрах се с помощ от посолството ни и приятели.

Да имаш пари е въпрос на избор. Останалото са извинения от мързеливи и неграмотни хора. Примери колкото искате. Съжалявам, но така стоят нещата.
 
Последно редактирано:
100 лв. на месец никак не са малко и е добро начало. Много хора просто си намират оправдания за абсолютно всичко. Аз лично започнах бизнеса си с крупната инвестиция от 300 лв. + знания и инвестиране в работа. Ако попитам 9 от 10 рандом човека обаче, всички ще ми кажат, че за подобно нещо се иска примерно сума от едни 20-30К и изобщо няма да се пробват да го направят. Общо взето повечето хора са така, дълбоко в зоната на комфорт, чакат да им падне отнякъде една сериозна сума и тогава да почнат да инвестират или правят бизнес. В същото време обаче винаги са налице новите дрешки, телефони, Банско, Боровец, моренце, тва онова. В случая давам за пример голяма част от младите хора 25-35 г. Всъщност това е напълно нормално, не е нужно всеки да бъде инвеститор още повече пък да изкарва пари над средното за България. Просто аз съм изключително скръндзлив към личните ми покупки на дребно и със супер широки пръсти, когато купувам стоки на едро или пък инвестирам в нещо...

Аз лично инвестирам отскоро на фондовия пазар, всъщност доста скоро - 2 месеца като причините ми са две инфлацията и дългосрочни цели. Да, сложил съм доста по-големи суми, но и без това чета и се информирам дали са 100 или 100 000 като отделяш време, нека да са повече, за да имаш стимул. Истината е, че това, което реално печелиш с инвестиция от 100 лв. всеки месец е опита и знанията, които получаваш, отделно ще си подготвен, когато дойде новия спад и ще напазаруваш стабилно, ако си умен. Така например, аз изпуснах спада в началото на 2020 г., тъй като дори нямах регистрации по брокери, още повече и знания какво точно да правя. Не, че сега съм супер подготвен, но си мисля, че при следващия дроп ще мога да вляза по-добре. В същото време, обаче има и хора, които са влезли точно тогава и сега са много %-ти напред, голяма част от тези хора се мислят за мастър гурута, но истината е, че оттогава до сега всичко върви само и единствено нагоре. Тоест всички печелят, в такъв пазар е готино да с иинвеститор, но и това няма да е вечно. Важно е да не се забравя, че тези зелени проценти, които виждат също не са реализирани печалби до момента, в който не решат да продадат. Изключително ключова е нагласата, с която влизаш и дали имаш някакъв опит. Почти всичко, което съм купил за тези 2 месеца е на минус, някои от нещата ми са на минус 30%, но това не ме притеснява кой знае колко, защото първо имам опит в крипто и второ тези пари не ми трябват близките 3-4, а може би и повече години.

От друга страна и Крумов е супер прав, наистина повечето хора в България оцеляват, особено в момента, чак се чудя как успяват хората да вържат двата края. Доходите са ниски, а цените вървят еднопосочно нагоре. Имаш ли и дете или деца нещата финансово стават доста по-сложни и то не само като финанси, но и откъм време, защото преди това имаш повече врема да учиш, да сменяш професии и т.н. Но начини винаги има, за да постигнеш нещата, обаче в повечето случаи, когато нямаш летящ старт от родители или роднини, трябва яко да положиш усилия. Имаше един филм - "В търсене на щастието", та шанс винаги има, историята познава много подобни действителни случаи.

П.П. Сега се сетих и за една друга интересна мисъл, която споделям, та и тук има връзка относно тези 50-100 лв., дали може да ги намериш или не. Та, ще я задам като въпрос по-скоро и нека всеки сам да си отговори: Готов ли си да живееш живота си така, както други не биха искали да го живеят, с надеждата после да живееш така, както те не биха имали възможност да живеят?

Попроменена е малко от мен, защото наистина има моменти, в които те крепи само надеждата, че си на прав път - когато минават години, а не си постигнал крайната цел. И на второ място отново говорим за надежда, защото може и да не доживееш да постигнеш целта си, а да се окаже, че си се лишавал от неща и трудил повече от другите - напразно.
 
Последно редактирано:
Цялото това упражнение, трябва да е с финансова стратегия и точно определен план, а не дай да заделим 2 лева в буркан банк за всеки случай. Избираме типа инвестиции с условията подходящи за нас но не е само това. По какъв начин и обстоятелства можем да защитим инвестициите си. Ще дам най елементарен пример.
Някакъв човек пести цял живот, да кажем 30 години и има спестени едни 150 000 евро с мисълта, че те ще му носят по 1000-1200 евро пасив на месец в един момент. Разболява се и му трябва операция на главата в Германия иначе ще умре. Операцията е 150 000 евро и той като човек, който иска да живее ги плаща, всичките му спестявания за 30 години заминават. Човека е занулен и беден но жив. Принуден е да живее с пенсия от 300 лв.
Но ако този същия човек е имал стратегия с план и едно от нещата включени в този план е било да заделя по 25 евро на месец за здравна застраховка, то за тези 30 години тя би му струвала 9000 евро. Или животоспасяващата операция ще му струва само 9000 евро, като ще му останат 141 000 евро с които да посрещне старините.

Това е само един пример, но исках да покажа разликите, когато някой има стратегия и план за следване и когато няма. Без значение, кой е мързелив и кой не :)

Дали на един родител не му е по важно да купи на децата си нещо за 100 лв ( дреха, играчка, телефон, ексурзия)или да шкартира някъде само защото така трябвало да се мисли за бъдещето...
По принцип съм съгласен с теб и разбирам гледната ти точка но не мога да се съглася в случая. Точно играчки и телефони ми е "жизнено важно" да им купувам за да им подхранвам лиготията.

Примера е с 50-100лв, защото всеки може да отдели 50лв вместо да си купува цигари да ходи по кафета или да пие алкохол. Всеки може да отдели 1 час на ден да научи нещо ново, да пише статии, да се хване почасово някъде. 21-ви век сме и имаме Интернет.
Тук съм много съгласен. Ще ти дам един пример, имах разговор с братовчед ми миналия месец и още ми се сърди. Идва и ми се жалва как карал кола на 20 години и нямал пари за по-нова. Викам хубаво де, ти и жена ти пушите по една кутия цигари на ден, това са по 300лв на месец за цигари. Спрете да пушите и си вземете нова на лизинг ако искате, проблема ви е решен от днес за утре. Ама било трудно да се спрат цигарите. Аз лично съм пушил близо 15-20 години още от ученик преди да осъзная колко е глупаво и скъпо това.В момента в който го направих ги спрях на същия ден и никога повече не съм запалил и за сега не съм умрял от това, че не съм никотино зависим. Казах му, не се умира пробвайте и вие и той си тръгна сърдит :D
 
Последно редактирано:
В същото време обаче винаги са налице новите дрешки, телефони, Банско, Боровец, моренце, тва онова.
Това ми напомни, че на море не съм ходил от 7-8 години а на "Банско, Боровец" над 10 и не съм умрял

От друга страна и Крумов е супер прав, наистина повечето хора в България оцеляват, особено в момента, чак се чудя как успяват хората да вържат двата края. Доходите са ниски, а цените вървят еднопосочно нагоре. Имаш ли и дете или деца нещата финансово стават доста по-сложни и то не само като финанси, но и откъм време, защото преди това имаш повече врема да учиш, да сменяш професии и т.н.
Има хора в трудно положение но масово кафетата и кръчмите са пълни. За много хора е нормално от сутринта да седнат на кафе и цигара, иначе деня им не може да започне но това ще им струва 5лв за цигари и 2 лв за кафе = 7лв само за старт. На обед си взимат сандвич и ето ти ги 10 лв мин на ден. Е това упражнение, като го правиш 25 дена в месеца не са ли 250 лв ?
Аз например кафе пия в къщи, имам и термо чаша или си взимам от вендинг машина за 0.50ст.
 
Ааа блога на Димитър е супер полезен, даже не знам дали има друг толкова подробен блог на български език, изчетох го за 1-2 седмици от раз като за начало, а сега съм на Интелигентният инвеститор като за момента докъдето съм стигнал към 150-та страница, мога да кажа, че в блога има доста по-конкретна и представена в смлян вид, лесна за възприемане, информация. Пък, откъде му идват парите на човека той си знае, все пак едва ли ще тръгнеш да пишеш такива дълги статии и да правиш видеа, ако не изкарваш някакви пари поне да си платиш хостинга...

Иначе за братчед ти, това е масовия случай, в България финансовата грамотност е на много ниско ниво, а има хора, които просто никога няма да имат пари, каквото и ще да се случи в живота им, просто никога няма да им стигат. Имам приятел на моите години, знаем се от деца, винаги е получавал повече, говоря още като дете като джобни и т.н., но въпреки това все аз имах някой заделен лев, а той не. През годините по същия начин и като студент поне 2 пъти повече и после и като заплата пак повече е вземал винаги. И въпреки това все закъсваше за пари и търсеше на заем от мен. Докара се до такова състояние, че има 3 кредитни карти и още не може да ги изчисти. Взема 3.5К живее сам, няма жена, няма дете, но пък пуши и той. И тва е просто ги изхарчва до последния лев, няма 100 лева заделени за 30 години живот. Това си е до манталитет, ако го питаш ще ти каже, че взема малко и не може от тях да заделя.

Та преди да инвестираш. Първо трябва да се научиш да пестиш, за да има какво да инвестираш. Второ трябва да заделиш авариен фонд и чак след това вече може да инвестираш остатъка.
 
Цялото това упражнение, трябва да е с финансова стратегия и точно определен план, а не дай да заделим 2 лева в буркан банк за всеки случай. Избираме типа инвестиции с условията подходящи за нас но не е само това. По какъв начин и обстоятелства можем да защитим инвестициите си. Ще дам най елементарен пример.
Някакъв човек пести цял живот, да кажем 30 години и има спестени едни 150 000 евро с мисълта, че те ще му носят по 1000-1200 евро пасив на месец в един момент. Разболява се и му трябва операция на главата в Германия иначе ще умре. Операцията е 150 000 евро и той като човек, който иска да живее ги плаща, всичките му спестявания за 30 години заминават. Човека е занулен и беден но жив. Принуден е да живее с пенсия от 300 лв.
Но ако този същия човек е имал стратегия с план и едно от нещата включени в този план е било да заделя по 25 евро на месец за здравна застраховка, то за тези 30 години тя би му струвала 9000 евро. Или животоспасяващата операция ще му струва само 9000 евро, като ще му останат 141 000 евро с които да посрещне старините.

Това е само един пример, но исках да покажа разликите, когато някой има стратегия и план за следване и когато няма. Без значение, кой е мързелив и кой не :)

Примера със застраховката е хубав. Само моля ви не се хващайте с инвестиционните застраховки. Много хитър scam са.

Такива, като този Димитър Ангелов, които парите им идват главно от афилиейт и коучинг а не от инвестиции, въобще не ми ги давай за пример, че темата ще стане дълга.


По принцип съм съгласен с теб и разбирам гледната ти точка но не мога да се съглася в случая. Точно играчки и телефони ми е "жизнено важно" да им купувам за да им подхранвам лиготията.


Тук съм много съгласен. Ще ти дам един пример, имах разговор с братовчед ми миналия месец и още ми се сърди. Идва и ми се жалва как карал кола на 20 години и нямал пари за по-нова. Викам хубаво де, ти и жена ти пушите по една кутия цигари на ден, това са по 300лв на месец за цигари. Спрете да пушите и си вземете нова на лизинг ако искате, проблема ви е решен от днес за утре. Ама било трудно да се спрат цигарите. Аз лично съм пушил близо 15-20 години още от ученик преди да осъзная колко е глупаво и скъпо това.В момента в който го направих ги спрях на същия ден и никога повече не съм запалил и за сега не съм умрял от това, че не съм никотино зависим. Казах му, не се умира пробвайте и вие и той си тръгна сърдит :D

Редовно имам скандали с приятели (някои вече не са ми приятели) на темата с нямането - кафетата, цигарите, алкохола, телефоните, телевизорите, колите, клубовете, почивките и др. Гъзарията като цяло.

Познат програмист, с 4,000лв заплата кара BMW за 80,000лв. Това е тавана на експозицията за необезпечен кредит от Fibank. Ще го изплаща 7г. Човек, what the actual fuck къде ти е акъла?!!? :eek::eek::eek:

Аз все още карам Акорд 7 2008г. въпреки, че спокойно мога да си позволя Тесла за 100,000лв. До преди 4г. карах Honda Civic 1999г.

Яд ме е когато млад човек си губи парите и времето. Да, някои хора са в по-трудни ситуации. Болшинството обаче сами си просят да останат завинаги бедни.

П.П. Сега се сетих и за една друга интересна мисъл, която споделям, та и тук има връзка относно тези 50-100 лв., дали може да ги намериш или не. Та, ще я задам като въпрос по-скоро и нека всеки сам да си отговори: Готов ли си да живееш живота си така, както други не биха искали да го живеят, с надеждата после да живееш така, както те не биха имали възможност да живеят?

"To be successful, you must be willing to do the things today others won’t do in order to have the things tomorrow others won’t have." - Les Brown

В дъното на поста: Много любим цитат. Винаги когато ми е било трудно се сещам за него.
 
Няма как да промените българския манталитет. Има си причина да сме последни в Европа по всеки показател и първи по смъртност. Дори македонците ще ни минат и това не е заради правителства или грабежно управление, а просто сме си такива.

Ще ви дам пример как аз и още един човек асфалтирахме цяла улица на доста къщи и никой дори не каза браво или мерси, а си го ползват и подминават с гордо вдигнати празни глави.

Прост народ + проста управа = Слаба държава!
 
Пък, откъде му идват парите на човека той си знае, все пак едва ли ще тръгнеш да пишеш такива дълги статии и да правиш видеа, ако не изкарваш някакви пари поне да си платиш хостинга...
Ако си успешен инвеститор, няма да разчиташ на афилиейт и реф линкове за да си платиш хостинга ;)
Това ми напомни за Стойне Василев преди години, как насърчаваше да се инвестира през една българска платформа защото му плащаха.

Нагледал съм се на всякакви особено американски Коуч и ютуб инфлуенсъри, които обясняват как ще изкараш пари ако им следваш програмата за анализи на пазара, срещу скромна месечна сума, купиш тяхна книга или онлайн курсче нещо. Кликни на тоя линк и на другия в описанието. Снимат се в скъпи къщи и коли взети под наем за няколко дни докато си запишат видеата и тнт.

Ще ви дам пример как аз и още един човек асфалтирахме цяла улица на доста къщи и никой дори не каза браво или мерси, а си го ползват и подминават с гордо вдигнати празни глави.
Евала, който не е асфалтирал, той не знае колко е "евтино". Но нали знаеш българския лаф за съжаление "Имал си бол пари – платил си".
Това като в онея блокове в които асансьора не им работи от 10 години защото на някои хора от входа не им пречи че ще се казват по стълбите :D

Прост народ + проста управа = Слаба държава!
Не гледай към факта, погледни към причините.
 
Ако си успешен инвеститор, няма да разчиташ на афилиейт и реф линкове за да си платиш хостинга ;)
Това ми напомни за Стойне Василев преди години, как насърчаваше да се инвестира през една българска платформа защото му плащаха.

Нагледал съм се на всякакви особено американски Коуч и ютуб инфлуенсъри, които обясняват как ще изкараш пари ако им следваш програмата за анализи на пазара, срещу скромна месечна сума, купиш тяхна книга или онлайн курсче нещо. Кликни на тоя линк и на другия в описанието. Снимат се в скъпи къщи и коли взети под наем за няколко дни докато си запишат видеата и тнт.


Евала, който не е асфалтирал, той не знае колко е "евтино". Но нали знаеш българския лаф за съжаление "Имал си бол пари – платил си".
Това като в онея блокове в които асансьора не им работи от 10 години защото на някои хора от входа не им пречи че ще се казват по стълбите :D


Не гледай към факта, погледни към причините.
Всъщност да се качват по стълбите е доста разумно, но това не променя факта, че са скръндзи. Цените в момента дори на камъните от реката са завишени до безбожие, транспорт за 15 километра взимат 100 лева.
Хората буквално предпочитаха да газят в кал с огромни дупки в които си чупят колите, но не и да направят нещо за общото благо. Мизерниците са навсякъде и за това държавата загива, имам още много примери, но този ми е пресен от седмица и половина.
 
Нагледал съм се на всякакви особено американски Коуч и ютуб инфлуенсъри, които обясняват как ще изкараш пари ако им следваш програмата за анализи на пазара, срещу скромна месечна сума, купиш тяхна книга или онлайн курсче нещо. Кликни на тоя линк и на другия в описанието. Снимат се в скъпи къщи и коли взети под наем за няколко дни докато си запишат видеата и тнт.
Ако визираш @D.Ivanov с това явно нито си му гледал видеата, нито си чел блога.

За човек, навлизащ в тази финансово грамотна среда (като мен) всичко, което той предлага е много стойностно, добре смляно и полезно.

Нито показва скъпи къщи и коли, нито книги, нито пък казва, че ще изкараш пари ако му следиш програмата или му копираш портфолиото. Няма и афилиейт линкове, само е казвал, че той използва IB, защото са най-добрият вариант. Също така винаги казва, че ТИ трябва да разбираш в какво чудо си вкарваш парите и да вярваш в него.

Описанието, което си дал важи за Румен Виста, Хапче в Душата и още един, който ми излиза на всяка реклама в Ютюб. :D Но тях сме ги дъвкали вече в други теми...
 
Извинявам се на @D.Ivanov


Описанието, което си дал важи за Румен Виста, Хапче в Душата и още един, който ми излиза на всяка реклама в Ютюб. :D Но тях сме ги дъвкали вече в други теми...

Аз съм фен само на Юли Тонкин ;)
 
Последно редактирано:
То всъщност инвеститорът е и предприемач в повечето случаи, както и обратното. Все пак, за да започнеш да инвестираш трябва да предприемеш нещо различно от това, просто нищо да не правиш. Човек може да инвестира в различни неща. Инвестирането не се отнася само за акции, инвестицията в бизнес (блог с афф. линкове) пак си е инвестиция. Още повече, че се диверсифицира така - акции, бизнес, недвижими имоти, злато, крипто и каквото още се сетиш. Някои хора инвестират и в уиски.
 
Искам да се извиня на @D.Ivanov за лошата реклама , ако това е един и същ човек, чак сега видях подписа. Мога да изтрия поста, нямам лоши чувства към хора от форума

Инвестирането не се отнася само за акции
Да така е, но нали на там беше тръгнал разговора?

Аз да речем съм инвестирал в малко печено прасенце за утре но това е друга тема :D
 

Горе