Коя операционна система ползвате?

Коя операционна система ползвате?

  • Microsoft Windows

    Votes: 24 58.5%
  • Linux

    Votes: 18 43.9%
  • Apple macOS

    Votes: 11 26.8%
  • Apple iOS

    Votes: 10 24.4%
  • Google's Android OS

    Votes: 5 12.2%

  • Общо гласове
    41

Blinky

Owner
Здравейте, група. :)

Мисля, че нямаме тема по въпроса. Имаме една само, която е малко между двата фронта Windows & Linux:


Но е от 2019-та година. Искам да попитам и тук кой какво ползва най-много в работата си. Аз ще дам първия отговор за Linux, дистрибуция Mint. Много ми е удобен, супер лесен ми е вече и не мисля, че има нещо, което би ме върнало към Windows. Не играя игри, но за жалост малко Photoshop ми липсва. Gimp-а не е точно това, което е Photoshop, но някак се оправя човек. Имам и един комп на Windows 7, но той е в някакви много крайни случаи и ако нещо искам да подкарам на тази ОС.

Ще се радвам да видя вашите отговори и гласове. :)
 
И как да отбележа няколко отговора едновременно?
 
Mac, защото съм сояджия-соросоид-грантаджия и за мен е обида да ползвам Виндовс.
 
Windows тук. През годините нищо друго не съм ползвал, малко Linux Debian, ама доста кът ми се видя. Имах възможност да сравня Microsoft Office с OpenOffice (тогава), и вече бях сигурен, че ще си остане Windows.
 
Май трябваше да се уточни какво ще рече "ползва" щото така съм принуден да ги нацъкам всичките.

Ако се има предвид бачкаторство, основно ползвам Макове. Спокойно ползвам и Уиндоус кога няма макбук.
Линукс - само в терминалния му вид, десктоп дистрибуциите са ми непознати.
 
Последно редактирано:
Windows. Имам желание да пробвам Linux за официална работна среда, но ме хваща мързела като си помисля колко занимавка би било. А и не ми лази чак толкова по нервите, развил съм толеранс през годините. Голяма част от толеранса съм развил с повечко RAM :D
 
Няма много какво да те извади от комфорта ти. Не се изисква много време за адаптация. И минеш ли натам, вече не ти се иска да се върнеш. И аз бях скептичен в началото. И тогава ме убедиха от 7-цата да мина към Linux, първото което пробвах беше Ubunto. Много се дърпах, но в един момента свикнах. Според мен хората с 8-ци и Vista-и лесно са ги мигрирали. :) Аз аз наивния глупак от най-якия евър windows минах към друга операционна. И както казвам на повечето ми приятели, които са изцяло Windows и не са виждали друго за работна среда, не е като да изневериш на другия пол и да минеш на другата страна.
 
Убунту на десктопа в офиса, иначе Мак. Нямам нищо против Уиндоус, но не ми допада много и изобщо не ми е интуитивен. Линукс ползвам от Убунту 5.04, което май беше през 2005г, а с първия Мак се сдобих 2013г, ако не се лъжа. Всичките 150+ сървъра на фирмата са също на Убунту, а между него и Мак ОС от мойта гледна точка разликата е много малка, така че едва ли ще имам повече взимане-даване с Уин някога. Освен стандартното "може ли да ми помогнеш да си преинсталирам лаптопа", разбира се. Там явно съм обречен да натискам Next бутона върху синия екран цял живот, понеже за много хора това действие е невероятно сложно.
 
така че едва ли ще имам повече взимане-даване с Уин някога. Освен стандартното "може ли да ми помогнеш да си преинсталирам лаптопа", разбира се. Там явно съм обречен да натискам Next бутона върху синия екран цял живот, понеже за много хора това действие е невероятно сложно.
Аз съм от споменатите досадници. Добре, че имах двама добри приятели дърти програмисти, влизащи ми в положение, когато се наложеше. И те не бяха доволни, обясняваха ми постоянно, но...:)
От доста време ни се разделиха пътищата, така че ако сега се наложи, ще търся специализирана помощ.:)
ps: Пропуснал съм да забележа, че това е "Секцията на експертите" и става дума за работна ОС. Извинявам се за включването.
 
Последно редактирано:
Линукса не е мръднал грам от как го ползвах за пръв път преди поне 7-8 години, все същото дърво си е с всичките му тъпотии. Тия дни вече ми писна и го разкарах и ползвам WIN. Сега всичко работи както се очаква
 
Линукса не е мръднал грам от как го ползвах за пръв път преди поне 7-8 години, все същото дърво си е с всичките му тъпотии. Тия дни вече ми писна и го разкарах и ползвам WIN. Сега всичко работи както се очаква
Те бате Windows като са много по разчупено минаха през проба-грешка с 8-цата. Не знам какво точно му трябва да един потребител, че да направи толкова голяма разлика. Да има, но интерфейса на Mint и Debian доста се смениха през годините, повече фичъри и апове имат от преди 6 години. Както писах, аз лично ми е тъжно за програмите, които не са написани за Linux. Но ако някой е много ентусиаст и си търси от време на време Windows, може да си направи виртуалка и от време на време да си го пуска.

Там явно съм обречен да натискам Next бутона върху синия екран цял живот, понеже за много хора това действие е невероятно сложно.
Брат, аз съм също в това положение и от тях знам, че ги плаши факта с конфигурирането, което ако се следват дефолтните настройки няма къде да се сбърка. Също разделянето на партишъни и може би език и тайм зон. Мисля, че от там е придобития страх, ако въобще си е направил труда да стигне до тези стъпки.
 

Горе